Marken is druk, maar de meeste bezoekers zien alleen de Havenbuurt. Tijdens deze wandeling langs het Paard van Marken en enkele ‘werven’ laat je de massa achter je en kun je genieten van stilte en weidse uitzichten.

Wandeling langs het Paard van Marken
Het Paard van Marken

De wandeling gaat van start op de grote parkeerplaats van het voormalige eiland, waar bezoekers tegen betaling hun auto moeten achterlaten. Kom je met de bus, dan stap je hier uit.

Routebeschrijving

Steek de witte ophaalbrug aan de rand van de parkeerplaats over en wandel de klinkerstraat in, Kets. Deze gaat met een bocht naar links en voert je langs de typische groene Marker huisjes richting haven. Sla aan het eind linksaf en na een bocht kom je uit bij de vissershaven. Dit is het toeristische hart van Marken, met zijn kijkhuisjes (waar je het originele Marker interieur kunt bekijken), souvenirwinkels en horeca.

- Advertentie -

Sla voor de havenkolk rechtsaf, loop langs het water en ga in de hoek bij café Land & Zeezicht schuin naar rechts en naar beneden. Loop rechtdoor de straat in, steek aan het eind de Julianabrug over en ga tien meter verderop linksaf, Buurterstraat. Na nog een brug (Wilhelminabrug) ben je in de Kerkbuurt. Loop steeds rechtdoor. Je passeert het Marker Museum en verlaat het dorp aan het eind van de straat, schuin rechtdoor over een klinkerweg. Loop op de hoek met rechts een bushalte rechtdoor een nieuwbouwwijk in, Minneweg.

Ga aan het eind rechtsaf, Gouwzeestraat, en meteen linksaf, Flevostraat. Wandel aan het eind van de straat rechtdoor de dijk op. Je kijkt uit op het Markermeer.

Sla op de dijk rechtsaf en volg dit pad enkele kilometers. In de verte zie je al de mooie, witte vuurtoren met de rode ‘kop’: het Paard van Marken (zie kader). Het terrein van de vuurtoren is doorgaans niet toegankelijk. Wel kun je altijd even pauzeren op een bankje of op het strandje bij de toren. Vervolg het dijkpad opnieuw voor enkele kilometers, tot je uitkomt bij de Rozenwerf. Dit is een van de Marker werven, op een verhoging gebouwde woonbuurten waarop bewoners vroeger doorgaans veilig waren voor overstromingen. De huizen staan dicht op elkaar, wat beschutting biedt tegen koude en wind.

Het Paard van Marken

Al in 1700 stookte men op de punt van Marken een kolenvuur om schepen op de Zuiderzee van en naar Amsterdam de weg te wijzen. In 1839 werd de oude toren vervangen door de huidige vuurtoren. Vanwege zijn karakteristieke vorm werd deze al snel het Paard van Marken genoemd.

Sla rechtsaf de Rozenwerf in, verken de smalle stegen tussen de huizen door en verlaat de werf aan de andere zijde. Ga linksaf, Zereiderpad, en volg de weg langs de Grote Werf. Bij de derde werf, de Witte Werf sla je linksaf en wandel je tussen de huizen door richting een terrein met loodsen. Neem bij de loodsen de eerste straat rechts en steek aan het eind de doorgaande weg over. Je bent terug op de parkeerplaats.

De Rozenwerf op Marken
De Rozenwerf

Marken praktisch

Route-informatie

Begin- en eindpunt: Parkeerplaats en bushalte bij het dorp
Lengte: 6 km
Duur: 1,5-2 uur (inclusief stops)
Horeca: De beste plek om iets te eten en te drinken is de haven. Zowel in Land & Zeezicht als de Taanderij zit je gezellig en heb je een mooi uitzicht op de havenkolk en de Gouwzee.

De beste reisgidsen

Rother Nederland

De bij wandelaars zo populaire serie Rother heeft ook een editie over Nederland: 52 wandelingen door de mooiste natuurgebieden die Nederland te bieden heeft. Dat is ambitieus, maar wordt door auteur Pieter-Paul van Laake ook waargemaakt. Bijna alle Nationale Parken en natuurgebieden zijn vertegenwoordigd. De vertrouwde staatjes met het verloop van de wandeling, inclusief stijgen en dalen, staan bij de routebeschrijving. Het zal de Rother-fans niet verbazen dat de meeste routes (38) ‘blauw’ zijn (makkelijk). De 14 rode routes (tamelijk moeilijk) zijn dat deels vanwege het stijgen en dalen, maar vooral als de ondergrond zanderig is. De wandeling op Marken (10 km) biedt een compleet rondje over dit kleine eiland. In de omgeving kun je verder wandelen door de Amsterdamse Waterleidingduinen en Zuid-Kennemerland (Elmar, 2020).

De mooiste Eilandwandelingen van Nederland

Een must have voor iedereen die graag wandelt op een eiland. De 18 routes uit dit boekje variëren van 5-19 km en zijn ook steeds te combineren tot een minivakantie van 2 dagen. Duidelijke beschrijvingen en kaarten, frisse fotografie en leuke weetjes voor onderweg. Van Schiermonnikoog tot Roosteren en van Wieringen tot Neeltje Jans: bekende en minder bekende Nederlandse eilanden.
Auteurs: Sietske de Vet, Rutger Burgers en Menno Zeeman | Gegarandeerd Onregelmatig, 2015

Reisgids Wat & Hoe Nederland

Deze wandeltocht is afkomstig uit de reisgids ‘Wat & Hoe Nederland’. Je vindt in dit boek uitgebreide beschrijvingen van bezienswaardigheden en activiteiten, achtergrondinformatie plus praktische tips voor sfeervol en duurzaam overnachten, eten & drinken, winkelen en ontspannen.
Auteur: Tineke Zwijgers | Fotografie: Dorien Koppenberg | Kosmos Uitgevers, 2010

De leukste hotels

Logeren op Marken

De goedkoopste hotels vind je bij booking.com. Laagste prijsgarantie, online boekbaar. Lees de onafhankelijke beoordelingen van gasten. Een aanrader op Marken is Hof van Marken, vlak bij de haven. Een fijne plek om het eiland te leren kennen als de toeristen weg zijn. Goede kamers en een erg lekker ontbijt. Je kunt ook terug naar de vaste wal en in Volendam logeren in Hotel Spaander. Dit legendarische hotel combineert historische charme aan modern comfort en een verblijf hier is gegarandeerd onvergetelijk.