HomeBestemmingenBelgiëStadswandeling Luik: op zoek naar de charme

Stadswandeling Luik: op zoek naar de charme

Bewaren
Bewaard

Grauwe industriestad aan de Maas. Dat is het beeld dat veel mensen hebben van Luik. De charme ligt er niet voor het grijpen, maar is te vinden als je even scherper kijkt. Wandel door de historische stad, beklim de Trappen van Bueren, treed in het spoor van Georges Simenon en ga op zoek naar de charme van Luik.

De Trappen van Bueren in Luik
De Trappen van Bueren

Geschiedenis van Luik

Luik heeft net als vele steden in de omgeving een roerige historie. Ze was sinds het eind van de 10de eeuw deel van het prinsbisdom Luik. De inwoners voelden zich ongelukkig onder het geestelijk gezag en voerden er zo vaak strijd tegen dat dit Luik de bijnaam ‘Vurige Stede’ opleverde. Het ging er soms bloedig aan toe, zoals in 1468 toen het leger van hertog Karel de Stoute een kwart van de 20.000 inwoners vermoordde.

Op zoek naar de charme van Luik

Tijdens de Franse Revolutie (1795) zagen de burgers eindelijk hun kans schoon en sloopten zij in het kielzog van het Franse leger de Sint-Lambertus-kathedraal. Op de lege plek vind je nu Place Saint-Lambert. Metalen pilaren geven de omtrekken aan van wat ooit een van de grootste kathedralen van Europa was.

- Advertentie -

In de 20ste eeuw werd Luik een centrum van mijnbouw en staalindustrie en was het een welvarende stad. Maar toen de mijnen sloten en het belang van de staalindustrie minder werd, miste Luik net als veel andere Waalse steden de aansluiting met innoverende industrieën. Met een scherpe teloorgang als gevolg.

Wandel je er langs de Maas, met uitzicht op grijze flatgebouwen en soms slecht onderhouden monumenten, dan dringt de sfeer van vergane glorie zich op. Maar Luik kruipt uit het dal en krijgt nieuw elan. Dat blijkt onder meer uit de spraakmakende architectuur van het nieuwe treinstation Luik-Guillemins.

Wandelen door het historisch centrum van Luik

Steegjes in Luik
Een steegje in historisch Luik

Hoewel Luik in 1914 tijdens de Slag om Luik veel te lijden had van de Duitsers, tref je er nog vele historische gebouwen. Tijdens de wandeling Het historisch Hart kom je langs een groot deel van deze gebouwen. Je gaat van start op het centraal gelegen Place Saint-Lambert. Aan het plein staat het gotisch bisschoppelijk paleis, nu zetel van het Paleis van Justitie en de provinciale overheid. Over de Place du Marché en linksaf door de Rue des Mineurs kom je in de straat Hors-Château, die je rechtsaf ingaat. In de zijstraatjes links tref je onder meer de voormalige kerk Saint-Antoine, het oude minderbroederklooster, het vroegere klooster van de ursulinen en de kleurrijke kerk Saint-Gerard.

Vlak voor de kerk Saint-Barthélemy (rechts) kun je links even een kijkje nemen in de bekende ‘doodlopende steegjes’. Deze karaktervolle straatjes vormen een wereld op zich. De huisjes zijn klein, maar goed onderhouden en geven je het gevoel eeuwen terug in de tijd te gaan. Terug in de hoofdstraat ga je bij de kerk Saint-Barthélemy rechtsaf en wandel je via Rue Féronstrée terug naar Place Saint-Lambert.

Trappenwandeling op de hellingen van de citadel

In de noordoostelijke heuvels aan de rand van Luik strekt zich het Parc de la Citadelle uit. De huizen en steegjes aan de voet van de heuvel en onderweg omhoog langs de trappen vormen een schilderachtig en relatief onbekend deel van Luik. Op de hellingen en boven in het park is het groen en rustig.

De Trappen van Bueren

Er zijn meerdere wandelingen uitgezet, waarvan je de kaart en de omschrijving (samen met de route van de historische wandeling, zie boven) kunt halen bij het Bureau voor Toerisme.

- Advertentie -

De routes zijn gemarkeerd met gekleurde cirkels en de naam van de route. Onderweg word je beloond met mooie uitzichten op de stad en de Maas. Een goede en vrij eenvoudige route om mee te beginnen is de groene wandeling Les Terrasses. Je gaat van start bij de trappen van Bueren (in een zijstraat van Hors-Chateau). Onderaan, met het gezicht op de trap, ga je linksaf en volg je de bochtige ommuurde straatjes en smalle trappen die je langs de rand van de helling, achterlangs het bisschoppelijk paleis, tot aan de ‘Terrassen’ brengt, een groen plateau boven de oude stad. Hier kun je kiezen: terugkeren langs de groene route of overstappen op de bruine route Favechamps. Deze voert je via Rue Pierreuse (een van de oudste toegangswegen naar Luik) een stukje omhoog.

De Trappen van Bueren

Bij de eerste mogelijkheid om naar rechts te gaan (let op de markering!) stap je over op de oranje route Péri, die je tot boven aan de Trappen van Bueren brengt, waarna je via een afdaling terugkeert naar het begin. De bijna 400 treden zijn een bijzondere bezienswaardigheid. Via de trappen marcheerde vroeger het garnizoen vanuit de citadel de stad in. Ze zijn breed en lijnrecht getrokken en geven van bovenaf een bijna duizelingwekkend uitzicht. Je komt er regelmatig joggers tegen, die hun dagelijks half uurtje hardlopen wat extra gewicht geven.

Tip voor de wat minder actieve wandelaar: neem vanaf Place Saint-Lambert bus 21 naar het Centre Hôspital de la Citadelle. Deze rijdt omhoog naar het ziekenhuis in het park. Vanuit het park kun je dan via de trappen van Bueren naar de stad afdalen.

In het voetspoor van Georges Simenon

George Simenon, Outremeuse, Luik
Standbeeld George Simenon in Outremeuse

De schrijver Georges Simenon (1903-1989) is geboren en getogen in Luik en de stad speelt een rol in zijn romans. Simenon werd vooral bekend met zijn boeken over inspecteur Maigret, die vele moorden oploste in de nabijheid van monumentale plekken in de stad.

Je kunt een leuke wandeling maken door de binnenstad en het Maaseiland Outremeuse, langs plaatsen die voor Simenon belangrijk waren. Zoals zijn geboortehuis in Rue Léopold, de brug waarnaar hij zijn eerste roman noemde (Au pont des Arches), de plek waar hij zijn maagdelijkheid verloor in ruil voor een horloge en de kerkmuur die een rol speelt in Maigret en het lijk aan de kerkmuur.

De wandeling is vooral bestemd voor fans van Georges Simenon, maar ook de moeite waard als je meer wil zien dan alleen de officiële monumenten. Je loopt door de volkswijk in Outremeuse waar Simenon zijn jeugd doorbracht, een plek waarvoor je anders misschien weinig aandacht zou hebben. De routebeschrijving met audiogids kun je gratis downloaden bij het Bureau voor Tourisme.

Luik praktisch

Speur- en wandeltocht

Ontdek Luik wandelend, spelend en lerend met deze zelfgeleide speurtocht en wandeltour in één. Gebruik jouw telefoon als gids, los raadsels op en bekijk de belangrijke bezienswaardigheden van de stad.

VVV Luik

Bij het VVV van Luik kun je kaarten afhalen/kopen met stadswandelingen:
Maison du Tourisme du Pays de Liège
Rue Féronstréé 92
4000 Luik
t +32 (0)4 221 92 21
w www.visitezliege.be

Met de trein naar Luik

Dagelijks meerdere keren, reistijd vanaf Amsterdam ongeveer 3 uur.
Met de trein naar Luik ›

De beste reisgidsen

Provincie Luik

De provincie Luik ligt in het oosten van België maar heeft een heel andere geschiedenis dan de rest van het land. Het is er prachtig om te wandelen of fietsen. Wist je dat je hier op het hoogste punt van België kan staan? En dat de Eerste Wereldoorlog hier begon? Ook vandaag wordt er nog gestreden, maar vooral in auto- en fietswedstrijden. Evelyn Mertens, 2021

Wandelen in Luik

Luik (Liège in het Frans) is een stad van tegenstellingen. Zo staat de historische architectuur soms in schril contrast met de barbaarse nieuwbouw. De stad heeft zich in de laatste tien jaar ontworsteld aan een neergaande spiraal. Als grootste stad van Wallonië bezit Luik interessante musea, galeries, theaters en een beroemde opera. Bovendien is Luik een aantrekkelijke winkelstad en met zijn vele restaurants een stad voor lekkerbekken. De reisgids laat je kennismaken met deze dynamische stad. Robert Declerck, 2024

Wat & Hoe reisgids, Antwerpen en Brussel

Antwerpen, Brussel, Gent en Brugge. Maar ook wat minder druk bezochte steden als Luik, Leuven, Mechelen en Charleroi. België grossiert in steden die je uitnodigen voor een lang weekend. Om hun fantastische musea te bezoeken, een stadswandeling te maken en lokale lekkernijen te proeven. En breng ook zeker een bezoek aan kleinere plaatsen, daal eens af in een oude mijn of het voormalig riool van Antwerpen, ga eindeloos wandelen of fietsen in de Belgische natuurgebieden. Van de uitgestrekte Ardennen tot de Vlaamse Voerstreek en Unesco Werelderfgoed De Hoge Kempen. In onze reisgids vind je inspiratie voor vele vakanties en lange weekenden.
Auteur: Tineke Zwijgers. Fotografie: Dorien Koppenberg. Uitgever: Kosmos, 2024

Time to momo Maastricht en Luik

Ook time to momo heeft Luik ontdekt als toeristische bestemming. Nog niet met een eigen reisgids, maar als uitbreiding van de bestaande gids over Maastricht. Beide steden zijn dan ook goed te combineren. Zowel met de auto als met de trein, en zelfs met de rondvaartboot, ben je vanuit Maastricht zo in Luik. In de gids vind je 3 routes door Maastricht en 1 route in Luik. Deze laatste is geschreven door een inwoner van Luik, die je dus met kennis van zaken door de leukste wijken leidt, met de fijnste bars, restaurants en winkeltjes. De plekjes waar ook de locals graag komen. Mo’Media, 2019

De leukste B&B’s & hotels in Luik

Logeren bij de Trappen van Bueren

Kleinschalige hotels springen er uit in de historische wijk rond de Trappen van Bueren: B&B no 5 bevindt zich in een 18de-eeuws pand aan een rustig pleintje en biedt sfeervolle kamers met alle comfort en een uitgebreid ontbijt. Met gebruik van sauna.
Hotel Hors Chateau is gelegen in de gelijknamige straat en combineert een moderne inrichting met de sfeer van een historisch pand. Ook sfeervol is Ramada Plaza Liège City Center. Dit hotel staat aan de Maas en combineert het modern comfort van een ketenhotel met de sfeer van een voormalig klooster uit de 17e eeuw.

- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Meest gelezen deze week

- Advertentie -

Nieuwste reportages

- Advertentie -

Boekentips

Zes miljoen stappen

Dwars door Amerika loopt een ononderbroken voetpad van 4256 kilometer: de Pacific Crest Trail. Lonely Planet noemde het al ‘een mythisch avontuur’.Hoe komt een...
- Advertentie -