De charmante eilanden van Bretagne zijn populaire wandel- en fietsbestemmingen. Zo schreven we al over Île de Bréhat, Île d’Ouessant en Belle-Île. Aan dit rijtje voegen we een mooie bestemming toe: Île de Batz. Dit eiland maakt deel uit van het departement Finistère, in het noorden van Bretagne, en heeft zo’n 600 inwoners. Île de Batz is ongeveer 3,5 kilometer lang en 1,5 kilometer breed en mede daardoor ideaal om te voet te ontdekken.

Île de Batz
Île de Batz bij aankomst met de veerboot

Wandelen op Île de Batz

Hoewel Île de Batz een relatief klein eiland is, biedt het genoeg afwisseling. Een mooie wandelroute is het kustpad, dat rondom het eiland loopt. Het is ongeveer 12 kilometer lang. Langs deze route vind je verschillende zijpaden, die naar het binnenland leiden. Onderweg zie je boerenakkers, witte stranden en de mooiste bloemen. Verdwalen doe je hier niet snel. Gewoon een kwestie van de zee aan je linker- of rechterkant houden.

In het westen van Île de Batz staat een vuurtoren uit de 19de eeuw, die 44 meter hoog is. Tussen juni en september is de vuurtoren open voor publiek en kun je ‘m beklimmen. Na het nemen van de 198 treden word je beloond met een prachtig weids uitzicht.

- Advertentie -

Eveneens in het westen vind je de Trou du Serpent (‘slangenkuil’). Volgens de legende is dit de plek waar Saint-Pol-Aurélien ervoor zorgde dat een draak, die het eiland terroriseerde, in zee verdween. Een andere bezienswaardigheid zijn de ruïnes van de Chapelle Saint-Anne, die je vindt aan de oostkant van Île de Batz.

Jardin Exotique Georges Delaselle

De vuurtoren op Ile de Batz
De vuurtoren op Ile de Batz

Bretagne heeft, dankzij de warme golfstroom, een mild klimaat. Het klimaat op Île de Batz is zelfs nog milder dan elders in de regio.

Dit maakt het eiland bijzonder geschikt voor landbouw. De lokale bevolking verbouwt bijvoorbeeld veel groente. Het klimaat heeft echter ook bijgedragen aan een van de bekendste bezienswaardigheden van het eiland: de Jardin Exotique Georges Delaselle.

Deze botanische tuin vind je in het zuidoosten van Île de Batz, op ongeveer een half uur wandelen van de haven.

De aanleg van de tuin werd rond 1900 geïnitieerd door de Parijse zakenman Georges Delaselle. Inmiddels zijn in de tuin meer dan 2500 plantensoorten te vinden, afkomstig uit alle windstreken. Ook is er een verzameling palmbomen te bewonderen. Meer informatie vind je op de website van Jardin Exotique Georges Delaselle.

Praktisch

Île de Batz is per boot bereikbaar vanuit Roscoff. De oversteek duurt zo’n 15 minuten. Het eiland is (bijna) autovrij, dus je moet de auto op het vasteland achterlaten. Wil je Île de Batz per fiets ontdekken, dan kan je in het dorp een fiets huren.

De beste reisgidsen

Reisgids ‘Het echte Bretagne’

Reisgids Het echte Bretagne

Meer over Île de Batz en wandelen vind je in ‘Het echte Bretagne’, onze eigen gids over deze regio. Met uitgebreide beschrijvingen van bezienswaardigheden langs de kust en op de eilanden, een hoofdstuk over de geschiedenis van Bretagne, veel praktische informatie, wandel- en fietsroutes plus 6 uitgeschreven autoroutes door het binnenland.
Auteur: Tineke Zwijgers | Fotografie: Dorien Koppenberg
Uitgever: TiDo Producties, 2020 (3e, herziene editie)

Paperback: € 19,95 | PDF: vanaf € 3,00

Meer informatie en bestellen: hetechtebretagne.nl

Fijn boek met goede balans tussen achtergrondinformatie en praktische zaken. Praktische indeling per regio. Leuke weetjes en goede tips voor overnachten, eten, tripjes en wandelingen. Mooie foto’s. Je voelt de liefde van de makers voor Bretagne en dat werkt aanstekelijk.

Het echte Bretagne ›

Rother wandelgids Bretagne

Veel wandelaars zweren bij de serie Rother gidsen en dat is heel terecht. Ze zijn degelijk, overzichtelijk en staan garant voor bijzondere wandeltochten op plekken die niet worden overlopen door toeristen. De Rother Bretagne is daarop geen uitzondering: 50 wandelingen langs de kust en door het Bretonse binnenland. Met duidelijke info over start- en eindpunt, zwaarte van de tocht, restaurants en cafés onderweg.
Elmar, 2015

Wandelen in Bretagne

Dé reisgids voor als je in Bretagne veel wil wandelen. In de inleiding tref je (beperkt) toeristische informatie over Bretagne aan (geen logeertips). De gids bevat 35 wandelroutes, verspreid over de kustregio en het binnenland. Ze variëren van 9 tot 21,5 km en zijn opgedeeld in 3 niveau’s, van makkelijk tot zwaar. Duidelijke routebeschrijvingen, met foto’s, een kaartje en achtergrondinformatie. Altijd up-to-date dankzij de website met routewijzigingen. Aanrader!
One Day Walks, 2015

Wat & Hoe hoogtepunten Bretagne

Wat & Hoe hoogtepunten Bretagne is de ideale reisgids voor een korte vakantie. Met de uitklapkaarten, plattegronden en duidelijke wandelkaarten vind je altijd de weg. En dankzij de Top 10-selectie en de beste hotspots weet je zeker dat je ook niets mist.
Kosmos uitgevers, 2019

De leukste hotels

Logeren op Île de Batz

Voor een zeer schappelijke prijs huur je een chalet of appartement bij Reves de Mer. Het kleine complex ligt op het zuidoostelijk schiereiland, vlakbij de tuinen van Georges Delaselle en bij het hoofdplaatsje van het eiland. Je kan zelf koken, hebt eigen sanitair en kijkt mooi uit op de tuin en de zee. Zoek je juist ultieme luxe en nog meer privacy? Huur dan vakantiehuis aan zee E goudor an amzer o tremen. Dit witte strandhuis biedt nog mooier zeezicht, is groot genoeg voor 8 personen en straalt in alles luxe uit.