Hoofdstad van de romantiek, dat is Wenen. Die eretitel dankt de Oostenrijkse stad aan Mozart, Strauss, keizerin Sissi. En aan de film Before Sunrise. Het moderne sprookje over twee jonge reizigers. Over romantiek gesproken!

het standbeeld van aartshertog Albrecht von Sachsen-Teschen
Het standbeeld waar Jesse Céline verrast met poëzie

In Before Sunrise wandelen Jesse (Ethan Hawke) en Céline (Julie Delpy) door nachtelijk Wenen, nadat ze in de trein aan de praat raakten. De film dateert van 1995, maar was (en bleef) zo populair dat in 2004 het vervolg Before Sunset verscheen en in 2013 deel 3: Before Midnight. Als fans van de films verkennen wij Wenen in het voetspoor van Jesse en Céline en wandelen we langs de filmdecors.

De wandelroute

We starten op de Schwedenplatz, naast de Marienbrücke over het Donaukanaal. Halverwege het plein steken we via de Hafnersteig (Griechengasse) door naar de Fleischmarkt. Dit trapsteegje langs geel gepleisterde huizen is een van de mooiste straatjes van Wenen. En (uiteraard) een plek waar ook Jesse en Céline druk pratend doorheen wandelen.

- Advertentie -

Bij de monumentale Grieks-orthodoxe kerk slaan we rechtsaf de Fleischmarkt in, linksaf door de Judengasse en rechtsaf Hoher Markt, later Wipplinger Strasse. In de Schwertgasse gaan we rechts naar Passauer Platz. Hier nemen we net als Jesse en Céline een kijkje in de gotische kerk Maria am Gestade. Deze op-een-na oudste kerk van Wenen (uit 1158) herbergt fraaie middeleeuwse gebrandschilderde ramen.

Hafnersteig, Wenen
Hafnersteig, een van de mooiste straatjes van Wenen

Terug in de Wipplinger Strasse gaan we linksaf en doorkruisen het toeristisch centrum via Tuchlauben (rechtsaf) en Brandstätte (linksaf) tot de Stefansplatz. De imposante Stephanskirche heeft een opvallend kleurrijk dak. Als je de 343 treden van de toren beklimt, heb je mooi zicht op het dak en kijk je fantastisch uit over groot-Wenen. Van besneeuwde bergtoppen tot de meanderende Donau en wijndorpen rond Wenen.

Gedichten lezen

Via de Churhausgasse (in een hoek van het plein bij de kerk), Liliengasse (schuin rechtdoor op de Singerstrasse) Weihburggasse (rechtsaf) en Kärntner Strasse (linksaf) komen we uit bij de Opera van Wenen. Voor het gebouw gaan we rechts, Philharmoniker Strasse. Dan arriveren we bij de volgende filmlocatie: het standbeeld van aartshertog Albrecht von Sachsen-Teschen voor museum Albertina. Hier rusten Jesse en Céline wat uit en reciteert Jesse gedichten.

Schuin achter het museum wandelen we omhoog naar Brasserie Palmenhaus en gaan door de Burggarten naar de stadsring. Die steken we schuin rechts over en komen uit op de Maria Theresien Platz. Dit is een van de indrukwekkendste plekken in de oude stad. De voormalige koninklijke paleizen en stallen zijn ingericht als musea. Maar net als Jesse en Céline genieten wij er vooral van het kleine: de straatartiesten rond het centrale Maria-Theresia-monument.

Koffie met klavecimbel

We steken Museumplatz over en doorkruisen het hippe MuseumsQuartier in de voormalige Koninklijke Stallen. Kijk hier even omhoog naar de beschilderde bogen in de portalen. Via de trap langs Mumok (het museum voor moderne kunst) verlaten we het complex en wandelen via Breitegasse en Karl Schweighofergasse (linksaf), Maria Hilferstrasse (links) en Königsklostergasse (rechtsaf) naar Gumpendorferstrasse 11. Daar gaan we in het spoor van Jesse en Céline iets drinken in Café Sperl, een echt Weens koffiehuis met taart volgens geheim recept en koffie met een glaasje water.

Wienfluss, Wenen
Bij Wienfluss ontmoeten Jesse en Céline twee acteurs

Na de koffie lopen we via Girardigasse (linksaf) naar de toeristische Naschmarkt. Die steken we schuin naar rechts over naar de Pressgasse. Al pratend passeren Jesse en Céline hier een raam waarachter een man op een klavecimbel speelt.

Wienfluss en het kleine café

Halverwege de Pressgasse wandelen we de Margaretenstrasse in, later Opernstrasse, en gaan terug richting centrum. We slaan rechtsaf op de Ring (Opernring, later Kärntnerring en Schubertring), tot we uitkomen bij een park. We gaan een stukje rechtsaf (Johannesgasse) tot de toegangspoort van het Stadtpark en dalen af naar het water van de Wienfluss met haar smeedijzeren bruggen.

Op een van deze bruggen nodigen twee mannen Jesse en Céline uit voor een theatervoorstelling. Als wij langs het romantische kanaal wandelen, speelt op de brug een eenbenige accordeonist het thema uit de film Dr. Zjivago en steekt ons een fles rode wijn toe. “Die kreeg ik net van een voorbijganger, maar ik drink niet eens! Genieten jullie er maar van in het zonnetje.”

Ongeveer halverwege het Stadtpark steken we linksaf terug de Ring terug over (Parkring) en lopen via de Weihburggasse naar het schilderachtige plein Franziskanerplatz. Hier is het Kleines Café gevestigd, waar Jesse op het terras de hand van Céline leest. In het piepkleine koffiehuis zit een man zwijgend aan een glas wijn en vertelt de eigenares dat zij nog steeds fans ontvangt van de film. “Ze blijven komen, het is voor veel mensen de inspiratiebron voor een reis naar Wenen.”

Voor onze laatste filmscène steken we het Donaukanaal over via de Schwedenbrücke en volgen schuin rechts de Praterstrasse tot het pretpark Prater. Hier, in het reuzenrad met zijn houten cabines, kussen Jesse en Céline elkaar voor het eerst. Een mooie afsluiting voor deze wandeling in het spoor van Before Sunrise.

Het Kleines Cafe, Wenen
Bij het Kleines Café leest Jesse de hand van Céline

Wenen praktisch

Route-informatie

Start: Schwedenplatz
Eindpunt: Prater, Riesenradplatz 1
Duur: 3-4 uur (met stops)
Horeca: aan de rand van het park achter museum Albertina kun je sfeervol pauzeren in Brasserie Palmenhaus, gevestigd in een Jugendstil plantenkas.

De beste reisgidsen & films over Wenen

Time to momo Wenen

Wenen door de ogen van een Nederlandse local. Zij voert je in zes wandelingen door de belangrijkste wijken van de stad. Van het historisch centrum en de Hofburg tot de hippe wijken Freihausviertel en Karmeliter. Onderweg vind je sfeervolle en hippe horeca en originele winkeltjes, maar ook de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. Met plattegrond en app. Onze aanrader voor Wenen!
Uitgever: Mo’Media, 2020

De groene reisgids weekend Wenen

Deze reisgids voor een weekendje Wenen maakt deel uit van de nieuwe reeks ‘Groene Reisgids Travel’, die qua opzet en vormgeving aansluit bij de klassieke ‘Groene Gidsen’, maar focust op stedentrips en een compacter formaat heeft. Veel leuke tips en kaartjes.
Uitgever: Lannoo, 2018

Capitool reisgids Wenen

Door de vele foto’s heb je met deze stadsgids direct een idee van de vele genoegens die Wenen biedt: prachtige musea, paleizen, fraaie Jugendstil-architectuur en koffiehuizen. Door het grote formaat is het minder een gids om in je zak te stoppen.
Uitgever: Capitool, 2020

Wenen Citygids (PDF)

Met deze praktische reisgids ontdek je het prachtige Wenen in al haar facetten. 2 volledig uitgewerkte wandelingen, kant-en-klaar, langs alle hoogtepunten van Wenen! Verken bekende plekken, maar ook enkele verborgen pareltjes. Ontdek waar Mozart de “Bruiloft van Figaro” heeft gecomponeerd. Treed in de voetsporen van Sissi en verken de vele paleizen in de stad. Kom alles te weten over de rijke muzikale geschiedenis van Wenen. Proef de originele “Sachertart” in Hotel Sacher. 25 bladzijden A4 in pdf-formaat. Na aankoop meteen te downloaden.

Before Midnight Box

Het drieluik compleet. Beleef opnieuw de ontmoeting van Ethan Hawke en Julie Delpy in de trein naar Wenen. Hoe zij in één nacht zielsverwanten worden en ‘s ochtends toch elk hun weg gaan. Hoe zij elkaar negen jaar later terugzien in Parijs. En hoe ze weer negen jaar later, getrouwd en wel, onafgebroken pratend over een Grieks eiland wandelen. Zo romantisch!
September Film, 2014

Before Sunrise

De eerste blijft de mooiste. In een opwelling stappen Jesse en Céline in Wenen uit de trein en wachten samen op Jesse’s vliegtuig de volgende ochtend. Ze hebben elkaar net ontmoet in de trein, maar al wandelen en pratend door de stad worden ze romantische zielsverwanten. De film is één grote reclame voor Wenen als moderne hoofdstad van de romantiek.
Warner Home Video, 2005

De leukste hotels en appartementen in Wenen
Appartement Wohnen im Herzen, Wenen
Appartement Wohnen im Herzen

Logeren in Wenen

Wohnen im Herzen biedt ruime en stijlvolle appartementen in de hippe wijk Karmeliter. Ze liggen in een rustig straatje op een steenworp van het Donaukanaal en de terrassen langs het water. Gastvrije ontvangst door de eigenaren Michael en Christina (die zelf elders wonen), complete keuken, badkamer en bruikbare toeristische informatie.

Fuhrgassl-Huber is een fijn familiehotel op wijngoed in Neustift am Walde, 20 minuten met de bus van centrum Wenen. Op het uitgebreide ontbijt kun je wel een dag lopen.

Per trein naar Wenen

NS International

Wil je ook, net als Jesse en Céline, romantisch per trein arriveren in Wenen? Diverse dagelijkse ICE-treinen brengen je in minder dan 11 uur van Amsterdam of Brussel naar Wenen (1 overstap in Frankfurt). Via Keulen is er ook een aansluiting op de nachttrein, die je de volgende ochtend om 8.19 uur uitgerust in het centrum van Wenen aflevert. Reizen met ICE is bovendien CO2-neutraal. Kijk op NS International (NL) of B-Europe (BE) voor tijden en prijzen.