Bijna onzichtbaar liggen ze daar mooi te wezen achter de A12 tussen Utrecht en Gouda: de Reeuwijkse Plassen. Ze ontstonden in de 18de eeuw dankzij de turfwinning. Je kunt er eindeloos varen, vissen, surfen en wandelen. Onderweg op een van de vele rondwandelingen tussen de plassen door kijk je heerlijk uit over het water en passeer je fraaie historische huizen.

Reeuwijkse Plassen
Idyllisch wonen langs de Reeuwijkse Plassen

De dertien Reeuwijkse Plassen zijn merendeels uitgegraven in de 18de eeuw. Het waren de hoogtijdagen van de turfwinning. De Reeuwijkse turf werd vooral opgestookt in de pottenbakkerijen en bierbrouwerijen van het nabijgelegen Gouda. De plassen zijn van elkaar gescheiden door smalle weggetjes, met slootjes aan weerszijden. Hier ontstonden in de loop der tijd kleine, geïsoleerde woongemeenschappen. Het ging er daar, aldus de verhalen, behoorlijk ruig aan toe. Denk aan alcoholisme, messentrekkerij en stroperij. De grootste plas Broekvelden, ook wel Surfplas genoemd, dateert van later tijd. Die werd gegraven voor het winnen van zand voor de verbreding van de snelweg A12 en aanleg van nieuwbouwwijken in Gouda. Tegenwoordig zijn de plassen vooral recreatiegebied.

Vooral de kleinere plassen zijn een oase van rust en stilte

Staatsbosbeheer (SBB)

Rondje Reeuwijkse Plassen

Reeuwijkse Plassen
Wandelpad langs de Reeuwijkse Plassen

Staatsbosbeheer (SBB) is de beheerder van de natuur op en rond de Reeuwijkse Plassen. De boswachter zette er twee wandelroutes uit. Voor de 10 km lange route Rondje Reeuwijkse Plassen parkeer je de auto bij restaurant Reeuwijkse Hout. Dat ligt vlak achter de A12 en dichtbij het Landalpark De Reeuwijkse Plassen. Het is een gezellig restaurant met een mooi terras aan het water.

Tijdens de wandeling rond je min of meer de plas Broekvelden. Je loopt geregeld over een smal pad of weggetje tussen twee plassen, passeert ontelbare bruggetjes en pauzeert op bankjes met uitzicht. Vooral de kleinere plassen zijn een oase van rust en stilte. Enige nadeel is dat je op de smalle weggetjes soms even moet uitwijken voor het verkeer. Via de plas Ravensberg keer je terug naar het restaurant.

Rondje Reeuwijkse Hout

Deze route is een korte versie van de vorige route (5,4 km). Je wandelt door het groene gebied Reeuwijkse Hout, langs de plas Broekvelden en door Oud-Reeuwijk terug. Onderweg kan je een bezoek brengen aan Streekmuseum Reeuwijk. Een leuk museum over het ontstaan en de geschiedenis van het gebied.

De Mooiste Routes (DMR)

Ook wandelplatform De Mooiste Routes (DMR) biedt een aantal wandelingen langs de Reeuwijkse Plassen. Routemakers zijn er altijd op gespitst om zoveel mogelijk onverhard pad te kiezen. Dat lukt hier niet altijd, maar de meeste routes bieden iets meer onverhard pad dan die van Staatsbosbeheer.

Rondje Nieuwe Plas

Reeuwijkse Plassen
Bukken!

Een van de aantrekkelijkste routes is Rondje Nieuw Plas (12 km). Deze start bij restaurant Reeuwijkse Hout en voert je langs vier plassen. Leuke extra’s zijn het rondje door het Reeuwijkse Hout, direct na de start, en een ommetje door het natuurgebied ten oosten van de plas Broekvelden. Je passeert uitkijkpunten, een vogelscherm en ophaalbruggen.

Rondje Reeuwijkse Plassen

Ook deze wandeling is een stuk uitgebreider dan de gelijknamige route van Staatsbosbeheer: 18 km. Onderweg neem je een kijkje bij alle plassen en dat is echt aan te bevelen. De oudste en natuurlijkste plassen vind je namelijk in het zuiden, dicht bij Reeuwijk-Dorp. Ook passeer je naast Reeuwijkse Hout nog een restaurant: ‘t Vaantje, vlakbij Gouda. Een echte aanrader. In natuurgebied Goudse Hout kan je de gelijknamige heemtuin bezoeken. Hier krijg je een mooie indruk van het historische veenweidelandschap met zijn knotwilgen, hooilanden, rietorchis, grienden en waterpartijen met rietoevers.

Gratis of als abonnee

Andere routes van De Mooiste Routes zijn onder meer Gras en plas, Kippenkade en Op naar Bodegraven. Ze hebben allemaal de Reeuwijkse Plassen als onderdeel, maar tonen je ook meer van het Groene Hart.

De Mooiste Routes biedt ruim 900 wandelroutes over de mooiste, vaak onverharde, paden van Nederland. Ze worden gemaakt en onderhouden door vrijwilligers. Voor € 13,50 per jaar kun je ze onbeperkt downloaden, inclusief duidelijke kaarten en/of gps-tracks. Ter kennismaking mag je enkele routes gratis downloaden.

Knooppunten

Knooppuntenwandeling

Vanaf restaurant ‘t Wapen van Reeuwijk kan je ten slotte een ruim 9 km lange knooppuntenwandeling starten rond de Reeuwijkse Plassen. Deze route loop je makkelijk (een lijstje met knooppunten volstaat). Maar dan mis je de leuke weetjes en achtergrondinformatie van De Mooiste Routes. Voordeel van deze rondwandeling is dat je vooraf en na afloop kan eten en drinken in het gezellige restaurant of op het terras van ‘t Wapen van Reeuwijk.

Reeuwijkse Plassen
Zicht op Reeuwijk vanaf het water
De beste wandelgidsen

Provincie Wandelgids Zuid-Holland

In deze geregeld ge-update wandelgids van Bart van der Schagt (Wandelbart) vind je 20 wandelroutes in Zuid-Holland. Daaronder een 20 km lange rond de Reeuwijkse Plassen. In de directe omgeving biedt de gids je ook een 6 km lange wandeling door Gouda. Verder fraaie routes bij Kinderdijk, Vlist, Nieuwpoort, Delft en Leiden en veel aandacht voor de Zuid-Hollandse eilanden.

De mooiste netwerkwandelingen Groene Hart

Deze nieuwe (en snel uitdijende) serie wandelgidsen van Elmar biedt per deel 15 knooppuntwandelingen. Ze hebben hetzelfde handige zakformaat als de Rother-serie (ook van Elmar). Je kan op pad met alleen de nummers, maar de boekjes zijn licht en bieden veel interessante informatie voor onderweg. Deze gids doet de Reeuwijkse plassen niet aan, maar komt in de buurt met twee routes: Wierickeroute (9,5 km) en Ruigeweideroute (10,5 km). Echte aanrader!

De leukste hotels

Logeren aan de Reeuwijkse Plassen

B&B Pax Tibi is een fijn verwenadres in een historische boerderij op het Reeuwijkse platteland. Je verblijft in een sfeervolle kamer met eigen sanitair en krijgt ‘s ochtends een uitgebreid ontbijt. Een goede uitvalsbasis voor zowel de Reeuwijkse Plassen als het historische stadje Gouda.

Direct aan het water van de plas Nieuwenbroek verblijf je in vakantiehuis Reeuwijkse Plassen. Het houten pand is gezellig ingericht en heeft een tuin aan het water. Op regenachtige dagen kijk je vanuit het huis weids uit over de plassen. Geschikt voor een langer verblijf.

Heb je wat langer de tijd (vanaf 4 nachten), dan is Landal De Reeuwijkse Plassen een aanrader. De vakantiehuizen zijn luxueus ingericht (deels met sauna), liggen vaak aan het water en bieden een waterroute naar de meest noordelijke van de Reeuwijkse Plassen. Ook een goede uitvalsbasis voor het verkennen van het Groene Hart. Gouda, Leiden en zelfs de grote steden zijn binnen een half uur bereikbaar per auto.