Fietsen op Belle-Île is een prima manier om dit heerlijke Bretonse eiland te verkennen. Vanuit Le Palais bezoek je de belangrijkste bezienswaardigheden en krijg je een goede indruk van het platteland met zijn schilderachtige dorpjes. Enige conditie is wel vereist: de wegen gaan aardig omhoog en omlaag en er staat doorgaans een stevige bries.

Fietsen op Belle-Île, Sauzon, Bretagne
Sauzon: de parel van Belle-Île

Routebeschrijving

De fietstocht start in de haven van Le Palais, waar je ook arriveert met de veerboot. Volg vanuit de haven het water langs de muren van de citadel en rijd langs de binnenhaven de stad uit (je volgt voorlopig de route van het blauwe fietscircuit). Je rijdt enige tijd langs de citadel. Ga voorbij de citadel linksaf, rijd door een buurtschap en sla op een T-splitsing rechtsaf, richting camping Bordeneo.

Na de camping rijd je een klein stukje over de doorgaande weg en sla je op de eerste weg rechtsaf. Via een eerst dalende en daarna stijgende grindweg kom je terug op de asfaltweg. Verlaat hier het blauwe circuit, ga rechtsaf en rijd verderop langs de ‘ria’ (inham) Sauzon binnen.

- Advertentie -

Verlaat Sauzon door bij Hôtel du Phare de stijgende weg richting Pointe du Poulains te nemen (oranje circuit). Parkeer je fiets bij Sarah Bernhardts Villa Lysiane en verken het gebied te voet. Rijd op de terugweg even over dezelfde weg, maar ga bij het dorpje Deuborh rechtdoor en neem de eerste weg rechts, door Bortifaouen. Via een dalende grindweg kom je in een mooie baai.

Fietsen op Belle-Ile
Fietsen op Belle-Ile

Sla aan de overkant linksaf en volg de oranje route tot in Kergouerc’h. Daar stap je over op de paarse route, die door het dorp heen de richting naar Magorlec en Borderune inslaat.

Jean en Jeanne

Je komt uit bij het ‘menhir-echtpaar’ Jean en Jeanne. Ga hier rechtsaf en volg de fietsroute naar Bangor, tot vlak voor het dorpje Ty-Nehué. Sla rechtsaf en ga op een kruispuntje in het dorp rechtsaf richting Port Coton (rode route). Je komt in Bédex en gaat op een kruispunt linksaf, een weg op die meteen een bocht naar rechts maakt. Volg deze tot je in Kervilahouen bent.

Vanaf het pleintje voor restaurant Le Kervi kun je even rechtsaf voor een bezoek aan de Grand Phare. Daarna volg je de weg langs het restaurant met een bocht naar rechts. Via het dorpje Envague en een luxe hotel kom je bij Port Goulphar en, iets verderop naar rechts, bij de door Claude Monet vereeuwigde Aiguilles de Port Coton.
Terug in Kervilahouen rijd je het dorp uit zoals je er de eerste keer in kwam, maar volg je de doorgaande weg richting Le Palais. Sla op de splitsing rechtsaf naar Bangor (weg C3). Rijd door Bangor heen en volg de rode fietsroute, die je via een landelijk gebied terug brengt in Le Palais.

Belle-Île praktisch

Route-informatie

Begin- en eindpunt: Haven van Le Palais
Lengte: 35 kilometer
Duur: 4 uur
Fietsverhuur: in Le Palais huur je de beste fietsen (tegen een lagere prijs dan in de haven) bij Reversade (14 Rue de l’Eglise, +33 – (0)2 – 97 31 84 19).
Horeca: in Sauzon vind je gezellige cafés en restaurants. Het mooiste terras heeft Hôtel du Phare, met uitzicht op zee. Vlakbij de Pointe des Poulains is ook een restaurant. De eerste horeca daarna vind je pas in Kervilahouen. Neem dus zelf iets te eten en te drinken mee! Houd echter ruimte vrij voor ‘de beste far Breton van Belle-Île’, bij Le Kervi in Kervilahouen. Fantastisch lekker, maar best zwaar.

Overtocht

Het vervoer van en naar Belle-Île wordt vooral verzorgd door Compagnie Océane (op de website vind je tijden en tarieven en kun je online reserveren: www.compagnie-oceane.fr.) Eenmaal in Bretagne is telefonisch reserveren aanbevolen. Dat kan via +33 (0) 820 056 156 (0,12€ p/m). De overtocht vanuit Quiberon duurt 45 minuten.

De beste reisgidsen

Reisgids ‘Het echte Bretagne’

Reisgids Het echte Bretagne

Deze fietsroute is afkomstig uit ‘Het echte Bretagne’, onze eigen gids over deze regio. Met uitgebreide beschrijvingen van bezienswaardigheden langs de kust en op de eilanden, een hoofdstuk over de geschiedenis van Bretagne, veel praktische informatie, wandel- en fietsroutes plus 6 uitgeschreven autoroutes door het binnenland.
Auteur: Tineke Zwijgers | Fotografie: Dorien Koppenberg
Uitgever: TiDo Producties, 2020 (3e, herziene editie)

Paperback: € 19,95 | PDF: vanaf € 3,00

Meer informatie en bestellen: hetechtebretagne.nl

Fijn boek met goede balans tussen achtergrondinformatie en praktische zaken. Praktische indeling per regio. Leuke weetjes en goede tips voor overnachten, eten, tripjes en wandelingen. Mooie foto’s. Je voelt de liefde van de makers voor Bretagne en dat werkt aanstekelijk.

Het echte Bretagne ›

Rother wandelgids Bretagne

Veel wandelaars zweren bij de serie Rother gidsen en dat is heel terecht. Ze zijn degelijk, overzichtelijk en staan garant voor bijzondere wandeltochten op plekken die niet worden overlopen door toeristen. De Rother Bretagne is daarop geen uitzondering: 50 wandelingen langs de kust en door het Bretonse binnenland. Met duidelijke info over start- en eindpunt, zwaarte van de tocht, restaurants en cafés onderweg.
Elmar, 2015

Wandelen in Bretagne

Dé reisgids voor als je in Bretagne veel wil wandelen. In de inleiding tref je (beperkt) toeristische informatie over Bretagne aan (geen logeertips). De gids bevat 35 wandelroutes, verspreid over de kustregio en het binnenland. Ze variëren van 9 tot 21,5 km en zijn opgedeeld in 3 niveau’s, van makkelijk tot zwaar. Duidelijke routebeschrijvingen, met foto’s, een kaartje en achtergrondinformatie. Altijd up-to-date dankzij de website met routewijzigingen. Aanrader!
One Day Walks, 2015

Wat & Hoe hoogtepunten Bretagne

Wat & Hoe hoogtepunten Bretagne is de ideale reisgids voor een korte vakantie. Met de uitklapkaarten, plattegronden en duidelijke wandelkaarten vind je altijd de weg. En dankzij de Top 10-selectie en de beste hotspots weet je zeker dat je ook niets mist.
Kosmos uitgevers, 2019

De leukste B&B’s en hotels

Logeren op Belle-Île

Een van de mooiste plekken op het eiland is Hôtel du Phare in Sauzon. Klein en populair hotel, dus wees er snel bij.De goedkoopste hotels vind je bij booking.com. Laagste prijsgarantie, online boekbaar. Lees de onafhankelijke beoordelingen van gasten.
Tip: zoek voor overnachtingen in heel Bretagne (en Frankrijk) op de website van Gites de France, zowel voor vakantiehuisjes als B&B.

Individuele fietsvakantie in Bretagne

SNP Natuurreizen

SNP Natuurreizen biedt een 8-daagse fietsvakantie in het oosten van Bretagne. Over rustige wegen met zeezicht fiets je van de Mont-Saint-Michel naar Saint-Malo en verder naar Dinan. De tochten zijn pittig (niveau 2 – goede conditie vereist), maar het vakantieritme is ontspannen. Je logeert steeds 2 nachten in hetzelfde hotel en kunt ook rustdagen inlassen (om bijvoorbeeld Jersey te bezoeken).