De Vlaamse stad Brugge is een van de gaafst bewaard gebleven middeleeuwse steden in onze contreien. Het is als het ware één groot openluchtmuseum. Overdag ziet het er ook vaak zo uit, met duizenden winkelende toeristen. Maak je ’s avonds in het donker deze stadswandeling door het fraai verlichte Brugge, dan komt de historische sfeer het beste uit.

De Rozenhoedkaai in de schemering, Brugge
De Rozenhoedkaai

De wandelroute

De wandeling gaat van start op de Markt, al van verre te herkennen aan het bijna 85 meter hoge Belfort. Loop langs het Belfort de Breidelstraat in. Deze straat wordt overdag druk bezocht door toeristen op zoek naar Brugs kant. Nu is het er stil en herinneren alleen de volle, wit gekleurde etalages nog aan het gretig en druk winkelpubliek.

Je komt uit op het vierkante Burg, het oudste plein van de stad, waar je het Stadhuis en de Oude Griffie aantreft. Verlaat het plein via de poort tussen beide gebouwen in en steek via de Blinde Ezelsbrug de Oude Reie (Brugs voor gracht) over. Sla rechtsaf en wandel het knusse Huidenvettersplein over.

- Advertentie -

Aan de overkant kom je uit op de Rozenhoedkaai. Draai je om: vanaf hier heb je een van de fraaiste uitzichten op het water en historisch Brugge. Romantisch verlichte huizen worden weerspiegeld in het stille zwarte water. Overdag vertrekken vanuit hier de bootjes voor een rondvaart, maar nu liggen de vaartuigen aangemeerd. Achter de huizen is goed het stijlvol verlichte Belfort te zien.

Het Begijnhof

Ga rechtsaf en volg het water over de Dijver. Aan het eind stuit je op de Onze-Lieve-Vrouwekerk, met zijn opvallend hoge toren. Overdag een aanrader voor een verstild bezoek en een kijkje bij het beeld Madonna met Kind van Michelangelo. Nu loop je rechts om de kerk heen de Mariastraat in (linksaf). Sla na de brug rechtsaf de Stoofstraat in en aan het eind linksaf naar het gezellige Walplein. In het verlengde ervan ligt het Wijngaardplein. Hier vind je ook de toegang tot het wereldberoemde Begijnhof. Alleen als je deze wandeling aan het begin van de avond maakt, kun je hier even een kijkje nemen. Het Begijnhof sluit om 18.30 uur voor publiek. Het is wel de moeite waard om er juist kort voor sluitingstijd te zijn. De hordes toeristen zijn dan weg en het is weer de stille plek waar het oorspronkelijk voor bedoeld is.

Het Begijnhof, Brugge
Het Begijnhof

Loop links om het Begijnhof heen, sla aan de zuidkant eerst even linksaf en loop dan rechtsaf de Sebrechtsstraat in. Ga aan het eind even rechts (Oostmeers), dan links (het Eiland) en rechtsaf de Westmeers in. Dit is een oud straatje met halverwege rechts enkele historische godshuisjes, waar vroeger begijnen woonden. Volg de Westmeers tot je niet verder kunt en ga dan rechtsaf de Korte Vuldersstraat in. Linksaf de Lendestraat, aan het eind even links (Zuidzandstraat) en meteen rechts de Dweersstraat in. Sla rechtsaf de Noordzandstraat in. Via de Sint Amandstraat kom je terug op de Markt.

Brugge praktisch

Route-informatie

Begin- en eindpunt: de Markt
Duur: 1 – 1,5 uur
Horeca: Bierrestaurant Den Dyver (de Dijver 5). De gerechten worden hier in (Belgisch) bier klaargemaakt. Ook voor wie eigenlijk niet van bier houdt.
Meer informatie over Brugge: Brugge startpagina

De beste reisgidsen

Time to momo Brugge

Vlot geschreven reisgids over Brugge. De inhoud is pasklaar verpakt. Je verkent de stad aan de hand van 3 wandelroutes (inclusief kaart), met tips voor bezienswaardigheden, eten & drinken, shoppen en uitgaan. Heel geschikt voor een bezoek van een paar dagen, maar niet te diepgravend. Met leuke tips van locals.
Auteur: Miek van Tricht
Uitgever: Mo’Media, 2020

Brugge Complete Reisgids (PDF)

Met deze reisgids ontdek je Brugge via 2 uitgewerkte stadswandelingen die je langs bekende maar ook minder bekende plekken van deze mooie stad leiden. De digitale reisgids Brugge bevat 55 bladzijden A5 in pdf-formaat en is gemakkelijk uit te printen in A4-formaat of te lezen op tablet/smartphone.

Meer dan 27 highlights, met tips van locals en originele stadslegendes, achtergrondinformatie & weetjes en praktische reistips. De reisgids Brugge is na aankoop meteen te downloaden.

Capitool reisgids Vlaamse Kust

In dit boek vind je alle informatie die je nodig hebt om optimaal te genieten van de 70 km lange kust van België. Villawijken uit de belle epoque, natuurgebieden, boeiende musea en veel logeeradressen, restaurants en winkels. Plus ruim aandacht voor het achterland, onder meer Brugge, Damme, Lissewege en de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog 1914-1918 in Ieper en omgeving.
Auteur: Tineke Zwijgers. Fotografie: Dorien Koppenberg
Uitgever: Unieboek, 2016 (3e druk)

Wat & Hoe België

Je vindt in dit boek uitgebreide beschrijvingen van bezienswaardigheden en activiteiten, achtergrondinformatie plus praktische tips voor sfeervol en duurzaam overnachten, eten & drinken, winkelen en ontspannen. Ruim aandacht voor Brugge. Inclusief complete wandel- en fietsroutes, zoals ‘Fietsen in het Brugse Ommeland’.
Auteur: Tineke Zwijgers | Fotografie: Dorien Koppenberg
Uitgever: Kosmos Uitgevers, 2018

De groene reisgids weekend Brugge

De 3-sterrengids voor een geslaagde citytrip Klein in formaat, groot in kwaliteit De ideale gids voor wie slechts één compacte stadsgids in zijn tas wil stoppen en toch geen enkele bezienswaardigheid of topadres wil missen Met een uitneembare stadsplattegrond Elk hoofdstuk heeft zijn eigen kleur, zo vindt u feilloos de informatie die u zoekt
Uitgever: Lannoo, 2015

De leukste B&B’s en hotels

Logeren in Brugge

Hotel Martin's Brugge
Uitzicht op het Belfort vanuit Martin’s Brugge

B&B Tuinhuis De Sterre is een 18e-eeuws tuinhuis achterin de tuin van de eigenaren, met eigen ingang via een poortje. Vijf minuten lopen ten noorden van de Markt. Sfeervol en betaalbaar.

Martin’s Brugge is een centraal achter het Belfort gelegen stadshotel met stijl en aandacht voor duurzaamheid. Met name de kamers in de historische vleugel zijn karaktervol met hun oude plafondbalken. Heerlijke bedden, ruime badkamers en een uitgebreid ontbijt zorgen voor een ontspannen verblijf.

Bourgoensch Hof is een schitterend aan het water gelegen hotel in een pand uit de 16de eeuw. De kamers kijken deels uit op de reien, hebben authentieke historische details en zijn voorzien van modern sanitair. Ontbijt in sfeervolle eetzaal aan het water. Vanuit het hotel zijn de belangrijkste bezienswaardigheden binnen vijf minuten bereikbaar.

Huize Weyne is een kleine B&B met slechts twee kamers, die zijn ingericht met oog voor detail en voorzien van alle luxe. De ligging is perfect: rustig met uitzicht op het verborgen stadspark Sebrechts, maar op loopafstand van de belangrijkste attracties. Gratis parkeren en met gebruik van de zonnige tuin. Ontvangst met Brugse Zot en ‘s ochtends uitgezwaaid met een uitgebreid ontbijt.