Hartje winter kun je er skiën en langlaufen, de rest van het jaar nodigt de Hoge Venen uit tot eindeloos wandelen en fietsen. De natuur in de hoogste regio van België is wonderschoon: heide, moeras, veen en af en toe wat bos. Wandelroutes pak je eenvoudig op vanaf een parkeerplaats.

Wandelen in Nationaal Park de Hoge Venen
Fraai plankierpad in de Hoge Venen

De Hoge Venen maken deel uit van het grensoverschrijdende natuurpark Venen-Eifel. Centrum van het Belgische deel is Signal de Botrange, langs de weg tussen Eupen en Malmedy. Dit is met 694 meter het hoogste punt van België.

Vanaf de 28 meter hoge uitkijktoren kijk je (op 722 meter!) uit over de omgeving: eindeloze heidevelden, moerassen en veen. Het hoogveen, dat hier in zo’n 7500 jaar ontstond, is een vruchtbare ondergrond voor zeldzame grassen, mossen en heidestruiken.

- Advertentie -

Grote delen van het gebied zijn niet toegankelijk. Vanwege de verraderlijkheid van de ondergrond, maar ook ter bescherming van de natuur. Er leven herten, reeën, vossen, wezels, hermelijnen en meer dan 150 soorten vogels. Daaronder Vlaamse gaai, lijster, grasmus, roofvogels en de zeldzame korhaan.

Er zijn in de Hoge Venen diverse korte wandelroutes uitgezet. Ze gaan van start bij Signal de Botrange, het nabijgelegen Natuurcentrum en op diverse parkeerplaatsen. Een echte aanrader is de route over het plankierpad vanaf herberg Le Mont Rigi, iets noordelijker aan de N676. De 3 kilometer lange wandeling, met enkele zijpaden, voert over een moerassige ondergrond en biedt via borden informatie over de natuur en de geschiedenis van de turfwinning. De wandelroutes zijn goed bewegwijzerd.

Door het Waalse Veen

Wij verkennen de Hoge Venen met enkele tochten uit de Rother Wandelgids Ardennen & Hoge Venen. Deze route, ‘Door het Waalse Veen’ (nummer 6), is volgens auteur Mathieu Klos een van de topwandelingen uit de gids. Vanaf de parkeerplaats bij het Signaal van Botrange lopen we langs de bosrand naar het Natuurcentrum. Hier kun je onder meer een expositie bekijken over het ontstaan van het gebied, dat 500 miljoen jaar terug nog op de Zuidpool (!) lag.

Daarna steken we de weg over en betreden het Waalse Veen. Direct is duidelijk waarom dit zo’n mooie wandeling is: we hebben onderweg steeds panoramisch uitzicht. De route voert ons in een soort carré langs de randen van het veen. In het begin lopen we over een zandpad tussen bos en veen. Het veen zelf is niet toegankelijk, want te kwetsbaar en bovendien verraderlijk nat. Van die zompige ondergrond krijgen we een goed beeld als we op de terugweg over een plankierpad wandelen langs en boven de beken Hillbach en Ruisseau des Waidages. Dit slotstuk is beslist het mooiste en afwisselendste deel van de route.

Wandelroute Door het Waalse Veen

Start- en eindpunt: parkeerplaats bij het Signaal van Botrange, aan de N68/N676 tussen Eupen en Malmedy.
Afstand: 11 km (markering: 1e km groen kruis, daarna het wit-rood van de GR56), met een extra rondje uit te breiden tot 17 km.
Niveau: makkelijk. Meer info: www.eastbelgium.com.

Door het Brackvenn

Ook deze wandeling, op de grens van België en Duitsland, voert deels over een plankierpad in het natte veen. Eerst door het Duitse Platte Venn, een prachtig water- en grasgebied omzoomd door een idyllisch sparrenbos. Het bos is bezaaid met bosbessenstruiken. Terug in België wandel je langs een bosbeek naar het hoogveen. Het landschap wordt weer open, met afwisselend bos en veel open veengebied. Vooral in de herfst is de kleurenpracht hier overweldigend.

Wandelroute Op de Grenzweg door het Brackvenn

Start- en eindpunt: parkeerplaats Grenzweg, aan de N67 tussen Eupen en Monschau. Neem zelf iets te eten en te drinken mee, want er is geen horeca in de buurt.
Afstand: 14,5 km (Rothergids route 3).
Niveau: makkelijk.

Monschau

Ook in natuurpark Venen-Eifel, maar net over de grens in Duitsland, vind je het stadje Monschau. Een leuke bestemming als je na het wandelen wat cultuur en historie wil opsnuiven. Het is er heel toeristisch, maar laat dat je niet afschrikken. Monschau ligt op een hoogte van 420 meter, aan beide zijden van een vallei die is uitgesleten door de snelstromende bovenloop van de Roer. Aan smalle en steile (autovrije) straatjes staan witte vakwerkhuizen met daken van leisteen. Hoog daarboven imponeert de ruïne van een middeleeuwse burcht. Direct vanuit Monschau kun je heerlijk wandelen.

De beste reisgidsen over de Hoge Venen

Rother wandelgids Ardennen & Hoge Venen

Onze aanrader voor veel wil wandelen in het (zuid)oosten van België! De gids bevat maar liefst 50 wandelingen. In de inleiding tref je (beperkt) toeristische informatie over de regio aan. De routes zijn verspreid over 4 regio’s: De Hoge Venen & Oostkantons, het Land van de Bronnen & het Amblèvedal, de provincie Luxemburg en Langs de Maas en de Lesse. Ze variëren van enkele uren tot een hele dag en zijn opgedeeld in 2 niveau’s, van makkelijk tot tamelijk moeilijk.

Zeer duidelijke routebeschrijvingen, met foto’s, kaartje, staafdiagram over klimmen en dalen en voldoende achtergrondinformatie. De regio Hoge Venen & Oostkantons beslaat met 19 routes maar liefst een derde van de gids.
Uitgever: Elmar, 2015.

Wat & Hoe onderweg België

Onze eigen reisgids over heel België’. Je vindt in hierin uitgebreide beschrijvingen van bezienswaardigheden en activiteiten, achtergrondinformatie plus praktische tips voor sfeervol en duurzaam overnachten, eten & drinken, winkelen en ontspannen. Met ruime aandacht voor het ‘Land van de Bronnen’, Spa en de Hoge Venen.
Auteur: Tineke Zwijgers. Fotografie: Dorien Koppenberg
Uitgever: Kosmos, 2018

De leukste hotels & B&B’s

Logeren bij De Hoge Venen

La Crisnie, Ardennen
La Crisnie

Zelf verbleven wij in La Chrisnie, een knus en schoon appartement in Theux-La Reid. Het ligt op vrij korte afstand van de hierboven beschreven wandelingen en die in het Land van de Bronnen. De eigenaren zijn vriendelijk, behulpzaam en laten je geheel vrij. Ruime (eigen) tuin met verkoelende bomen, ligstoelen en eethoekje.

What’s in a name: in het Sleepwood Hotel in Eupen logeer je in een stijlvol ingerichte houten kamer. De Hoge Venen zijn vlakbij en in het bijbehorend restaurant eet je uitstekend. De Hoge Venen per fiets verkennen? Je kunt hier ook een fiets huren.

Der kleine Globetrotter is gevestigd in een historisch herenhuis hartje Monschau. De kleurrijk ingerichte kamers hebben eigen sanitair en het uitgebreide, door veel gasten geroemde ontbijt is inbegrepen.

Wandelvakantie in de Ardennen

SNP Natuurreizen

SNP Natuurreizen biedt 2 wandelvakanties in de Ardennen aan. De 5-daagse reis De mooiste Ardenner Vallei voert je door het dal van de Semois in het zuiden. Je volgt enkele van de spectaculaire bochten, bezoekt Bouillon en kijkt spectaculair uit over de rivier.

Ook de 5-daagse wandeltocht Langs Maas & Lesse biedt fraaie uitzichten (vele kastelen!), mooie klimmetjes en afdalingen. Je logeert in charmante boerendorpen.