Het ene kasteel nog sprookjesachtiger dan het andere. Wandelen in de valleien van Maas en Lesse is meer dan alleen genieten van de natuur. Ga mee en ontdek deze minder bekende Ardense wandelregio.

Wandelen in de Ardennen: Chateau de Modave
Château de Modave

Het westen van de Ardennen is minder druk dan het oostelijk deel (Land van de Bronnen en de provincie Luxemburg) en daarom een paradijs voor rustzoekers. Je vindt er prachtige natuur in de valleien van de Maas en de Lesse, authentieke dorpen, spectaculaire grotten en charmante vestingsteden als Dinant, Namen en Huy. En vergeet de kastelen niet. Wij maakten in de regio enkele fijne wandelingen.

Rondom het kasteel van Modave

Na een bezoek aan het kasteel maken we een niet te lange en vrij eenvoudige wandeling rond Modave uit de Rother wandelgids Ardennen. We starten voor de poort van het kasteel en dalen langs de muur van het park af in het groene rivierdal van de gekanaliseerde Hoyoux.

- Advertentie -

Eerst lopen we tussen de weilanden, later door het bos en geregeld steken we de rivier over of een van de beken die er in uitmonden. We komen langs geïsoleerde boerderijen, klimmen terug naar het dorp Modave en lopen door het kasteelpark terug naar het beginpunt.

Modave praktisch

Start- en eindpunt: Château de Modave, aan de N641 tussen Huy en Atrin. Afstand: 8 km (markering: rode ruit).
Niveau: makkelijk (smalle paadjes, licht klimmen en dalen).
Horeca: bar-restaurant bij het kasteelhotel in Modave.

Château de Modave

Het in grijze steen en baksteen opgerichte Château de Modave biedt een fraai aanzicht. Als je komt aanrijden besef je het niet, maar Modave is gebouwd op een hoge rots boven de rivier Hoyaux. Dat zie je pas als je tijdens je rondgang door de kamers en zalen een kijkje neemt op het balkon. Het kasteel is mooi ingericht, met weelderige plafonds, wandtapijten, sierlijk stucwerk en meubels uit de 17e en 18e eeuw. Je krijgt een audiogids mee, wat de sfeer van vroeger tot leven brengt. Kijk zeker even bij het hydraulisch raderstelsel van Rennequin Sualem, dat het rivierwater omhoog pompt naar het kasteel. Niet de eerste de beste. Na het prototype voor Modave bouwde Sualem een vergelijkbaar stelsel voor het Versailles van Lodewijk XIV

Kastelen in een fraai beekdal

Tussen Namen en Dinant halen we als liefhebber van kastelen ons hart op in de beekdalen van de Molignée en de Floyon. De Rother wandelroute start in Foy bij het moderne kasteel van Marteau en voert ons naar de imposante ruïnes van kasteel Montaigle. Langs de Floyon klimmen we door het groen naar het huidige kasteel met deze naam. De wandeling gaat door een afwisselend landschap van bos en weideland, hier en daar een dorpje en geregeld het zicht op een kasteel of kasteelboerderij. De beken zorgen voor de nodige verkoeling en halverwege kunnen we aan de oever picknicken. Toch liever naar een restaurant: op driekwart van de route kun je daarvoor terecht in het dorp Falaën, dat met zijn monumentale kasteelhoeve op de lijst van ‘mooiste dorpjes in Wallonië’ staat.

Beekdal praktisch

Start- en eindpunt: Château de Marteau in Foy, aan de N971 ten westen van Anhée aan de Maas.
Afstand: 13,5 km (markering: rode rechthoek met wisselende cijfers).
Niveau: makkelijk (vlakke wandeling met twee lichte klimpartijen).
Horeca: restaurants in Falaën en Foy.

Mooiste dorp en het dal van Maas en Lesse

Wandelen in de Ardennen: Château de Freÿr
Château de Freÿr

Een pittige Rother wandeling ten zuidoosten van Dinant brengt je door een spectaculair landschap zoals je dat vaak ziet in de Vallei van de Semois (Belgisch Luxemburg). De tocht start in Celles, een van de mooiste dorpen van Wallonië, en onderweg passeer je imposante burchten, het interessante kasteel van Vêves (zie kader) en het natuurpark Furfooz, dat ook wel het Neandertal van België genoemd wordt. Het bochtige dal van de Lesse vormt een spectaculair decor.

Maasdal

Ook pittig is de wandelroute van Falmignoul door het Maasdal. Je klimt naar kasteel Thierry, vanwaar je een spectaculair uitzicht op de Maas hebt. Vervolgens daal je af naar de rivier, waar je enige tijd ontspannen wandelt over vlak terrein. De Roches de Freÿr vormen ten slotte het decor van een pittige eindklim naar het eindpunt. Een bezoek (na afloop) aan het aan de overkant van de Maas gelegen Château de Freÿr is een aanrader (zie kader).

Wandeling dal van de Lesse praktisch

Start- en eindpunt: de kerk van Celles, aan de N910/N94 ten zuidoosten van Dinant.
Afstand: 18,1 km (markering: wisselend).
Niveau: tamelijk moeilijk (langere klimpartijen).
Horeca: restaurants in Celles, Gendron Gare en Furfooz.

Wandeling Maasdal praktisch

Start- en eindpunt: Farmignoul, aan de N95 ten zuiden van Dinant.
Afstand: 15,4 km (markering: wisselend).
Niveau: tamelijk moeilijk (pittige klimpartijen).
Horeca: restaurants in Falmignoul en Chênet.

Châteaux de Vêves & Freÿr

In het charmante Furfooz vind je het 15e-eeuwse Château de Vêves . Het staat op een groene heuvel en oogt met zijn dikke muren, puntige torens en hoge vensters als een sprookjeskasteel. Het is altijd in één familie gebleven. Bezoek de robuuste keuken, wapenzaal en elegante woonvertrekken.
Een tochtje langs de linker Maasoever in zuidelijke richting brengt je vanuit Dinant bij het robuuste, maar ook elegante Château de Freÿr . Het staat aan de rivier en is gebouwd in Maaslandse renaissancestijl. Hier bekijk je de zalen en salons, waar de hertogen van Beaufort-Spontin hun (koninklijke) gasten ontvingen. Neem ook de tijd voor de Franse tuinen. Ze dalen terrasgewijs af tot de rivier en kunnen de vergelijking met de tuinen van Versailles best doorstaan. Het is leuk om ook even door het hoger gelegen dorpje achter het kasteel te wandelen. Met charmante huizen en op veel plekken doorkijkjes naar tuinen en rivier.

De beste reisgidsen

Rother wandelgids Ardennen & Hoge Venen

Onze aanrader voor wie veel wil wandelen in de Ardennen! De gids bevat maar liefst 50 wandelingen. In de inleiding tref je (beperkt) toeristische informatie over de regio aan. De routes zijn verspreid over 4 regio’s: De Hoge Venen & Oostkantons, het Land van de Bronnen & het Amblèvedal, de provincie Luxemburg en Langs de Maas en de Lesse. Ze variëren van enkele uren tot een hele dag en zijn opgedeeld in 2 niveau’s, van makkelijk tot tamelijk moeilijk. Zeer duidelijke routebeschrijvingen, met foto’s, kaartje, staafdiagram over klimmen en dalen en voldoende achtergrondinformatie.
Uitgever: Elmar, 2015.

ANWB Extra Ardennen

De ANWB extra gidsen zijn handig tijdens een kort bezoek aan deze regio, waarbij je snel een keuze moet maken tussen de vele bestemmingen. Met de top tien van niet te missen bezienswaardigheden ben je daar dan zo uit. Je treft er pasklare routes door de regio, tips voor logeer- en eetgelegenheden en bovendien enkele volledig uitgeschreven routes. Van Luik tot de Hoge Venen en van Bouillon tot de Semois. Inclusief handig uitneembare kaart met daarop tips voor eten, drinken en uitgaan.
Uitgever: ANWB, 2018

Wat & Hoe België

Onze eigen reisgids over heel België. Je vindt in hierin beschrijvingen van bezienswaardigheden en activiteiten, achtergrondinformatie plus praktische tips voor sfeervol en duurzaam overnachten, eten & drinken, winkelen en ontspannen. Met veel aandacht voor deze regio: Dinant, Namen, de kastelen Modave, Freÿr, Vêves, de grotten van Han, Remouchamps en de Maasvallei
Auteur: Tineke Zwijgers. Fotografie: Dorien Koppenberg
Uitgever: Kosmos Uitgevers, 2018

Ardennen complete rondreis (PDF)


In deze digitale reisgids ontdek je bekende maar ook minder bekende plekjes in de Belgische Ardennen. Met 7 autoroutes, 13 wandelingen en 4 e-bike routes.

Meer dan 200 beschreven bezienswaardigheden en volledige rondreis met GPS coördinaten en wegbeschrijving. 134 bladzijden A4 in pdf-formaat. Met tips van locals en verborgen pareltjes.

Na aankoop meteen te downloaden. € 10,00

De leukste hotels en appartementen

Logeren langs Maas en Lesse

Zelf verbleven wij in La Chrisnie, een knus en schoon appartement in Theux-La Reid. De eigenaren zijn vriendelijk, behulpzaam en laten je geheel vrij. Ruime tuin bij het appartement met verkoelende bomen, ligstoelen en eethoekje. Vanaf € 75 per nacht (logies voor 2 personen).

Op het terrein van Château de Modave logeer je vorstelijk in het gelijknamig hotel-restaurant. Als de dagjesmensen zijn vertrokken heb je het domein en de wandelroute bijna voor jezelf alleen. De kamers zijn niet heel luxe en daarom vallen de prijzen best mee.

In Dinant logeer je sfeervol direct aan de Maas in hotel Ibis Dinant Centre. Het gebouw is modern en zakelijk, maar de kamers met rivierzicht en het terras aan het water maken dat beslist goed.

Wandelvakantie in de Ardennen

SNP Natuurreizen

SNP Natuurreizen biedt 2 wandelvakanties in de Ardennen aan.

De 5-daagse reis De mooiste Ardenner Vallei voert je door het dal van de Semois in het zuiden. Je volgt enkele van de spectaculaire bochten, bezoekt Bouillon en kijkt spectaculair uit over de rivier. Inclusief halfpension, bagagevervoer, transfers en documentatie.

Ook de 5-daagse wandeltocht Langs Maas & Lesse biedt fraaie uitzichten (vele kastelen!), mooie klimmetjes en afdalingen. Je logeert in charmante boerendorpen. Inclusief B&B, 2 diners, 2 lunchpakketten, bagagevervoer en documentatie.