Op een steenworp van het mega drukke San Marco-plein vind je Castello. De meeste toeristen laten deze wijk links liggen. Tijdens deze wandeling door het groene Castello kan je je laven aan de koelte van de tuinen, het gezelschap van de Venetianen en pak je evengoed iets mee van de charme van de oude stad.

Wandelen in Castello in Venetië
Even uitrusten onderweg naar Castello

In het groene Castello zoeken de Venetianen koelte onder de bomen. Ze gaan er joggen, picknicken en wandelen. Ook vindt hier jaarlijks tussen juni en november de Biënnale van Venetië plaats. Deze is om en om gewijd aan beeldende kunst (oneven jaren) en architectuur (even jaren). Daarnaast vind je er het Arsenaal, het maritieme machtscentrum van het Venetiaanse Rijk. Het aangrenzende plein is een sfeervolle plek om deze wandeling te onderbreken met een drankje of maaltijd.

Route

De wandeling start aan het water, bij de vaporetto-halte ‘San Marco’. Ga staand met je rug naar het water rechtsaf en wandel over de Riva degli Schiavoni in oostelijke richting. Je loopt langs de paleistuinen en kunt een blik werpen op het beroemde San Marco plein. Het is er mooi, maar vaak veel te druk om echt te kunnen genieten van de fraaie gebouwen. Je passeert het Dogenpaleis en daarna, als je vanaf de brug even naar links kijkt, de ‘Brug der zuchten’.

- Advertentie -

Dogenpaleis

Wandelen in Castello in Venetië
Het Dogenpaleis

Over de Brug der zuchten werden gevangenen van het naastgelegen Dogenpaleis naar de gevangenis gebracht. Dat betekende niet zelden een doodvonnis. Werden ze niet gemarteld of geëxecuteerd, dan was de kans groot dat ze doodziek werden in de pozzi. De kelders onder waterniveau, die als cellen dienst deden, waren extreem vochtig.

In het Dogenpaleis zelf maak je kennis met de Republiek Venetië, zoals die bijna een millennium bestond en vanuit hier geregeerd werd. Je kunt er rondkijken en genieten van de kunst en architectuur van dit roze paleis met zijn witte zuilen. Er zijn ook rondleidingen. Dan neem je tevens een kijkje in de gevangenis en zie je onder meer de cel onder het dak, van waaruit de beroemde charmeur Casanova in 1756 ontsnapte. Van de ‘Brug der zuchten’ vind je replica’s in onder meer Oxford en Cambridge.

Beroemde gasten

De volgende bezienswaardigheid is Hotel Danieli, een van de oudste hotels van Venetië dat gevestigd is in een 15de-eeuws palazzo. Het interieur zit nog vol originele elementen. Denk je het uitzicht eens in van de gelukkigen (onder wie Charles Dickens, Richard Wagner en Marcel Proust) die zich dit hotel konden permitteren. Als zij ‘s ochtends hun luiken openden keken zij uit op het Canal Grande, met aan de overkant het prachtige eiland San Giorgio Maggiore met zijn sierlijke kerk.

Vivaldi in Pieta

Blijf de kade volgen en geniet van de rust die je ervaart als je verder weg loopt van het San Marco-plein. Je passeert de kerk La Pieta, waar al sinds de 17de eeuw concerten plaatsvinden. Een van de beroemdste leveranciers van muziek was Vivaldi, die er componeerde voor het koor. Wandel lekker verder en geniet van het uitzicht over het water. Zeker als je deze wandeling maakt aan het einde van de middag, kijk je schitterend uit over de lagune en de andere eilanden.

Gondels en meer

Drie bruggen na La Pieta passeer je Museo Storico Navale. In deze sfeervolle oude graanschuur kom je alles te weten over de maritieme geschiedenis van Venetië. Je ziet er niet alleen modellen van galeien tot torpedo’s uit de Tweede Wereldoorlog, maar ook een expositie over gondels en andere typisch Venetiaanse vaartuigen. Voor de liefhebber!

Landenpaviljoens

Twee bruggen en vaporetto-halte Giardi verder wandel je de Giardini Pubblici in, de groene long van de stad. Dit park werd aangelegd door Napoleon, die hiermee een stuk moeras drooglegde en en passant wat kloosters sloopte. Het park heet ook wel Giardini della Biennale. Je ziet er dan ook overal de gebouwen staan van de landenpaviljoens. Wandel hier wat rond, ga op een bankje zitten en laat het leven aan je voorbij gaan. Blijf wel aan deze kant van het kanaal dat het park in tweeën snijdt.

De generaal

Wandelen in Castello in Venetië
Koelte in de smalle straatjes van Castello

Verlaat het park bij de Viale Trento (noordwestelijke hoek, vlakbij de vaporetto-halte Giardi en evenwijdig aan de kade). Sla op de kruising rechtsaf, Rio Tera San Isepo. Zo’n 100 meter verder ga je linksaf, Campo San Isepo. Steek het kanaaltje over en ga linksaf, Fondamenta San Giuseppe. Volg deze met een bocht naar rechts en ga op de kruising rechtsaf, Viale Giuseppe Garibaldi. Je komt uit bij het Garibaldi-monument, dat eer bewijst aan een 19de-eeuwse generaal (1807-1882). Hij speelde een centrale rol tijdens de Italiaanse eenwording rond het revolutiejaar 1848.

Volkse sfeer

Loop achter het monument door de hekken en sla linksaf, Via Giuseppe Garibaldi. In deze volkse straat voel je je ver van de drukke toeristenstraatjes. Op zondag wandel je er geregeld onder de lijnen en rekken met drogende was door. Ga na circa 150 meter rechtsaf de steeg Calle del Forno in en steek aan het einde via de brug het kanaal Rio de la Tana over. Volg linksaf de Campiello Tana en ga aan het eind naar rechts, Fondamenta Arsenale.

Monumentale poort

Sla aan het einde linksaf de brug over. Je staat voor de monumentale poort van het Arsenaal van Venetië. Erachter vind je vooral verlaten havengebied. Ook wordt het terrein gebruikt als expositieruimte tijdens de Biënnale. Vervolg je wandeling langs het water links van de poort. Je komt uit bij de kerk San Martino. Loop er omheen en sla voor het water linksaf. Volg eerst de gracht en sla dan linksaf, Calle della Pegola. Die komt uit op de Calle dei Forni, die je rechtsaf ingaat. Deze straat brengt je terug bij de oever, ter hoogte van vaporetto-halte Arsenale. Dit is het eindpunt van deze wandeling.

Wandelen in Castello in Venetië
Bonte wasdag in Castello

Venetië Castello praktisch

Start: San Marco (halte vaporetto)
Eindpunt: Arsenale (halte Vaporetto)
Lengte: 4 km
Duur: 2 uur (inclusief pauzes)
OV-kaart: de goedkoopste manier om (onbeperkt) rond te reizen per boottaxi en bus is met de Tourist Travel Card, te koop op stations en in kiosken. Je kunt kiezen voor 1, 2, 3 of 7 dagen (€ 20, € 30, € 40 of € 60).

De beste reisgidsen

Wat & Hoe stedentrip Venetië

Met deze zeer betaalbare gids heb je alles bij de hand voor een (kort) verblijf in de stad en de omgeving. Een Top-10 selectie, een lijst met hotspots, wandelroutes, vele tips voor logeren, eten & drinken, winkelen en uitgaan, praktische informatie en duidelijke kaarten. Plus veel sfeervolle foto’s.

Kosmos Uitgevers, 2020

Time to momo Venetië

Fris ogende gids, die je in zes wandelingen door Venetië gidst. Je komt langs de bekende bezienswaardigheden, maar krijgt ook tips om het Venetië van de Venetianen te ontdekken. Leuke, minder toeristische eethuisjes, een wandeling vroeg in de ochtend en een markt waar vooral locals hun inkopen doen. Inclusief losse plattegrond en een app met extra’s. Mo’Media 2017.

Capitool Venetië & Veneto

De dikke (350 pagina’s) en degelijke Capitool reisgids is misschien niet de eerste keuze voor een korte vakantie in Venetië. Maar wil je graag alles weten van wat je bezoekt, dan ben je met deze gids goed uitgerust. Vooral de ‘uitgeklapte’ tekeningen van bijzondere gebouwen en de aantrekkelijk vormgegeven spreads ‘Onder de Loep’ vormen een verrijking die typisch is voor de serie Capitool. Met deze gids kun je bovendien op pad in de regio Veneto, inclusief het Gardameer en de Dolomieten. Unieboek | Het Spectrum, 2015

Venetië Citygids (PDF)

Praktische reisgids in PDF. Verken bekende plekken, maar ook enkele verborgen pareltjes. Kuier langs eeuwen geschiedenis en verdwaal in de kleine straatjes. Met volledig uitgewerkte wandeling.
24 bladzijden A4 in pdf-formaat, gemakkelijk uit te printen of te lezen op tablet/smartphone, beschrijft meer dan 35 highlights, biedt achtergrondinformatie, weetjes en praktische reistips, brengt je naar leuke adresjes om te eten en drinken, is na aankoop meteen te downloaden.

De glasblazer

Deze historische roman las ik zelf als voorbereiding op mijn reis naar Venetië en is behalve een spannend boek een uitstekende sfeermaker. Kunstenares Nora Manin gaat op zoek naar het verhaal van haar beroemde voorvader, de legendarische glasblazer Corradino Manin. Nora wordt aangenomen op glasblazerseiland Murano en treedt zo in de voetsporen van Corradino. Ze ontdekt dat diens ware geschiedenis er een is van hartstocht, jaloezie, verraad en zelfs moord. Ambo | Anthos, 2008.

De leukste hotels, guesthouses en appartementen in Venetië

Logeren in Venetië

Het zal je niet verbazen dat de Venetiaanse hotels duurder worden naarmate ze centraler gelegen zijn. Een paar honderd euro per nacht in een palazzo bij het San Marcoplein is geen uitzondering en dat loopt flink op als je een paar nachten blijft.

Daarom logeren toeristen geregeld in Mestre, de aangrenzende stad op het vasteland, slechts een half uurtje met de bus verwijderd van de Venetiaanse kanalen. Maar ook in de wat minder drukke Venetiaanse wijken Cannaregio en Dorsoduro kun je best betaalbaar logeren. Onze tips:

  • Het Santa Margherita Guesthouse in Dorsuduro biedt lichte en frisse kamers met eigen sanitair in een rustig buurtje. Je kunt zelf koken in de gemeenschappelijke keuken en met mooi weer ontbijten in de tuin.
  • La Palazzina Veneziana, aan een sfeervol kanaal in Cannaregio, wordt gerund door een familie en biedt rustige en comfortabele kamers in een gezellige omgeving en ‘s ochtends een prima ontbijt.
  • Venice Art Design B&B and apartments in Mestre biedt luxe, design en een uitstekend ontbijt voor een vriendelijke prijs. Met de bus ben je zo in Venetië, maar van hieruit kun je ook prima de omgeving verkennen (Padua, Verona, Triëst).
Individuele rondreis naar Venetië

SNP Natuurreizen

SNP Natuurreizen
SNP Natuurreizen biedt een 9-daagse individuele rondreis aan naar Veneto. Je trekt rond per auto, maakt korte wandel- en fietstochten naar keuze. Je bezoekt behalve het Gardameer, Verona en de Grappaheuvels ook Venetië. Bijzonder aan de reis zijn de logeeradressen: agriturismo op onder meer een wijngoed. Inclusief logies & ontbijt, wijnproeverij, kaartmateriaal en routes.

Lees ook: Venetië, wandelen in rustig San Marco ›