De noordelijke wijk Cannaregio trekt minder toeristen dan San Marco, maar is heel charmant met haar intieme kanalen en kades, fraaie bruggen en het Venetiaanse getto. Een heerlijke plek om rond te dwalen en te genieten van de bijzondere rust in het altijd drukke Venetië.

De wijk Cannaregio in Venetie
Intiem kanaal in Cannaregio

Routebeschrijving

Vanaf het treinstation van Venetië volg je linksaf de Rio Terà Lista di Spagna, die je met een bocht naar links en naar rechts brengt op de Ponte delle Guglie. Het smalle kanaal van Cannaregio wordt druk bevaren door vaporetto’s die vanuit de noordelijke lagune de stad invaren. Het mondt na deze brug uit in het Canal Grande. Geniet staand op de brug even van de levendige sfeer.

Sla aan de overzijde linksaf, volg de kade tot iets voorbij de vaporetto-halte Guglie en ga rechtsaf de Calle del Forno in. Volg deze smalle straat met een hoek naar rechts tot Calle Ghetto Vecchio. Sla linksaf en wandel het getto van Venetië via de brug binnen. Je komt uit op een gezellig plein met terrassen. Vanaf het terras van Ristorante Ipupa kun je deze Campo di Ghetto Nuovo goed overzien.

- Advertentie -

Il Ghetto

Campo de Gheto Novo, Venetie
Campo de Gheto Novo

Het Venetiaanse getto is het oudste getto van Europa en gaf zelfs haar naam aan de term voor ‘joodse enclave’. De naam stamt van een 14de-eeuwse ijzergieterij die op deze plek gevestigd was.

Ghetto betekent ijzergieterij. In 1516 besloot de Raad van Tien (de toenmalige regering van Venetië) dat de joden voortaan bij elkaar op dit eiland moesten wonen. Ze mochten het getto overdag verlaten om te werken als arts, geldschieter of textielhandelaar, maar ‘s avonds gingen de toegangspoorten dicht.

De joodse bevolking groeide hard, maar kreeg niet meer ruimte. Daarom bouwde men in de hoogte en tref je in de wijk opvallend hoge gebouwen. Tot zelfs wel acht verdiepingen hoog. Napoleon liet de toegangspoorten in 1797 afbreken, maar het duurde tot 1866 voor de beperkingen voor joden in Venetië werden opgeheven.

Tegenwoordig wonen er nog zo’n 500 orthodoxe joden in de stad, van wie een deel in het getto. Toch is de sfeer, met de synagoges, joodse winkeltjes en traditioneel geklede joodse mannen, nog vrij authentiek.

In de hoek van het plein vind je Museo Ebraico, dat het verhaal vertelt over de historie van de wijk en het joodse geloof. Op de gevel tref je het Holocaustmonument, zeven bas-reliëfs van Arbit Blatas. Deze verbeelden de deportatie en vernietiging van de joden uit Venetië. Vanaf het plein kun je wat ronddwalen door de straatjes van het getto, dat je via drie bruggen kunt verlaten. Verdwalen lukt niet, als je het getto niet via een van de bruggen verlaat, kom je vroeg of laat weer uit op het centrale plein.

Eten & drinken

Verlaat je het getto aan de zuidkant en keer je terug naar het kanaal van Cannaregio, dan kun je voor een koosjere lunch terecht bij Gam Gam. Ga je naar buiten door de noordelijke poort, dan is het een aanrader om in de straat Corte Zappa koffie te gaan drinken bij Torrefazione Marchi, een bijna honderd jaar oude koffiebar met een opvallend eigentijds interieur. Hier wordt koffie gebrand en geschonken en de bekendste variant is Spoza (‘koffie van de bruid’), een mengsel van acht soorten arabica. Vind je het lekker, dan kun je een pakje kopen voor thuis.

De wijk Cannaregio is klein, wordt in het westen en noorden begrensd door de lagune en in het zuiden door het Canal Grande. Je kunt er nauwelijks verdwalen, maar toch is dat precies wat je er moet doen.

Ristorante Ai Tre Archi, Venetie
Ristorante Ai Tre Archi

Ga wandelen zonder stratenplan en kijk alleen maar om je heen. Geregeld stuit je op een hek of poort en moet je op je schreden terugkeren. Maar je wordt onderweg beloond met prachtige doorkijkjes, intieme pleintjes, arcades, fraaie bruggetjes en kleine kerken.

Lukt het je niet om zelf terug te keren naar het kanaal van Cannaregio, neem dan aan de noordkant vaporetto 41 of 51 (vanaf Fondamente Nove, Orto of San Alvise) en laat je vorstelijk binnenvaren in het Canal di Cannaregio. Stap af bij halte Tre Archi of Crea en geniet op het knusse terras van ristorante Ai Tre Archi van een goede pizza of pasta. Je zit er tussen de locals, altijd een goed teken!

Shakespeare en Venetië

William Shakespeare portretteerde de joodse gemeenschap van Venetië in zijn beroemde toneelstuk De Koopman van Venetië. De jonge edelman Bassanio leent via zijn vriend Antonio geld om indruk te maken op de mooie en rijke Portia. Antonio’s kapitaal staat uit op zee, dus deze leent het benodigde geld bij Shylock, een joodse geldschieter.

Deze neemt een bijzondere clausule in de overeenkomst op. Als Antonio het geld niet terugbetaalt heeft Shylock recht op een pond vlees uit Antonio’s lichaam. Dat dreigt te gebeuren na het bericht dat Antonio’s schepen zijn vergaan. Shylock eist het vlees op. Bassanio komt met geld van Portia om hem vrij te kopen, biedt zelfs het dubbele maar Shylock wil dat niet. Het gerechtshof vindt Shylock meedogenloos, maar is bang voor de precedentwerking als het de in de overeenkomst vastgelegde rechten schendt. Portia verschijnt vermomd als mannelijke rechtsgeleerde aan het hof en stelt dat Shylock alleen recht heeft op vlees en niet op bloed. Dus als er toch bloed vloeit komt hij in moeilijkheden. Shylock geeft zich gewonnen en wordt gedwongen zich te bekeren tot het christendom.

Cannaregio praktisch

Route-informatie

Start: Ponte delle Guglie (vlakbij het treinstation)
Eindpunt: Ristorante Ai Tre Archi, Canal di Cannaregio
OV-kaart: de goedkoopste manier om (onbeperkt) rond te reizen per boottaxi en bus is met de Tourist Travel Card, te koop op stations en in kiosken. Je kunt kiezen voor 1, 2, 3 of 7 dagen (€ 20, € 30, € 40 of € 60).

De beste reisgidsen

Wat & Hoe stedentrip Venetië

Met deze zeer betaalbare gids heb je alles bij de hand voor een (kort) verblijf in de stad en de omgeving. Een Top-10 selectie, een lijst met hotspots, wandelroutes, vele tips voor logeren, eten & drinken, winkelen en uitgaan, praktische informatie en duidelijke kaarten. Plus veel sfeervolle foto’s.

Kosmos Uitgevers, 2020

Time to momo Venetië

Fris ogende gids, die je in zes wandelingen door Venetië gidst. Je komt langs de bekende bezienswaardigheden, maar krijgt ook tips om het Venetië van de Venetianen te ontdekken. Leuke, minder toeristische eethuisjes, een wandeling vroeg in de ochtend en een markt waar vooral locals hun inkopen doen. Inclusief losse plattegrond en een app met extra’s. Mo’Media 2017.

Capitool Venetië & Veneto

De dikke (350 pagina’s) en degelijke Capitool reisgids is misschien niet de eerste keuze voor een korte vakantie in Venetië. Maar wil je graag alles weten van wat je bezoekt, dan ben je met deze gids goed uitgerust. Vooral de ‘uitgeklapte’ tekeningen van bijzondere gebouwen en de aantrekkelijk vormgegeven spreads ‘Onder de Loep’ vormen een verrijking die typisch is voor de serie Capitool. Met deze gids kun je bovendien op pad in de regio Veneto, inclusief het Gardameer en de Dolomieten. Unieboek | Het Spectrum, 2015

Venetië Citygids (PDF)

Praktische reisgids in PDF. Verken bekende plekken, maar ook enkele verborgen pareltjes. Kuier langs eeuwen geschiedenis en verdwaal in de kleine straatjes. Met volledig uitgewerkte wandeling.
24 bladzijden A4 in pdf-formaat, gemakkelijk uit te printen of te lezen op tablet/smartphone, beschrijft meer dan 35 highlights, biedt achtergrondinformatie, weetjes en praktische reistips, brengt je naar leuke adresjes om te eten en drinken, is na aankoop meteen te downloaden.

De glasblazer

Deze historische roman las ik zelf als voorbereiding op mijn reis naar Venetië en is behalve een spannend boek een uitstekende sfeermaker. Kunstenares Nora Manin gaat op zoek naar het verhaal van haar beroemde voorvader, de legendarische glasblazer Corradino Manin. Nora wordt aangenomen op glasblazerseiland Murano en treedt zo in de voetsporen van Corradino. Ze ontdekt dat diens ware geschiedenis er een is van hartstocht, jaloezie, verraad en zelfs moord. Ambo | Anthos, 2008.

De beste hotels, guesthouses en appartementen in Venetië

Logeren in Venetië

Het zal je niet verbazen dat de Venetiaanse hotels duurder worden naarmate ze centraler gelegen zijn. Een paar honderd euro per nacht in een palazzo bij het San Marcoplein is geen uitzondering en dat loopt flink op als je een paar nachten blijft.

Daarom logeren toeristen geregeld in Mestre, de aangrenzende stad op het vasteland, slechts een half uurtje met de bus verwijderd van de Venetiaanse kanalen. Maar ook in de wat minder drukke Venetiaanse wijken Cannaregio en Dorsoduro kun je best betaalbaar logeren. Onze tips:

  • Het Santa Margherita Guesthouse in Dorsuduro biedt lichte en frisse kamers met eigen sanitair in een rustig buurtje. Je kunt zelf koken in de gemeenschappelijke keuken en met mooi weer ontbijten in de tuin.
  • La Palazzina Veneziana, aan een sfeervol kanaal in Cannaregio, wordt gerund door een familie en biedt rustige en comfortabele kamers in een gezellige omgeving en ‘s ochtends een prima ontbijt.
  • Venice Art Design B&B and apartments in Mestre biedt luxe, design en een uitstekend ontbijt voor een vriendelijke prijs. Met de bus ben je zo in Venetië, maar van hieruit kun je ook prima de omgeving verkennen (Padua, Verona, Triëst).
Individuele rondreis naar Venetië

SNP Natuurreizen

SNP Wandelvakanties

SNP Natuurreizen biedt een 9-daagse individuele rondreis aan naar Veneto.

Je trekt rond per auto, maakt korte wandel- en fietstochten naar keuze. Je bezoekt behalve het Gardameer, Verona en de Grappaheuvels ook Venetië.

Bijzonder aan de reis zijn de logeeradressen: agriturismo op onder meer een wijngoed. Vanaf € 530 per persoon (inclusief logies & ontbijt, wijnproeverij, kaartmateriaal en routes).