Krijtrotsen, stranden, moerassen en huizen uit de Belle Epoque. De Noord-Franse regio Picardië is minder populair dan Normandië en Bretagne, maar ook erg mooi, wat rustiger en dichter bij huis. Langs de kust tref je charmante plaatsen als Ault, St-Valéry-sur-Somme en Le Crotoy. En in de uitgestrekte natuur vind je heerlijke wandelroutes. Hoog tijd dus voor wandelen in Picardië.

Le Hourdel, Picardië
Le Hourdel

Op zo’n vijf uur rijden van Utrecht wanen wij ons in mediterrane sferen. Het is het licht, dat weerkaatst op de witte krijtrotsen en dat de zee schakeringen geeft van donkerblauw tot lichtgroen. En het is het charmante dorpje Ault, dat in een smalle kloof omhoog klautert tot de top van de kliffen. We kennen de regio van de keren dat we op doorreis waren naar Normandie en Bretagne. Dan logeerden we er een nachtje en zeiden tegen elkaar: we moeten eens wat langer blijven en gaan wandelen in Picardië. En dat is precies wat we de komende dagen gaan doen.

Wandeling 1: Van Ault naar Bois-de-Cise

We nemen onze intrek in een vakantiehuis in Ault en zoeken een paar mooie wandelingen uit in de Rothergids over wandelen in Picardië. Over de eerste twijfelen we geen moment. De wandeling ‘De kalkkliffen van Bois-de-Cise en Ault’ pikken we op aan het eind van de straat waar ons vakantiehuis staat. Over een in het gras uitgesleten pad lopen we in zuidelijke richting. We weten dat we boven op hoge rotsen lopen, maar nog niet hoe mooi ze zijn. Pas als we dicht bij de rand over een heuveltje klimmen, kijken we wat verder vooruit en zien we hoe de kalkrotsen zich naar het zuiden slingeren. Het contrast tussen de groene velden, bijna lichtgevend witte rotsen en de groen-blauwe zee is adembenemend.

- Advertentie -
Fraaie huizen in Bois de Cise, Picardië
Fraaie huizen in Bois-de-Cise

Belle Epoque

Omdat er wel eens stukken rots afbreken, leidt de wandelroute ons vaak wat verder van de rand. We doorkruisen weilanden, klimmen over hekjes en glibberen over soms steil stijgende of dalende paden. Na een uur bereiken we de brede en lange passage Bois-de-Cise. Ooit bedekt met een dichtbegroeid bos en eind 19de eeuw ontdekt door welvarende Fransen op zoek naar een buitenhuis. We dalen af naar het dorp en genieten van het huizen kijken. Ze stralen ‘Belle Epoque’ uit, de feestelijke en optimistische tijd rond 1900. Zoals Art Deco, Art Nouveau (Jugendstil), de speelse Cottagestijl en Arts & Crafts. De huidige eigenaren lijken wat minder welvarend, want lang niet alle huizen zijn goed onderhouden.

Panorama zonder Victor

Langs de rotsen aan de overkant van de passage leidt Rother ons zigzaggend omhoog naar ‘Panorama Victor Hugo’. We passeren nog meer mooie huizen, maar er lijkt geen eind aan de bochten te komen! Het Panorama met de oriëntatietafel staat er wat verloren bij achter een hek (gevaar voor afbrokkelen!), maar even verderop kunnen we gelukkig nog wel genieten van het prachtige uitzicht op Ault en verder naar het noorden. We klimmen nog even verder de rots op en kijken in zuidelijke richting naar de ver in zee uit stekende pier van de steden Mers-les-Bains en Le Tréport, op de grens van Normandië. Als we terug lopen, blijkt dat we via de houten trappen sneller beneden bent. De route maakt nog een ommetje landinwaarts, maar wij kiezen voor dezelfde weg terug. Van zicht op zee krijgen wij nooit genoeg!

Route-informatie

Start- en eindpunt: parkeerplaats langs de Rue de Saint-Valéry in Ault
Afstand: 11,7 km Duur: 3,5 uur, exclusief stops (onze heen-en-weer is circa 9 km / 3 uur, inclusief stops)
Niveau: makkelijk (blauw)
Horeca onderweg: in Bois-de-Cise

Wandeling 2: Van Ault richting Cayeux-sur-Mer

Grindstrand bij Ault, Picardië
Grindstrand bij Ault

Vanaf het uitkijkpunt bij de parkeerplaats werpen we een blik in zuidelijke richting, op Ault en de krijtrotsen. Ze liggen nu nog in de schaduw, dus fotograferen doen we na de wandeling. We klimmen Ault uit langs de noordkant van de kloof en lopen met een wijde boog om de vuurtoren heen. Die kennen we, we kijken er vanuit ons vakantiehuis mooi op uit. We lopen hoog op de rotsen, langs campings en boerenland en kijken uit over een uitgestrekt groen plateau. Na de boerderij van Onival dalen we langzaam af en slaan terug af richting de zee.

(Lok)eenden

We wandelen Hâble d’Ault binnen, een drassig weidelandschap met kleine meertjes en dijken. De markering (het geel van het kustpad) wordt onregelmatig, de paden zijn soms nauwelijks zichtbaar. Maar zelfs op het kleine kaartje in de Rothergids zien we goed wat de bedoeling is. De meertjes en vijvers liggen vol met lokeenden, soms nauwelijks van echt te onderscheiden. Trekvogels rusten en foerageren hier, het gebied is dan ook erg in trek bij vogelaars. Het laatste stuk van de route leggen we af over een dijk direct achter het grindstrand, hier vooral bevolkt door vissers. Het is middag, de zon schijnt op de rotsen en dichtbij Ault zetten zonaanbidders hun stoeltjes op het strand. Genieten!

Route-informatie

Start- en eindpunt: parkeerplaats langs de Rue de Saint-Valéry in Ault
Afstand: 13,5 km Duur: 3,5 – 4 uur
Niveau: makkelijk (blauw)
Horeca onderweg: geen

Wandeling 3: Rond de Pointe du Hourdel

Kunstzinnig versierde bunker bij Pointe du Hourdel
Kunstzinnig versierde bunker bij Pointe du Hourdel

Een van de leukste wandelingen in Baie de Somme is het rondje om Pointe du Hourdel. Hier mondt de rivier weids uit in zee. Vanaf de parkeerplaats wandelen we direct richting zee. Er loopt een (altijd begaanbaar) wandelpad boven het strand naar Pointe du Hourdel, maar leuker is om over het strand zo dichtbij mogelijk langs de zee te wandelen. Houd dan wel het tij in de gaten: het water komt best snel op. Wij trekken onze schoenen uit en genieten met volle teugen van het witte zand, de lichtblauwe zee en staalblauwe lucht. En we zien nog zeehonden ook!

Dijkjes en velden

Na een kunstzinnig versierde bunker, die schuin in zee staat, verlaten we het strand en lopen over het wandelpad naar Pointe du Hourdel, met zijn vuurtoren en terrassen. We kijken inmiddels uit over de Somme en zien aan de overkant het charmante dorp Le Crotoy liggen. Na Le Hourdel keren we de zee en de Somme de rug toe en wandelen kilometers lang over smalle dijkjes langs zilte graslanden en velden. Ook dit is weer een populair gebied voor (trek)vogels en daarover komen we veel interessants te weten in Maison de l’Oiseau. Langs meertjes (met lokeenden!) en picknickplaatsen komen we terug bij de parkeerplaats. Jammer dat dit onze laatste dag is van het wandelen in Picardië.

Route-informatie

Start- en eindpunt: parkeerplaats (gratis) van Camping Les Galets de la Mollière, net buiten La Mollière (aan de zijweg van de D3 tussen Saint-Valéry-sur-Somme en Brighton
Afstand: 11,7 km Duur: 3,5 uur
Niveau: makkelijk (blauw)
Horeca onderweg: in Le Hourdel
Tip: lees meer over de culturele bestemmingen in Picardië

De beste reisgidsen

Rother wandelgids Picardië

Onze favoriet onder de wandelgidsen en ook voor Picardië maakt de Rother dat weer waar. Duidelijke en perfect kloppende beschrijvingen, kaartjes, diagrammen met tijdsindeling, hoogteverschillen en afstanden. Van de 50 wandelroutes voeren er 26 langs de kust, tussen de Belgische grens en die met Normandië. De andere 24 strekken zich uit door het binnenland tot vlak boven Parijs en de regio Champagne-Ardennen. De routes voeren zoveel mogelijk over onverharde paden. Voor de liefhebbers van steden zit er één stadswandeling in: Amiens. Wij liepen zeven routes, in Baie de Somme en de regio tussen Cap Gris Nez en Cap Blanc Nez, en het zijn allemaal toppers (Elmar, 2016).

Groene reisgids Picardië

Deze recent uitgegeven reisgids beslaat de hele regio Picardië en besteedt daarbij een kleine 65 pagina’s aan de Baie de Somme.

Fris uitgevoerd met mooie foto’s, kaartjes en routes. Prettig leesbaar en heel praktisch (Lannoo, 2020).

De leukste hotels

Logeren in Ault en omgeving

Blanc d’Ecume is een licht en knus ingericht appartement op een superlocatie in Ault. Je kijkt uit op zee, wandelt vanaf de voordeur de hoofdstraat in met zijn gezellige winkels en terrassen of per trap naar het strand. Volledig ingerichte keuken en fijne badkamer.

Uitzicht vanuit de tuin van Villa Caprice in Ault
Uitzicht vanuit de tuin van Villa Caprice in Ault

La Villa Antalya is een charmante B&B in een fraai pand in Bois-de-Cise. De kamers hebben een eigen ingang en terras met uitzicht op het bos. Ze zijn smaakvol ingericht, met een themakleur. De hartelijke eigenares verzorgt elke ochtend een heerlijk vers ontbijt.

Zelf logeerden wij in Villa Caprice, een compleet huis voor 6 personen. Het staat hoog in Ault en de wandeling naar Bois-de-Cise konden we al aan het eind van de straat oppakken. Via enkele trappen ben je zo beneden in Ault. Vanuit de tuin kijk je fantastisch uit op Ault en op de zee. Het huis is een gezellig, wat rommelig familiehuis. Wij hadden er een fijn verblijf.