Witte krijtrotsen, klimmende koningen en keizers met uitzicht. Jasmund Nationaal Park op Rügen is een feest voor de zintuigen: strand, bos en mooie verhalen. Het is de populairste bezienswaardigheid van het eiland. Toch kun je er zelfs hoogzomer in alle rust genieten. Bekijk de krijtrotsen vanaf het water, dan zie je ze op hun mooist. Maar ga ook zeker wandelen in het park en op het strand.

Rügen krijtrotsen
Met de Cap Arkona langs de Königsstuhl

De witte krijtrotsen van Rügen, met als hoogste de legendarische Königsstuhl, hebben altijd veel bezoekers getrokken. Nu zelfs miljoenen per jaar. Om deze (zomerse) stroom in goede banen te leiden, zet de beheerder bussen in. Automobilisten laten de auto achter op parkeerplaats Hagen en gaan per shuttle naar het parkcentrum. Je kunt er ook zelf per fiets vanuit Sassnitz of Lohme heengaan.

Bij de kassa van het parkcentrum koop je een kaartje voor ‘Erlebniswelt Kreideküste’. Daar vind je onder meer exposities en filmvoorstellingen over Jasmund Nationaal Park. Interessant voor wie alles wil weten over de natuur(bescherming) in het gebied. Maar helaas moet je dit kaartje ook kopen als je alleen voor het uitzichtpunt vanaf de Königsstuhl komt.

- Advertentie -

Het uitzicht is prachtig, maar de rots zelf zie je zo niet. Je kunt ook na de busrit vanaf de parkeerplaats bij het parkcentrum via een trap naar het strand afdalen (412 treden, volg de borden Abstieg) of deels via dezelfde route naar het Victoria-Sicht lopen. Dat scheelt een duur toegangskaartje. Bovendien is het uitzicht vanaf het strand en de andere rots ook imposant.

Varen maar!

Om de krijtrotsen in vol ornaat te zien, is een boottocht aanbevolen. Diverse rederijen bieden deze tochten aan. Je kunt inschepen in Göhren, Sellin en Binz (dan wordt het een echte dagtocht), maar de meest logische haven is Sassnitz, net buiten het Nationaal Park.

De boottocht duurt één tot anderhalf uur en geeft je de gelegenheid ook het park nog te bezoeken. Tijdens de tocht, op een kotter of kleine rondvaartboot, vaar je langs de krijtrotsen tot voorbij de Königsstuhl. De schipper vertelt over de geschiedenis van de kust en de krijtindustrie en je kunt uitgebreid foto’s maken. Ook heb je mooi zicht op Sassnitz, met zijn bedrijvige haven en witte villa’s op de rotsen.

Tip: maak de boottocht naar krijtrotsen en Königsstuhl bij voorkeur vóór de middag. Dan staat de zon oostelijk genoeg om op de rotsen te schijnen. Later in de middag komen ze in de schaduw te staan.

Omgeving ontdekken

Rügen krijtrotsen
Het strand bij de Königsstuhl

Je kunt ook zelf op stap gaan in Jasmund. De dichtbegroeide bossen nodigen uit tot wandelen. Een bezienswaardigheid vormen de Wissower Klinken. Deze krijtrotsen waren lange tijd een symbool, vergelijkbaar met de Königsstuhl. Begin 2005 braken ze onverwacht af en stortte 50.000 kubieke meter krijt in zee. Nu zijn alleen de stompen nog te zien. Ze zijn te bereiken vanaf de parkeerplaats van Gaststätte Waldhalle. Ga vandaar richting kust en loop nog een kilometer naar het noorden. Dan kom je uit bij het Ernst-Moritz-Arndt-Sicht.

Een andere interessante wandelbestemming is de Herthaburg, links van de weg van Parkplatz Hagen naar het parkcentrum. In deze burcht (90 meter lang en 10 meter hoog) verschansten vroegere bewoners zich als er vijanden op komst waren. Ernaast tref je de eveneens naar de Germaanse godin van de aarde Hertha vernoemde Herthasee, een idyllisch meertje.

Aan de wandel

Zin in een strandwandeling? Neem vanuit Sassnitz de bus naar Parkplatz Hagen, een enkele reis met de shuttlebus, wandel via de trap naar beneden en langs het strand terug naar Sassnitz (9 kilometer). Bovenlangs door het Nationaal Park lopen kan ook. Er is een bewegwijzerd pad.

Klimmende koningen…

Over de herkomst van de naam ‘koningsstoel’ doen diverse verhalen de ronde. Deze wordt het meest gehoord: vroeger kozen de bewoners van Rügen hun koning tijdens een wedstrijd. Elke man met koninklijke ambities kon zich met andere troonpretendenten meten tijdens de beklimming van de steile en 117 meter hoge rots. Dit bleek niet zonder risico. Onderweg stortten regelmatig klimmers terug in zee. Degene die het eerst boven aankwam, mocht gaan zitten en werd tot koning gekroond.

…en keizers met uitzicht

Ook het Viktoria-Sicht kent een ontstaansverhaal. De buurrots van de Königsstuhl, die er zo’n prachtig zicht op biedt, is zelf ook een aantrekkelijke plek om naar te kijken. Dat vond in elk geval keizer Wilhelm I die, toen hij in de jaren 1850 nog Pruisisch koning was, een bezoek bracht aan het eiland. Hij was zo onder de indruk van het uitzicht vanaf de Königsstuhl dat hij de naastgelegen rots besloot te vernoemen naar zijn zojuist verworven schoondochter Victoria. Wilhelms zoon Frederik Willem trouwde de dochter van de beroemde Britse koningin Victoria in 1857.

Rügen praktisch

Nationalpark-Zentrum Königsstuhl
tel +49-(0)38392-661766
www.koenigsstuhl.com
Geopend: dagelijks 9-19 (pasen-okt), 10-17 (nov-pasen)

Rederij Ostsee-Tour
Ligplaats An der Mole in de haven
tel +49-(0)1805-123344
www.adler-schiffe.de
Vertrek: dagelijks 10.45, 11.30, 14 en 15 uur (apr-okt)

De beste reisgidsen

Reisgids Wat & Hoe Mecklenburg Vorpommern

Meer over (wandelen op) Rügen vind je in onze reisgids ‘Wat & Hoe Mecklenburg Vorpommern’. Dit boek bevat daarnaast uitgebreide beschrijvingen van bezienswaardigheden en activiteiten, achtergrondinformatie plus praktische tips voor sfeervol overnachten, eten & drinken, winkelen en ontspannen.
Auteur: Tineke Zwijgers | Fotografie: Dorien Koppenberg
Uitgever: Kosmos Uitgevers, mei 2019 (5e druk)

Wandel- en fietsvakantie in Mecklenburg-Vorpommern

Fiets met SNP Natuurreizen langs de Oostzeekust

Tijdens deze 8-daagse fietsreis langs de Oostzeekust van Mecklenburg Vorpommern bezoek je de charmante Hanzesteden Stralsund en Greifswald en doorkruis je de eilanden Rügen en Usedom. Langs romantische krijtrotsen, pieren met gezellige paviljoens en de witte houten strandhuizen. Veel groen, gezellige terrassen en met af en toe nog een glimp van de DDR-tijd. De route is nagenoeg vlak, dus geschikt voor iedereen die geregeld fietst.