Geschikt voor een dagtocht: het Zuid-Hollandse eiland Tiengemeten. Maar om het echt te beleven moet je eigenlijk blijven logeren. Als ‘s avonds de laatste boot is vertrokken, wordt het stil op Tiengemeten. Dan vind je op een wandeling slechts hazen en vogels op je pad. En dat alles onder de rook van Rotterdam.

Tiengemeten
Waterrijk Tiengemeten: altijd een weids uitzicht

Terug naar de natuur

Begin deze eeuw verliet de laatste boer het eiland Tiengemeten. Drie eeuwen lang was het eiland in het Haringvliet akkerbouw- en rietsnijgebied geweest. Nu is het teruggegeven aan de natuur.

Binnen de Ecologische Hoofdstructuur vormt Tiengemeten de verbinding tussen de Biesbosch en de Voordelta in de monding van het Haringvliet. En dat werkt: vogels voelen zich echt thuis op het eiland.

- Advertentie -

Er worden smienten, kluten en wintertalingen gezien. Zilverreigers, lepelaars en vele soorten ganzen verblijven er graag. En zelfs de kerkuil, nachtegaal en zeearend worden gespot op Tiengemeten. De natuur kenmerkt zich door ongehinderd stromende geulen en kreken (door een ‘gat’ in de dijk), moeras, velden en altijd een weids uitzicht.

Aankomst

Al op de veerboot vanuit Nieuwendijk (Zuid-Beijerland) overvalt je een heerlijk vakantiegevoel. De overtocht duurt maar een kwartier en het vasteland blijft altijd zichtbaar. Toch is de eilandbeleving er meteen. Na aankomst kun je in het bezoekerscentrum een expositie bekijken over de ‘gedachte achter Tiengemeten’. Ook zijn er twee musea te vinden: een landbouwmuseum en het Rien Poortvlietmuseum.

Lokale lekkernij: het Tientje

Tiengemeten is vernoemd naar de oude landmaat ‘gemet’. Dat is het stuk land dat een boer met goed weer en één paard op één dag kan ploegen. Het eerste ingepolderde stuk van het eiland was 10 gemeten groot. De traditie wordt in ere gehouden met het Tientje, een in tien stukken te snijden koek met cranberry, noten, kaneel en rozijnen.

Wandelaars welkom!

De natuurliefhebber gaat natuurlijk snel aan de wandel of op de pedalen. Er zijn gemarkeerde wandelroutes, die qua afstand variëren van 3,5 tot bijna 10 kilometer.

Tiengemeten
Verstild beeld op Tiengemeten

Bijzonder is dat je onderweg van het pad af mag wijken en lekker struinen. Je vindt er vogeluitkijkpunten en ook kom je kleine akkers tegen. De landbouw is namelijk niet volledig verdwenen. Er wordt hier op traditionele wijze tarwe, rogge, spelt en haver verbouwd. De velden zijn gekleurd door klaproos en korenbloem en worden begrensd door meidoornhaag en knotwilg.

De leukste hotels

Op Tiengemeten wonen weinig mensen en de logeermogelijkheden zijn beperkt. Er zijn vier vakantiehuizen en op de oostelijke punt vind je Herberg Tiengemeten. Op deze sfeervolle plek pauzeren bezoekers voor een drankje of een lunch met streekproducten. In de boomgaard is een natuurkampeerterrein en op de eerste verdieping van de boerderij zijn gastenkamers ingericht. Een aanrader: het is bijzonder om hier de ultieme rust van het eiland te ervaren.

Tiengemeten praktisch

Vervoer: de veerpont vaart elk heel uur van Nieuwendijk naar Tiengemeten en 10-15 minuten later terug. De fiets mag mee. Kijk op: www.natuurmonumenten.nl/tiengemeten voor de tijden. De overtocht kost € 6 per persoon (€ 4 als je lid bent van Natuurmonumenten).
Logies: Herberg & Camping Tiengemeten ligt 3 kilometer van de haven, op de oostelijke punt van het eiland. Fijne logeerplek en een goed restaurant met terras. Taxi of bagagevervoer is mogelijk.

De beste reisgidsen

Rother Nederland

De bij wandelaars zo populaire serie Rother heeft ook een editie over Nederland: 52 wandelingen door de mooiste natuurgebieden die Nederland te bieden heeft. Dat is ambitieus, maar wordt door auteur Pieter-Paul van Laake ook waargemaakt. Bijna alle Nationale Parken en natuurgebieden zijn vertegenwoordigd. De vertrouwde staatjes met het verloop van de wandeling, inclusief stijgen en dalen, staan bij de routebeschrijving. Het zal de Rother-fans niet verbazen dat de meeste routes (38) ‘blauw’ zijn (makkelijk). De 14 rode routes (tamelijk moeilijk) zijn dat deels vanwege het stijgen en dalen, maar vooral als de ondergrond zanderig is. De wandeling op Tiengemeten (16 km) is een uitstekende kennismaking met dit bijzondere eiland. In de directe omgeving vind je routes over de Kop van Schouwen en door de Alblasserwaard (Elmar, 2020).

De mooiste Eilandwandelingen van Nederland

Een must have voor iedereen die graag wandelt op een eiland. De 18 routes variëren van 5-19 km en zijn steeds te combineren tot een minivakantie van 2 dagen. Duidelijke beschrijvingen en kaarten, frisse fotografie en leuke weetjes voor onderweg. Van Schiermonnikoog tot Roosteren en van Wieringen tot Neeltje Jans: bekende en minder bekende Nederlandse eilanden.
Auteurs: Sietske de Vet, Rutger Burgers en Menno Zeeman | Uitgever: Gegarandeerd Onregelmatig, 2015

Reisgids Wat & Hoe Nederland

Over Tiengemeten en vele andere locaties in de omgeving lees je in deze reisgids. Met uitgebreide beschrijvingen van bezienswaardigheden en activiteiten, achtergrondinformatie plus praktische tips voor sfeervol en duurzaam overnachten, eten & drinken, winkelen en ontspannen.
Auteur: Tineke Zwijgers | Fotografie: Dorien Koppenberg | Uitgever: Kosmos Uitgevers, 2010