Charmante dorpjes op rotsen boven zee. Smalle paden met zicht op zeehonden. En de majestueuze kapen Cap Gris Nez en Cap Blanc Nez met zicht op de witte kliffen bij Dover. Les-Deux-Caps is een wandelparadijs op 4 uur rijden van Utrecht. Ga je mee wandelen bij Cap Gris Nez en Cap Blanc Nez?

wandelen bij Cap Gris Nez
Zicht op Escalles

Met de Rother wandelgids Picardië is iets bijzonders aan de hand. Van de vier routes die we uitkiezen voor het wandelen bij Cap Gris Nez en Cap Blanc Nez zijn er twee bij met het predikaat rood (tamelijk moeilijk), die ons zeer haalbaar lijken. Dat is bij bestemmingen als Tenerife en La Palma wel anders, als je als wandelaar bijvoorbeeld last van hoogtevrees hebt. Bovendien staan deze routes, plus een derde (‘De duinen van Slack’), op het lijstje met de tien mooiste wandelingen volgens auteur Thomas Rettstatt. We kunnen dan ook bijna niet wachten om te gaan wandelen bij Cap Gris Nez en Cap Blanc Nez.

Wandeling 1: Cap Blanc Nez en Mont d’Hubert

Vanuit ons appartement in Audinghen is het een korte rit naar de parkeerplaats in Escalles. We wandelen even richting zee en starten dan de korte, maar pittige klim naar Cap-Blanc-Nez, de meest noordelijke van Les-Deux-Caps. We genieten van het uitzicht. Het is een heldere dag en aan de overkant van het Kanaal zet de zon de witte kliffen van Dover in een betoverend licht. We bevinden ons hier op het smalste punt van het Kanaal en hebben het gevoel dat we zo naar Engeland zouden kunnen varen. Op de top (158 m) zijn diverse uitkijkpunten en we zien Calais en de veerhaven. Plus de veerboten, die heen en weer varen. Het uitzicht stemt een beetje weemoedig. Wat zaten we afgelopen jaren vaak op zo’n schip en keken we vanaf zee uit op Les-Deux-Caps.

- Advertentie -

Engels landschap

We keren de zee onze rug toe, dalen af naar de D 940 en klimmen aan de overkant naar Mont d’Hubert. Vandaar kijken we mooi uit op de kaap en het Kanaal. In de verte zien we Cap Gris Nez. Het in de route aangekondigde café is gesloten en achter het gebouw raken we even de gele markering kwijt. Maar met het kaartje en Google Maps vinden we het pad snel terug en lopen door een veld naar keerpunt Noires Mottes. Van daaruit dalen we langzaam af naar Haute Escalles en verbazen ons erover hoe Engels het landschap aandoet. Glooiende weilanden met koeien en bosschages, de zee op de achtergrond en kleine dorpjes in de diepte. Echt genieten! Na een laatste klim, een nieuw keerpunt en de afdaling naar Escalles zijn we terug op de parkeerplaats. Deze wandeling staat terecht in de top tien!

Route-informatie

Start- en eindpunt: P (parkeerplaats) bij Cran d’Escalles (langs de D 940)
Afstand: 7,6 km Duur: 2,5 uur, exclusief stops
Niveau: tamelijk moeilijk (rood)
Horeca onderweg: geen

Wandeling 2: De baai van Wissant

wandelen bij Cap Gris Nez
Het hoger gelegen wandelpad naar Cap Blanc Nez

Deze wandeling is een goede aanvulling op de route naar Cap Blanc Nez. Vanaf de kerk lopen we langs de charmante vakwerkhuizen van Wissant naar het strand en slaan rechtsaf richting Cap Blanc Nez. Het is hoogtij en al snel zien we enkele zeehonden opduiken, die hun oor boven water te luister leggen. We ploegen door het rulle zand en zijn blij als we bij het gehucht Strouanne de trap kunnen nemen naar het hoger gelegen wandelpad. Omhoog en omlaag gaat het, tot we vlak voor het trappad naar Cap Blanc Nez ons keerpunt bereiken.

Beetje klimmen

De route stuurt ons langs dezelfde route terug en dat vinden we een beetje saai. Staat het zeewater op zijn hoogst, dan kan het ook niet anders. Maar als we even bij de trap boven het strand kijken, zien we dat er net een smalle strook is droog gevallen. We wagen het er op. Het eerste stuk is best pittig: klauteren over rotsblokken, maar we zijn blij dat we het gedaan hebben. Ook het wandelen over het strand is nu heel aangenaam, op lekker hard zand. En we hebben een nieuw uitzicht: op Cap Gris Nez.

Route-informatie

Start- en eindpunt: P bij de kerk in Wissant (Place de Verdun)
Afstand: 10,5 km Duur: 3 uur, exclusief stops
Niveau: makkelijk (blauw)
Horeca onderweg: Wissant (dorp en boulevard)

wandelen bij Cap Gris Nez
Het strand bij Cap Blanc Nez

Wandeling 3: Cap Gris Nez en Pointe du Nid de Corbet

Tijd om te gaan wandelen bij Cap Gris Nez. Vandaag hebben we de auto niet nodig. We wandelen vanuit ons appartement in Audinghen over een landweg en pikken de wandelroute op bij de kruising met de D 191. We lopen in zuidelijke richting en passeren het museum over de Atlantikwall uit de Tweede Wereldoorlog. Langs de route zien we geregeld bunkers. Als we de D 940 bereiken, stuurt de route ons rechtsaf langs de weg naar Audresselles. Het is er echter best druk en voetgangers kunnen alleen in de berm lopen. Gelukkig zien we andere wandelaars hier rechtdoor gaan, over een onverhard pad langs boerenland. Een veel betere optie! Verderop gaan we dan rechtsaf een landweg in en komen via nog een onverhard pad uit bij parkeerplaats Pointe du Nid de Corbet. Deze alternatieve route is in de Rother op de kaart goed te zien (maar dus niet gemarkeerd).

Weids uitzicht

Wandelen bij Cap Gris Nez
Over stille veldwegen

Bij het strand pakken we het Europese Kustpad op en volgen de heuvelige kustlijn in noordelijke richting. Het pad is smal en het uitzicht schitterend. En weer hebben we geluk: we zien een kleine kolonie zeehonden. De diepe insnijdingen, crans, dwingen ons tot afdalen en terug klimmen naar het pad, maar bieden ook de gelegenheid om op het strand te pauzeren. Na een laatste klim wandelen we bij Cap Gris Nez naar het uitkijkpunt. Deze kaap is een stuk lager dan haar blanke evenknie. Maar hier, waar de kust naar het zuiden buigt, biedt ze een weidser uitzicht. Bij een bunker dalen we af naar het strand en slaan voor restaurant La Sirène rechtsaf naar het dorpje Framezelle. In de namiddagzon wandelen we over stille veldwegen terug richting Audresselles. We zijn het eens: wandelen bij Cap Gris Nez is fijn!

Route-informatie

Start- en eindpunt: P Pointe du Nid de Corbet, Audresselles
Afstand: 12,3 km Duur: 3,5 uur, exclusief stops
Niveau: tamelijk moeilijk (rood)
Horeca onderweg: La Sirène en in Framezelle

Wandeling 4: De duinen van Slack

We verhuizen naar een vakantiehuisje bij Ambleteuse en maken van daaruit een wat zuidelijker wandeling: in de duinen van Slack. ‘Puur natuur en rust’ is wat deze wandeling volgens de routemaker te bieden heeft. Vanaf de parkeerplaats wandelen we de duinen in, die dicht begroeid zijn en op deze warme dag dus heel verkoelend. Het pad is rul maar goed begaanbaar. Langs de rivier de Slack lopen we onder de verkeersweg door en komen al snel uit op het strand bij Ambleteuse. Met uitzicht op het robuuste Fort Mahon rusten we wat uit en wandelen over het strand verder richting Wimereux.

Hoog tij

Bij Pointe Aux Oies starten we de tweede lus van deze wandeling en kijken even rond bij het gelijknamige uitkijkpunt. We vangen een glimp op van Wimereux, maar het dorp houdt zich hier nog grotendeels schuil achter de kaap die voor ons ligt. Langs een sterk dalende straat wandelen we een half uurtje later het dorp in en pauzeren op een terras aan de boulevard. Opvallend: de houten strandhuisjes staan hier op de boulevard, vlak voor de gebouwen. Het strand loopt blijkbaar bij hoogtij helemaal onder. Wij hebben geluk: het tij komt op, maar we kunnen nog net over het strand terug wandelen naar de parkeerplaats bij Pointe Aux Oies.

Route-informatie

Start- en eindpunt: P bij Pointe aux Oies, 2 km noordelijk van Wimereux
Afstand: 8,9 km Duur: 2,5 uur, exclusief stops
Niveau: makkelijk (blauw)
Horeca onderweg: kiosk in Ambleteuse en restaurants in Wimereux (boulevard)

Fort Mahon in Ambleteuse, Picardië
Fort Mahon in Ambleteuse
De beste reisgidsen

Rother wandelgids Picardië

Onze favoriet onder de wandelgidsen en ook voor Picardië maakt de Rother dat weer waar. Duidelijke en perfect kloppende beschrijvingen, kaartjes, diagrammen met tijdsindeling, hoogteverschillen en afstanden. Van de 50 wandelroutes voeren er 26 langs de kust, tussen de Belgische grens en die met Normandië. De andere 24 strekken zich uit door het binnenland tot vlak boven Parijs en de regio Champagne-Ardennen. De routes voeren zoveel mogelijk over onverharde paden. Voor de liefhebbers van steden zit er één stadswandeling in: Amiens. Wij liepen zeven routes, in de regio Les-Deux-Caps en Baie de Somme, en het zijn allemaal toppers (Elmar, 2016).

Groene reisgids Nord / Pas-de-Calais

Deze recent uitgegeven reisgids beslaat de hele regio Nord / Pas-de-Calais en besteedt daarbij uiteraard ook aandacht aan Les-Deux-Caps.

Fris uitgevoerd met mooie foto’s, kaartjes en routes. Prettig leesbaar en heel praktisch (Lannoo, 2020).

De leukste hotels in Les-Deux-Caps
Zicht op Escalles vanaf Cap Griz Nez, Picardië
La clef des champs in Audinghen

La clef des champs is een zeer ruim en modern ingericht appartement (voor 4-6 gasten) in Audinghen, vlak bij Cap Gris Nez. Je kijkt er fraai uit op zee, met in de verte de witte kliffen van Engeland. Nadeel is dat je zelf moet schoonmaken of extra betalen voor de schoonmaak (niet vermeld).

Appartement Vue Mer is een in vrolijk maritieme tinten ingericht vakantiehuis in Ambleteuse (met zijdelings zeezicht). Je wandelt er zo de boulevard en het strand op en kan er diverse wandelroutes oppakken. Leuke, maar populaire plek.

Gîte de la Slack staat op het erf van de eigenaren in een boerendorpje net buiten Ambleteuse. Het huisje is brandschoon, kleurig ingericht in rood, blauw, lavendel, geel en zachtgroen (niet door elkaar!), heeft een ruime keuken, prima badkamer en een goed bed. En is nog heel betaalbaar ook! Terecht een populaire plek, dus wees er op tijd bij.