Dankzij de haring- en walvisvangst waren Graft en De Rijp welvarende redersdorpen. Die grandeur straalt nog van de straten en gebouwen af. Ze grenzen aan de Eilandspolder, een natuurgebied dat ontstond door de drooglegging van Schermer en Beemster. Waterrijke cultuurhistorie en natuur: een fraaie combinatie.

Houten gevels in De Rijp
Houten gevels in De Rijp

Routebeschrijving

Wandel, staand met je rug naar Rechtestraat 22, linksaf en iets verderop rechtsaf de brug over. Loop rechtdoor, Rolderspad, en sla voor de smalle ophaalbrug linksaf Havenstraat in. Volg deze langs het water en sla aan het eind linksaf, Zeilmakerspad. Je komt uit bij de Tuingracht. Ga linksaf en volg de gracht tot het eind. Je kijkt onderweg uit op de fraaie achtergevels en tuinen van de historische huizen aan de Rechtestraat.

Je komt uit op de Grote Dam. Rechts over de witte ophaalbrug zie je raadhuis De Waag, uit 1630. Het werd ontworpen door de beroemde waterbouwkundige Jan Adriaanszoon Leeghwater (1575-1650), geboren in De Rijp. Links staat de Grote Kerk uit 1657, met zijn nooit voltooide torenspits en gebrandschilderde ramen. Sla linksaf en direct rechtsaf, Kerkstraat. Volg deze tot Langebrugspad. Ga rechtsaf en over het water linksaf, Rechtestraat. Deze straat (later Westeinde, Grafterbaan) voert je De Rijp uit en het volgende dorp in: Graft.

- Advertentie -

Graft

Sla op de splitsing in het dorp rechtsaf, Raadhuisstraat. Al snel passeer je het oude Raadhuis van Graft, ook een ontwerp van Leeghwater, uit 1613. Sta er even bij stil, het is een rijkversierd juweeltje. Je wandelt Graft uit en komt in Noordeinde, een buurtschap met als belangrijkste bezienswaardigheid de Vermaning.

Doopsgezinde kerk in Graft
Doopsgezinde kerk

In deze voormalig doopsgezinde kerk vinden exposities en concerten plaats. Sla op de splitsing (bij een café) rechtsaf de Meerdijk op, richting Grootschermer. (Let op: voor de bocht naar links kun je rechtsaf het natuurgebied in en de wandeling dwars door de Eilandspolder inkorten tot circa 6 km. Je komt na zo’n 1,5 km uit op het pad tussen Schermerhorn en De Rijp. Sla rechtsaf en volg het pad tot je in De Rijp uitkomt. Tijdens het vogelbroedseizoen, van 15 maart tot 15 juni, is dit pad door de polder afgesloten).

Volg Meerdijk tot het volgende dorp, Grootschermer. Wandel in de bocht van de weg naar links rechtdoor tussen rood-witte hekjes een tegelpad op, Urk. Ga na de volgende hekjes rechtsaf het water over en direct links. Je komt uit bij het oude Raadhuis, bijna een kopie van dat in Graft en gebouwd in 1639. Wandel rechtdoor, Noordeinde. Ga bij de brug rechtdoor, Haviksdijkje. Je komt langs museum en beeldentuin van Nic Jonk. In het zomerseizoen kun je hier een kijkje nemen. Volg dit (later onverharde) dijkje langs de molen richting het volgende dorp (Schermerhorn). Rechts overzie je natuurreservaat Eilandspolder.

Eilandspolder

De Eilandspolder is het voormalige veeneiland Schermereiland, voordat de grote meren Schermer en Beemster werden drooggelegd. De boeren op deze natte gronden hadden het vroeger niet makkelijk. Ze bekwaamden zich noodgedwongen ook in visvangst en kleine vrachtvaart. Bovendien trokken ze vanuit De Rijp naar het hoge noorden voor de walvisvangst. Hoewel er nog altijd boeren actief zijn in de Eilandspolder, wordt het grootste deel beheerd door Staatsbosbeheer en Noord-Hollands Landschap. Het is een waterrijk gebied met grillig gevormde eilandjes, kaarsrechte slootjes en smalle percelen land, omringd door eeuwenoude dijken. Een paradijs voor water- en weidevogels, planten en waterorganismen.

Je komt uit op een drukke voorrangsweg (N243). Steek over en wandel rechtdoor aan de rechterkant van het water. Sla bij de brug rechtsaf, Westeinde, tot de kerk van Schermerhorn en café ‘s Lands Welvaren. Sla rechtsaf, Zuidje, en loop door tot je weer terug bent bij de voorrangsweg.

Eilandspolder
Eilandspolder

Kleinste huisje

Neem halverwege Zuidje, op nummer 11, even een kijkje bij het ‘Kleinste Huisje’. Van dit soort tuindershuisjes stonden er vroeger vele in het dorp. Er paste makkelijk een gezin met 10 kinderen in. De familie leefde van de opbrengst van hun akkertjes in de Eilandspolder. Het huisje is ‘s zomers in het weekend van binnen te bezichtigen. Op het erf mag je picknicken.

Steek de voorrangsweg over en loop rechtdoor. De weg wordt al snel onverhard en voert je terug naar De Rijp. Onderweg heb je steeds uitzicht op de Eilandspolder en de vele vogels die hier leven of neerstrijken tijdens de vogeltrek.
Sla op de T-splitsing in De Rijp rechtsaf, Oosteinde en later Rechtestraat. Op nummer 22 ben je terug bij B&B Het Polderhuisje.

Eilandspolder praktisch

Route-informatie

Begin- en eindpunt: B&B Het Polderhuisje, Rechtestraat 22,
1483 BD, De Rijp
Lengte: 15 km (inkorting 6 km)
Duur: 5 uur (inclusief rustpauzes)
Horeca:
In De Rijp, Noordeinde, Grootschermer en Schermerhorn vind je cafés en restaurants. De meeste zijn op maandag gesloten, dan kun je alleen in De Rijp terecht

De beste reisgidsen

Rondje wandelen in Noord-Holland

Rondje wandelen in Noord-Holland van uitgeverij de Lantaarn is een leuk cadeau om te geven of te krijgen. Het is een gebonden uitvoering met 80 pagina’s. In dit Rondje wandelen in Noord-Holland boekje vind je de mooiste wandelroutes en de heerlijkste picknickrecepten. Het boekje bevat interessante weetjes over de geschiedenis en karakteristieke elementen van het landschap en de steden.
Uitgeverij: De Lantaarn, 2018

De leukste B&B’s en hotels

Logeren in de eilandspolder

De perfecte locatie voor een verblijf in De Rijp. Het polderhuisje staat op een eiland achter het huis van de eigenares en biedt onbelemmerd uitzicht op de Eilandspolder. Met veel privacy, een gezellige en comfortabele inrichting, een leenkano en ‘s ochtends een ontbijtmand vol verrassingen.

Lees ook: Rondje Marken ›