De Voerstreek ligt als een enclave tussen Nederland en de provincie Luik en vormt het letterlijk hoogtepunt van Vlaanderen. Met zijn heuvels, dalen en weidse uitzichten, snelstromende riviertjes en schilderachtige dorpjes is het een echt wandelparadijs. Deze wandeling toont je het mooiste van de streek. Ga je mee wandelen in de Voerstreek?

Wandelen door de Voerstreek
Fraaie vergezichten in wandelparadijs de Voerstreek

De route gaat van start bij de kerk in Sint-Martens-Voeren. Je kunt de auto langs de hoofdweg parkeren (waar ook de bushalte is) en te voet richting kerktoren gaan. Het is ook mogelijk vanaf de kerk rechtsaf Kwinten in te rijden en de auto in de bocht van de weg te zetten. Dit is bij knooppunt 54.

De wandelroute

Steek het riviertje de Voer over en ga rechtsaf, Kwinten. Loop in de bocht van de weg (knooppunt 54) rechtdoor een onverhard pad in.

- Advertentie -

Kies daarna bij de Y-splitsing de linkervork, een holle weg omhoog. Ga op de verharde weg rechts en meteen weer rechts een stijgende holle weg in.

Na een vakwerkhuis kom je op een kruising (67). Sla rechtsaf, een dalend bospad in dat overgaat in een weg langs enkele huizen. Wandel op de T-splitsing linksaf, Krindaal (66). Kies even verderop, voor een huis, een licht stijgend pad naar rechts tussen weilanden door. Kijk als je boven bent even achterom, naar de romantisch ogende wijngaard Krindael.

Veurs

Wijngaard Krindael
Wijnbouw in de Voerstreek

Vervolg het pad langs de bosrand en geniet van de vergezichten naar het zuiden. Je komt uit op een T-splitsing (65). Ga rechtsaf en daal langzaam af naar het gehucht Veurs.

Je passeert de ingang van de langste spoorwegtunnel van België (2130 meter lang, op het goederentraject Aken-Tongeren) en de bron van het riviertje de Veurs.

Na B&B De Veurzerbron en het snoepwinkeltje van Jetteke kom je op een doorgaande weg. Steek de weg over en ga op de T-splitsing (64) rechtsaf. Wandel door het fraaie vakwerkdorpje en houd in de bocht van de weg (63) rechts aan. Ga op de T-splitsing (62) rechtsaf, houd even verderop links aan en volg het onverharde pad tussen de velden door, dat na een bocht naar links afdaalt naar Sint-Pieters-Voeren.

De Commanderie

Sint-Pietersstoel, Pietersvoeren
Sint-Pietersstoel, Pietersvoeren

Sla op de doorgaande weg rechtsaf. Je passeert de kerk Sint-Pietersstoel en gaat de eerste weg links in. Je wandelt langs de schitterende Commanderie van de Duitse Orde (die ooit een deel van de streek bezat). Ga op de splitsing (60) even links en direct rechts, een stijgend zandpad.

Na een flinke klim kom je uit bij een bank aan de bosrand (57). Ga rechtsaf en houd op de splitsing (56) rechts aan. Via een langzaam dalend pad, met enkele bochten, bereik je een verharde weg (55). Ga linksaf, op de volgende splitsing rechts en weer links, richting knooppunt 47. Volg het pad onder het spoorwegviaduct door tot de doorgaande weg (91). Ga rechtsaf en de eerste straat links in. Je bent terug bij de kerk.

Knooppunten

Je kunt de wandelroute ook van knooppunt tot knooppunt lopen. Noteer de volgende reeks: 54-67-66-65-64-63-62-60-57-56-55-47-91-54. De knooppunten zijn goed aangegeven. Alleen tussen 62 en 60 kan het even onduidelijk zijn. Loop op 62 rechtsaf (richting 60), houd links aan en daal langzaam af naar Sint-Pieters-Voeren. Sla op de hoofdweg rechtsaf en kies de eerste straat links. Die voert je voorbij het kasteel (de Commanderie) naar punt 60.

Wijndomeinen in de Voerstreek

De wijngaard die je passeert hoort bij Wijndomein Het Pietershof. Dit wijngoed maakt witte wijnen van traditionele rassen als Auxerrois en Chardonnay en heeft daarnaast een kleine oogst van rode wijn en rosé. Op zaterdag kun je tussen 14-17 uur op het domein terecht om wijn te proeven en te kopen (kijk wel vooraf op de site, soms zijn alle wijnen uitverkocht). Bij restaurants als Moeder de Gans en de Kommel kun je de wijn bestellen en met groepen (vanaf 12 personen) ben je welkom voor een rondleiding met proeverij (Plankerweg 1, Teuven).

Op de grens van Nederland en de Voerstreek vind je het relatief jonge Wijndomein De Planck. De eerste druiven werden hier in 2008 aangeplant. Op De Planck wordt witte wijn gemaakt van het nieuwe druivenras Johanniter en rode wijn van Regent (nieuw) en Pinot Noir. Ook vind je er een rosé van Pinot Noir. Je kunt de wijnen (op afspraak) kopen op het wijngoed of via de webshop en voor een rondleiding annex proeverij terecht met een groep vanaf 12 personen (De Planckweg 25, Slenaken – net buiten het dorp De Plank in de Voerstreek).

De Voerstreek praktisch

Route-informatie

Begin- en eindpunt: St. Martinuskerk, Kerkstraat, Sint-Martens-Voeren
Lengte: 9 km
Knooppunten: 54-67-66-65-64-63-62-60-57-56-55-47-91-54
Duur: 3-4 uur (inclusief stops)
Horeca: In Veurs kun je pauzeren bij Jetteke. In haar kleine kruidenierswinkel zijn streekproducten te koop en op het terras kun je terecht voor drankjes en snacks. In Sint-Pieters-Voeren ligt gasterij de Commanderie op de route. Ook hier lekkernijen uit de streek en een uitgebreide menukaart voor de steviger trek.
Meer informatie over de Voerstreek: Voerstreek startpagina ›

De beste reisgidsen

Vervoering in de Voerstreek

Kees Bos werd al wandelend verliefd op dit landschap en wilde die liefde heel graag delen met anderen. Zo kwam dit boekje tot stand. Met veel tips over verblijfs- en pauzegelegenheden en veel achtergrondinformatie, foto’s en wandelkaarten.

Uitgeverij Tic, 2009.

Avontuurlijk wandelen in Vlaanderen

Donker bos, ruige weides, onstuimige beken en wiebelende hangbruggen. Deze wandelgids wil de aanzet geven voor vele wandelavonturen in Vlaanderen. Spannend met kinderen, maar ook heel leuk voor volwassenen. Je dwaalt immers af van het gebaande pad en daar is het doorgaans niet druk.

Wat & Hoe reisgids België

Deze wandeltocht is afkomstig uit de reisgids Wat & Hoe Onderweg België. Je vindt in dit boek uitgebreide beschrijvingen van bezienswaardigheden en activiteiten, achtergrondinformatie plus praktische tips voor sfeervol en duurzaam overnachten, eten & drinken, winkelen en ontspannen. Auteur: Tineke Zwijgers | Fotografie: Dorien Koppenberg Uitgever: Kosmos Uitgevers, 2018

Odyssee Voerstreek

Compacte reisgids (63 pagina’s) over de Voerstreek, waarin auteur Liesbeth Vermeulen zelfs nog ruimte vindt om de Nederlandse dorpen Eijsden en Noorbeek plus de steden van de Euregio (Maastricht, Luik en Aken) mee te nemen. Je vindt er een ruim hoofdstuk in met achtergrondinformatie over de architectuur, geschiedenis, natuur en de regionale keuken, leuke kaders over onder meer wijn, wegkruisen en de elektrische draad uit de Eerste Wereldoorlog. Plus tips voor wandelen en fietsen. Een goede introductie dus. Odyssee, 2015

Voeren buiten de lijntjes

In de reisgids ‘Voeren buiten de lijntjes’ vind je reisinformatie over (wandelen in) de Voerstreek en de omringende steden en streken van de Euregio: Maastricht, Luik, Aken, Limburgs Heuvelland en Land van Herve. Met veel tips voor bijzonder eten en slapen. Plus een hoofdstuk over streekspecialiteiten, compleet met recepten.
Auteur: Tineke Zwijgers | Fotografie: Dorien Koppenberg
Uitgever: Davidsfonds Leuven, 2009 (binnenkort nieuwe editie beschikbaar)

De leukste B&B’s en hotels

Logeren in de Voerstreek

De accommodatie in de Voerstreek is kleinschalig en sfeervol, met vaak veel comfort. Een bijzondere B&B is: Hoeve de Witte Gans in Sint-Martens-Voeren. Hier kun je kiezen uit knusse en luxueuze gastenverblijven en je verblijf uitbreiden met een avondje sauna, hot tub en/of massage.

De goedkoopste hotels in de Voerstreek vind je bij booking.com. Laagste prijsgarantie, online boekbaar. Lees de onafhankelijke beoordelingen van gasten.

Wandelvakantie in de Voerstreek

SNP Natuurreizen

SNP biedt een 4-daagse wandelreis aan in Zuid-Limburg en de Voerstreek. Je logeert in hotels, je bagage wordt vervoerd en je maakt 4 prachtige, niet te zware dagtochten. De wandeling voert door de fraaiste gedeelten van Zuid-Limburg en de Belgische Voerstreek. Inclusief B&B, 2 diners en bagagevervoer.