Ontdek de ‘andere’ Algarve op de Via Algarviana. De drukke zuidkust lijkt ver weg, maar je ziet ‘m geregeld vanaf de heuvels en bergen: als een zonnig fata morgana. Ga wandelen in de Algarve, snuif de kruidige geuren op, lunch in een traditioneel cafeetje en geniet van de stilte.

Wandelen in de Algarve
Onderweg op de Via Algarviana

De Via Algarviana is een 300 kilometer lange wandelroute tussen Alcoutim aan de Spaanse grens en Cabo de São Vicente. De route biedt op vijf plaatsen een zijtak naar een bekende plaats, waar je de route ook kunt oppakken: São Brás de Alportel, Loulé, Portimão, Sagres en Aljezur.

De route volgt het binnenland van de Algarve en doorkruist de heuvels en bergen van de regio. De Via Algarviana wordt aangegeven met de bekende wit-rode markering van de Europese GR’s, zoals we die ook in Nederland en België kennen van onder meer het Pieterpad.

De weg is in beide richtingen te volgen en je kunt ‘m ook per mountainbike en te paard afleggen.

Rond de hoogste berg

In de westelijke Serra de Monchique kun je, net als op een aantal andere plekken langs de Via Algarviana, korte rondwandelingen maken langs delen van de route. Met als voordeel dat je terugkeert bij je startpunt en zo op een halve of hele dag een stukje van de route kunt beleven.

Wandelen in de Algarve
Wegwijzer Via Algarviana

Deze korte wandelingen zijn geel-rood gemarkeerd en afgekort met de letter PR.

Letterlijk hoogtepunt in Serra de Monchique is de PR3, een rondje van 6,5 kilometer om de hoogste berg van de Algarve, Fóia (902 meter). Je start op de parkeerplaats bij de top en volgt een licht dalend pad over de hei en door het bos. Al die tijd blijf je dichtbij de top en onderweg heb je spectaculaire uitzichten over het laagland. Fraai is bijvoorbeeld het zicht op de rivier Arade, die vanaf Silves naar het zuiden stroomt, steeds breder wordt en uiteindelijk tussen de hoogbouw van Portimão en de witte laagbouw van Ferragudo in zee uitmondt.

Na een kort stuk langs de N266-3 (langs enkele restaurants) volgt een gestage en bij vlagen pittige klim terug naar de top. Tip voor wie niet zo’n goede klimmer is: loop de route tegen de klokrichting in. De route is in beide richtingen uitstekend gemarkeerd.

Vanuit kuuroord Monchique

Ook vanaf Largo de São Sebastião in het stadje Monchique kun je een stuk van de Via Algarviana wandelen en de op een na hoogste berg beklimmen, Picota (774 meter). Nadeel is dat je heen en weer hetzelfde pad volgt. Deze route is 7 kilometer lang. Je wandelt een groot deel door schaduwrijk bos, heel fijn op een warme dag. Op de top kijk je mooi uit op onder meer de Fóia.

Via Algarviana praktisch

Route-informatie

Op de toegankelijke (ook Engelstalige) site van de Via Algarviana vind je informatie over de route en kun je etappes, zijtakken en losse rondwandelingen downloaden, inclusief kaarten.

De beste reisgidsen over Portugal

Reishandboek Portugal

Reisgids PortugalIn onze reisgids over Portugal neemt wandelen een ruime plek in. Verder veel aandacht voor mooie dorpen en stadjes, natuurgebieden, bijzondere logeeradressen en restaurants. De beschrijvingen van bezienswaardigheden en praktische informatie worden afgewisseld met persoonlijke blogs en ontmoetingen met locals. Plus kaders over onder meer Portugese wijn, tradities, sterren kijken, lekkernijen, kurk en fado.
Auteur: Tineke Zwijgers | Fotograaf: Dorien Koppenberg | Uitgever: Elmar, 2017

Reishandboek Portugal ›

Wat & Hoe select Algarve

Recent herziene editie van deze compacte reisgids voor de populairste regio van Portugal. Met een top 10-selectie van wat je niet mag missen, de beste hotspots, wandel- en autoroutes en praktische informatie over bestemmingen, logeren, eten & drinken, winkelen en uitgaan. Ook de rustige westkust komt ruim aan bod.
Auteur: Christopher Catling (herzien door Tineke Zwijgers) | Uitgever: Kosmos, 2018

De leukste hotels langs de Via Algarviana
Wandelen in de Algarve
Quinta da Idalina

Quinta da Idalina is net buiten Caldas de Monchique gelegen en biedt comfortabele uit hout en natuursteen opgetrokken appartementen. Vanaf je terras kijk je weids uit op het laagland en de kust. Heerlijk ontbijt met lokale lekkernijen.

De eigenaren baten in het dorp het onvergetelijke Cafe Imperio uit: een knus familierestaurant met roodwit geblokte tafelkleedjes. Op de kaart slechts één hoofdgerecht: Kip piri-piri, dat je aanvult met kaas, ham, salade, frietjes en huisgemaakte desserts. Voor de kip komen de mensen van verre! Vanaf € 65, voor 2 personen met ontbijt.

Bijzonder overnachten

Eliza was here

Casa Valle da Rainha staat in de heuvels tussen de drukke kust bij Portimão en het gebergte Serra de Monchique.

De twee villa’s (2-12 personen) hebben een eigen zwembad en een prachtig uitzicht. Een goede uitvalsbasis voor wandelingen en andere uitstapjes in Midden-Algarve.

Iets verder oostwaarts is Quinta do Tio Graça een aanrader. De historische wit met blauwe boerderij herbergt knusse appartementen en in de tuin deel je een ruim zwembad met andere gasten. De dichtstbijzijnde badplaats is Albufeira, maar deze quinta is vooral een paradijsje voor rustzoekers en wandelaars.

Wandelvakantie in de Algarve

SNP Natuurreizen

SNP Wandelvakanties

Licht en comfortabel. Dat is de 8-daagse groepsreis Algarve. Hierbij wandel je eerst langs de kust en dan door het binnenland op de route Via Algarviana. Vanaf € 1195, inclusief volpension (met logies in onder meer een beroemd kuurhotel in Caldas de Monchique), transfers en dagelijks keuze uit 2 wandelingen met SNP-reisleiding.

Met SNP Natuurreizen kun je individueel een 8-daagse wandelreis maken over de Rota Vicentina. Je loopt van noord naar zuid en eindigt bij Cabo de São Vicente. Niveau: 2 (geoefend wandelaar). Vanaf € 495, inclusief logies & ontbijt in comfortabele pensions en hotels, bagagevervoer, transfers en routemateriaal.

Lees ook: Slow life, wandelen in de Alentejo ›