De tweede naam van Mullerthal, ‘Klein Zwitserland’, zegt het al. Steile en bochtige valleien, snelstromende rivieren en beken die zich een weg zoeken door imposante rotsformaties. Hoogtepunten zijn de nauwe kloof Wolfsschlucht en de driedelige waterval in het riviertje Zwarte Ernz. Een wandelparadijs, met als absolute trekpleister de 112 kilometer lange Mullerthal Trail. Ga lekker wandelen in Mullerthal.

Larochette
Larochette

Wandelen op de Mullerthal Trail

De 112 kilometer lange Mullerthal Trail is dé troef van deze regio. Het landschap is heel aantrekkelijk. De afwisseling van rivierenland, glooiende bossen en weiden, plus de dramatische rotsen en kloven van ‘Klein Zwitserland‘. Ze nodigt je steeds uit om al dat natuurschoon te voet te ontdekken.

Vriendelijk glooiend

De Mullerthal Trail is opgedeeld in drie lussen van 37 of 38 kilometer. Ze hebben elk hun eigen karakter. Route 1 maakt vanuit Echternach een rondje door het oosten van Mullerthal. Je doorkruist een vriendelijk glooiend landschap van bossen, weiden en rustige dorpjes. Geregeld kijk je uit op de grensrivier met Duitsland, de Sûre/Sauer. In Rosport kan je het interactieve Museum Henri Tudor bezoeken. En in Girsterklaus passeer je het oudste bedevaartoord van Luxemburg, de 14de-eeuwse Maria bedevaartkapel.

- Advertentie -

Dramatische natuur

Route 2 voert je, ook vanuit Echternach, door het meest dramatische deel van de regio: ‘Klein Zwitserland’. Je gaat nu flink klimmen en dalen en kijkt uit op spectaculaire rotsformaties. En je doorkruist de nauwe Wolfskloof. Vlakbij het plaatsje Müllerthal passeer je een van de meest gefotografeerde uitzichten van de regio: de brug Schiessentümpel boven drie watervalletjes. En in de Watertoren van Berdorf kan je een expositie bezoeken over, jawel, water.

Kastelen

Route 3 ten slotte brengt je vanuit Beaufort door een heerlijk landschap van beekdalen en langs romantische burchten als Beaufort en Larochette.

Naast de hoofdroute zijn nog vier ExtraTours uitgezet met een lengte van 9 tot 31,5 kilometer. Ook dit zijn rondwandelingen, die ergens langs de hoofdlussen starten. Zo kan je nog meer van de regio te voet ontdekken. ExtraTour D (31,5 km) bijvoorbeeld voert vanuit Blumenthal (Route 3) langs de kerk van Junglinster en het sprookjesachtige kasteel van Bourglinster.

Organiseren

De Mullerthal Trail is zowel geschikt voor dagtochten als een complete wandelvakantie. Er zijn onderweg voldoende logies- en eetgelegenheden. Ook rijden er (gratis) bussen tussen de plaatsen langs de route. Je kan de wandelingen uitstippelen met de Wandelkaart (te koop bij de Toeristeninformatie) of via de website.

Hieronder lichten we de mooiste wandelroutes en -gebieden uit. De garantie voor een paar dagen heerlijk wandelen in Mullerthal.

Losse wandelingen

wandelen in Mullerthal
Markering wandelroutes

Wil je in Mullerthal korte wandelingen maken, dan heb je een ruime keuze uit lokale rondwandelingen (auto-pédestres). Deze starten vanuit (bijna) elke stad en elk dorp. De wandelroutes variëren van een ommetje tot dagtochten. Ze zijn wisselend van zwaarte (licht, gemiddeld of zwaar). De routes worden onderweg duidelijk gemarkeerd, met de eerste letter van de plaats waar je begint en eindigt. Zijn er meer lokale routes, dan volgt een nummer op de letter. De richting wordt aangegeven met een blauwe driehoek. De wandelingen volgen geregeld het parcours van de Mullerthal Trail, inclusief een route van en naar het startpunt.

Informatie vinden

Bij de Toeristeninformatie vind je folders van de wandelingen. Je kan ze ook downloaden bij de Toeristische Dienst. De folders (ook in het Nederlands) zijn compleet uitgevoerd met achtergrondinformatie en horeca. Aanraders zijn onder meer de E1 vanuit Echternach (12,4 km). Je wandelt via de Wolfsschlucht en de rotsformatie ‘Predigstuhl’ naar Berdorf en terug. Ook de B1 vanuit Beaufort (10,6 km) is een aanrader. Deze voert je langs het imposante kasteel, een fraai vlonderpad en natuurbosreservaat Saueruecht.

wandelen in Mullerthal
De Wolfskloof

Wolfsschlucht (dagwandeling)

Het vergt een pittige wandeling, maar is de ervaring meer dan waard: de Wolfskloof net buiten Echternach. De steil naar beneden lopende gladde rotsspleet is zo smal dat je niet naast elkaar kan lopen. Echt eng wordt het niet, in de rotsspleet uitgehakte traptreden voorkomen dat je uitglijdt. De kloof maakt deel uit van een bredere rotswand met grotten en doorkijkjes en veel, heel veel trappen. Vanaf het plateau boven op de rotswand kijk je schitterend uit over de omgeving, de vallei van de rivier Sûre/Sauer. De beste manier om de omgeving in zijn geheel te beleven is: trek een dag uit en volg de wandelroute E1 vanuit Echternach.

Wolfsschlucht (korte wandeling)

Wil je de auto dichtbij parkeren en vooral de Wolfskloof doorkruisen, volg dan deze route. Verlaat Echternach over de N10 richting Diekirch/Vianden. Sla linksaf over de 364 richting Berdorf. Je passeert hotel Belair en parkeert een stukje verderop bij een stenen bruggetje over een bergstroompje (links). Wandel via een trap het bos in naar een schuilhut. Vanaf daar volg je de borden richting Wolfsschlucht (hier nog 1,1 km). Verderop ga je op een driesprong rechtsaf omhoog. Je klimt langs de rotswand, over trappen door bredere kloven naar het uitkijkpunt en de Wolfskloof. Volg terug dezelfde route tot de driesprong en sla nu rechtsaf (geen markering). Volg dit pad tot een gebouwtje op de route E1. Ga hier linksaf. Langs Hotel Belair volg je de weg en kom je verderop terug bij de parkeerplaats.

wandelen in Mullerthal
De brug Schiessentümpel

Schéissendëmpel (ommetje)

Een van de meest gefotografeerde plaatsen van deze regio is de driedelige waterval in het riviertje Zwarte Ernz. Die vind je ten zuiden van het dorpje Müllerthal. Tegen het decor van indrukwekkende rotsen en het sierlijke bruggetje zie je drie bijna gelijke watervallen. Ze zijn zo schilderachtig dat er zelfs een gelijknamige parkeerplaats is ingericht om de bezoekersstroom in goede banen te leiden. Voor de beste klikpositie steek je vanaf de weg de rivier over via het bewuste bruggetje. Je daalt tussen de rotsblokken af tot waterniveau. Even verderop kan je dan met enig geluk op een drooggevallen rots in de rivier die ene foto maken. De Schéissendëmpel (ook wel Schiessentümpel) bevindt zich langs de weg 121, ten zuidwesten van Müllerthal richting Blumenthal. Vanaf de parkeerplaats loop je zo’n 500 meter terug langs de weg richting Müllerthal.

Schéissendëmpel (dagwandeling)

Interessanter is om de lokale rondwandeling te maken vanuit Müllerthal. Dan wandel je een (halve) dag door de imposante natuur van deze omgeving en passeer je Schéissendëmpel. De met een blauwe driehoek gemarkeerde route (9,1 km) start bij de Heringer Molen. Je wandelt door een spectaculair landschap, met door erosie grillig gevormde rotsen en kloven. Als extra lus van 2,8 km wandel je door enkele pikdonkere rotsspleten. Deze extra wandellus start bij Konsdrëfer Millen langs de weg 118, iets ten westen van Consdorf. Je steekt de weg over en volgt linksaf het brede zandpad naar de picknickplaats. Dit parcours maakt deel uit van de Mullerthal Trail.

Burcht Larochette

Larochette is een parel van een stadje, gelegen in het dal van de rivier Witte Ernz. Vanaf de rivier verheffen de rotsen en heuvels zich steil boven de stad. Als je door de hoofdstraat naar binnen rijdt, zie je de hooggelegen ruïnes opdoemen van Château de Larochette. Het werd gebouwd tussen de 11de en 16de eeuw. Vanaf de Marktplaats, een lommerrijk plein met restaurants en terrassen, kan je te voet naar de burcht gaan. Dat is wel een flinke klim (150 meter boven rivierniveau). Met de auto kan ook. Daarvoor moet je een stukje omrijden. De weg naar de (gratis) parkeerplaats stijgt geleidelijk en gaat door het bos.

Wandelen Larochette

Het uitzicht vanaf de burcht van Larochette is adembenemend. Je kijkt uit op het stadje en de tegenover liggende beboste rotswanden. Andersom moet dat minstens zo mooi zijn: vanaf hoogte uitkijken op het stadje en de erboven gelegen burcht. Daarvoor moet je aan de wandel. Rond Larochette ligt zo’n 30 kilometer aan wandelpaden. In Larochette zijn dat de L1 tot en met L5 plus de auto-pédestre. Die laatste (8 km) voert je onder meer naar de overkant van de rivier en biedt goed uitzicht op de burcht.

wandelen in Mullerthal
Burcht Larochette
De beste reisgidsen

Reishandboek Luxemburg

In onze eigen reisgids nemen we je mee naar de mooiste plekjes van Luxemburg-stad en de rest van het Groothertogdom Luxemburg: Luxemburgse Ardennen, Guttland, Mullerthal, de Moezel en het Land van de Rode Aarde. Uitgebreide informatie over musea, historische gebouwen, natuurgebieden en, uiteraard, heel veel wandelen. Daarnaast aandacht voor bijzondere logeeradressen, restaurants, de historie, de Luxemburgse taal en de inwoners.

Tekst: Tineke Zwijgers | Foto’s: Dorien Koppenberg | Elmar, 2020 (1e druk).

De leukste hotels en B&B’s

Logeren in Müllerthal

Turm Hamelmaous en Turm Laange Veit in Echternach bieden sfeervolle logies in een middeleeuwse toren van de stadsmuur. Beide appartementen hebben plek voor zes personen. Ze zijn volledig ingericht met keuken en badkamer. Te boeken voor meerdere nachten.

De Jeugdherberg van Echternach
De Jeugdherberg van Echternach

De Jeugdherberg van Echternach is gevestigd in een futuristisch ogend gebouw van beton en glas aan het Meer van Echternach. Het biedt de ouderwetse jeugdherbergbeleving van (deels sekse-gescheiden) slaapzalen. ‘s Avonds kan je er aanschuiven bij het saladebuffet.

Bed & Breakfast White Pearl is een ‘pareltje’ op loopafstand van de drie watervallen. De kamers in het witte gebouw zijn ruim en comfortabel. Als gast ben je welkom in de tuin en het zwembad. Vriendelijke ontvangst en ‘s ochtends een goed ontbijt.