Romantische vestingen, golvende velden en een gevoel van ruimte. De Portugese Alentejo is een paradijs voor wandelaars. Met wandelnetwerk Transalentejo verken je het midden en zuiden in je eigen tempo. De parels van het noorden kun je prima ontdekken vanuit Quinta do Pomarinho.

Wandelen in AlentejoAlentejo is de grootste regio van Portugal en beslaat bijna een derde van het land. Ze is dunbevolkt en wordt nog niet overlopen door toeristen. Daar komt bij dat je in Alentejo schitterende, vaak hooggelegen stadjes en dorpen vindt. Je eet er heerlijk en de lokale wijn is uitstekend. En er zijn uitgestrekte natuurgebieden. Dan weet je: hier moet ik zijn.

Wandelen in midden- en zuid-Alentejo

Wandel je graag in dunbevolkt gebied, maar wil je wel toegang houden tot logeeradressen, cafe’s, winkels en restaurants? Dan kun je goed uit de voeten met wandelnetwerk Transalentejo.

- Advertentie -

De 11 bewegwijzerde routes starten en eindigen in een voor toeristen interessante plaats. Zoals de hooggelegen vesting Monsaraz of museumdorp Mértola. Ze variëren van makkelijk tot pittig en van 8 tot 22 kilometer. Voor elke wandelaar is er dus een geschikte route. We lichten twee plaatsen en hun routes uit.

Monsaraz: parel van Alentejo

Op kilometers afstand zie je hoe het witte Monsaraz zich verheft boven oneindig laagland.

Wandelen in Alentejo
Monsaraz

Slechts één toegangsweg slingert zich omhoog langs de kale rots naar de enige toegangspoort tot de vesting. Het is goed voorstelbaar dat in het verleden iedereen met slechte plannen tijdig werd gezien en teruggefloten. Toch heeft Monsaraz heftige tijden gekend en wist het vele Spaanse aanvallen te weerstaan.

Je komt Monsaraz binnen via de Porta da Vila en treft in de langwerpig gevormde vesting slechts drie straten in de lengte en enkele dwarsstraatjes aan. De Rua Direite leidt over de kasseien en langs witte huisjes met oranje daken naar het kasteel. Van dit 13de-eeuwse kasteel rest weinig meer dan de toren en de muren. Het plein wordt soms omgetoverd tot arena voor stierengevechten, maar het gebeurt ook wel dat koren er, al dan niet spontaan, beginnen te zingen.

Monsaraz is populair bij toeristen en dagjesmensen en het is aan te bevelen om hier een nachtje te blijven. Als de avond valt, zie je Monsaraz zoals het vroeger moet zijn geweest. Stille straatjes en trappen, spaarzaam verlicht en boven je hoofd het weidse spectrum van de Alentejoaanse sterrennacht.

Wandelroute Monsaraz

Lengte: 13 km Niveau: gemiddeld
Je verlaat de vesting en daalt langs een kapel en een herberg af naar het dorpje Ferragudo met zijn oude klooster. Tijdens een rondje door het laagland passeer je enkele megalieten en kom je door het dorpje Barrada, waar je iets kunt eten in O Bizaca. Vanuit Tenheira, met zijn opvallende dorpsfontein, klim je terug naar Monsaraz.

Mértola: museumdorp

Wandelen in Alentejo
Het kasteel van Mértola

Mértola is de laatste vesting in Alentejo voordat je de Algarve bereikt. De witte huizen van dit stadje dalen van het robuust ogende kasteel af naar de oever van de rivier Guadiana, die hier niet, zoals in de Algarve, de grens met Spanje vormt. Al ver voor onze jaartelling kwamen er vreemdelingen in de regio. De Feniciërs legden een binnenhaven aan in de Guadiana en noemden het plaatsje, dat ontstond door de toenemende bedrijvigheid, Mértola. De Romeinen, Visigoten en Moren die na hen kwamen maakten gebruik van de haven en lieten ook hun sporen na in de stad. Dankzij de vele goed bewaarde sporen is Mértola in zijn geheel bestempeld tot vila museu (museumterrein).

De religieuze, kunst- en gebruiksvoorwerpen van de diverse historische periodes zijn los van elkaar te bekijken. Zo huisvest een voormalig graanpakhuis een van de mooiste en grootste collecties Portugese Islamitische kunst van het land, zoals keramiek, munten en sieraden. Onder een modern gebouw is een voorchristelijke basiliek blootgelegd, met rijk gevulde graftombes. En onder het huidige stadhuis werd een Romeinse woning uitgegraven. Het kasteel van Mértola houdt de herinnering levend aan de tijd dat de stad het hoofdkwartier was van de Orde van Santiago.

Wandelroute Mértola

Lengte: 14,5 km Niveau: makkelijk
Vanuit Mértola wandel je een rondje door waterrijk Natuurpark Vale do Guadiana, de vallei van de grensrivier waarlangs Mértola gebouwd werd.Tussen 1858 en 1965 was hier een kopermijn gevestigd, die zorgde voor veel bedrijvigheid, maar de ader is uitgeput, de mijnwerkers zijn weg en het is hier nu stil en natuurlijk. Er leven zeldzame vogels, zoals de zwarte ooievaar, steenarend en rode wouw. Je passeert kurk- en johannesbroodbomen en kijkt uit op majestueuze pieken en zacht gekleurde heuvels. Een echte natuurwandeling, dus neem een lunchpakket mee.

Transalentejo: andere locaties

De 9 andere andere Transalentejo wandelroutes starten in: Borba, Alandroal, Mourão, Moura, Beja, Redondo, Portel, Barrancos en Serpa.
Routekaarten en korte beschrijvingen in het Engels download je gratis op Visit Alentejo.

Wandelen in Noord-Alentejo

In het smalle noorden van Alentejo kun je heerlijk wandelen in en rond natuurpark Serra de São Mamede. Een prima uitvalsbasis is Quinta do Pomarinho. Dit is een camping waar je met de eigen tent of caravan terecht kunt. Een huisje, caravan of kamer in het landhuis huren is ook mogelijk. De Nederlandse eigenaren organiseren verzorgde wandelvakanties (met volpension en gids), maar je kunt als gast ook zelf op pad gaan met de routebeschrijvingen. Veel routes liggen in Serra de São Mamede. Daarnaast voert er een prachtige wandeling vanaf de quinta door de heuvels naar Castelo de Vide. Onderweg kijk je vanaf de kapel Nossa Senhora da Penha prachtig uit over de stad. Een andere interessante route start in de vesting Marvão.

Marvão: imposant arendsnest

De gave middeleeuwse vesting Marvão lijkt op een hoogte van 862 meter boven zeeniveau als een arendsnest over de rotsen te golven. De 13de-eeuwse muren en 17de-eeuwse steunberen gaan naadloos over in het graniet van de bergen, waardoor de vesting nooit kon worden ingenomen. Daar liepen tijdens de Reconquista ook de kruisridders en hun christelijke legers tegenaan. De Moren, die zich na de Romeinen in het gebied vestigden en Marvão stichtten, hadden zich uitstekend verschanst in de vesting en werden pas na een langdurig beleg in 1166 verdreven.

Wandelen in Alentejo
Het kasteel van Marvão

Je bereikt de poort van Marvão via een naar boven kronkelende weg (neem onderweg even de tijd om de vesting van een afstandje te bewonderen). Het is een indrukwekkend plaatje. Binnen de muren slingeren kasseienstraatjes zich langs witte huizen langzaam naar het hoogste punt van de vesting: het kasteel. Dat is rond 1299 gebouwd. Direct na de kassa kun je afdalen in een van de twee cisternes, onderaardse waterbekkens die de inwoners vroeger van water voorzagen. Via een volgende doorgang in een muur kom je op open terrein en wandel je naar de betegelde binnenplaats. Hier kun je via de trap naar de muur klimmen die rondom het kasteel (en heel Marvão) loopt. Vanaf hier is het eindeloos genieten van het spectaculaire uitzicht op Serra de São Mamede en de Spaanse vlaktes.

Meer informatie over wandelen, fietsen en andere activiteiten in Portugal vind je op Portugal Startpagina.

De beste reisgidsen

Reishandboek Portugal

In onze reisgids over Portugal nemen wandelen en de regio Alentejo een ruime plek in. Verder veel aandacht voor mooie dorpen en stadjes, natuurgebieden, bijzondere logeeradressen en restaurants. De beschrijvingen van bezienswaardigheden en praktische informatie worden afgewisseld met persoonlijke blogs en ontmoetingen met locals. Plus kaders over onder meer Portugese wijn, tradities, sterren kijken, lekkernijen, kurk en fado.
Auteur: Tineke Zwijgers | Fotograaf: Dorien Koppenberg | Uitgever: Elmar, 2017

De leukste hotels

Logeren in de Alentejo

Dom Nuno, Monsaraz
Dom Nuno

Hotel Dom Nuno in Monsaraz is een wel heel sfeervol onderkomen. In het historische huis met zijn kruip-door-sluip-door gangetjes zijn acht knus ingerichte kamers te huur, met eigen badkamer en soms een balkon. De eigenaren verzorgen ‘s ochtends een uitgebreid ontbijt met een eitje naar keuze, vers sap en huisgemaakte jams. Vanaf € 55, voor 2 personen met ontbijt.

Quinta do Vau in Mértola ligt aan de overkant van de rivier en biedt een panoramisch uitzicht op de historische stad. Moderne en smaakvol ingerichte kamers en een zwembad in de tuin. Vanaf € 50, voor 2 personen met ontbijt.

Casa do Funil is een klein pension in het historisch hart van Mértola, met vier kamers met eigen badkamer, (soms) een terras en uitzicht op de rivier. Vanaf € 35, logies voor 2 personen.