De Friese meren vormen de populairste zomerattractie van de provincie en het kan er op zonnige dagen in het hoogseizoen erg druk zijn op het water. Op de wal ervaar je dan vaak een weldadige rust. Ga heerlijk fietsen langs de Friese meren. Tijdens deze fietstocht maak je een rondje vanuit Workum, kom je langs de aantrekkelijke dorpjes It Heidenskip en Gaastmeer en vaar je mee met de pont.

Fietsen langs Friese meren
Op weg naar Gaastmeer, Friesland

Routebeschrijving

Je start de fietstocht op de Merk van Workum (Warkum), het hart van dit historische stadje. Hier vind je enkele gezellige terrassen en attracties als het Jopie Huisman Museum, de Waag (met museum) en de Sint-Gertrudiskerk met zijn ‘dikke’ toren. De Merk verlaat je aan de zuidwestelijke hoek, tussen het stadhuis en Hotel de Gulden Leeuw door.

Rijd door een smal straatje, Begine, en passeer de brug over de Diepe Dolte. Steek even verderop de Aldewei en Hearewei over en vervolg je route over de Spoardyk. Het fietspad langs de weg duikt naar beneden, onder de provinciale weg N359 door, en voert langs een benzinestation, over een bruggetje en langs café Spoarsigt naar het treinstation.

- Advertentie -

Sla voor het station linksaf, de Parallelwei op. Na een paar honderd meter rijd je tegen de Workumer Jachthaven aan. Ga voor de ingang rechtsaf het spoor over richting It Heidenskip, de Heidenskipsterdyk. Deze voert met enkele lichte bochten naar het kleine buurtschap.

It Oerset

Fietsen langs Friese meren
Brânbuorren

Ga vlak na het plaatsnaambord met de weg mee naar rechts en direct daarna linksaf, een smalle weg in richting het voetveer naar Gaastmeer (fiets eerst nog een stukje rechtdoor, dan zie je op de brug aan je linkerhand een schilderachtig grachtje: Brânbuorren. Het is de moeite waard om het pad langs het water even op en neer te fietsen of te lopen). De weg naar het voetveer voert met een bocht naar links en naar rechts richting de grote meren de Fluessen en het Heegermeer. Ga daarvoor, na zo’n drie kilometer, bij het bewegwijzeringbordje linksaf, over een bruggetje, door een hek en over een wildrooster. Via een smal fietspad kom je uit bij de Inthiemasloot en voetveer It Oerset (apr-okt dagelijks 8-12, 13-18 en 19-20).

Aan de overkant van de sloot voert een smal fietspad je rechtstreeks naar Gaastmeer (Gaastmar). Tussen enkele fraai gerestaureerde boerderijen door kom je uit bij de brug over Het Piel. Vervolg je weg rechtdoor over de Munkedyk. Sla aan het eind van de bebouwde kom linksaf, de Wieldyk op richting het voetveer naar Workum. In buurtschap Lytse Gaastmar (Klein Gaastmeer) maakt de weg een bocht naar rechts. Ga in de bocht linksaf, de Kaepwei op. Sla vlak voor het water even linksaf en direct rechtsaf naar voetveer Droech oer de feart (apr-okt 8-12, 13-18 en 19-20 (zo vanaf 11)).

Terug naar De Merk

Ga aan de overkant een bruggetje over en op het fietspad even rechts en dan links. Sla aan het eind van het fietspad, bij de ANWB-paddestoel, linksaf en tien meter verderop rechtsaf, richting Nijhuizum 1-9. Fiets over het spoor en een brug en ga linksaf richting Workum. Na een bocht naar rechts splitst de weg zich in een baan voor auto’s en een fietspad. Volg het fietspad onder de weg N359 door en ga aan het eind rechtsaf de gewone weg weer op. Sla voor de benzinepomp linksaf, Trekwei. Je fietst langs het water. Ga ter hoogte van de brug rechtsaf, Dwarsnoard, en voor de kerk linksaf, Noard. Deze straat komt uit op de Merk.

Fietstocht Workum – It Heidenskip – Gaastmeer praktisch

Route-informatie

Begin- en eindpunt: De Waag, Merk 4, Workum
Lengte: 17 kilometer
Duur: 1,5 uur
Fietsverhuur: In Workum kun je een fiets huren bij Fytsmakkerij J.F. Scheltema, Sûd 74 (0515-541678).
Horeca:
Tussen It Heidenskip en Gaastmeer stuit je op warme dagen wellicht op een geïmproviseerd terrasje bij een boerderij: op een tafel onder een parasol staan warme en koude drankjes klaar. De boerderij verderop verkoopt boerenijs. Halverwege de fietstocht passeer je in Gaastmeer D’Ald Herberch. Op het terras aan het water heb je eersterangs uitzicht op de plaatselijke watersport. Een leuke plek om uit te rusten na afloop van de tocht is De Witte Herbergh, Sud 15.

De beste reisgidsen

111 Plekken in Friesland die je gezien moet hebben

Leuke en recente gids voor de reiziger die zich in Friesland beperkt tot de plekjes ‘die je gezien moet hebben’. De gids is alfabetisch opgebouwd, beslaat heel Friesland, inclusief de Friese Waddeneilanden, en concentreert zich op details. Dus niet heel Hindeloopen, maar dat ene stoffenatelier. In Stavoren draait het om de drukste brug en de groenste sluis. Leuke winkeltjes, restaurants, standbeelden, maar ook die spannende mummies in Wieuwerd, kleine natuurgebieden en de hoogste terp van Nederland. Verrassend, zelfs voor Friezen.

Het Elfstedenpad

De wandeltocht der wandeltochten. De schaatsers van die andere tocht leggen hun Elfstedentocht via de kortste route af en dat deden tot voor kort ook fietsers en wandelaars. De makers van deze route kozen echter voor de mooiste, en dus iets langere weg: 283 km. Je wandelt over grasdijken, eeuwenoude jaag- en kerkpaden en handelswegen. Maar uiteraard ook dwars door alle elf steden. Een droom voor elke liefhebber van wandelen en Friesland!

Reisgids Wat & Hoe Friesland

Deze fietstocht is afkomstig uit de reisgids ‘Wat & Hoe Friesland’. Je vindt in deze gids uitgebreide beschrijvingen van bezienswaardigheden en activiteiten, achtergrondinformatie plus praktische tips voor sfeervol overnachten, eten & drinken, winkelen en ontspannen.
Auteur: Tineke Zwijgers | Fotografie: Dorien Koppenberg
Uitgever: Kosmos Uitgevers, 2005

De leukste hotels en B&B’s aan de Friese meren

Een fijne plek in het groen net buiten Workum is B&B en vakantiehuisje Ursula. Je kunt kiezen tussen een studio, appartement en huisjes en hebt veel privacy. Ontbijt is optioneel. Om echt te onthaasten! Toch liever logeren in het levendige stadje Workum? dan bevelen wij Pension Gast Inn aan. Een stijlvolle kamer aan het water, waar je verwend wordt met een heerlijk ontbijt. Vriendelijke ontvangst.

De goedkoopste hotels vind je bij booking.com. Laagste prijsgarantie, online boekbaar. Lees de onafhankelijke beoordelingen van gasten.

Zoek een hotel in Friesland ›