De charmante eilanden van de Franse regio Bretagne zijn al vaker aan bod gekomen op deze website. Zo schreven we eerder al over Île de Bréhat, Île d’Ouessant en Belle-Île. Aan dit rijtje voegen we een mooie Bretonse wandelbestemming toe: Île de Batz. Dit eiland maakt deel uit van het departement Finistère, dat in het noorden van Bretagne ligt, en heeft zo’n 600 inwoners. Île de Batz is ongeveer 3,5 kilometer lang en 1,5 kilometer breed en mede daardoor ideaal om te voet te ontdekken.

Île de Batz
Île de Batz bij aankomst met de veerboot

Wandelen op Île de Batz

Hoewel Île de Batz een relatief klein eiland is, biedt het genoeg afwisseling. Een mooie wandelroute is het kustpad, dat rondom het eiland loopt en ongeveer 12 kilometer lang is. Langs deze route vind je verschillende zijpaden, die naar het binnenland leiden. Onderweg zie je boerenakkers, witte stranden en de mooiste bloemen.

In het westen van Île de Batz staat een vuurtoren uit de 19de eeuw, die 44 meter hoog is. Tussen juni en september is de vuurtoren open voor publiek en kun je ‘m beklimmen. Na het nemen van de 198 treden word je beloond met een prachtig weids uitzicht.

Eveneens in het westen vind je de Trou du Serpent (‘slangenkuil’). Volgens de legende is dit de plek waar Saint-Pol-Aurélien ervoor zorgde dat een draak, die het eiland terroriseerde, in zee verdween. Een andere bezienswaardigheid zijn de ruïnes van de Chapelle Saint-Anne, die je vindt aan de oostkant van Île de Batz.

Jardin Exotique Georges Delaselle

De vuurtoren op Ile de Batz
De vuurtoren op Ile de Batz

Bretagne heeft, dankzij de Warme Golfstroom, een mild klimaat. Het klimaat op Île de Batz is zelfs nog milder dan gebruikelijk in de regio.

Dit maakt het eiland bijzonder geschikt voor landbouw; de lokale bevolking verbouwt dan ook veel groente. Het klimaat heeft echter ook bijgedragen aan een van de bekendste bezienswaardigheden van het eiland: de Jardin Exotique Georges Delaselle.

Deze botanische tuin vind je in het zuidoosten van Île de Batz, op ongeveer een half uur lopen van de haven.

De aanleg ervan werd rond 1900 geïnitieerd door de Parijse zakenman Georges Delaselle. Inmiddels zijn in de tuin meer dan 2500 plantensoorten te vinden, afkomstig uit alle windstreken. Ook is er een verzameling palmbomen te bewonderen. Meer informatie vind je op de website van Jardin Exotique Georges Delaselle.

Praktisch

Île de Batz is per boot bereikbaar vanuit Roscoff. De oversteek duurt zo’n 15 minuten. Omdat het eiland (bijna) autovrij is, moet je de auto op het vasteland achterlaten. Wil je het eiland op je eigen fiets ontdekken, dan kan het handig zijn om een fietsendrager aan te schaffen.

Online vind je verschillende aanbieders waar je de juiste fietsendrager voor jouw auto en fiets kunt vinden, zoals Rameder.nl. Je fiets mag, tegen een meerprijs, mee op de boot. Geen eigen fiets bij je? Je kunt op Île de Batz ook makkelijk een fiets huren.

Informatie over de prijzen van de overtocht, actuele vertrektijden en -plaatsen, vind je op de officiële website van het eiland (alleen beschikbaar in het Frans).

Wil je echt de tijd nemen en blijven overnachten op Île de Batz, dan heb je verschillende mogelijkheden. Er is een camping aan zee, een jeugdherberg en een hotel. Daarnaast zijn er, verspreid over het eiland, diverse privé-accommodaties te vinden.

De beste reisgidsen

Reisgids ‘Het echte Bretagne’

Reisgids Het echte Bretagne
Reisgids Het echte Bretagne

Deze wandeling is afkomstig uit ‘Het echte Bretagne’, onze eigen gids over deze regio. Met uitgebreide beschrijvingen van bezienswaardigheden langs de kust en op de eilanden, een hoofdstuk over de geschiedenis van Bretagne, veel praktische informatie plus 6 uitgeschreven autoroutes door het binnenland.
Auteur: Tineke Zwijgers | Fotografie: Dorien Koppenberg
Uitgever: in eigen beheer, 2017

Paperback: € 19,95 | PDF: vanaf € 3,00

Meer informatie en bestellen: hetechtebretagne.nl

Fijn boek met goede balans tussen achtergrondinformatie en praktische zaken. Praktische indeling per regio. Leuke weetjes en goede tips voor overnachten, eten, tripjes en wandelingen. Mooie foto’s. Je voelt de liefde van de makers voor Bretagne en dat werkt aanstekelijk.

Bekijk de reisgids ›

Rother wandelgids Bretagne

Veel wandelaars zweren bij de serie Rother gidsen en dat is heel terecht. Ze zijn degelijk, overzichtelijk en staan garant voor bijzondere wandeltochten op plekken die niet worden overlopen door toeristen. De Rother Bretagne is daarop geen uitzondering: 50 wandelingen langs de kust en door het Bretonse binnenland. Met duidelijke info over start- en eindpunt, zwaarte van de tocht, restaurants en cafés onderweg.
Elmar, 2015

Wandelen in Bretagne

Dé reisgids voor als je in Bretagne veel wil wandelen. In de inleiding tref je (beperkt) toeristische informatie over Bretagne aan (geen logeertips). De gids bevat 35 wandelroutes, verspreid over de kustregio en het binnenland. Ze variëren van 9 tot 21,5 km en zijn opgedeeld in 3 niveau’s, van makkelijk tot zwaar. Duidelijke routebeschrijvingen, met foto’s, een kaartje en achtergrondinformatie. Altijd up-to-date dankzij de website met routewijzigingen. Aanrader!
One Day Walks, 2015

Wat & Hoe hoogtepunten Bretagne

Wat & Hoe hoogtepunten Bretagne is de ideale reisgids voor een korte vakantie. Met de uitklapkaarten, plattegronden en duidelijke wandelkaarten vind je altijd de weg. En dankzij de Top 10-selectie en de beste hotspots weet je zeker dat je ook niets mist.
Kosmos uitgevers, 2019

De leukste hotels

Logeren op Île de Batz

Voor een zeer schappelijke prijs huur je een chalet of appartement bij Reves de Mer. Het kleine complex ligt op het zuidoostelijk schiereiland, vlakbij de tuinen van Georges Delaselle en bij het hoofdplaatsje van het eiland. Je kan zelf koken, hebt eigen sanitair en kijkt mooi uit op de tuin en de zee. Zoek je juist ultieme luxe en nog meer privacy? Huur dan vakantiehuis aan zee E goudor an amzer o tremen. Dit witte strandhuis biedt nog mooier zeezicht, is groot genoeg voor 8 personen en straalt in alles luxe uit.