HomeBestemmingenBelgiëStadswandeling Brussel: historisch en origineel 

Stadswandeling Brussel: historisch en origineel 

Bewaren
Bewaard

Brussel stond lang in de schaduw van Antwerpen, Brugge en Gent. Maar met originele musea (Banksy, Jacques Brel, Magritte en de Belle Epoque) wordt Brussel steeds populairder. Maak een stadswandeling door de oude stad en neem een kijkje in de mooiste musea.

Toeristen fotograferen Manneken Pis
Manneken Pis

Verlaat Station Brussel Centraal, steek het drukke Europa-kruispunt over en houd scherp links. Steek de Infante Isabellastraat over en volg Putterij, later Duquesnoystraat. Wandel het Sint-Jansplein schuin over en ga Oud Korenhuis in. Op nummer 11 vind je Fondation Jacques Brel.

Fondation Jacques Brel

Fondation Jaques Brel
Fondation Jaques Brel

Zijn bekendste liedjes: Mijn vlakke land, Ne me quitte pas en Marieke. Ook als je ze alleen maar beluistert voel je de passie waarmee Jacques Brel (1929-1978) alles gaf. Breng je een bezoek aan het museum over Brel’s leven en werken, dan krijg je de zanger erbij, zwetend elk lied brengend alsof alles ervan afhangt. In deze Fondation Jacques Brel kun je eindeloos kijken en luisteren naar zijn optredens. Je krijgt een koptelefoon mee en kan steeds inloggen voor een concert of tv-programma waarin Jacques, zijn familie en vrienden aan het woord komen. Heel indrukwekkend zijn de beelden van zijn afscheidsconcert in de Parijse Olympia in 1966. Hij gaat maar door, dept het zweet van zijn gezicht, drinkt een slokje en daar gaat hij weer! Een bijzonder museumbezoek.

- Advertentie -

Manneken Pis

Vervolg de straat met een bocht naar rechts: Eikstraat. Daar vind je op nummer 19 het kleine museum ‘Garde Robe Manneken Pis’. Hier zijn de honderden pakjes te zien die Manneken Pis in de loop der jaren cadeau kreeg (onder meer tijdens staatsbezoeken). Wandel je verder door de Eikstraat, dan vind je het originele, uit 1619 daterende beeld op de hoek van de Eikstraat en de Stoofstraat. Goed kijken, want hij is kleiner dan je denkt!

Wandel de Stoofstraat in, negeer zijstraten en je komt uit op de Grote Markt van Brussel.

De Grote Markt

De Grote Markt van Brussel is opvallend klein, in vergelijking met de evenknieën in andere Belgische steden. Het autovrije plein staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco en maakt een intieme indruk. Hoog rijzen de gebouwen aan vier zijden op, in een opvallend homogene stijl. Dat is ‘te danken’ aan de verwoesting door de Fransen van het grootste deel van de Markt in 1695. Het gemeentebestuur eiste dat alle kooplieden hun gildehuizen herbouwden in Vlaamse renaissance-stijl.

Blikvanger is het 15e-eeuwse stadhuis met zijn 96 meter hoge, licht scheve toren. Het doet nog altijd dienst als gemeentehuis, maar je kunt het op enkele dagen per week van binnen bezichtigen tijdens een (Nederlandstalige) rondleiding. Andere gebouwen om bij stil te staan zijn het Broodhuis (ooit de residentie van de Spaanse koningen, nu een museum over de historie van de stad Brussel). De Duif (waar de verbannen schrijver Victor Hugo woonde) en Het Huis van de Hertogen van Brabant (een groep van zes gildehuizen).

Avondfoto van de Grote Markt in Brussel
De Grote Markt

Verlaat De Grote Markt in de noordoostelijke hoek en wandel de schitterende Galerie de la Reine in, onderdeel van de Sint-Hubertus-Galerijen.

Sint-Hubertus-Galerijen

Deze stijlvolle winkelgalerij was de eerste in Europa en is nog altijd een van de mooiste. De galerij werd in 1847 geopend door Leopold I, de eerste koning van België, nadat het land zich in 1831 onafhankelijk verklaarde van Nederland. Je loopt er heerlijk droog en kunt het hele jaar door iets eten en drinken op een terras. Het gewelfde glazen dak, in Neorenaissance stijl, zorgt daarvoor. De winkels in de Koningsgalerij, Koninginnegalerij en Prinsengalerij huisvesten chique winkels, gezellige cafe’s en restaurants.

Verlaat de Galerijen ter hoogte van de Beenhouwersstraat en sla deze linksaf in. Deze straat gaat over in de Grétysstraat en komt uit bij de Hallenstraat. Sla rechtsaf en verderop linksaf, Bisschopsstraat. Ga verderop rechtsaf, Lakensestraat. Op nummer 28 vind je het Banksy Museum.

Banksy Museum

Jacques Brel is niet de enige wereldberoemde artiest met een eigen museum in Brussel. Ook de geheimzinnige kunstenaar Banksy is vertegenwoordigd. Niet in een gelikt museumgebouw, maar in een loods achter een café. Daar hangt van bijna al zijn werk een fraaie replica en elke bezoeker zal er werk vinden dat bekend is. Zoals de kinderen met de rode ballon in de vorm van een hart, de actievoerder die niet met stenen gooit, maar met een blos bloemen.

Magritte Museum
Magritte Museum

Banksy is zonder twijfel de beroemdste en meest controversiële street artiest van nu. Zijn werk is niet altijd activistisch (geweest). Zo zie je ook het schilderij van een vrouw die de donkere strepen van een zebra wast en aan de lijn hangt om te drogen. Of ‘The Lovers’, waarop een man uit het raam tuurt omdat hij zijn vrouw verdenkt van overspel. Niet onterecht. Haar lover hangt net buiten het gezichtsveld van de echtgenoot. Aan één hand. Na afloop van je bezoek verlaat je het museum ‘through the giftshop’.

Schone Kunsten

Na deze wandeling met museumbezoek nog tijd en energie over? Bezoek de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten. Dit zijn eigenlijk drie musea: voor oude kunst (15e-18e eeuw), moderne kunst (19e-20e eeuw) en het Magritte Museum, gewijd aan de surrealistische Belgische schilder René Magritte (1898-1967). Samen bevatten ze de mooiste en grootste collectie Vlaamse kunst ter wereld. Van Rubens, de Bruegels en Hans Memling tot James Ensor, Paul Delvaux en Constant Permeke.

Je komt doorgaans binnen in het Museum voor Oude Kunst, in een neoclassicistisch gebouw uit 1887. Vandaar daal je langzaam ‘de berg’ af naar de moderne tijd. Bijzonder is hoe ook de exposities op het laagste niveau gebruikmaken van het van boven afkomstige daglicht.

Brussel praktisch

Route-informatie

Start: treinstation Brussel Centraal
Duur: hele of halve dag, inclusief museumbezoek
Brussels Card: met de Brussels Card kun je 1, 2 of 3 dagen zonder bijbetaling terecht in (bijna) alle musea van Brussel. Met enige bijbetaling reis je met de Brussels Card ook gratis met het openbaar vervoer. Kosten 32, 44 of 50 euro (inclusief OV 40, 59 of 69 euro). 

Hoteldeals in Brussel

Booking.com

Leuke dingen doen in Brussel

Reisgidsen over Brussel (België)

Wat & Hoe reisgids, Antwerpen en Brussel

Antwerpen, Brussel, Gent en Brugge. Maar ook wat minder druk bezochte steden als Luik, Leuven, Mechelen en Charleroi. België grossiert in steden die je uitnodigen voor een lang weekend. Om hun fantastische musea te bezoeken, een stadswandeling te maken en lokale lekkernijen te proeven. En breng ook zeker een bezoek aan kleinere plaatsen, daal eens af in een oude mijn of het voormalig riool van Antwerpen, ga eindeloos wandelen of fietsen in de Belgische natuur. Van de uitgestrekte Ardennen tot de Vlaamse Voerstreek en Unesco Werelderfgoed De Hoge Kempen. In onze reisgids vind je inspiratie voor vele vakanties en lange weekenden.
Auteur: Tineke Zwijgers. Fotografie: Dorien Koppenberg. Uitgever: Kosmos, 2024

Brussel Citygids (PDF)

Praktische reisgids met 5 uitgewerkte wandelingen. Die voeren je langs bekende maar ook minder bekende plekken van Brussel. Ontdek alle bezienswaardigheden via een stadswandeling in het centrum. Met veel informatie over de rijke geschiedenis en stadslegendes. Wandel door de Europese wijk, ontdek de Heizel van het Atomium tot het Chinees Paviljoen. Wandel langs de vele stripmuren in Brussel en ontdek de Belgische stripgeschiedenis. Met achtergrondinformatie & weetjes, praktische reistips en leuke adresjes om te eten en drinken.
De digitale reisgids Brussel bevat 91 bladzijden A4 in pdf-formaat. Makkelijk uit te printen of te lezen op tablet/smartphone.

Nieuw in reisgids Brussel is de verrassende wandeling in Molenbeek, langs street-art en industrieel verleden. De stripwandeling kreeg een update met leuke extra stops (foodmarket Wolf en Brasserie Ploegmans). Ook de centrumwandeling is uitgebreid en nog gebruiksvriendelijker.

Time to momo Brussel

Prima reisgids om je weg te vinden in Brussel. De 6 stadswandelingen brengen je naar de mooiste plekjes. Van trendy hotspots tot historische straatjes en pleinen. Met leuke horecatips en ‘snuffel’winkeltjes. Inclusief stadsplattegrond en app.

Uitgever: Mo’Media, 2021

De leukste hotels

Logeren in Brussel

Beverly Hills Hotel
Fijn en intiem hotel in een rustige straat aan de rand van het historisch centrum. Vanaf hier wandel je via kleine straatjes en plantsoenen in een klein half uur naar de Grote Markt. De kamers zijn gezellig ingericht en zelfs in de kleinste vind je alles wat je nodig hebt: badkamer, koffie & thee en een fijn bed met genoeg verlichting. De ontvangst is vriendelijk en in de knusse bar is het goed toeven. Ontbijt boek je apart bij.

Maison Arya
Vriendelijk, kleinschalig en sfeervol hotel, iets ten noorden van de Grote Markt en vlakbij het Begijnhof. De kamers zijn stijlvol ingericht met een themakleur en een ruime badkamer. Het ontbijt is in principe inbegrepen en wordt geroemd door andere gasten. Op de kamer kun je zelf koffie en thee maken.

Hooome
Kleinschalig hotel, gelegen aan een vrij rustige laan in Elsene. Vanuit hier kun je makkelijk onze Art Nouveau-wandelroute in je programma opnemen. Maar ook het stadscentrum is dichtbij. De eigenaar stuurt je een toegangscode voor het pand en je kamer en zet ’s ochtends een ontbijt klaar voor de gasten.

Edouard Boat
Zoek je het graag buiten de gebaande paden? Boek dan een overnachting in de haven van Brussel. Het lijkt ver van de toeristische wijken, maar in een klein half uur wandel je (deels over de kade) naar de Grote Markt. De boot is ruim en gezellig ingericht, met een badkamer en je kunt er zelf koken.

- Advertentie -
- Advertentie -

Meest gelezen deze week

- Advertentie -

Nieuwste reportages

- Advertentie -

Boekentips

Dwars door de Lage Landen

var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1714138201791", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9300000175074886","familyId":"","siteId":"2864","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":false,"linkName":"Dwars%20door%20de%20Lage%20Landen%202%2C%20Arnout%20Hauben","linkSubId":""}; Arnout Hauben gaat opnieuw op pad dwars door zijn zo geliefde Lage Landen. Samen met kompanen Ruben en Philippe wandelt hij deze...
- Advertentie -