Vijf tips voor een goede voorbereiding op een wandelvakantie

109

(Ingezonden bericht – 24webvertising bv.)
Wandelvakanties zijn er in allerlei varianten. De ene gaat voor een avontuur in de bergen en de ander voor een trektocht over het platteland. Wat je ook kiest, bij een wandelvakantie is het belangrijk om vooraf over bepaalde zaken na te denken. Hierbij een aantal tips. 

Foto: © Kun Fotografi via Pexels

1. Werk aan je conditie 

In het dagelijks leven maak je nooit zoveel meters als wanneer je op wandelvakantie gaat. Ga je naar het buitenland, dan gebruik je doorgaans heel andere spieren, omdat het bijna nergens zo vlak is als in Nederland. Voordat je op vakantie gaat is het belangrijk om je lichamelijke conditie zo goed mogelijk op peil te krijgen. Ga wandelen in verschillende omgevingen en bezoek de sportschool. In de sportschool kan je de kracht in je knieën en bovenbenen trainen. Hiermee voorkom je pijn in je knieën tijdens het afdalen in de bergen. 

2. Investeer in een wandelkaart

Ga je voor een bergvakantie of een trektocht door een specifieke regio? Koop een goede wandelkaart en bestudeer deze vooraf goed, zodat je weet wat de symbolen betekenen en hoe lang de afstanden zijn. Er zijn legio wandelgidsen beschikbaar met tips en ook op internet is van alles te vinden. Zelf navigeren is ook een optie, maar doe dat alleen als je hier goed in bent. Neem voor de zekerheid altijd een papieren kaart mee in je heuptasje dames of Fanny pack

3. Kies de juiste uitrusting

Check of de bergschoenen die je hebt nog van goede kwaliteit zijn en of ze geschikt zijn voor de omgeving waarin je gaat lopen. Draag je verkeerd schoeisel, dan zorgt dit namelijk voor blessures. Niet alleen schoenen, maar ook de kleding die je draagt is belangrijk. Het beste is om verschillende laagjes aan te trekken, bijvoorbeeld eerst een ondershirt, daarna een trui en vervolgens een wandeljack. Het weer slaat snel om in de bergen, neem daarom altijd regenkleding mee. Bescherm je huid met zonnebrandcrème en draag een zonnebril tegen de zon. Uiteraard mag een EHBO-kit niet ontbreken in je uitrusting. 

4. Voldoende eten en drinken

Het klinkt veel, maar als je dagelijks veel kilometers maakt is het noodzakelijk om minstens twee liter vocht mee te nemen. Er zijn speciale drinkflessen die je aan een heuptas kan bevestigen. Ontbijt ’s ochtends stevig en neem voldoende te eten mee, want je hebt er niks aan als je verzwakt raakt tijdens het wandelen. Hou in je achterhoofd dat een wandeling langer kan duren dan gepland. 

5. Weet waar je gaat overnachten

Bepaal vooraf of je wandelingen vanuit een vaste plek maakt of dat je op een trektocht gaat. Tijdens een trektocht kan je overnachten in berghutten. Wil je liever altijd zeker zijn van een plek, neem dan een tentje mee. Denk in ieder geval vooraf goed na waar je gaat overnachten, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.