Op een steenworp van de drukke zuidkust is de westkust van Portugal een paradijs voor wandelaars en rustzoekers. De relaxte witte dorpjes, verlaten baaien en kristalheldere zee zijn een verademing. Op de Rota Vicentina geniet je in traag tempo van al het moois dat Algarve en Alentejo te bieden hebben.

Wandelaars op de Rota Vicentina, Portugal
Wandelaars op de Rota Vicentina

De 400 km lange wandelroute Rota Vicentina ontsluit de westkust van Algarve en Alentejo voor wandelaars. Je loopt over rulle paden, ooit gebruikt door vissers en handelaren. De route voert van Porto Covo in Alentejo langs de zee naar Cabo de São Vicente. Terug in noordelijke richting naar Santiago do Cacém wandel je deels dwars door het desolate binnenland van Natuurpark Costa Vicentina. Ter afwisseling kun je diverse activiteiten boeken. Zoals een dagje vogels spotten (ooievaars die hun nesten bouwen op de kliffen), de rivier op varen of een boottocht op zee maken.

Cabo de São Vicente

Een magische plek. Dat is de 70 meter hoge kaap waar de Portugese zuidkust de westkust ontmoet. De Romeinen noemden haar Promontorium Sacrum (Heilige Kaap). De Portugezen spraken over Fim do Mundo (Einde van de Wereld), tot ze zelf in de 15de eeuw de wereld gingen ontdekken. Rond die tijd kreeg de kaap haar huidige naam, ontleend aan een 4de-eeuwse legende. Daarin spoelde het lichaam van de heilige Vincentius hier aan. Cabo de São Vicente is de zuidwestelijkste punt van het Europese vasteland. Het is bijna onmogelijk om hier niet onder de indruk te raken. Het waait altijd, de golven van de Atlantische Oceaan beuken tegen de bijna recht naar beneden stortende kliffen en zeevogels spelen hun luidruchtig spel.

Praktisch langs de route

De website (Engels en Portugees) helpt je bij het uitstippelen van een dagtocht of meerdaagse wandelvakantie. Je boekt er overnachtingen, gids, excursies en transport. Ook kun je routebeschrijvingen downloaden. Naast het langeafstandspad zijn er vijf korte rondwandelingen. Die combineren delen van de route langs de kust en door het binnenland.

- Advertentie -

Een mooi voorbeeld is de 8 km lange rondwandeling Duinen van Almograve. Vanuit het kustdorpje Almograve (Alentejo) wandel je tussen de velden en weilanden noordwaarts naar het strand van Brejo Largo. Hoog door de duinen boven zee keer je terug naar Almograve. Onderweg word je getrakteerd op weidse zeegezichten, stranden en ruige kapen. Vlak voor Almograve daal je langs een steil pad af naar het strand. Hier steek je een in zee uitmondende rivier over. Een bij vlagen pittige tocht, maar de moeite waard.

Markering

De Rota Vicentina is uitstekend gemarkeerd met blauwgroene bordjes/verfvegen (kustpad) en roodgele bordjes/verfvegen (landpad).
Meer informatie: www.rotavicentina.com (route, dagindeling en alternatieve activiteiten)

De beste reisgidsen over Portugal

Reishandboek Portugal

In onze reisgids over Portugal neemt wandelen een ruime plek in. Verder veel aandacht voor mooie dorpen en stadjes, natuurgebieden, bijzondere logeeradressen en restaurants. De beschrijvingen van bezienswaardigheden en praktische informatie worden afgewisseld met persoonlijke blogs en ontmoetingen met locals. Plus kaders over onder meer Portugese wijn, tradities, sterren kijken, lekkernijen, kurk en fado.
Auteur: Tineke Zwijgers | Fotograaf: Dorien Koppenberg | Uitgever: Elmar, 2017

Wat & Hoe hoogtepunten Algarve

Recent herziene editie van deze compacte reisgids voor de populairste regio van Portugal. Met een top 10-selectie van wat je niet mag missen, de beste hotspots, wandel- en autoroutes en praktische informatie over bestemmingen, logeren, eten & drinken, winkelen en uitgaan. Ook de rustige westkust komt ruim aan bod.
Auteur: Christopher Catling (herzien door Tineke Zwijgers) | Uitgever: Kosmos, 2019

De leukste hotels

Logeren langs de Rota Vicentina

Quinta Pero Vicente ligt in de natuur, tussen Aljezur en Odeceixe. Het traditionele, witgekalkte huis heeft drie kamers met eigen sanitair. In tien minuten wandel je naar het strand, maar je mag ook een fiets lenen. Op verzoek maakt de eigenaar een picknickmand klaar. Carrapateiramar Guesthouse vind je net buiten Carrapateira, op loopafstand van het strand. De studio’s, in witte huizen rond een zwembad, hebben een kitchenette, eigen terras en parkeerplaats. Gastvrij onthaal.

Bijzonder overnachten

Sfeervol overnachten met Eliza was here

Veel reizigers boeken hun vakantie in de Algarve inclusief vlucht, huurauto en verblijf. Daarvoor bevelen wij Eliza was here aan: bijzondere en kleinschalige locaties, vaak met zwembad. Langs de westkust van Algarve biedt Eliza vier accommodaties aan.

Zoals Casas do Moinho, een rijtje charmante wit-blauwe dorpshuisjes in Odeceixe. Of Pé no Monte, een schitterend landhuis midden in de natuur.

Wandelvakantie Rota Vicentina

SNP Natuurreizen

Met SNP Natuurreizen kun je een 9-daagse wandelreis maken over de Rota Vicentina. Je loopt van noord naar zuid en eindigt bij Cabo de São Vicente. Inclusief logies & ontbijt in comfortabele pensions en hotels, bagagevervoer, transfers en routemateriaal.

Je kunt ook kiezen voor de lichtere etappes en het comfort van de 8-daagse groepsreis Algarve. Hierbij wandel je eerst langs de kust en dan door het binnenland op de route Via Algarviana. Inclusief volpension (met logies in onder meer een beroemd kuurhotel in Caldas de Monchique), transfers en dagelijks keuze uit 2 wandelingen met SNP-reisleiding.