Een waterrijke wildernis op de grens van Holland en Brabant. Dat is de Biesbosch. Onder de rook van Rotterdam en de Drechtsteden kan je er eindeloos varen, wandelen en fietsen. Met deze fietstocht verken je de Hollandse en de Brabantse Biesbosch plus de majestueuze oude polders onder Dordrecht. Extra fijn: veel leuke horeca onderweg.

Fietsen door Nationaal Park de Biesbosch
Fietsen door Nationaal Park de Biesbosch

De fietstocht start en eindigt bij de Stayokay van Dordrecht, waar we vrolijk blauw en oranje gekleurde fietsen huren. De Stayokay ligt in de Hollandse Biesbosch, die zo waterrijk is dat je ‘m het beste per kano verkent of rondwandelt vanuit het Biesboschcentrum Dordrecht.

Wij kijken vandaag wat breder en gaan een zelf uitgestippelde knooppuntenroute volgen die ons ook naar de Brabantse Biesbosch voert. De reeksen knooppunten vind je onder het kopje Praktisch (hieronder).

- Advertentie -

De Biesbosch

De Biesbosch is een zoetwatergetijdengied met een lange historie. Het ontstond in 1421, toen tijdens de Sint-Elisabethvloed in Holland en Zeeland de dijken doorbraken en vele polders overstroomden.

Varen in de Brabantse Biesbosch
Varen in de Brabantse Biesbosch

Er vormden zich kreken, eilanden, zand- en slikplaten. Een bijna ondoordringbaar gebied dat zich tot op heden niet heeft laten temmen.

Bijzonder is ook dat tijdens de Tweede Wereldoorlog verzetslieden en Engelse piloten zich hier wisten te verschuilen, onvindbaar voor de Duitsers. De Biesbosch is nu een Nationaal Park, dat zich uitstrekt over de provincies Zuid-Holland en Noord-Brabant.

Naar de Nieuwe Merwede

We fietsen het terrein van de Stayokay af en slaan linksaf de Baanhoekweg op richting knooppunt 83. De weg maakt een bocht naar links en na 300 meter gaan we linksaf het Kors Monsterpad in. Dat voert ons over het Wantij (83) en linksaf over de Wantijdijk de polder in. Een weldadige rust valt over ons heen. Reden we een uurtje geleden nog door wat grauw ogend industriegebied, nu overheerst stilte en kijken we weids uit in alle windrichtingen. We slaan linksaf de Zeedijk op (44), die uitkomt op de Provincialeweg, vlak voor de Nieuwe Merwede (43). Die vormt de grens tussen de provincies Zuid-Holland en Noord-Brabant.

Door de polder

Wij blijven nog even in Zuid-Holland en maken een klein rondje door enkele polders ten zuiden van Dordrecht en langs het niet-toegankelijke natuurgebied Dordtse Biesbosch. We vervolgen de Zeedijk langs Herberg de Kop van het Land en Huiskamercafé Fluitekruid.

Café Fluitekruid, De Biesbosch
Café Fluitekruid

Links het water en rechts opnieuw een weids uitzicht over het land tot Dordrecht. Op de splitsing houden we links aan, Nieuwe Merwedeweg. We volgen deze weg enkele kilometers, waarbij het water van de Nieuwe Merwede langzaam uit beeld verdwijnt. Vlak voor natuurgebied Dordtse Biesbosch buigt de weg tweemaal naar rechts, Zwanenplaatweg, en linksaf, Noordereisweg (42). Op de kruising met de Oude Veerweg kun je stoppen voor koffie bij Paviljoen de Viersprong.

Langs Dordrecht

Wij stellen onze zin in koffie even uit en vervolgen onze route tot voorbij de knooppunten 75, 46 en 45. We rijden langs de randen van de oude stad Dordrecht, waar de groene buitenwijken een lust voor het oog zijn. Bomenrijke lanen, fraaie tuinen en kleine weilanden vormen ons uitzicht en dan doemt links een watertoren op, waarin restaurant de Watertoren gevestigd is. Een hele leuke plek en daar gaan wij lunchen. Daarna vervolgen we de Provincialeweg en zijn we terug bij de Nieuwe Merwede (43).

Brabantse Biesbosch

We steken met de veerpont over en moeten aan de overkant kiezen tussen een lang fietsrondje door de polders van de Brabantse Biesbosch (43-2-4-27-6-9-15-18-17-19-20-8-2-43) of een vrij kort rondje dat vooral een ‘hoger’ doel dient: het vervoer tussen uitkijkpunten, een enkele uitzichttoren en korte wandelroutes (43-2-4-6-27-6-4-20-8-2-43). Wij kiezen voor het laatste. De wegen zijn hier lang en recht en we willen vooral genieten van de ‘wilde’ natuur die langs die wegen te zien is. We spotten onder meer lepelaars en zilverreigers. Beide fietsroutes komen langs een niet te missen stop: het Biesbosch Museumeiland.

Biesbosch Museumeiland

Op het Museumeiland is het omringende landschap van kreken, dijken, dammen, schuiven en sluisjes nagebouwd. Kinderen kunnen er experimenteren met het ritme van eb en vloed. Ze mogen ook door het water lopen en dat levert veel vrolijk gespetter op. Binnen kun je een expositie bezoeken. Deze vertelt over het ontstaan van dit voor Nederlandse begrippen enorme natuurgebied en over de mensen die er wonen en woonden. Je kunt er ook inschepen voor een rondvaart. Die is vooral interessant als je niet zelf bent gaan kanoën vanuit de Stayokay of het Biesboschcentrum in Dordrecht (wat ons betreft een absolute aanrader).

Museumeiland, Nationaal Park De Biesbsoch
Museumeiland

Even wandelen

Voor we terug fietsen naar de Stayokay in Dordrecht, maken we nog een korte wandeling door de naast het museumeiland gelegen Pannekoek, het buitenmuseum van de Biesbosch. Dit is een zogenaamde hakgriend van ongeveer 8 hectare groot waar we een uitgezette wandeling van 2 kilometer volgen langs een wilgentuin en een vangpijp van een eendenkooi.

De Biesbosch praktisch

Afstand: 35 of 50 km (1 dag)
Knooppunten: 80-83-44-43 (Stayokay-Kop van het Land). 43-42-75-46-45-43 (rondje polder Dordrecht). 43-2-4-27-6-9-15-18-17-19-20-8-2-43 (lang rondje Brabantse Biesbosch) of 43-2-4-6-27-6-4-20-8-2-43 (kort rondje Brabantse Biesbosch). 43-44-83-80 (Kop van het Land-Stayokay).
Begin- en eindpunt: Stayokay Dordrecht, Baanhoekweg 25, 3313 LA Dordrecht

De leukste hotels

Logeren in de Biesbosch

Het wikkelhouse
Het Wikkelhouse

Een echte verwenplek tijdens je verblijf in de Hollandse Biesbosch is Herberg de Kop van ‘t Land. Je logeert er comfortabel, maar de plek is vooral bijzonder voor wie van vegetarische haute cuisine houdt. Zo’n puur vegetarische keuken op dit niveau kom je in Nederland niet vaak tegen.
Ook in de Watertoren is het fijn logeren: hotelkamers op hoogte met prachtig uitzicht en een heerlijk ontbijt.

Dichterbij het Biesboschcentrum logeer je in de Stayokay: simpele kamers met eigen sanitair op 5 minuten loopafstand. Stayokay verhuurt ook de ecolodge, een drijvende hotelkamer in het Nationaal Park, en het Wikkelhouse, een ‘kartonnen’ vakantiehuisje op de naastgelegen camping. Ook met eigen sanitair!