HomeBestemmingenDuitslandSaksische Wijnroute: pure romantiek

Saksische Wijnroute: pure romantiek

Bewaren
Bewaard

Van Pirna tot Schloss Seublitz strekt zich de Saksische Wijnroute uit. Goed voor een kleine week genieten van fraaie natuur, betoverende uitzichten op de Elbe, wijngaarden, kastelen en charmante plaatsjes. En ook niet mis: de route voert je dwars door de legendarische stad Dresden. Waarom stapt dan iedereen zo vroeg de bus uit?

Mensen op het terras van Schloss Wackerbarth in Radebeul
Schloss Wackerbarth

Dag 1: Pirna – Dresden Neustadt

Het is nog fris als we op deze zondagochtend in Pirna met andere wandelaars staan te wachten op de bus naar Graupa Schloss. Daar start onze driedaagse wandelvakantie op de Saksische Wijnwandelweg. Het belooft een mooie dag te worden en we bereiden ons voor op drukte langs de route. Gisteren arriveerden we in Pirna en maakten we een wandeling door dit historische stadje, de officiële startplek van de Saksische Wijnwandelweg. In het Romantik Hotel Deutsches Haus schonk de uit Oezbekistan afkomstige receptioniste ons een gul glas wijn in. Ze vertelde trots dat ze in het hotel was opgeleid door de 25ste wijnkoningin van Saksen.

Standbeeld bij Wijngoed Zimmerling in Dresden-Pillnitz
Wijngoed Zimmerling

Geen mooiere plek

Rijden we met een redelijk gevulde bus Pirna uit, enkele haltes voor Graupa Schloss stapt iedereen uit en blijven wij als enigen over. De beroemde Malerweg blijkt deze omgeving ook aan te doen en wij zijn blijkbaar de enigen die kozen voor de Saksische Wijnroute. Even later stappen ook wij uit en volgen we de duidelijke markering (paarse druiventros op witte achtergrond) omhoog. De wijngaarden zijn klein en verspreid en het eerste wijngoed, Zimmerling, laten we nog even links liggen. De bakker levert er net heerlijk ogende broodjes af, maar wij moeten eerst meters maken! We klimmen door een bos verder en worden dan beloond met een weids uitzicht. Het bos opent zich en vanaf een natuurlijk balkon kijken we uit op de Elbe, het stadje Pillnitz en wijngaarden zo ver we kijken. De kleine kapel ‘Maria am Wege’ had op geen mooiere plek gebouwd kunnen worden.

Wijngaarden in de stad

Mensen proeven wijn op een terras tussen de wijngaarden, met zicht op de Elbe bij Dresden.
Wijn proeven met zicht op de Elbe

Het wordt druk op de route, maar niet alleen met wandelaars. Op diverse wijngoederen zijn terrasjes ingericht, waar passanten wijn proeven of zelfs lunchen. Het oogt gezellig! Voorbij Niederpoyritz voert de route ons naar de Elbe. We wandelen bergafwaarts en genieten van de kleurig geschilderde en met ornamenten versierde huizen. Op een terras aan de rivier lunchen we en vervolgen onze route dicht langs het water. Al snel doemen aan de overkant de torens en bruggen van Dresden op. Dat ziet er imposant uit, maar aan onze kant blijft de sfeer onveranderd kleinschalig. We wandelen langs een hoge muur en zien borden waarop passanten worden uitgenodigd om de trap door de muur te nemen voor een wijnproeverij. Zelfs in de stad! Als we aan de overkant de imposante torens van de oude stad zien, verlaten we de route en zoeken ons hotel in Dresden Neustadt op.

Dag 2: Dresden Neustadt – Radebeul

Om de landelijke sfeer van de wijnroute vast te houden, nemen we na het ontbijt de stadsbus naar halte Wildeman, aan de rand van Dresden. Het is een warme dag en we zijn blij dat de route ons eerst een tijdje door een koel bos voert. Dan wandelen we een dorp in, dat tot onze verbazing Radebeul heet. De eindbestemming van vandaag! Maar Radebeul blijkt een uitgestrekt wijndorp te zijn. We gaan direct weer klimmen, want hoog boven Radebeul staat het 18de-eeuwse Spitzhaus. Dit prachtige landhuis wordt omringd door wijngaarden en heeft een terras met uitzicht. Helaas gesloten vandaag, maar de moeite evengoed waard. En moeite kost het. Na vijftig stappen moeten we al uitblazen. Het lijkt alsof het pad recht omhoog gaat. Voordeel: het uitzicht op dorp en rivier wordt na elke minuut mooier!

Wijngaarden en het 18e eeuwse Spitzhaus in Radebeul, Saksische Wijnwandelweg
Het 18e eeuwse Spitzhaus in Radebeul

Romantische Elbe

Als we lang genoeg genoten hebben van het uitzicht wandelen we naar de naastgelegen Bismarckturm. Ook dit is een populair uitkijkpunt. We eten onze lunch op een bankje met uitzicht en dalen daarna via een prima begaanbare trap (de Spitzhaustreppe) weer af naar Radebeul. Nu we midden in het dorp staan, zien we overal borden en wegwijzers, die ons richting ‘wijnproeverij’ sturen. Een aantrekkelijke plek is Hoflössnitz, schuin tegenover de trap. Het landhuis en de uitgestrekte tuin herbergen niet alleen een wijngaard en wijnmakerij, maar ook een terras waar je wijn kan proeven (of gewoon een glas wijn bestellen) en een kunstexpositie annex wijnbouwmuseum.

Aan de rivier

Dwars door Radebeul vervolgen we onze weg naar Hotel Goldener Anker. Het pad voert ons niet rechtstreeks naar dit hotel aan de Elbe, maar leidt ons ook over bospaadjes achter de bebouwing langs. Leuk is dat we zo midden in Radebeul langs kleine wijngaarden lopen. Geen wijnproeverij, winkel of museum, maar gewoon een perceel met druiven. Het hotel is fraai gelegen in een historisch wijkje aan de rivier. Het staat aan een oude, met klinkers bestrate weg vol terrassen en restaurants. We hoeven dus nergens heen en kunnen onze benen lekker laten rusten. Nou ja, alleen even kijken bij de Elbe dan.

Mensen aan de oever van de Elbe in Radebeul
Even kijken bij de Elbe

Dag 3: Radebeul – Meissen

Met de tram reizen we naar Weinböhla, waar we de wijnroute een stukje inkorten via een ommetje door de velden. Het is hier heel rustig, hoogstens wat mensen die hun hond uitlaten. En tot onze vreugde zien we enkele herten grazen. We pakken de route verderop weer op en worden meteen het bos in gestuurd, met pittige klimmetjes en afdalingen. Maar ook met fraaie uitzichten op de rivier en talloze wijngaarden. Uiteindelijk dalen we af naar de Elbe, waar we met onze voeten in het water genieten van de meegebrachte lunch. Iets verder van het water vandaan wandelen we verder. Ons doel van vandaag is Meissen, een duizend jaar oude stad aan beide oevers van de rivier.

Van porselein en wijn

Hoewel we al foto’s zagen van Meissen kon niets ons voorbereiden op onze eerste blik op deze stad. We zijn nog vrij ver van de oude stad vandaan, maar vallen toch even stil als we haar na een bocht in de rivier voor het eerst zien liggen. De zon staat precies goed voor ons en zet de pannendaken van de stad in een warme gloed. Maar onbetwist het mooist is de burcht op een rots, die boven de stad uit steekt. Twee bruggen verbinden beide stadsdelen en langs de toegangsweg aan de overkant staan fraaie oude huizen. We zijn blij dat we vandaag wat vroeger arriveren, geven onze bagage af in het hotel en gaan de door porselein zo welvarend geworden stad uitgebreid verkennen.

De burcht van Meissen
De burcht van Meissen

Dag 4: Meissen – Dresden

Hoewel onze wandelreis vandaag eindigt in Meissen kunnen we de lokroep van de Saksische Wijnroute nog niet weerstaan. Vanuit het raam van onze kamer zien we hoe de Elbe in noordwestelijke richting verder meandert, gadegeslagen door tegen de rotsen aangelegde wijngaardjes. Na het ontbijt slaan we op de kade achter het hotel nog een keer rechtsaf en wandelen een stukje met het water mee. Hier geen vruchtbare heuvels meer, waaraan we de afgelopen dagen gewend zijn geraakt. Nu domineren de rotswanden. De wijnpercelen zijn een stuk kleiner en wellicht in privébezit van de bewoners. Evengoed is het genieten en zouden we best nog een paar dagen door willen wandelen op de Saksische Wijnwandelweg.

Schloss Wackerbarth

Het wijngoed van Schloss Wackerbarth in Radebeul, Saksische Wijnwandelweg
Schloss Wackerbarth

Op de terugweg naar Dresden bezoeken we Schloss Wackerbarth (dat we eerder misten door een inkorting van de route tussen Radebeul en Weinböhla). Je zou dit het Bezoekerscentrum kunnen noemen van de Saksische Wijnwandelweg. De eeuwenoude villa staat aan de rand van Radebeul, op een landgoed dat zich hoog in de heuvels uitstrekt. Je kunt het bezoeken tijdens de wandeling, maar wil je er wijn proeven en kopen plus ruim de tijd nemen om het terrein te verkennen? Plan dan een apart bezoek in. Wij klimmen er naar boven voor een mooi uitzicht, proeven wat wijn in de wijnwinkel en lunchen met uitzicht op de villa. Geregeld start een rondleiding over het landgoed. Voor ons is Schloss Wackerbarth in elk geval een fijne bestemming om onze reis op de Saksische Wijnwandelweg af te sluiten.

De Saksische Wijnroute in beeld

De Saksische Weinwandelweg praktisch

Route-informatie

Afstand: 89 km (Pirna – Schloss Seublitz).
Markering: rode druiventros op witte achtergrond.
Niveau: gemiddeld (in totaal circa 1500 meter stijgen en dalen).
Horeca: zeer goed aanwezig.

De beste reisgidsen

ANWB extra

Deze compacte reisgids voor Dresden, Leipzig en Weimar biedt een keur aan informatie (en structuur, tijdens het plannen van je reis) over de twee steden en de historische regio Weimar. Uitgebreide beschrijvingen van wat je in de grote steden niet moet missen en voldoende informatie ook over hun directe omgeving. Een tochtje met de boot van Dresden naar Meissen is ongetwijfeld heel leuk. Maar wij adviseren je uiteraard om in deze wijnregio ook zelf een stukje te gaan wandelen en proeven langs de wijngaarden! (2021)

Dominicus Dresden, Leipzig en omgeving

De eveneens recente Dominicus-gids Dresden, Leipzig en omgeving besteedt heel veel aandacht aan beide steden, maar reist ook in beide richtingen langs de Elbe, zowel richting Tsjechische grens als stroomafwaarts langs de wijngaarden. Degelijke gids met uitgebreide beschrijvingen, plattegronden en voldoende praktische informatie (2021). 

De beste hotels

Logeren langs de wijnroute

Het Romantikhotel Deutsches Haus in Pirna
Links het Romantikhotel Deutsches Haus in Pirna

Het Romantikhotel Deutsches Haus is gevestigd in een historisch ‘kruip-door-sluip-door’ pand naast de kerk hartje Pirna. Fijne ontvangst, prima kamers en een goed ontbijt. En, niet onbelangrijk, er wordt heerlijke wijn uit de regio geschonken.

Hotel Martha is gevestigd in een ruim stadspand in Dresden Neustadt, op loopafstand van zowel de Elbe-promenade als de populaire restaurant-straat Louisenstrasse en de Kunsthof Passage. De kamers zijn modern en comfortabel, het ontbijt uitstekend.

In Hotel Goldener Anker is het goed toeven: hartelijke ontvangst, knusse en lichte kamers, locatie aan zowel de Elbe als de populaire ‘horecastraat’ Altkötzschenbroda en een zeer verzorgd ontbijt.

Ook Dorint Parkhotel Meissen is gevestigd aan de rivier. Vanaf de achteruitgang wandel je zo de kade op, geniet je van het uitzicht op de burcht en de bruggen en vervolg je rechtsaf de Saksische Wijnroute. Ruime kamers.

Georganiseerd wandelen

Zelf regelen of uitbesteden?

Je kan de Saksische Wijnwandelweg op eigen gelegenheid wandelen. De markering is uitstekend en je passeert dagelijks meerdere plaatsen met hotels, pensions en restaurants. Wil je de organisatie van je reis liever uitbesteden en/of je bagage laten vervoeren, dan kan je prima terecht bij Augustus Tours.

- Advertentie -
- Advertentie -

Meest gelezen deze week

- Advertentie -

Nieuwste reportages

- Advertentie -

Boekentips

Zes miljoen stappen

Dwars door Amerika loopt een ononderbroken voetpad van 4256 kilometer: de Pacific Crest Trail. Lonely Planet noemde het al ‘een mythisch avontuur’.Hoe komt een...
- Advertentie -