In de Antwerpse wijk Zurenborg ontstond rond de vorige eeuwwisseling een uitbundig ogende woonwijk. Met villa’s en herenhuizen in art nouveau, neoclassicistisch, gotisch, barok en eclectisch (gemengd). Leuk voor een stijlvol ommetje. Wandel daarna richting Centraal Station en maak kennis met het Antwerpse diamantcentrum en de aanpalende wijk, waar orthodoxe joden het straatbeeld bepalen.

stadswandeling Antwerpen
Mozaïek van de winter

De wandelroute

Wandel vanaf de halte Tramplein in het spoor van de tram de Cogels-Osylei in. Dit is de statigste van de straten in Zurenborg. De chique villa’s staan wat verborgen achter hekken en groen, maar zijn vanaf het trottoir wel te bewonderen.

Direct links op nr 17 vind je de Zevensterre, met imposante torens en trapgevels.

- Advertentie -

Rechts aan de rotonde lijkt op nr 32-36 het witte stadspaleis nog meer bedoeld om de nederigheid van de passant te benadrukken. Dit pand werd eind 19e eeuw gebouwd in Franse neoclassicistische stijl.

Wat meer organisch van stijl is de Zonnebloem uit 1900, op nr 50. Sla aan het eind rechtsaf, Guldenvliesstraat en weer rechtsaf, Waterloostraat. De herenhuizen hier grenzen direct aan het trottoir en ogen toegankelijk.

Veel gevels vertellen een verhaal. Zo wordt op nr 57-59-61 het verhaal van de Tijd verteld, met aparte aandacht voor dag en nacht.

stadswandeling Antwerpen
Franse neoclassicistische gevel in de wijk Zurenborg

Aan de overkant staat de legendarische Slag bij Waterloo uit 1815 centraal, met fraai smeedwerk, hoefijzerbogen en een herdenkingsmozaïek met portretten van Napoleon Bonaparte en de hertog van Wellington. De kruising met de Generaal van Merlenstraat bevat het verhaal van de vier jaargetijden. Elk seizoen heeft een eigen mozaïek, in kleur variërend van lichtgroen naar donkerbruin. Volg aan het eind rechtsaf de Transvaalstraat, die uitkomt op het Tramplein.

De Dageraadplaats

Steek het Tramplein linksaf over, loop onder het spoorviaduct door en over de Draakplaats schuin rechtdoor de Draakstraat in. Deze komt uit op de Dageraadplaats, een gezellig plein met cafés en restaurants. Passeer het plein, ga schuin linksaf, Arendstraat, en voor het spoor rechtsaf, Oostenstraat. Tussen hier en het Centraal Station zul je merken dat het straatbeeld steeds meer wordt bepaald door orthodoxe joden.

Antwerpen kent de grootste orthodox-joodse gemeenschap van Noord-Europa. De mannen en jongens dragen zwarte kleren en een zwarte hoed. Hun hoofdhaar is kort afgeschoren, op de lange pijpenkrullen na die voor de oren langs groeien (de Tora verbiedt het afscheren van bakkebaarden). De mannen hebben vaak lange baarden en veel vrouwen bedekken hun hoofd met een pruik.

Door de diamantwijk

Sla aan het eind van de Oostenstraat linksaf, onder het spoorviaduct door, en direct rechtsaf de Simonsstraat in. Volg deze tot de Van Leriusstraat, die je linksaf in gaat. Sla rechtsaf de Lange Herentalsestraat in.

Stadswandeling Antwerpen
De Diamantwijk bij het Centraal Station van Antwerpen

Deze brengt je bij de ingang van de beroemde Antwerpse diamantwijk. Deze is niet groter dan drie straten, maar genereert een jaarlijkse omzet van tientallen miljarden euro’s. De diamantwijk is geen toeristische attractie, waar buitenlandse toeristen inkopen doen. Klanten zijn vooral zakenlieden. De Joodse gemeenschap maakte de wijk ooit groot, maar tegenwoordig zie je hier ook veel Indiërs.

Ondanks dat de etalages weinig meer bevatten dan pincetten en vergrootglazen (de handel vindt achter gesloten deuren plaats) is het toch bijzonder om de wijk te doorkruisen. Loop binnen door de Schupstraat, ga linksaf de Hoveniersstraat in, rechtsaf de Rijfstraat door en je bent de wijk alweer uit. Aan de overkant zie je het Centraal Station.

Art nouveau in de horeca

Nog meer art nouveau vind je in het naar art nouveau architect Victor Horta vernoemde Grand Café Horta. In het interieur tref je elementen van Horta’s gesloopte art-nouveau-Volkshuis in Brussel. Het interieur is ruim en licht. Je kunt er terecht voor een drankje of maaltijd. Wilt je niet te veel uitgeven, kies dan een salade of een pastagerecht. Vis en vlees zijn aan de prijs.

Antwerpen praktisch

Route-informatie

Beginpunt: Halte tramlijn 11 (vanaf Centraal Station) op het Tramplein
Eindpunt: Centraal Station van Antwerpen
Lengte: 5 km
Duur: 2 uur (inclusief stops)
Horeca: Een leuke stop aan het begin van de wandeling is Wattman op het Tramplein (Wattman is de Vlaamse benaming voor trambestuurder). Onderweg terug naar het Centraal Station is de Dageraadplaats een sfeervolle plek voor een drankje of maaltijd. Hier aanbevolen: café Zeezicht.

De beste reisgidsen

Time to momo: Antwerpen

Vlot geschreven en geregeld geactualiseerde reisgids over Antwerpen. De inhoud is pasklaar verpakt. Je verkent de stad aan de hand van 6 wandelroutes (inclusief kaart), met tips voor bezienswaardigheden, eten & drinken, shoppen en uitgaan. Heel geschikt voor een bezoek van een paar dagen, maar niet te diepgravend. Met tips van locals. Uitgever: Mo’Media, 2017

De groene reisgids weekend Antwerpen

De 3-sterrengids voor een geslaagde citytrip – Klein in formaat, groot in kwaliteit – De ideale gids voor wie slechts één compacte stadsgids in zijn tas wil stoppen en toch geen enkele bezienswaardigheid of topadres wil missen – Met een uitneembare stadsplattegrond – Elk hoofdstuk heeft zijn eigen kleur, zo vindt u feilloos de informatie die u zoekt.

Uitgever: Lannoo, 2016

Antwerpen Citygids (PDF)

Praktische reisgids met 3 volledig uitgewerkte wandelingen, langs alle hoogtepunten van de stad. Verken bekende plekken, maar ook enkele verborgen pareltjes. Met culinaire wandeltips. Ontdek de havenbuurt van Antwerpen en de groene rand rond Antwerpen.
Deze digitale reisgids bevat 27 bladzijden A4 in pdf-formaat, is gemakkelijk uit te printen of te lezen op tablet/smartphone, beschrijft meer dan 54 bezienswaardigheden, biedt achtergrondinformatie, weetjes en heel wat praktische tips, brengt je naar leuke adresjes om te eten en drinken en is na aankoop meteen te downloaden.

Wat & Hoe Onderweg België

Handzame en recente reisgids over heel België. Je vindt er uitgebreide beschrijvingen van steden, mooie dorpen, natuurgebieden en musea, achtergrondinformatie plus praktische tips voor sfeervol en duurzaam overnachten, eten & drinken, winkelen en ontspannen. Ruim aandacht voor art nouveau, Antwerpen, Gent, Brugge en Brussel. Inclusief complete wandel-, fietsroutes plus een autoroute langs de rivier de Semois. Auteur: Tineke Zwijgers | Fotografie: Dorien Koppenberg | Uitgever: Kosmos Uitgevers, 2018

Capitool reisgids België & Luxemburg

Met deze uiterst complete reisgids voor heel België en met als toegift Luxemburg kun je jaren vooruit. Met uiteraard ruim aandacht voor het populaire Antwerpen. De opengewerkte tekeningen en stadsplattegronden zijn als altijd in deze serie een lust voor het oog. Als je alleen Antwerpen bezoekt kun je beter voor time to momo kiezen. Uitgever: Unieboek, 2015

De leukste hotels en B&B’s in Antwerpen

Bed, bad & brood

B&B Bed, bad & brood, Antwerpen
B&B Bed, bad & brood

B&B Bed, Bad & Brood: stijlvol onthaal in een herenhuis uit 1905, op loopafstand van het historisch centrum en de wijk Zurenborg. De kamers hebben namen als Sissi en Gustav en doen wat betreft de inrichting de tijden van de belle époque herleven. Ze zijn ruim en gezellig, hebben een eigen badkamer en veel privacy. ’s Ochtends staat in de eetkamer een lekker en verzorgd ontbijt klaar met niet-standaard lekkernijen.

Zurenborg

Twee tips voor als je in Zurenborg zelf wilt logeren:
Abondance Logies is gevestigd in een monumentaal pand aan de Cogels-Osylei. De kamers zijn licht en modern ingericht, met behoud van originele details. Je kunt er zelf koffie en thee zetten en relaxen in de gemeenschappelijke woonkamer en tuin. Rustige locatie en met de tram ben je zo in de binnenstad.

Apartments Suites in Antwerp ligt vlakbij de gezellige Dageraadsplaats, tussen Zurenborg en het historische centrum. Stijlvol en knus ingerichte appartementen waar je zelf kunt koken en films kijken. Een heerlijke plek voor als je graag veel privacy hebt.