La Gomera is de perfecte bestemming voor natuurliefhebbers en wandelaars. Het is er een stuk rustiger dan op grote buur Tenerife. Maar ook deze rust kent gradaties. Het ruige en droge zuiden is weer een stuk stiller dan het groene noorden. En tijdens je wandelingen heb je geregeld het rijk alleen. Ga je mee wandelen in het Zuiden van La Gomera?

Wandelen naar de vervallen visfabriek Mario Novaro Parodi op La Gomera
Wandelen naar de vervallen visfabriek Mario Novaro Parodi

De enige plaats van betekenis aan La Gomera’s zuidkust is badplaats Playa de Santiago. Een prima uitvalsbasis voor enkele mooie wandelroutes in de omgeving. Er zijn fijne appartementen te huur en je kan er ‘s avonds eten in een leuke strandtent als Bar Teraza La Chalana. Goede sfeer, aardige bediening en verrassend lekkere gerechten en drankjes. Ook de naastgelegen Bar Tarajal is een aanrader.

Wandelen rond Playa de Santiago

Vanuit het uitgestrekte bergdorp Alajeró, aan de GM-3 iets ten noorden van Playa de Santiago, starten enkele mooie wandelroutes. Voor een ervan, naar de verlaten visfabriek van Playa La Cantera, mag je best een dag uittrekken. De klim naar het ontroerende kapelletje van San Isidro en de afdaling naar de enige drakenbloedboom van La Gomera vergen ongeveer een uur per wandeling.

- Advertentie -

Playa La Cantera

Het voetpad naar de vervallen visfabriek Mario Novaro Parodi start langs de weg die van Alajeró naar het gehucht Quise voert (volg vanaf de doorgaande weg even de borden naar de Calvario en sla rechtsaf na voormalig hotel El Paso).

De oude visfabriek

Kort na een geitenboerderij wordt het beginpunt van de wandelroute ‘Playa La Cantera’ aangegeven met een bord en vind je iets daarvoor rechts een kleine parkeerplaats. Het voetpad is onlangs hersteld, voorzien van randjes met stenen en houten relingen langs de afgronden, maar de wandeling is nog zo onbekend dat je er geregeld het rijk alleen hebt. Je daalt door een allengs smaller wordende kloof zo’n 500 meter af tot het strand.

In het begin heb je nog een weids uitzicht op onder meer Ermita de San Isidro, maar na een indrukwekkend rode erosiezone kijk je vooral naar beneden en komt de oude visfabriek snel dichterbij. Hij lijkt verlaten, maar het goed onderhouden tuintje, blauw geschilderd hekje, drie schapen en een zwarte kat duiden op menselijke aanwezigheid. Beneden valt op een gemeentelijke verordening te lezen dat ene Claude Martin Traks uit België hier sinds 2013 mag wonen. Dat neemt niet weg dat de visfabriek nog altijd zeer vervallen is. Een intrigerende situatie! Op het keienstrand kan je enkele gebouwtjes bekijken, een zeeduik nemen, picknicken, kortom: een tijdje uitrusten voor de pittige klim terug.

Ermita de San Isidro

De kleine witte kapel met indrukwekkende boom boven op een kale bergtop is al van verre te zien. Als je in Alajeró de borden Calvario volgt kun je aan het eind van Calle Ancón de Luís de auto parkeren en via de trap de berg beklimmen.

Ermita San Isidro op la Gomera
Ermita San Isidro

Het uitzicht over het zuiden van La Gomera, de zee en de toppen van Nationaal Park Garajonay is fantastisch, de plek zelf doorgaans heel stil. Een sfeervolle plek voor een picknick en ook bijzonder rond zonsondergang.

El Drago de Agalán

Op La Gomera staat slechts één drakenbloedboom. Om deze te kunnen bewonderen volg je het wandelpad dat van start gaat op een parkeerplaats langs de GM-3 even ten noorden van Alajeró. Het pad is met stenen muurtjes afgezoomd en leidt je een brede kloof in. Deze barranco staat vol met ooit aangeplante, maar nu verwaarloosde cactussen en agaven en biedt uitzicht op enkele fraaie huizen aan de overkant. El Drago staat in een omheining en laat zich het best bekijken vanaf een klein uitkijkplatform onderweg, maar je kunt ook tot aan de boom afdalen.

De ‘Tafelberg’ beklimmen

De tafelberg op La Gomera
De tafelberg

Vanuit het iets ten zuiden van El Cercado gelegen Chipude kan je naar La Fortaleza klimmen, de berg die vanwege zijn topplateau ook wel de Tafelberg wordt genoemd. Hij staat aan de rand van Nationaal Park Garajonay, enkele kilometers ten zuidwesten van de hoogste berg van het eiland. De wandeling start bij de bushalte op het kerkplein van Chipude en duurt heen en terug zo’n drie uur. Het hoogteverschil is klein (circa 200 meter) maar op het laatst moet je even flink klimmen. Vanuit het dorp volg je eerst de wit-rode markering van de GR 131. Waar deze route na het gehucht Pavón linksaf gaat naar Garajonay sla je even rechtsaf en houd je vervolgens links aan (GR 131.1). Dicht langs de rug van de bergkam wandel je naar de voet van de Fortaleza-rotswand. Een steil, trapachtig rotspaadje brengt je boven op het plateau.

‘Strandwandelen’

Ook vanuit eilandhoofdstad San Sebastián de la Gomera kan je enkele mooie wandelingen maken. Zoals naar het stille Playa de la Guancha. Het is een aangenaam tochtje waarbij je (zeldzaam op bergachtig Gomera!) maar weinig hoeft te klimmen en dalen. Volg de strandpromenade in zuidelijke richting, sla zo’n 100 meter voor het einde ervan rechtsaf een weg in langs het Unelco-gebouw. Direct daarna ga je linksaf en volg je de wit-rode markering van de GR 132, het langeafstandspad rond La Gomera. Hoog boven de zee, met mooie uitzichten, wandel je in ongeveer 1,5 uur naar Playa de la Guancha en daal je van de route af om een duik te nemen. Terug volg je dezelfde weg.

De enige drakenbloedboom op La Gomera
De enige drakenbloedboom op La Gomera

La Gomera praktisch

De overtocht

De leukste manier om La Gomera te bereiken: neem de boot vanuit Los Cristianos op Tenerife. De schepen van Fred Olsen varen meerdere keren per dag in ruim drie kwartier naar La Gomera. Je ticket (retour vanaf € 68) kun je ter plaatse kopen aan het loket van de rederij. Wil je zeker zijn van een plek, boek dan vooraf via Direct Ferries. Je betaalt altijd dezelfde prijs.

De beste reisgidsen

Reishandboek Tenerife, La Gomera & El Hierro

In onze eigen reisgids nemen we je mee naar de mooiste plekjes van Tenerife en La Gomera. En we gaan naar El Hierro, waar geen andere (recente) Nederlandse reisgids oog voor heeft. Veel wandelen uiteraard, tips voor de leukste hotels en restaurants, uitgebreide beschrijvingen van de mooiste steden en persoonlijke blogjes over dagelijkse onderwerpen als… koffie, fluiten en de vegetarische keuken. Elmar, 2018

Rother Wandelgids La Gomera

Dé reisgids voor wie op La Gomera veel wil wandelen. In de inleiding tref je (beperkt) toeristische informatie over het eiland aan (geen logeertips). De gids bevat 53 wandelroutes, verspreid over het eiland. Ze variëren van enkele uren tot een hele dag en zijn opgedeeld in 3 niveau’s, van makkelijk tot zwaar. Ook de hierboven beschreven routes staan (deels) in dit boek. Duidelijke routebeschrijvingen, met foto’s, kaartje, staafdiagram over klimmen en dalen en achtergrondinformatie. Aanrader!
Elmar, 2013.

Wat & Hoe Onderweg Tenerife & La Gomera

Recente reisgids, die vooral over Tenerife gaat en 1 hoofdstuk wijdt aan La Gomera. Daarin tref je informatie over de belangrijkste plaatsen op het eiland en Nationaal Park Garajonay. Met tips voor logeren en lekker eten & drinken. Geen wandelroutes op Gomera.

Kosmos Uitgevers, 2019.

Walking La Gomera and El Hierro

Engelstalige wandelgids met dagwandelingen en een dag-tot-dag beschrijving van de langeafstandspaden GR 131 en GR 132. Compleet met kaartjes en praktische informatie.

Cicerone Press, 2012.

De leukste hotels en appartementen

Logeren op La Gomera

Pensión la Gaviota staat aan de boulevard en biedt kamers met eigen of gedeelde badkamer en uitzicht op zee of op de tuin. De kamers zijn eenvoudig maar schoon en bieden waar voor hun geld. Luxe en privacy vind je in Apartamentos Tapahuga, ook aan de boulevard. Ze hebben een balkon aan zee, complete keuken, gezellig ingerichte kamers en gebruik van zwembad.

Wandelvakantie op La Gomera

SNP Natuurreizen

SNP Natuurreizen organiseert een 8-daagse individuele wandelreis op La Gomera. Je wandelt over goed bewegwijzerde wandelpaden, door de bergen en langs de kust en doet de belangrijkste bezienswaardigheden aan. Alleen Valle Gran Rey ontbreekt. Met bagagevervoer, logies & ontbijt.