Klein maar fijn, dat is het Canarische eiland La Gomera. Nooit ontdekt door het massatoerisme, maar al tientallen jaren populair bij wandelaars, rustzoekers en hippies. Je kunt er fantastische tochten maken. En of je nu wandelroutes zoekt voor een paar uur of een hele week, makkelijk of pittig, in de bergen of met zeezicht: je vindt ze op La Gomera.

Garajonay, La Gomera
Vanaf de top van de Garajonay kijk je prachtig uit over het eiland

La Gomera heeft jaarrond een aangenaam klimaat, met veel zon en weinig regen. Aan zee wordt het in de zomer makkelijk 30 graden, in de bergen is het vaak 5-10 graden koeler. Ook regent het ‘boven’ iets vaker dan aan de kust. Aan de groene bossen en de vruchtbare hellingen, bedekt met terrasakkertjes, kun je evenwel goed zien dat het hier wat vaker regent dan op buureilanden Tenerife en Lanzarote.

Je wordt onderweg geregeld getrakteerd op een weids vergezicht

Gomera is bergachtig. Het is eigenlijk een onderzeese vulkaan waarvan alleen het topje boven water uitsteekt. Vanaf de bergtoppen strekken door lava uitgesleten ravijnen en valleien zich uit naar zee. Een wandeling op het eiland gaat zelden over vlak terrein en je wordt onderweg geregeld getrakteerd op een weids vergezicht.

- Advertentie -

De keuze is groot op La Gomera. Met de twee langeafstandspaden GR 131 en GR 132 kun je zelf een wandelvakantie samenstellen. Daarnaast kun je kiezen voor korte tochten uit reisgidsen of gemarkeerde routes vanaf parkeerplaatsen.

Een compleet verzorgde wandelreis (met bagagevervoer!) is te boeken bij onder meer SNP. En ter plaatse kun je georganiseerd op pad met een gids.

GR 131/132

De bergen van La Gomera
La Gomera is uiterst bergachtig

De langeafstandspaden GR 131 en GR 132 zijn recent op La Gomera uitgestippeld. De 131 maakt deel uit van een route die begint op El Hierro, alle Canarische eilanden aandoet en eindigt op Lanzarote. De route doorkruist La Gomera vanuit Playa de Vallehermoso langs de randen van Nationaal Park Garajonay en eindigt in hoofdstad San Sebastián. De totale lengte op Gomera is 29 km.

De GR 132 (120 km) is een rondwandeling langs de randen van La Gomera, met steeds uitzicht op de kust. Deze route doet alle belangrijke kustplaatsen aan, zodat je niet lang hoeft te zoeken naar logeeradressen. Wel is de GR 132 zwaarder dan de 131. De kustlijn volgen betekent namelijk dat je steeds ravijnen en valleien oversteekt en veel daalt en klimt. De routes zijn prima bewegwijzerd met wit-rode markering en er staan langs het pad goede informatieborden. De complete routebeschrijving vind je in de gids Walking on La Gomera and El Hierro.

Korte wandelingen

Wil je niet elke dag wandelen, dan kun je kiezen voor korte routes. In het Nationaal Park zijn tientallen wandelroutes uitgezet, die je start op parkeer- en picknickplaatsen langs de weg. Op een informatiebord lees je meer over lengte en niveau en zie je een tekening van de route. Onderweg wijzen (spaarzame) bordjes de weg. Tip: maak een foto van de route op het bord, dat kan handig zijn voor onderweg.

De enige Nederlandstalige wandelgids, Rother La Gomera, is een prima optie voor als je onderweg wat meer wil lezen over de omgeving. De 53 wandelroutes verschillen in lengte en zwaarte. Wij liepen met de Rother de volgende routes:

Van Las Hayas naar de Jardin de Las Creces

Duur: 1,5-2 uur – niveau: 1 (makkelijk)
De comfortabele rondwandeling start in bergdorp Las Hayas en voert je de laurierbossen in van Nationaal Park Garajonay. Eerst wandel je door laag kreupelhout, maar al snel worden de bomen hoger en de stammen dichter bedekt met mos. Je loopt over licht glooiende, smalle bospaadjes en bosbouwpaden, langs valleitjes en open plekken.

Restaurant Montaña, La Gomera
Restaurant Montaña: lekker vegetarisch eten

Halverwege is het goed uitrusten op picknickplaats Las Creces, waar je vers bronwater kunt tappen. Een klein half uur wandelen verder verandert het landschap weer in struikgewas en ben je terug in Las Hayas. Tip: ga eten in restaurant La Montaña van Doña Efigenia. Deze dame serveert een vegetarisch menu op basis van wat haar land opbrengt. Bijzonder en typisch van het eiland zijn de gofio, puree van geroosterd maïsmeel, en almogrote, een dip van zachte geitenkaas met rode peper en knoflook. Ook de wijn en likeur zijn van eigen fabricaat.

Van Arure naar Raso de la Bruma

Het nevelwoud van Nationaal Park Garajonay op La Gomera
Het nevelwoud van Nationaal Park Garajonay

Duur: 3-4 uur – niveau: 1 (makkelijk) Deze rondwandeling start in het dorpje Arure (niet ver van Valle Gran Rey) en overbrugt een niveauverschil van zo’n 300 meter. Je wandelt door het nevelwoud en door open landschap tussen de fraai aangelegde terrasakkers.

Onze tip: start de wandeling op parkeer- en picknickplaats Raso de la Bruma (langs de doorgaande weg tussen Valle Gran Rey en San Sebastián). De route is in de beschrijving makkelijk op te pakken en in te korten als je vooral in het nevelwoud wil blijven.

Aan de overkant van de weg kun je vanaf de picknickplaats nog een schitterende korte wandeling maken (uitgezet door medewerkers van het Nationaal Park) naar een uitkijkpunt. De route, een heen-en-weertje van een uur, is niet zwaar en prima te doen voor de wandelaar die niet terugschrikt voor smalle paadjes langs een helling. Het bos is aan deze kant van de weg nog sprookjesachtiger.

Het nog rustiger zuiden

De Rother wandelgids inspireerde ons ook tot enkele wandelingen in het nog rustiger, wat ruigere, zuiden van Gomera. Heerlijk voor wie het rijk graag alleen heeft.

La Gomera en Spanje

La Gomera is het op een na kleinste van de Canarische Eilanden en het enige in de archipel zonder internationaal vliegveld. De Islas Canaria liggen voor de kust van Marokko en de Westelijke Sahara en vormen een autonome regio in Spanje. Dankzij dat ontbreken van een vliegveld is La Gomera nooit ontdekt door het massatoerisme. Het is er rustig, natuurlijk en traditioneel, een paradijs voor wandelaars en rustzoekers.

Toen het eiland in de jaren 1970 werd ontdekt door hippies, ontstond er een alternatieve scene, die nog steeds de toon aangeeft in Valle Gran Rey. Hier kun je biologisch eten, gezonde sapjes drinken en terecht voor workshops yoga, meditatie en andere vormen van healing. Je reist naar La Gomera via Tenerife. Vandaar steek je in een klein uur per veerboot over.

Trommelaars bij zonsondergang op La Gomera
Trommelaars in Valle Gran Rey bij zonsondergang

La Gomera praktisch

De overtocht

De leukste manier om La Gomera te bereiken: neem de boot vanuit Los Cristianos op Tenerife. De schepen van Fred Olsen varen meerdere keren per dag in ruim drie kwartier naar La Gomera. Je ticket (retour vanaf € 68) kun je ter plaatse kopen aan het loket van de rederij. Wil je zeker zijn van een plek, boek dan vooraf via Direct Ferries. Je betaalt altijd dezelfde prijs.

Dagwandelingen met Timah Trekkings

Timah Trekkings organiseert dagwandelingen met een gids, inclusief het vervoer. Er is elke dag een andere tocht, variërend van 9 tot 12 km en qua niveau licht, gemiddeld of zwaar.

Wandelaars op weg naar de top van de Garajonay op La Gomera
Met Timah Trekkings onderweg op de Garajonay

Wij kozen voor de woensdagtocht: The Rain Forest. Vanaf kruispunt Parajito in het zuidoosten van het Nationaal Park klimmen we naar de top van de hoogste berg van het eiland: Garajonay (1487m). Vanaf hier kijk je panoramisch uit over het eiland en zie je op een heldere dag drie andere eilanden: Tenerife, La Palma en El Hierro. Dichterbij, en iets lager, is de Tafelberg (La Fortaleza, 1243m) te zien, met uiteraard een afgeplatte top.

Garajonay was ooit een heilige berg voor de bewoners van La Gomera, de Guanchen. Dichter bij de goden konden ze niet komen, dus op deze berg werden schapen en geiten geofferd. De offerplaats is op de bergtop gereconstrueerd. Na de beklimming daal je steil door het nevelwoud af naar een snelstromend riviertje, Cedro. Kort daarna passeer je de witte bedevaartkapel Onze Lieve Vrouw van Lourdes. De Engelse Florencia Parry liet deze begin vorige eeuw bouwen. Jarenlang vierden de eilanders er in september het feest van Onze Lieve Vrouw van Lourdes, maar dat mag niet meer (vanwege brandgevaar).

De beste reisgidsen

Reishandboek Tenerife, La Gomera & El Hierro

In onze eigen reisgids nemen we je mee naar de mooiste plekjes van Tenerife en La Gomera. En we gaan naar El Hierro, waar geen andere (recente) Nederlandse reisgids oog voor heeft. Veel wandelen uiteraard, tips voor de leukste hotels en restaurants, uitgebreide beschrijvingen van de mooiste steden en persoonlijke blogjes over dagelijkse onderwerpen als… koffie, fluiten en de vegetarische keuken. Elmar, 2018

Rother Wandelgids La Gomera

Dé reisgids voor wie op La Gomera veel wil wandelen. In de inleiding tref je (beperkt) toeristische informatie over het eiland aan (geen logeertips). De gids bevat 53 wandelroutes, verspreid over het eiland. Ze variëren van enkele uren tot een hele dag en zijn opgedeeld in 3 niveau’s, van makkelijk tot zwaar. Ook de hierboven beschreven routes staan (deels) in dit boek. Duidelijke routebeschrijvingen, met foto’s, kaartje, staafdiagram over klimmen en dalen en achtergrondinformatie. Aanrader!
Elmar, 2013.

Wat & Hoe Onderweg Tenerife & La Gomera

Recente reisgids, die vooral over Tenerife gaat en 1 hoofdstuk wijdt aan La Gomera. Daarin tref je informatie over de belangrijkste plaatsen op het eiland en Nationaal Park Garajonay. Met tips voor logeren en lekker eten & drinken. Geen wandelroutes op Gomera.

Kosmos Uitgevers, 2019.

Walking La Gomera and El Hierro

Engelstalige wandelgids met dagwandelingen en een dag-tot-dag beschrijving van de langeafstandspaden GR 131 en GR 132. Compleet met kaartjes en praktische informatie.

Cicerone Press, 2012.

De leukste hotels

Logeren op La Gomera

De meeste reizigers boeken hun vakantie op La Gomera inclusief vlucht, taxitransfer op Tenerife, veerboot, huurauto en hotel of appartement. Daarvoor bevelen wij Ilios Reizen aan: bijzondere en kleinschalige locaties in diverse dorpen.

Zelf rondreizen op La Gomera is ook goed te doen. Via Booking.com kun je eenvoudig, en vaak met de laagste prijsgarantie, hotelkamers boeken voor 1 of 2 nachten.

Zoek een hotel op La Gomera ›

Wandelvakantie op La Gomera

SNP Natuurreizen

SNP Natuurreizen organiseert een 8-daagse individuele wandelreis op La Gomera. Je wandelt over goed bewegwijzerde wandelpaden, door de bergen en langs de kust en doet de belangrijkste bezienswaardigheden aan. Alleen Valle Gran Rey ontbreekt. Met bagagevervoer, logies & ontbijt.

Lees ook: Wandelen in het Zuiden van La Gomera ›