Het mooiste beekdal van België. De romantiek van een historisch kuuroord. Voor mooi wandelen in de Ardennen hoef je niet ver te reizen. Het ‘Land van de Bronnen’ begint direct onder Luik en voert je door weidse valleien, langs rivieren en fraaie kastelen.

Ardennen, Het dal van de Ninglinspo
Het dal van de Ninglinspo

Zodra we de bebouwing en industrie van Luik achter ons hebben gelaten, daalt de rust van de Ardennen op ons neer. Golvende weilanden, dichte bossen en vanaf een viaduct zien we in de diepte een dorpje aan een rivier. We verlaten de snelweg en rijden Sougné-Remouchamps in, ook wel Trois-Ponts genoemd naar de drie bruggen over de Amblève, vlak naast elkaar. We zijn direct in de vakantiestemming.

Na een kop koffie op het terras van Hotel Bonhomme rijden we langs de rivier (N633) naar het startpunt van een van de mooiste wandelingen die je in de Ardennen kunt maken: door het dal van de beek Ninglinspo.

- Advertentie -

Het beekdal van de Ninglinspo is volgens veel Belgen het mooiste van de Ardennen

Het dal van de Ninglinspo

Naast Auberge du Ninglinspo in buurtschap Sedoz staat de parkeerplaats voor wandelaars al aardig vol. In onze wandelgids lezen we dat het beekdal van de Ninglinspo volgens veel Belgen het mooiste van de Ardennen is en we zijn vandaag niet de enigen die het moois gaan bekijken. Vanaf de parkeerplaats start een gemarkeerde wandelroute (met blauw vierkant) van ruim 6 km.

Die volgt eerst de beek zo’n 3 km en keert dan dwars over enkele zijbeken en door het bos terug naar het startpunt. De markering is uitstekend verzorgd en waar het parcours lastig is, zijn bruggetjes, trappen en vlonderpaden gebouwd. Een nadeel is er ook: de route is populair en je hebt steeds andere wandelaars in het vizier.

Wij kiezen voor de ruim 8 km lange route uit de Rother wandelgids Ardennen & Hoge Venen. Die volgt eerst een stukje de gemarkeerde route, maar stapt later over op een andere route, waar het heerlijk rustig is. Dat blijkt een goede keuze.

Het dal van de Ninglinspo, Ardennen
Het dal van de Ninglinspo

Betoverend

Vanaf de parkeerplaats passeren we een oude boerderij, waarna het pad onverhard raakt en ons een smalle, betoverende kloof in voert. Een soort lustoord, waar de zon omfloerst door het groen de bodem bereikt en waar het water van de beek zich via zwerfkeien en cascades doorheen perst. We meanderen van de ene oever naar de andere, overstekend via een bruggetje of door van steen tot steen te springen. Het is zomer en heeft al even niet geregend, dus het water staat niet hoog.

Maar wie verkoeling zoekt kan geregeld baden in poelen, met namen uit de mythologie zoals Bain de Diane. Diane is tevens een hoge rots, die het pad langs de Ninglinspo verspert. De wandelroute voert de wandelaar het zijdal in van de beek Ruisseau des Blanches Pierres.

Brandgang

Brandgang, Ardennen
Brandgang

Na Bain de Diane scheiden onze wegen. De blauwe route gaat rechtdoor langs de zijbeek, de Rothergids leidt ons over Dianes rots heen.

Een flink klimmetje en we volgen even de wit-rode markering van de GR 571 (een regionaal langeafstandspad). Dan zijn we terug aan de oever van de Ninglinspo. Geen mens om ons heen en het enige dat we horen zijn de fluitende vogeltjes en het kabbelend water. Gestaag klimmen we omhoog in het dal, tot we op een open plek in het bos uitkomen. Hier gaan we linksaf en wandelen we zo’n 2 km over een brede brandgang tussen dennenbossen.

Goed achterom kijken!

De route wordt nu gemarkeerd door een rode ruit, maar aangezien we tegen de looprichting ingaan, zien we de markering doorgaans alleen als we achterom kijken. Bij twee oude eiken (met het rode ruitje aan de achterkant!) gaan we linksaf terug het bos in en dalen af door het dal van de beek Ruisseau de la Chaudière. Na de zonnige brandgang verwelkomen we terug de koelte onder de bomen. Bij de picknickplaats Vieux Chera wisselen we nog eenmaal van markering en volgen nu het groene vierkant langs de oever van de beek tot de Cascade de la Chaudière. We zijn weer bij de blauwe route en wandelen terug naar de parkeerplaats.

Route-informatie

Start- en eindpunt: wandelparkeerplaats bij Auberge du Ninglinspo, aan de N633 tussen Sougné-Remouchamps en Stoumont.
Afstand: 6 km (blauw vierkant met cijfer 21) of 8 km (Rothergids route 29).
Niveau: gemiddeld (smalle paadjes en geregeld klimmen en dalen).
Meer info: Maison du tourisme Ourthe-Vesdre-Amblève

Tussen Theux en Becco

Een meer weidse blik op de Ardense natuur krijgen we tijdens de Rothergids wandeling ‘Tussen Theux en Becco’. Vanaf de kapel in Franchimont wandelen we eerst langs het spoor en de beek Wayai. Dan klimmen we tussen velden en door stukjes bos gestaag richting het oude boerendorp Becco, dat we na een korte afdaling binnenwandelen. Vanaf de andere kant van het dorp lopen we over een veldweg naar het prachtige dal van de beek Ruisseau de Targon.

We passeren twee kasteeltjes en dalen na het charmante dorp Jevoumont (soms steil) af naar Theux. Daar zouden we ons op Place du Perron kunnen laven op een gezellig terras. Het eindpunt is echter bijna in zicht en we lopen door naar Franchimont. Van daaruit rijden we omhoog naar het laatste kasteel van deze dag: de ruïne van Franchimont. Een fotogenieke plek op een rots met een panoramisch uitzicht. Plus het lommerrijke terras van la Brasserie de Franchimont. Voor ons een waardige afsluiting van deze wandeldag.

Route-informatie

Start- en eindpunt: kapel van Franchimont aan de N62 tussen Theux en Spa.
Afstand: 12,7 km (Rothergids route 23).
Niveau: makkelijk.

Rond mondain Spa

‘Café Europa’. Dat is de bijnaam van het beroemde kuuroord Spa, met zijn geneeskrachtige warme bronnen. Hier komen al sinds de 17de eeuw vorsten en edelen op zoek naar genezing en ontspanning. Hoewel Spa nog genoeg sporen toont van dit mondaine verleden, kun je hier tegenwoordig ook als gewoon burger goed terecht voor een kuur- en wandelvakantie.

De Rothergids wandeling ‘Van Café Europa de Fagne de Malchamps in’ voert ons vanuit hartje Spa de heuvels in, trakteert op fijne vergezichten en laat ons pas uitpuffen bij het Vliegeniersmonument op het hoogste punt. Dan zijn we in het imposante hoogveen van Malchamps. Hoewel we boven weinig schaduw vinden, is de route uitstekend te lopen op een warme zomerdag. Tussen Spa en het hoogveen lopen we door het bos, over beukenlanen en door enkele nauwe beekdalen. Een prachtige en afwisselende route!

Route-informatie

Start- en eindpunt: Office du Tourisme, Place Royal in Spa.
Afstand: 16 km (Rothergids route 20).
Niveau: gemiddeld (lange wandeling met gestage klim).
Lichter alternatief: route 21 ‘Door de Fagne de Malchamps’ (10,7 km rond het hoogveen, zonder de klim van en naar Spa.

De beste reisgidsen

Rother wandelgids Ardennen & Hoge Venen

Onze aanrader voor veel wil wandelen in de Ardennen! De gids bevat maar liefst 50 wandelingen. In de inleiding tref je (beperkt) toeristische informatie over de regio aan. De routes zijn verspreid over 4 regio’s: De Hoge Venen & Oostkantons, het Land van de Bronnen & het Amblèvedal, de provincie Luxemburg en Langs de Maas en de Lesse. Ze variëren van enkele uren tot een hele dag en zijn opgedeeld in 2 niveau’s, van makkelijk tot tamelijk moeilijk. Zeer duidelijke routebeschrijvingen, met foto’s, kaartje, staafdiagram over klimmen en dalen en voldoende achtergrondinformatie.
Uitgever: Elmar, 2015.

Ardennen complete rondreis

In deze digitale reisgids ontdek je bekende maar ook minder bekende plekjes in de Belgische Ardennen. €15,00

 • Ontdek de Belgische Ardennen in 8 verschillende regio’s:
  • Oostkantons
  • Het land van de bronnen: Spa – Stavelot
  • Het land van Namen
  • Langs de Ourthe, Bier en attracties rond Dinant
  • Actief rond Marche-en-Famenne
  • Semoisvallei en Bouillon
  • Van Bastogne tot de Gaume
 • 7 autoroutes: toeren door het Ardeens decor
 • 16 luswandelingen uitgetekend in volle natuur
 • 4 fietsroutes voor e-bikes
 • 9 stadswandelingen met o.a. Namen, Bouillon, Durbuy, Arlon en Marche-en-Famenne
 • Proef de typisch Ardeense specialiteiten en degusteer Belgische kazen en bieren
 • Dé gids voor een totaalbeleving + hidden spots die je niet in andere reisgidsen zal vinden

Wat & Hoe onderweg België

Onze eigen reisgids over heel België’. Je vindt in hierin uitgebreide beschrijvingen van bezienswaardigheden en activiteiten, achtergrondinformatie plus praktische tips voor sfeervol en duurzaam overnachten, eten & drinken, winkelen en ontspannen. Met veel aandacht voor het ‘Land van de Bronnen’, Spa en de Hoge Venen.
Auteur: Tineke Zwijgers. Fotografie: Dorien Koppenberg
Uitgever: Kosmos Uitgevers, 2018

ANWB Extra Ardennen

De ANWB extra gidsen zijn handig tijdens een kort bezoek aan deze regio, waarbij je snel een keuze moet maken tussen de vele bestemmingen. Met de top tien van niet te missen bezienswaardigheden ben je daar dan zo uit. Je treft er pasklare routes door de regio, tips voor logeer- en eetgelegenheden en bovendien enkele volledig uitgeschreven routes. Van Luik tot de Hoge Venen en van Bouillon tot de Semois. Inclusief handig uitneembare kaart met daarop tips voor eten, drinken en uitgaan.

Uitgever: ANWB, 2018

De leukste hotels

Logeren in het Land van de Bronnen

Het terras van restaurant Umami in het R Hotel
Het terras van restaurant Umami in het R Hotel

Een uitstekend uitgangspunt voor een wandeling in het Land van de Bronnen is het R Hotel. De kamers zijn sfeervol ingericht, je kunt er genieten van zwembad en spa en hebt vanaf het terras een heerlijk uitzicht over het dal. In het restaurant wordt fantastisch gekookt en ook het ontbijt is elke dag opnieuw een verrassing. Vanaf € 110 (B&B voor 2 personen).

We verbleven zelf ook in La Chrisnie, een knus en schoon appartement in Theux-La Reid. Het ligt op korte afstand van de beschreven wandelingen. De eigenaren zijn vriendelijk, behulpzaam en laten je geheel vrij. Ruime tuin bij het appartement met verkoelende bomen, ligstoelen en eethoekje. Vanaf € 75 per nacht (logies voor 2 personen).

Ook dichtbij de Ninglinspo-wandelroute is hotel-restaurant Bonhomme een aanrader. Leuk en historisch ogend pand, fijn restaurant en groot terras, vriendelijke ontvangst. Geschikt voor kort verblijf. Vanaf € 90 (B&B voor 2 personen).

Wandelvakantie in de Ardennen

SNP Natuurreizen

SNP biedt 2 wandelvakanties in de Ardennen aan.

De 5-daagse reis De mooiste Ardenner Vallei voert je door het dal van de Semois in het zuiden. Je volgt enkele van de spectaculaire bochten, bezoekt Bouillon en kijkt spectaculair uit over de rivier.

Ook de 5-daagse wandeltocht Langs Maas & Lesse biedt fraaie uitzichten (vele kastelen!), mooie klimmetjes en afdalingen. Je logeert in charmante boerendorpen.