Van Romeinse tempel tot ‘kapel van de schedels’. En van aquaduct tot Hollandse winterpret. De Portugese stad Évora biedt cultuur en historie, maar is met haar gezellige steegjes, pleinen en terrassen vooral een bruisende studentenstad. Wandel mee door historisch Évora.

Évora
De Romeinse tempel en pousada van Évora

De beste plek om Évora (de grootste stad van de regio Alentejo) binnen te komen is via de westelijke poort aan de Avenida de São Sebastião. Daar kun je de auto parkeren en de stad te voet verkennen.

Via Rua de Serpo Pinto kom je op het marktplein Praça do Giraldo. Een leuke plek om vanaf een terras of bankje het stadsleven aan je voorbij te zien gaan. De sierlijke arcades dateren van de Moorse tijd. Die eindigde voor Évora in 1165, toen legerleider en volksheld Gerardo ‘Zonder Vrees’ de stad veroverde voor koning Afonso Henriques. Het plein is naar hem vernoemd.

- Advertentie -

Praça do Giraldo was in het verleden het toneel van gruwelijke executies. In 1483 woonde koning João II er de onthoofding bij van zijn zwager, de hertog van Bragança. Hij maakte daarmee een einde aan de al jaren durende opstand van de adel en perkte zo hun macht in. Een eeuw later stonden hier de brandstapels van de Inquisitie.

Kasteel of kerk?

Via Rua 5 de Outubro verlaat je het plein. In dit gezellige autovrije straatje vind je leuke souvenirwinkeltjes, waar je onder meer keramiek, hout- en kurksnijwerk en streekproducten koopt. Aan het eind loop je op Largo de Marquês de Marialva tegen de kathedraal van Évora aan. De granieten kerk dateert van de 13de en 14de eeuw en oogt op het eerste gezicht meer als een kasteel dan een kerk. Het gebouw valt op vanwege de twee ongelijke torens en heeft in het portaal fraai gebeeldhouwde afbeeldingen van de apostelen. Die apostelen komen binnen terug op de hoeken van de kruisgang. In de Schatkamer kun je een expositie met religieuze kunst bezoeken.

Van tempel tot slachthuis

Langs de gevel van Museu de Évora kom je op het plein Largo do Conde de Vila Flor. Dit is het hart van cultureel en historisch Évora. Het opvallendste bouwwerk is de ruïne van een Romeinse tempel. Die dateert uit de 2de of 3de eeuw en was waarschijnlijk gewijd aan de godin Diana. Later was het gebouw in gebruik als slachthuis en wapendepot. Nu staat de tempel er weer bij zoals ze door de eeuwen heen is overgeleverd: als ruïne van een Romeinse tempel.

Évora
Op de trappen van de kathedraal

Aan het plein staat ook het fraaie voormalige klooster Convento dos Lóios uit de 15de eeuw. Het is nu een pousada (luxe hotel). De bijbehorende kloosterkerk São João Evangelista kun je ook als niet-hotelgast bezoeken om de schitterende 18de-eeuwse azulejos (tegeltableaus) te bewonderen.

Hollandse sneeuwpret

Museu de Évora, in het voormalig bisschopspaleis, is een streekmuseum. Je vindt er voorwerpen uit het verleden van de stad. Daarin verschilt het weinig van andere streekmusea in het land. Het museum organiseert echter interessante exposities en heeft enkele topstukken in de collectie. Zoals het Vlaamse veelluik Het leven van Maria en een zesluik over het lijdensverhaal van Christus. Beide stukken werden in de glorieuze 15de eeuw geschilderd in Brugge.

Bijzonder: het museum bezit ook een schilderij van de 17de-eeuwse Nederlandse schilder Hendrick Averkamp, die vooral winterse landschappen vol ijs- en sneeuwpret maakte. Zijn IJsgezicht uit 1620 in Évora is een minder bekend werk, maar onmiskenbaar een Averkamp.

Diploma-uitreiking

Achter de Romeinse tempel vind je de naar Diana vernoemde Jardim Diana. Een strak aangelegde tuin vanwaar je een mooi uitkijkt op de stad en de omgeving. Achter het kloosterhotel kom je via een andere tuin, Jardim dos Colegiais, bij het oudste universiteitsgebouw van de stad: het 450 jaar oude Jezuïetencollege Do Espírito Santo. Toen de Markies van Pombal de jezuïeten in 1759 verbande, werd het college gesloten en nu valt het onder de Universiteit van Évora. Het gebouw heeft nog altijd een mooie kruisgang en 18de-eeuwse azulejos met afbeeldingen van studiebijeenkomsten in de oudheid. Daarop geven Griekse filosofen als Plato en Aristoteles les. De uitbundig gedecoreerde 18de-eeuwse barokkapel is nu het decor van de diploma-uitreikingen.

Gedenk te sterven

Als je terug op Praça do Giraldo linksaf gaat, kom je via Rua da República bij de kerk São Francisco. Deze kerk is vooral interessant vanwege de Capela dos Ossos. Bij binnenkomst raak je direct in de juiste, lugubere stemming. Boven de deur hangt deze spreuk: Nós Ossos que aqui estamos, pelos vossos esperamos (Wij beenderen die hier liggen, wachten op de uwe), ofwel Memento Mori (Gedenk te sterven). In de kleine kapel zijn de beenderen en schedels verwerkt van zo’n 5000 monniken. Twee leerachtige lijken, waaronder dat van een kind, bungelen aan een ketting.

Het klinkt luguber en is dat ook wel, maar de kapel is van een bijzondere schoonheid en de lichtinval via de kleine ramen en verlichting is heel zacht. Voor een goed overzicht bezoek je de kapel het best vroeg of juist later op de dag. Bij drukte is het nogal dringen in de smalle bezoekersruimte.

Waterwerk

De Romeinen versterkten Évora met muren en afsluitbare toegangspoorten. Die zijn later door de Moren en de eerste koningen van Portugal verder uitgebreid. Van die oudste muren resteert slechts een deel, waaronder de Moorse poort Porta de Moura met zijn twee torens. Deze kun je zien op het gelijknamige Largo da Porta de Moura, een gezellig driehoekig plein ten zuidoosten van Largo do Conde de Vila Flor. In de 14de eeuw werd Évora opnieuw en in een grotere cirkel ommuurd. De nieuwe muren werden getooid met veertig torens en tien poorten. Deze staan nog altijd overeind.

Aan de noordwestkant van de stad bevindt zich het Aqueduto da Água de Prata, het aquaduct dat de stad van water moest voorzien en gebouwd werd tussen 1531 en 1537. Langs het 9 kilometer lange stuk dat vanuit de stadsmuur bewaard is gebleven kun je een gemarkeerde wandelroute van ruim 8 kilometer volgen.

Évora praktisch

De beste reisgidsen over Évora

Reishandboek Portugal

In onze reisgids over Portugal nemen wandelen en de regio Alentejo een ruime plek in. Verder veel aandacht voor mooie dorpen en stadjes, natuurgebieden, bijzondere logeeradressen en restaurants. De beschrijvingen van bezienswaardigheden en praktische informatie worden afgewisseld met persoonlijke blogs en ontmoetingen met locals. Plus kaders over onder meer Portugese wijn, tradities, sterren kijken, lekkernijen, kurk en fado.
Auteur: Tineke Zwijgers | Fotograaf: Dorien Koppenberg | Uitgever: Elmar, 2017

Capitool reisgids Portugal

Heel wat minder handzaam dan het Reishandboek Portugal (namelijk: groot en zwaar), maar wel een complete reisgids met meer dan 1200 foto’s en vele (opengeklapte) kaarten. Évora wordt met 4 pagina’s ruim onder de loep genomen. Ook komen de Azoren en Madeira in de gids aan bod. Capitool, 2020

Auto huren

Sunny Cars

Wij huren zo mogelijk altijd een auto bij Sunny Cars. Betrouwbaar en geen gedoe, want een huurauto van Sunny Cars is standaard all risk verzekerd. Dus ook tegen schade aan glas-banden-bodem-dak en diefstal.

Gaat er toch iets mis? Geen paniek. Tenzij je het zelf wel heel bont gemaakt hebt, betaalt Sunny Cars het eigen risico gewoon aan je terug. En van bijbetalen voor extra kilometers en oneerlijke tankregelingen moet Sunny Cars niets hebben.

De leukste hotels

Logeren in Évora

Pousada Convento de Évora is een luxueus hotel, maar herinnert ook aan het sobere klooster dat hier sinds de 15de eeuw stond. Je logeert in tot hotelkamers verbouwde kloostercellen en dineert in de kloostergang. Op een boogscheut van de belangrijkste bezienswaardigheden waan je je bij het zwembad in de tuin ver van het stadse rumoer.

INn MURUS is een vlakbij de kathedraal gelegen hostel met de uitstraling van een sfeervol hotel. De kamers hebben een eigen badkamer, met vaak uitzicht op de stad. Ook familiekamers beschikbaar.

Wandelvakantie in Alentejo

SNP Natuurreizen

SNP Natuurreizen biedt een 9-daagse individuele wandel- en autoreis aan tussen Lissabon en Porto. In Alentejo wandel je in natuurgebied Serra d’Ossa, langs de megalieten bij Évoramonte en over de granieten heuvels van Serra de São Mamede. Ook bezoek je de prachtige steden Évora en Estremoz.