De mooiste netwerkwandelingen

213

‘De mooiste netwerkwandelingen’ is een zich gestaag uitbreidende serie wandelgidsen over Nederland. Ze bevatten 15 wandelingen van tussen de 5 en circa 20 kilometer in een Nederlandse regio. Kenmerken:

de mooiste netwerkwandelingen
De mooiste netwerkwandelingen
  • zoveel mogelijk onverhard pad
  • routes uit gemarkeerde wandelnetwerken
  • topografische routekaartjes
  • foto’s en historische illustraties
  • achtergrondinformatie, leuke weetjes
  • inclusief down te loaden GPS-tracks

Toen de eerste gidsen van De mooiste netwerkwandelingen in 2018 verschenen was ik wat sceptisch. Met (goedkoper aan te schaffen) kaarten van knooppuntennetwerken in onze omgeving stippelden wij geregeld zelf wandel- en fietsroutes uit. Dat werkte inderdaad prima, maar het was in de praktijk toch ook wat ‘kaal’. We misten achtergrondinformatie, foto’s en vroegen ons geregeld af of we wel echt de leukste route hadden bedacht. Daarom gingen we graag een keer op stap met De mooiste netwerkwandelingen. In de buurt van ons huis: Utrechtse Veenweiden.

We kozen ‘Ommetje Botshol‘, een 12 km lange wandeling langs de Vinkeveense Plassen. Dat gebied kenden we al van andere wandelroutes, dus we waren benieuwd of deze route ons iets nieuws zou brengen. En dat lukte. Tijdens eerdere tochten wilden we altijd zo dicht mogelijk langs het water wandelen. Dat betekende in dit gebied dat je veel langs de weg loopt. De route ‘Ommetje Botshol’ focust zich op, de naam zegt het al, natuurreservaat Botshol. Een waterrijk gebied aan de noordwestelijke kant van het plassengebied. We wandelden over natte paden, heel rustige asfaltweggetjes en door weilanden tussen de koeien en schapen. Het laatste stuk, iets minder dan de helft van de afstand, voerde dicht langs de plassen, maar wel op onverharde paden zonder verkeer.

Conclusie

We waren heel tevreden over de wandeling en zijn van plan meer routes in het boekje te gaan lopen. Wel was de route niet steeds even duidelijk. Je wandelt in principe zonder routebeschrijving. Je krijgt alleen een reeks knooppunten, met zeer summiere aanwijzingen als het mogelijk niet helemaal duidelijk is. Daar kwamen we steeds wel uit. Maar op één punt misten we zo’n extra aanwijzing: bij knooppunt 33 zouden we moeten afslaan naar knooppunt 84. Op de markering langs de weg ontbrak dit knooppunt. We konden er slechts kiezen tussen 74 (linksaf) en 31 (rechtsaf). Na bestudering van de kaart besloten we richting 31 te lopen. Het was een flink eind, dus er was alle ruimte om ons af te vragen of we wel goed zaten. Uiteindelijk kwamen we ‘gewoon’ bij 84 uit en bleek 31 vanaf 84 een stukje naar links te staan. Niet duidelijk blijft wie hier een fout maakte, de netwerkbeheerder of de auteurs.

De volgende titels zijn te bestellen:

Utrechtse Veenweiden

Delfland & Haaglanden

Groene Hart

Zuid-Hollands Rivierenland

Waterland & Zaanstreek

Kennemerland

Hart van Brabant

Twente

Sallandse Heuvelrug & IJsselvallei

De Achterhoek & De Liemers