HomeBestemmingenNederlandStadswandeling door 'Oranje' Delft

Stadswandeling door ‘Oranje’ Delft

Bewaren
Bewaard

Delft is de stad waar koninklijke uitvaarten plaatsvinden. Maar ook de stad waar Willem van Oranje in 1584 vermoord werd. En de stad waar schilder Johannes Vermeer woonde en werkte. Tijdens deze stadswandeling door Delft passeer je de mooiste historische plekken. Ga ook eens ’s avonds op stap. Dan is Delft fraai verlicht.

Delft
Delft

Routebeschrijving

De wandeling gaat van start op de Markt, het plein waaraan de Nieuwe Kerk grenst. Dat ‘Nieuwe’ is wat bedrieglijk want de kerk dateert van de 14e eeuw en is alleen maar ‘nieuw’ omdat de Oude Kerk nog ouder is: uit de eerste helft van de 13e eeuw.

De Nieuwe Kerk herbergt, onder het uit zwart en wit marmer opgetrokken praalgraf van prins Willem van Oranje, de koninklijke grafkelder. Hierin worden nog altijd de leden van het Koninklijk Huis na hun dood bijgezet.

- Advertentie -

Loop rechts van de kerk de Oude Langendijk in en sla aan het eind linksaf het Vrouwenregt in. Ga voorbij de kerk opnieuw linksaf, de Kerkstraat in, en direct rechtsaf. Je komt uit op de Voldersgracht, waar op nummer 25 Johannes Vermeer geboren werd.

Museum het Prinsenhof

Stadswandeling Delft Het Prinsenhof
Op deze trap werd Willem van Oranje vermoord

Loop op de Voldersgracht linksaf en wandel steeds rechtdoor tot je bij de Oude Delft komt. Sla op deze prachtige gracht rechtsaf en passeer op de nummers 74 en 161 de huizen van andere schilders: Jan Steen en Pieter de Hoogh. Op het Heilige Geestkerkhof vind je de Oude Kerk en even verderop aan de overkant de poort naar het mooie St. Agathaplein.

In het pand van Museum Het Prinsenhof werd Willem van Oranje in 1584 doodgeschoten door Balthazar Gerards. Vervolg de Oude Delft langs deze zijde, nu in zuidelijke richting, en sla linksaf bij de Breestraat. Via nog een fraaie gracht (linksaf), de Koornmarkt, wandel je terug naar de Markt, die je langs de Waag bereikt. Kijk als je deze stadswandeling ’s avonds maakt onderweg ook eens omhoog. Dat is vooral mooi bij een half bewolkte lucht. Door de nabijheid van het Westland, waar ‘s nachts lampen branden in de kassen, worden de wolken vaak opvallend verlicht.

Musea onderweg

Zin in een museum onderweg? Bezoek dan het Vermeer Centrum en de Nieuwe Kerk. In het pand van Vermeers eigen St. Lucasgilde is het Vermeer Centrum gevestigd. Je ziet een film over het Delft van Vermeer, reproducties van zijn schilderijen en je krijgt informatie over zijn leven. Boeiend is Vermeers atelier, waar je zijn meesterschap ontdekt op het gebied van licht, kleur en compositie. Ook komen de liefdesboodschappen in het werk ter sprake. Leuke afsluiter: je kunt zelf op de foto in een typisch Vermeer-decor (Voldersgracht 21, 015-2138588, dagelijks 10-17 uur).

Nieuwe kerk

De Nieuwe Kerk is vooral interessant vanwege het praalgraf van Willem van Oranje en de eronder gelegen koninklijke grafkelder. Hierin worden nog altijd de leden van het Koninklijk Huis na hun dood bijgezet. Er staat een plattegrond bij de ingang van de kelder. Het is een raar idee om boven de plek te staan waar al sinds 1584 de resten van beroemde namen uit de vaderlandse geschiedenis ‘wachten op de wederopstanding’ (Markt 80, 015-2123025, ma-za 9-18 uur (apr-okt); ma-vr 11-16 uur, za 10-17 uur (nov-mrt).

Delft praktisch

Route-informatie

Begin- en eindpunt: de Markt
Duur: 1 uur
Horeca: Stadscafé de Waag aan de Markt is een prettige plek tussen koffietijd en bedtijd.

De beste reisgidsen

Capitoolgids ‘In het voetspoor van de Oranjes’

Nog meer wandelen en reizen in het voetspoor van de Oranjes? Van de Dillenburg tot Waterloo. Van Paleis Noordeinde tot Hampton Court Palace. De Oranjes lieten overal hun sporen na. Deze reisgids voert je langs bijzondere ‘Oranje’ plekken in Nederland, België, Luxemburg, Duitsland en Engeland. Van Willem van Oranje tot Willem-Alexander en Máxima. Langs burchten en paleizen, hofleveranciers en koningswegen, kasteelparken en Franse tuinen. Kortom: reizen in een vorstelijk voetspoor.
Auteur: Tineke Zwijgers | Fotografie: Dorien Koppenberg | Unieboek Het Spectrum 2013

Rotterdam, Delft, Den Haag Weekend

Nieuw deeltje in de reeks ‘Groene Reisgids Weekend’ voor een paar dagen Rotterdam, Delft en Den Haag. Het grootste deel van het boek gaat over Rotterdam: de bestemmingen per wijk, van de Coolsingel en het museumpark tot de Kop van Zuid. Daarna komen Kinderdijk, Den Haag en Delft aan bod. Dat alles wordt gewaardeerd met sterretjes. Je krijgt een overzicht van de beste adressen om te overnachten, iets te eten of te drinken, te winkelen of uit te gaan. Ten slotte is er een deel met informatie over de grootste haven ter wereld, de VOC, en de heropbouw na de bombardementen in WO2. Veel kaartjes, kaders met achtergrondinformatie en kleurenfoto’s. Beknopt en handig.
Lannoo, 2022

Cityhoppen in Nederland

Leuk boekje met 18 wandelroutes door Nederlandse steden, van Leeuwarden en Groningen tot Maastricht. De meeste provincies zijn vertegenwoordigd, behalve Flevoland en Zeeland. De wandelingen starten en eindigen bij het treinstation en hebben een lengte van 4-7 km. Auteur Bart van der Schagt focust meer op de gezelligheid van een stad dan de bezienswaardigheden. Dus veel fijne ‘winkelstraten en terraspleinen’, parken, musea en historische gebouwen meer in het voorbij gaan. Delft is internationaal bekend als de stad van de Oranjes, Delfts-Blauw en de schilder Vermeer. Het is ook een fraaie historische stad met charmante grachtjes, steegjes en een fijn winkelaanbod. Tijdens deze wandeling krijg je het allemaal.  Cityhoppen verschijnt in een kleine oplage en wordt geregeld geactualiseerd.

De leukste hotels

Logeren in Delft

Hotel De Emauspoort, Delft
Pipowagen van Hotel De Emauspoort

Centraler kan bijna niet: Hotel De Emauspoort ligt direct achter de Nieuwe Kerk. De kamers in dit historische pand zijn ruim, comfortabel en ingericht volgens een thema. Van de Vermeerkamer tot het Anna van Buren appartement. Je kunt ook kiezen voor een woonwagen op de binnenplaats. Met de sfeer van Pipo de Clown en het comfort van nu.
Hotel Bridges House Delft: in dit historische grachtenpand woonde ooit de schilder Jan Steen. Hier geen themahotel gelukkig, je zou maar in de ‘het huishouden van’-kamer terecht komen. Prima adres met modern comfort, een historische entourage en een heerlijk ontbijt in de lounge. The Student Hotel Delft staat midden in de mooie, historische stad. Eigentijds hotel, niet alleen voor studenten!

- Advertentie -
- Advertentie -

Meest gelezen deze week

- Advertentie -

Nieuwste reportages

- Advertentie -

Nieuws

De 1e Wandelaar des Vaderlands

Koninklijke Wandelbond Nederland benoemt vanaf februari 2024 de allereerste Wandelaar des Vaderlands. Mediaverslaggever en wandelfanaat Lana Witte-de Wit draagt de komende twee jaar deze...
- Advertentie -