Geen tijd voor een dag wandelen, maar wel het mooiste zien van de Voerstreek? Ommetje Ulvend voert je in krap 6 kilometer over de heide, langs golvende weilanden en door het bos. Je wordt getrakteerd op weidse vergezichten en kunt lunchen en ijs eten op een boerderij.

Wandelen in de Voerstreek: Ommetje Ulvend
Landweg tussen Ulvend en Sint-Martens-Voeren

Routebeschrijving

De wandeling ‘Ommetje Ulvend’ start bij knooppunt 91 van het Wandelnetwerk Voerstreek en is eenvoudig te volgen met de markering onderweg (zie onder). Volg de route naar knooppunt 48. Je steekt de Voer over, de rivier waaraan de regio haar naam ontleent, en volgt een fotogeniek weggetje langs een wit vakwerkhuis. Houd op de kruising schuin links aan en wandel de straat Komberg in (49, 50).
De weg stijgt, de bebouwing wordt steeds minder. Na het laatste huis wandel je verder over een smal pad langs de bosrand. Links kijk je mooi uit over de Schophemerheide, dat deel uitmaakt van natuurgebied Altenbroek.

Mooi zicht op Sint-Martens-Voeren

De heide is in de loop der tijd overwoekerd, maar de beheerders werken aan een meer open landschap. Bij knooppunt 49 passeer je het toegangshek van Altenbroek. Je klimt even flink over open terrein (de hoogte van Kattenrot) en vervolgt je weg door een strook bos. Kijk onderweg geregeld achterom: het uitzicht op Sint-Martens-Voeren, met de kerk en het hoge spoorviaduct, is erg mooi.

- Advertentie -

Bij knooppunt 50 sla je rechtsaf naar 51 en later 68. Je wandelt nu over de Heerbaan, de grens tussen Nederland en België. Links kijk je uit op Noorbeek en daarachter het dorp Mheer met zijn kasteel. Rechts zie je de vallei van de rivieren Voer en Veurs. Na 1,5 km loop je Ulvend binnen, een agrarisch buurtschap op de grens. Op de kruising vind je het Bakhuis, een actieve melkboerderij waar je lekker ijs van het huis koopt en kunt lunchen (salades, pannenkoeken, broodjes).

Een vleugje taalstrijd

Na het Bakhuis wandel je over een landweg, later een smal pad naar knooppunt 67. De route voert je tussen de weilanden langzaam bergafwaarts tot je uitkomt bij de bosrand (67).

Fraai opgeknapte boerderij in de Voerstreek
Fraai opgeknapte boerderij

Je slaat rechtsaf (54), passeert een fraaie boerderij van vakwerk en vuursteen en wandelt langs de bosrand verder naar beneden. Op de weg ga je bij een wegkruis scherp naar links en daal je verder af over een holle weg door het bos.

Bij knooppunt 54 bereik je de eerste huizen van Sint-Martens-Voeren en volg je de straat Kwinten richting knooppunt 48. Je passeert de kerk, waar tot voor kort op de kerkmuur de kreet Vive Happart herinnerde aan de Belgische taalstrijd (waarin de Waalse burgemeester Happart weigerde Nederlands te leren, wat leidde tot jarenlange vijandigheid tussen de Frans- en Nederlandstalige bewoners van de Voerstreek).

Bij knooppunt 48 sla je linksaf en wandel je terug over het pad langs de Voer naar nr 91, einde van deze korte rondwandeling ‘Ommetje Ulvend’.

Ommetje Ulvend praktisch

Route-informatie

Lengte: 6 km
Start en eindpunt: Einde (hoofdstraat), Sint-Martens-Voeren bij knooppunt 91
Knooppunten: 91-48-49-50-51-68-67-54-48-91
Horeca: het Bakhuis in Ulvend is open: donderdag-dinsdag 11-19 uur (nov-april vrijdag-maandag 11-18 uur). Kijk voor het menu op www.hetbakhuis.be
Routekaart: met knooppunten voor 124 km wandelroute en een boekje met achtergronden over de Voerstreek € 8). Te koop bij Toerisme Voerstreek, Pley 13, ‘s-Gravenvoeren (www.voerstreek.be).

De beste reisgidsen

Odyssee Voerstreek

Compacte reisgids (63 pagina’s) over de Voerstreek, waarin auteur Liesbeth Vermeulen zelfs nog ruimte vindt om de Nederlandse dorpen Eijsden en Noorbeek plus de steden van de Euregio (Maastricht, Luik en Aken) mee te nemen. Je vindt er een ruim hoofdstuk in met achtergrondinformatie over de architectuur, geschiedenis, natuur en de regionale keuken, leuke kaders over onder meer wijn, wegkruisen en de elektrische draad uit de Eerste Wereldoorlog. Plus tips voor wandelen en fietsen. Een goede introductie dus. Odyssee, 2015

Avontuurlijk wandelen in Vlaanderen

Donker bos, ruige weides, onstuimige beken en wiebelende hangbruggen. Deze wandelgids wil de aanzet geven voor vele wandelavonturen in Vlaanderen. Spannend met kinderen, maar ook heel leuk voor volwassenen. Je dwaalt immers af van het gebaande pad en daar is het doorgaans niet druk.

Reisgids Wat & Hoe Onderweg België

Veel aandacht voor de Voerstreek, inclusief een compleet uitgeschreven wandelroute vind je in de reisgids Wat & Hoe Onderweg België. Verder in dit boek uitgebreide beschrijvingen van bezienswaardigheden en activiteiten, achtergrondinformatie plus praktische tips voor sfeervol en duurzaam overnachten, eten & drinken, winkelen en ontspannen.
Auteur: Tineke Zwijgers | Fotografie: Dorien Koppenberg
Uitgever: Kosmos Uitgevers, 2018

Vervoering in de Voerstreek

Kees Bos werd al wandelend verliefd op dit landschap en wilde die liefde heel graag delen met anderen. Zo kwam dit boekje tot stand.

Met veel tips over verblijfs- en pauzegelegenheden en veel achtergrondinformatie, foto’s en wandelkaarten.

Uitgeverij Tic, 2009.

Voeren buiten de lijntjes

In de reisgids ‘Voeren buiten de lijntjes’ vind je reisinformatie over de Voerstreek en de omringende steden en streken van de Euregio: Maastricht, Luik, Aken, Limburgs Heuvelland en Land van Herve. Met veel tips voor bijzonder eten en slapen. Plus een hoofdstuk over streekspecialiteiten, compleet met recepten.
Auteur: Tineke Zwijgers | Fotografie: Dorien Koppenberg
Uitgever: Davidsfonds Leuven, 2009 (binnenkort nieuwe editie beschikbaar)

De leukste B&B’s en hotels

Logeren in de Voerstreek

De accommodatie in de Voerstreek is kleinschalig en sfeervol, met vaak veel comfort. Een bijzondere B&B is: Hoeve de Witte Gans in Sint-Martens-Voeren. Hier kun je kiezen uit 5 knusse en luxueuze gastenverblijven en je verblijf uitbreiden met een avondje sauna, hot tub en/of massage.

B&B Hof van Vervoering is een bijzondere en stijlvolle B&B voor wie naast de natuur ook een beetje reuring zoekt. ‘s Gravenvoeren is de hoofdplaats van de Voerstreek en hier vind je een aardige keuze aan restaurants en terrassen. De kamer en twee suites zijn stijlvol ingericht, in lichte tinten en met een houten vloer. Veel luxe en een uitstekend verzorgd ontbijt.

Wandelvakantie in de Voerstreek

SNP Natuurreizen

SNP biedt een 4-daagse wandelreis aan in Zuid-Limburg en de Voerstreek.

Je logeert in hotels, je bagage wordt vervoerd en je maakt 4 prachtige, niet te zware dagtochten. De wandeling voert door de fraaiste gedeelten van Zuid-Limburg en de Belgische Voerstreek. Inclusief B&B, 2 diners en bagagevervoer.