Vervallen burchten, elegante kastelen en robuuste torens. Geen regio in Luxemburg telt zoveel kastelen als Guttland. Zeven daarvan vormen samen de Vallei van de Zeven Kastelen. Tijdens een meerdaagse wandeltocht zie je ze allemaal. Lekker wandelen dus!

Vallei van de Zeven Kastelen
Kasteel Ansembourg

De Vallei van de Zeven Kastelen strekt zich vanuit hoofdplaats Mersch in westelijke richting uit tot het dorpje Koerich. De 37 kilometer lange route slingert door een heerlijk groen landschap met kleine dorpen, weilanden, akkers en bos. De zeven kastelen zijn niet opengesteld als historische musea. Sommige kan je alleen van buiten bewonderen. Van een andere is de tuin toegankelijk. Weer een andere is in gebruik als jeugdherberg en van het oudste kasteel van Ansembourg vang je slechts een glimp op (of je moet er een hotelkamer hebben geboekt).

Te voet langs zeven kastelen

De 37 kilometer lange wandelroute Vallei van de Zeven Kastelen volgt het dal over vaak onverharde paden en biedt fantastisch uitzicht op de kastelen en de natuur van Guttland. De route (markering: gele baan op blauwe rechthoek) start bij het Bureau voor Toerisme op Place Saint-Michel in Mersch. Hier neem je een kijkje in het kasteel van Mersch. In dit van oorsprong 13de-eeuwse complex is nu het gemeentehuis gevestigd en in de voormalige kapel kan je een kleine expositie over de historie bekijken. Langs de rivier Mamer wandel je naar het kasteel van Schoenfels. Dit is een 13de-eeuwse woon- en verdedigingstoren, die in een fraaie tuin staat. Heel fotogeniek! Ook het derde kasteel is een plaatje: Ansembourg. Van dit renaissancekasteel kan je de uitgestrekte, in terrassen aangelegde tuinen bezoeken.

- Advertentie -

Van jeugdherberg tot luxe hotel

Kasteel nummer vier is de hoog boven de rivier Eisch op een rots gelegen burcht Hollenfels. Deze werd voor het eerst genoemd in de 11de eeuw en ging in de jaren en eeuwen daarna geregeld over in andere handen. Vanaf de 39 meter hoge donjon kijk je ver uit over de omgeving. In de burcht is nu een jeugdherberg gevestigd. Ook als je er niet gaat logeren, ben je welkom om een kijkje te nemen op het terrein. Welkom als niet-gast ben je helaas niet in het oude kasteel van Ansembourg. Het is zelfs niet van buiten te bewonderen. Het 12de-eeuwse slot van de Heren van Ansembourg huisvest een luxueus hotel. Vanuit het dal oogt het boven op een hoge rots gebouwde kasteel evengoed prachtig.

Vallei van de Zeven Kastelen
Het kasteel van Schoenfels

Het mooiste uitzicht

De 12de-eeuwse Burch Simmern in Septfontaines is het minst bekend van de ‘zeven kastelen’. Het is een ruïne, in privébezit en er lijkt weinig mee te gebeuren. Toch is een bezoek aan Septfontaines niet te missen. Het is een van de mooiste dorpen van de regio, met oude huizen en boerderijen die zich uitstrekken in het dal van de Eisch. De burchtruïne staat op het hoogste punt van het dorp en is bereikbaar via de Schlasswee. Het mooiste zicht heb je echter vanaf de overkant van het rivierdal. Kwam je niet vanaf die kant het dorp in: wandel hiervoor aan de oostelijke rand van Septfontaines (doorgaande weg 105, verlengde van Rue de Septfontaines) rechtsaf de doodlopende straat Op der Geessebréck in, ga via het boogbruggetje de Eisch over en volg het wandelpad naar de overkant.

Uitgaanscentrum

De route eindigt in Koerich, zo’n 6 kilometer ten zuiden van Septfontaines. Hier staat de ruïne van kasteel Gréiweschlass midden in het dorp. Het bouwwerk dateert van eind 12de, begin 13de eeuw en werd in later tijd geregeld verbouwd en uitgebreid. De indrukwekkende verdedigingstoren en de buitenmuren vormen een perfecte rechthoek. Het zicht op het kasteel is het mooist als je de iets hoger in het dorp gebouwde barokke kerk op de achtergrond hebt. Het kasteel is de afgelopen jaren gerestaureerd en sinds eind 2019 weer open voor publiek. Er worden concerten en festivals georganiseerd, er is een cafetaria en je kan er geregeld naar de film in het openluchttheater.

Per auto langs de zeven kastelen

De eveneens 37 kilometer lange autoroute door de vallei wordt niet met bordjes langs de weg aangegeven. Wel wijzen borden naar de kastelen als je er in de buurt komt. Je kan het beste Google Maps inschakelen met onderstaande adresgegevens. Hieronder een korte routebeschrijving.

Route per auto

  • Vanaf het Kasteel van Mersch rijd je de stad uit via de CR123 en later de CR102. Op deze weg kom je langs Kasteel Schoenfels.
  • Vervolg de CR102, sla rechtsaf Rue de Keispelt in.
  • Steek de rivier over en ga linksaf, Rue de la Vallee. Die brengt je bij de tuinen van Grand-Château Ansembourg.
  • Rij na je bezoek terug over Rue de la Vallee, maar rijd ter hoogte van de brug rechtdoor. Al snel zie je borden die je richting het kasteel van Hollenfels (annex jeugdherberg) wijzen.
  • Verlaat Hollenfels over de weg CR113, richting Tuntange. Je passeert de toegangsweg naar het oude kasteel van Ansembourg, nu hotel Temps d’Or en alleen toegankelijk voor gasten.
  • In Tuntange sla je linksaf, de CR112 riching Greisch.
  • Voorbij Greisch ga je in Leesbach rechtsaf, CR 105 naar Septfontaines.
  • Na je bezoek vervolg je de CR105, tot de afslag naar Koerich, de CR110.
Vallei van de Zeven Kastelen
Het kasteel van Hollenfels
Wandelen langs 7 kastelen praktisch

Toegang tot de kastelen

Het kasteel van Mersch doet nu dienst als gemeentehuis en Toeristeninformatie. (Place Saint-Michel 3, T +352 32 50 231, www.visitguttland.lu).
Kasteel Schoenfels is alleen van buiten te bekijken (Rue du Village, Schoenfels).
De tuinen van Grand-Château Ansembourg zijn dagelijks open voor publiek. Toegang gratis (Rue de la Vallée 10, Ansembourg, T +352 621 835 914, www.gcansembourg.eu).
Het kasteel van Hollenfels is in gebruik als jeugdherberg en je kan gerust een kijkje nemen op het terrein (Rue du Château 2, Hollenfels, T +352 26 27 66 500, www.youthhostels.lu).
Hotel Temps d’Or in het oude kasteel van Ansembourg is bereikbaar via T +352 2610 2595, www.tempsdor.com.
Burg Simmern in Septfontaines is privébezit en alleen van buiten te bekijken (Schlasswee, Septfontaines).
De kasteelruïne van Koerich is dagelijks te bezoeken. Toegang gratis (Rue du Château, Koerich, T +352 30 85 09, www.ksf.lu).

De beste reisgidsen over Luxemburg

Reishandboek Luxemburg

In onze eigen reisgids nemen we je mee naar de mooiste plekjes van Luxemburg. De imposante Ardennen en het Mullerthal, het romantische Guttland, de wijngaarden langs de Moezel, het ruige Land van de Rode Aarde. En natuurlijk Luxemburg-stad, een van de mooiste hoofdsteden van Europa. Met ruime aandacht voor wandelen, lokale lekkernijen en fijne plekken om te logeren. Elmar, 2020.

De leukste hotels langs de route

Logeren in Guttland

Tussen Hollenfels en Septfontaines biedt Appart-Hotel Gwendy prima kamers, studio’s en appartementen op een rustige locatie.
Stukken goedkoper (en sfeervol qua locatie) logeer je in de jeugdherberg in het kasteel van Hollenfels. Vanaf € 23 B&B per persoon op een slaapzaal of € 57, B&B voor 2 personen op een kamer met gedeelde badkamer.