Meer dan 120 eilanden liggen in de Lagune van Venetië en het is zonde als je tijdens je bezoek slechts die ene wereldberoemde stad bekijkt. Stap in de vaporetto en ga een dagje eilandhoppen. Van de glasblazers van Murano en oogverblindend Burano via het groene Torcello naar dodeneiland San Michele.

Kleurrijke huizen op Burano, Venetië
Kleurrijke huizen op Burano

San Michele, Muranoo, Buranooo, Torcellooooo”, roept de bootsman als hij het hek van zijn vaporetto open schuift. Er volgen nog wat namen, die we niet verstaan. Maar dit is de lijn LN (Laguna Nord) die we moeten hebben voor een dagje eilandhoppen bij Venetië. We schuifelen aan boord en posteren ons bij de ingang voor een onbeperkt uitzicht. Hoe leuk kan openbaar vervoer zijn? In Venetië lijkt het soms op een rondvaart, maar dan zonder stoelgarantie. Hier rijden geen bussen of taxi’s en vindt alle vervoer plaats over water. Terwijl we de groenblauwe lagune oversteken, passeert de postboot. Ook de pakjes worden hier per boot bezorgd. Net als de zieken, zo realiseren we ons als we een ambulanceboot met zwaailicht zien langsvaren.

San Michele, Muranoo, Buranooo, Torcellooooo”, roept de bootsman

Murano, eiland van de glasblazers

We stappen af op Murano, halte Colonna. Van een afstand oogt het eiland met zijn bakstenen panden en schoorstenen als een fabriek. Hier wonen en werken al sinds de 13de eeuw de blazers van het beroemde Venetiaanse glas. De productie werd destijds vanwege brandgevaar verplaatst van hoofdeiland Venetië naar dit toen nog onontgonnen eiland.

- Advertentie -

Aan het eind van de kade slaan we linksaf en slenteren langs een smal kanaal met boogbruggetjes richting Murano’s Canal Grande. We snappen meteen waarom Murano ‘Klein Venetië’ wordt genoemd. Het is wat sjofeler, maar even kleurrijk als de grote broer en beslist rustiger. Op de kade hoeven we niet steeds uit te wijken voor andere toeristen en kunnen we rustig de etalages van de glaswinkels bekijken. Het aanbod is niet zo aan ons besteed, maar kleurig en kunstig gemaakt is het zeker.

Langs het Canal Grande van Murano

Mooier wordt het glas aan het eind van de kade met het blauwe kunstwerk Cometa di Vetro, de ‘ster van glas’.

Murano
Murano

Dan staan we aan het Canal Grande van Murano, dat je slechts via één brug kunt oversteken. We lopen linksaf, bewonderen het Pallazo da Mula, keren op onze schreden terug, steken over en gaan aan de overkant rechtsaf. Daar vinden we om de hoek naar links Museo del Vetro. Dit toont de historie van Murano en de glasindustrie, met mooie oude stukken. In de naastgelegen kerk Santa Maria e Donato bewonderen we een fraaie mozaïekvloer.

We blazen uit op het terras van bar Al Canton en kuieren terug richting halte van de vaporetto. Nu nemen we de buitenrand van Murano. Bij het glazen kunstwerk Cometa di Vetro steken we het kanaal over, houden links aan en volgen bij het Canal Grande rechtsaf Fondamenta Antonio Colleoni. Na de bocht naar rechts passeren we enkele glasfabrieken, waar je terecht kunt voor een rondleiding (met verkoopdemonstratie!). We komen uit bij de vuurtoren van Murano, waar we de vaporetto nemen naar Burano.

Burano: felgekleurd en mierzoet

We varen door smalle kanalen, passeren (bijna) onbewoonde eilandjes en kijken mooi uit op Venetië en Murano.

Burano
Burano

De pracht van Burano houdt zich schuil tot en met de aanlegplaats, een brede kade onder lommerrijke bomen. Maar als we door een smalle steeg bij het eerste kanaal aankomen, raken we prettig verblind door de felgekleurde huizen. En dat is precies de bedoeling. De vissers schilderden hun huizen traditioneel zo bont mogelijk, zodat zij in dichte mist makkelijk thuis konden komen. Met een beetje geluk zaten hun vrouwen dan voor de deur te kantklossen. Want daar staan zij weer bekend om.

Ronddwalen

Nu het op 8 km afstand gelegen Venetië een van de drukst bezochte bestemmingen ter wereld is, wordt het voor de bewoners van Burano lastig om hun tradities in ere te houden. In de lokale kantwinkels wordt zelfs borduurwerk uit Hongkong verkocht. Maar evengoed genieten wij met volle teugen van de gekleurde huizen, die zo mooi weerspiegelen in het water. Voor de deur liggen bootjes, over het water zijn bruggetjes gebouwd en aan het eind van de straatjes glinstert de zee. Een wandelroute volgen is niet nodig. Het eiland is klein, nodigt uit tot dwalen en vroeg of laat kom je weer uit bij de halte van de vaporetto. Pasta en verse vis eten op een terras is een feestje en als toetje kopen we een zakje busolai, de mierzoete anijskoekjes van Burano. Daar snoepen we van op de vaporetto naar het volgende eiland: Torcello.

Kippenvel op Torcello

Op het groene en wat moerassige Torcello wonen slechts zo’n twintig mensen. Die krijgen in het zomerseizoen gezelschap van het personeel van de paar restaurants die het eiland telt. Maar echt druk wordt het zelden op Torcello. Hier komen vooral Italianen voor hun weekenduitstapje, vandaag zelfs een gezelschap voor een bruiloft. We maken een aangenaam ommetje over smalle wandelpaden en luisteren in de deuropening van eilandbasiliek Santa Maria dell’Assunta naar de zangeres die straks het Ave Maria gaat brengen. Kippenvel!

Torcello: lekker kleinschalig

We beklimmen de kerktoren en kijken nogmaals naar Burano, Murano en tal van onbekende eilandjes. In de verte glinsteren de koepels van de Venetiaanse godshuizen in de middagzon. Torcello telde ooit wel 20.000 inwoners, afstammelingen van vluchtelingen die zich hier verschansten na een barbaarse aanval op Venetië. Vanaf de 15de eeuw keerden de meesten ‘terug’, ook omdat toen op Torcello malaria heerste. Het is moeilijk voor te stellen dat het kleine eiland ooit zoveel inwoners kon herbergen. Het ziet er vanaf de toren klein en beperkt bewoonbaar uit. Dat is ook de charme van Torcello: lekker kleinschalig.

De doden van San Michele

Op de terugreis naar Venetië stappen we nog eenmaal af, in het gezelschap van enkele in het zwart geklede vrouwen. Zij gaan hun geliefden eren op San Michele, waar het overbevolkte Venetië zijn doden begraaft. Wij zoeken het graf van componist Igor Stravinsky, maar vinden het niet. Wel passeren we de graven van andere beroemdheden: dichter Ezra Pound en ballet impresario Diaghilev. Deze buitenlandse gasten mogen voor eeuwig rusten op het eiland. De gewone Venetianen worden na een aantal jaren opgegraven en elders verstrooid. In overbevolkt Venetië is altijd plaatsgebrek, zelfs op de begraafplaats.

De avond valt en voor we op zoek gaan naar een gezellig terras stappen we nog eenmaal op de vaporetto voor een tochtje op het Canal Grande (lijn 1 of 82, vaart tussen de haltes Vallareso bij San Marco en Ferrovia). Uitkijkend op paleizen, historische hotels en kerken voelen we ons figuranten in films als Brideshead revisited, Don’t look now en Death in Venice.

Venetie praktisch

Route-informatie

Begin- en eindpunt: Fondamente Nuove (halte vaporetto) voor lijn LN (Laguna Nord); lijn 41,42 voor alleen Murano en San Michele
Duur: 1 dag (inclusief wandelen en bezoek kerk/museum)
OV-kaart: de goedkoopste manier om (onbeperkt) rond te reizen per boottaxi en bus is met de Tourist Travel Card, te koop op stations en in kiosken. Je kunt kiezen voor 1, 2, 3 of 7 dagen (€ 20, € 30, € 40 of € 60).

De beste reisgidsen

Wat & Hoe stedentrip Venetië

Met deze zeer betaalbare gids heb je alles bij de hand voor een (kort) verblijf in de stad en de omgeving. Een Top-10 selectie, een lijst met hotspots, wandelroutes, vele tips voor logeren, eten & drinken, winkelen en uitgaan, praktische informatie en duidelijke kaarten. Plus veel sfeervolle foto’s.

Kosmos Uitgevers, 2020

Time to momo Venetië

Fris ogende gids, die je in zes wandelingen door Venetië gidst. Je komt langs de bekende bezienswaardigheden, maar krijgt ook tips om het Venetië van de Venetianen te ontdekken. Leuke, minder toeristische eethuisjes, een wandeling vroeg in de ochtend en een markt waar vooral locals hun inkopen doen. Inclusief losse plattegrond en een app met extra’s. Mo’Media 2017.

Capitool Venetië & Veneto

De dikke (350 pagina’s) en degelijke Capitool reisgids is misschien niet de eerste keuze voor een korte vakantie in Venetië. Maar wil je graag alles weten van wat je bezoekt, dan ben je met deze gids goed uitgerust. Vooral de ‘uitgeklapte’ tekeningen van bijzondere gebouwen en de aantrekkelijk vormgegeven spreads ‘Onder de Loep’ vormen een verrijking die typisch is voor de serie Capitool. Met deze gids kun je bovendien op pad in de regio Veneto, inclusief het Gardameer en de Dolomieten. Unieboek | Het Spectrum, 2015

Venetië Citygids (PDF)

Praktische reisgids in PDF. Verken bekende plekken, maar ook enkele verborgen pareltjes. Kuier langs eeuwen geschiedenis en verdwaal in de kleine straatjes. Met volledig uitgewerkte wandeling.
24 bladzijden A4 in pdf-formaat, gemakkelijk uit te printen of te lezen op tablet/smartphone, beschrijft meer dan 35 highlights, biedt achtergrondinformatie, weetjes en praktische reistips, brengt je naar leuke adresjes om te eten en drinken, is na aankoop meteen te downloaden.

De glasblazer

Deze historische roman las ik zelf als voorbereiding op mijn reis naar Venetië en is behalve een spannend boek een uitstekende sfeermaker. Kunstenares Nora Manin gaat op zoek naar het verhaal van haar beroemde voorvader, de legendarische glasblazer Corradino Manin. Nora wordt aangenomen op glasblazerseiland Murano en treedt zo in de voetsporen van Corradino. Ze ontdekt dat diens ware geschiedenis er een is van hartstocht, jaloezie, verraad en zelfs moord. Ambo | Anthos, 2008.

De leukste hotels, guesthouses en appartementen in Venetië

Logeren in Venetië

Het zal je niet verbazen dat de Venetiaanse hotels duurder worden naarmate ze centraler gelegen zijn. Een paar honderd euro per nacht in een palazzo bij het San Marcoplein is geen uitzondering en dat loopt flink op als je een paar nachten blijft.

Daarom logeren toeristen geregeld in Mestre, de aangrenzende stad op het vasteland, slechts een half uurtje met de bus verwijderd van de Venetiaanse kanalen. Maar ook in de wat minder drukke Venetiaanse wijken Cannaregio en Dorsoduro kun je best betaalbaar logeren. Onze tips:

  • Het Santa Margherita Guesthouse in Dorsuduro biedt lichte en frisse kamers met eigen sanitair in een rustig buurtje. Je kunt zelf koken in de gemeenschappelijke keuken en met mooi weer ontbijten in de tuin.
  • La Palazzina Veneziana, aan een sfeervol kanaal in Cannaregio, wordt gerund door een familie en biedt rustige en comfortabele kamers in een gezellige omgeving en ‘s ochtends een prima ontbijt.
  • Venice Art Design B&B and apartments in Mestre biedt luxe, design en een uitstekend ontbijt voor een vriendelijke prijs. Met de bus ben je zo in Venetië, maar van hieruit kun je ook prima de omgeving verkennen (Padua, Verona, Triëst).
Individuele rondreis naar Venetië

SNP Natuurreizen

SNP Wandelvakanties

SNP Natuurreizen biedt een 9-daagse individuele rondreis aan naar Veneto.

Je trekt rond per auto, maakt korte wandel- en fietstochten naar keuze. Je bezoekt behalve het Gardameer, Verona en de Grappaheuvels ook Venetië.

Bijzonder aan de reis zijn de logeeradressen: agriturismo op onder meer een wijngoed. Vanaf € 540 per persoon (inclusief logies & ontbijt, wijnproeverij, kaartmateriaal en routes).