HomeBestemmingenPortugalStadswandeling Faro: monumentaal

Stadswandeling Faro: monumentaal

Bewaren
Bewaard

De hoofdstad van de Algarve is niet de toeristentrekker die het verdient te zijn. Veel toeristen haasten zich vanaf de luchthaven naar hun hotel aan het strand of starten direct met hun autovakantie. Ze realiseren zich niet dat er vlakbij het vliegveld ook veel te genieten valt. Alle reden dus om Faro voor het voetlicht te brengen. Met deze stadswandeling Faro mis je niets.

Uitzicht tijdens de stadswandeling Faro
Zicht op de haven en kust van Faro | Winnipix

Een beetje geschiedenis. Aan het begin van onze jaartelling was op deze wat vooruitgeschoven plek langs de zuidkust het vissersdorp Ossonoba gevestigd. Dat groeide tijdens de Romeinse overheersing uit tot haven en bestuurscentrum. Faro beleefde zijn grootste bloeitijd tussen de 13de en de 16de eeuw. In 1249 verdreef koning Afonso III de Moren uit de stad. Daarna kreeg Faro de ruimte om haar belang uit te breiden. Maar daar kwam in 1596 een eind aan, toen de Engelse Graaf van Essex de stad in brand stak in de strijd tegen de Spanjaarden.

Aardbeving

Faro werd weer opgebouwd, maar in 1755 zwaar getroffen door een zware aardbeving. Er is in Faro gelukkig nog genoeg te zien van voor 1755. Echter, de opvallendste gebouwen in de stad dateren van de latere 18de en de 19de eeuw.

- Advertentie -

De mooiste manier om je stadswandeling Faro te beginnen is: wandel vanaf de haven door de poort Arco da Vila het middeleeuwse Faro binnen. De barokke boog met het beeld van Faro’s beschermheilige Thomas van Aquino werd in de 19de eeuw gebouwd. Met als bedoeling: de stad nieuw aanzien geven. Voor die tijd stond er op dezelfde plek al een poort uit de tijd dat de Moren het hier voor het zeggen hadden.

Het centrum van Faro | Foto door Magda Ehlers via Pexels

Van moskee naar kathedraal

Als je rechtdoor loopt (Rua do Municipio), kom je op het prachtige Largo da Sé. Hier bieden rijen sinaasappelbomen verkoeling. Aan dit plein grenzen zowel het 18de-eeuwse bisschoppelijk paleis (Paço Episcopal) en seminarie als de Kathedraal. Deze Sé was de eerste christelijke kerk van Faro. Ze werd na 1249 gebouwd op de plek waar voordien de hoofdmoskee van de stad stond. Die verving op haar beurt een Visigotische kerk, gebouwd op de ruïnes van een Romeinse basiliek. Een plek van historische allure dus! Wel werd de kathedraal ernstig beschadigd door de brand in 1596.

Mengelmoes

De wederopbouw van de kathedraal duurde zo lang dat het godshuis nu een mengelmoes is van stijlen. Van renaissance tot barok. De middeleeuwse ingang en twee kapellen zijn nog wel oorspronkelijk. Net als de onderste helft van de klokkentoren. Het interieur is rijk versierd met azulejos (tegeltableaus) en verguld houtsnijwerk. Het met Chinese motieven gedecoreerde orgel is beroemd om zijn subtiele klanken.

Pauze op het plein

De straten rondom de imposante Largo da Sé zijn intiem. Vol huizen met smeedijzeren balkons, aantrekkelijke terrassen en winkeltjes in de goeddeels verkeersvrije straten. Onderbreek je stadswandeling Faro hier even om wat rond te slenteren, iets te drinken en lekker mensen te kijken.

De Sé bezoek je tijdens de stadswandeling Faro
Largo da Sé Catedral | Glen Bowman via Flickr

Sint-Franciscus

Verlaat de Largo da Sé via Praça do Afonso III. Wandel rechtdoor (Rua do Repouso) en verlaat de historische binnenstad via de Arco do Repouso. Je komt uit op het Largo de São Francisco. Hier vinden geregeld festivals en feesten plaats. De naamgever van het plein, de kerk São Francisco, is versierd met taferelen uit het leven van Sint-Franciscus.

Beroemde kapel

De kerk die je zeker niet mag overslaan tijdens een stadswandeling Faro is de Igreja do Carmo (Largo do Carmo). Deze staat in het noorden van de oude stad. Wandel hiervoor vanaf Largo de São Francisco 1 km in noordelijke richting. Neem de tijd en slenter lekker door steegjes en over oude pleinen. De kerk zelf is barok, versierd met veel bladgoud. Ze is echter vooral interessant vanwege haar Capela dos Ossos. In deze uit 1816 daterende kapel verwerkten karmelieter monniken de beenderen en schedels van zo’n 1250 van hun overleden broeders. Ze stapten daarmee in een toenmalige Zuid-Europese traditie: bezoekers herinneren aan hun sterfelijkheid en hen te bewegen tot een soberder en godvruchtiger bestaan.

Gedenk te sterven

De inscriptie boven de ingang luidt dan ook Memento Mori (Gedenk te Sterven). De artistieke schikking van de beenderen en schedels en de fraaie verlichting roepen bij veel bezoekers eerder bewondering op dan angst voor de dood. Dat was misschien enkele eeuwen terug heel anders. Een vergelijkbare sfeer is te vinden in de Capela dos Ossos van Évora. Na je bezoek aan Igreja do Carmo wandel je via Rua de São Pedro (in de zuidelijke punt van Largo do Carmo) terug naar de haven en Arco da Vila. Hier eindigt de stadswandeling Faro.

Musea in Faro

Heb je nog tijd over, dan kan je in het centrum enkele musea bezoeken. Deze zijn vooral boeiend voor bezoekers met een specifieke interesse. Museu Maritimo (Rua da Comunidade Lusiada) in de haven belicht de maritieme geschiedenis van Faro. Van scheepsmodellen uit de tijd van de ontdekkingsreizigers (waaronder de São Gabriel, waarmee Vasco da Gama in 1498 India ontdekte) tot visserijtechnieken, oude vissersboten en schelpen. Museu Municipal, gevestigd in een voormalig klooster, belicht de historie van Faro vanaf de Romeinse tijd (Largo Dom Afonso III). En Museu Regional do Algarve staat in het teken van de Algarve voordat de toeristen het ontdekten als strandbestemming. Het geeft een nostalgisch beeld van het dagelijks leven, met ambachten als zout zieden, netten knopen en kantklossen (Praça da Liberdade 2).

De beste reisgidsen

Reishandboek Portugal

In onze reisgids over Portugal neemt wandelen een ruime plek in. Verder veel aandacht voor mooie dorpen en stadjes, natuurgebieden, bijzondere logeeradressen en restaurants. De beschrijvingen van bezienswaardigheden en praktische informatie worden afgewisseld met persoonlijke blogs en ontmoetingen met locals. Plus kaders over onder meer Portugese wijn, tradities, sterren kijken, lekkernijen, kurk en fado.
Auteur: Tineke Zwijgers | Fotograaf: Dorien Koppenberg | Uitgever: Elmar, 4e druk 2023

Rother Algarve

Algarve is veel meer dan een zon- en luierbestemming. Veel bezoekers gaan er ook wandelen en laten zich verrassen door de ruime keuze aan wandelgebieden. In de Rother Algarve vind je maar liefst 53 wandelingen. Uiteraard in de bekende wandelregio langs de zuid(west)kust, met zijn mooie duinen en rustige stranden. Maar ook in Serra de Monchique, langs de zuidkust en het ruige en verstilde binnenland is het fijn wandelen. Rothergidsen helpen je uitstekend op weg, met duidelijke informatie, goede kaarten, een indicatie van het niveau (makkelijk, tamelijk moeilijk of moeilijk) en een gedetailleerde routebeschrijving. Onmisbaar voor elke wandelaar.

Portugal Rondreis (PDF)

Ontdek Portugal in deze uitgebreide reisgids die je langs bekende maar ook minder bekende plekken van dit mooie land brengen.

  • De digitale reisgids Portugal bevat 80 bladzijden A4 in pdf-formaat
  • Verken 5 regio’s: Noord-Portugal met Dourovallei, Centraal-Portugal, Costa de Lisboa, Alentejo en Algarve
  • 4 stadswandelingen: verken Lissabon, Porto, Guimarães en Evora
  • Ontdek meer dan 89 bezienswaardigheden
  • Met leuke adresjes om te eten en drinken
  • Met tips van locals en verborgen pareltjes
De fijnste hotels

Logeren in Faro en omgeving

Het Aqua Ria Boutique Hotel ligt in de historische binnenstad en dicht bij strand en haven. De kamers zijn ruim en stijlvol.

Luxury Guesthouse Opus One is intiem, met slechts drie kamers, maar voorzien van luxe als een zwembad, bubbelbad en/of hot tub. Rustig gelegen, maar op loopafstand van de oude stad.

- Advertentie -
- Advertentie -

Meest gelezen deze week

- Advertentie -

Nieuwste reportages

- Advertentie -

Boekentips

Zes miljoen stappen

Dwars door Amerika loopt een ononderbroken voetpad van 4256 kilometer: de Pacific Crest Trail. Lonely Planet noemde het al ‘een mythisch avontuur’.Hoe komt een...
- Advertentie -