Guttland is de regio van onthaasten, ‘slow tourism’. Ze biedt rust en stilte en je vindt er een ruime keuze aan wandelpaden. In het afwisselend vriendelijk golvende en dramatisch rotsachtige landschap tref je charmante dorpjes met oude boerderijen. En nergens in Luxemburg vind je zo’n dichtheid aan kastelen en burchten. Ga dus lekker wandelen in Guttland!

Wandelen in Guttland
Wandelen langs rotsformaties bij Mersch

Guttland is de op een na grootste regio van Luxemburg. Zoals de naam al zegt (‘goed land’) is het zowel de graanschuur als koeienstal van het groothertogdom Luxemburg. Hier komt een groot deel van het voedsel vandaan dat het land produceert. In het vriendelijk golvende en dan weer dramatisch rotsachtige landschap tref je charmante dorpjes met historische huizen, boerderijen en een grote dichtheid aan kastelen en burchten. Er is zelfs een Vallei van de Zeven Kastelen, compleet met auto- en meerdaagse wandelroute.

Korte wandelroutes

Wil je in Guttland korte wandelingen maken, dan heb je een ruime keuze uit lokale rondwandelingen (Auto-pédestres). Deze starten vanuit (bijna) elke plaats. Bij de Toeristeninformatie vind je folders en routekaartjes. Je kan de route-informatie ook downloaden via www.visitluxembourg.com. Zoek op de plaats vanwaar je wil wandelen en klik op ‘wandelen’ onder het kopje ‘In de omgeving’.

- Advertentie -

Voor de beschrijving en download moet je doorgaans even switchen van de Nederlandstalige naar de Engels- of Duitstalige versie van de site. De routes variëren van een ommetje tot complete dagtochten en zijn wisselend van zwaarte (licht, gemiddeld of zwaar). Ze worden duidelijk gemarkeerd: een blauwe driehoek en soms de eerste letter van de plaatsnaam en/of een nummer. Dat laatste voor als meerdere wandelroutes elkaar kruisen.

Wandelen in Guttland
Routemarkering van de auto-pédestres

Wandelen vanuit Mersch

Aanrader is de 9 kilometer lange route die in Mersch start bij de Toeristeninformatie op Place Saint-Michel. Je verlaat de stad via het stadspark. Aan de overkant van de rivier Mamer klim je gestaag tot een hooggelegen pad langs rotsformaties. Die doen wel wat doen denken aan de beroemde Wolfsschlucht (Wolfskloof) in Mullerthal. Aan de andere kant van de berg daal je door een steeds lieflijker landschap langzaam af naar de rivier Eisch en wandel je al snel Mersch terug binnen. De route geldt als ‘makkelijk’, maar is qua stijgen en dalen soms best uitdagend.

Wandelen rond Septfontaines

Andere fijne wandelingen maak je vanuit het charmante dorpje Septfontaines. De route-informatie vind je op een bord naast het tegeltableau bij de parkeerplaats aan de hoofdstraat. Er zijn zes routes uitgezet, die variëren van 4,4 tot 11,3 kilometer. Ook zijn er enkele verbindingsmogelijkheden tussen de routes. Je volgt onderweg driehoekjes met de kleur van de gekozen route en langs de verbindingsweg driehoekjes met de kleuren van beide routes. Maak voor je vertrekt een foto van de plattegrond, handig als geheugensteuntje. Onze aanrader is de 8,6 kilometer lange gele wandeling. Vanaf de parkeerplaats volg je even de verbindingsroute tussen de gele en de paarse route. Deze voert je bergopwaarts het dorp uit, waarna je op een kruising van landwegen aanhaakt bij de gele route. Het is een prachtige, afwisselende wandeling door oud bos, langs akkers en weilanden. Onderweg kijk je geregeld weids uit op de vallei. De markering is uitstekend.

Wandelen in Guttland
Tegeltableau met route-informatie

Meerdaagse wandelroutes

In Guttland vind je ook enkele langere, thematische wandelroutes. Ze variëren van 25 tot 47 kilometer lengte (2-3 dagen) en lopen van A naar B. Ze volgen een rivier, zoals het Mamerpad en het Alzettepad (beide 25 km). Of een dal/vallei, zoals het Préizerdaulpad (31 km) en het Mëllerdallpad (35 km). De interessantste is het Pad van de Zeven Kastelen. Dat voert je over een lengte van 37 km van Mersch naar Koerich door een prachtige vallei met, jawel, zeven kastelen.

De beste reisgidsen over Luxemburg

Reishandboek Luxemburg

In onze eigen reisgids nemen we je mee naar de mooiste plekjes van Luxemburg. De imposante Ardennen en het Mullerthal, het romantische Guttland, de wijngaarden langs de Moezel, het ruige Land van de Rode Aarde. En natuurlijk Luxemburg-stad, een van de mooiste hoofdsteden van Europa. Met ruime aandacht voor wandelen, lokale lekkernijen en fijne plekken om te logeren. Elmar, 2020.

De leukste hotels

Logeren in Guttland

Hotel Péitche Lauer

Wandelen in Guttland
Hotel Péitche Lauer

Is het een paddenstoel, eikel of nest? Het voelt als een veilig nestje. Een kleine woonkamer met alles wat je nodig hebt. Zoals twee makkelijke stoelen, koffie- en theeblad en iets om te lezen. Naast de koffiekopjes wensen twee zalig uitziende taartjes ons vriendelijk ‘moien’ (goedendag). En bij de fles bronwater meldt een kaartje dat het kraanwater hier in Useldange van hoge kwaliteit is, maar dat we ons gerust aan het bronwater mogen zetten. We voelen ons echt welkom in Hotel Péitche Lauer, een schitterend hotel tegenover de burcht van Useldange. De drie ‘Mushrooms’ zijn echte blikvangers. Ze staan op palen langs de oever van de Attert en bieden met hun glazen koepel ‘s nachts zicht op de sterren. De huisjes hebben een badkamer en in het knusse restaurant geniet je van lokale specialiteiten.

Hotel Martha

Aan de rand van Mersch, in het voormalig boerendorp Beringen, staat Hotel Martha. Geen keten-hotel, zoals je die in de buurt van Luxemburg-stad vaak aantreft, en al zeker geen ‘eeuwenoud’ familiehotel. Hotel Martha is evengoed geopend door de familie die iets verderop de boerderij ‘A Guddesch’ bestiert. Met een eigen bakkerij en producten van de eigen boerderij in het restaurant houden ze de familietradities hoog. ‘s Ochtends worden we gastvrij ontvangen in het ontbijt-restaurant annex bakkerij. Het brood oogt en ruikt likkebaardend lekker en we zijn blij dat we het hier kunnen kopen. Een zelf gesneden boterham met lokale kaas is eigenlijk al voldoende. Maar de dames van de bediening maken ook nog eitjes naar keuze klaar, persen sinaasappels uit en schenken zelfs een glaasje bubbels voor de liefhebber.