Het Spaanse eiland Ibiza staat vooral bekend als feesteiland. Toch komen toeristen ook voor de rustige baaien en strandjes of om te wandelen op Ibiza. Een van de troeven is hoofdstad Eivissa, met de middeleeuwse wijk Dalt Vila en de ruige visserswijk Sa Penya. Deze korte stadswandeling leid je langs de mooiste plekjes van historisch Eivissa.

Zicht op de oude stad van Eivissa
Zicht op de Dalt Vila.

Routebeschrijving

De wandelroute start op de kade bij de jachthaven (zie onder). Wandel, staand met je rug naar de obelisk, de wijk in via Plaça de Sa Tertiúlia, houd links aan en volg de Carrer San Telmo langs het gelijknamig restaurant. Ga aan het eind linksaf en daarna rechtsaf, Plaça de la Constitució. Je passeert de Mercat Vell (‘Oude Markt’) en wandelt rechtdoor, schuin omhoog, naar de Portal de Ses Taules.

Filips II en Karel V

De Portal de Ses Taules, een van de toegangspoorten naar de oude stad Dalt Vila, werd eind 16e eeuw gebouwd door de Spaanse koning Filips II. Die is bij ons bekend en vooral berucht als de aartsvijand van Willem van Oranje tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Hij was een fanatiek ketterjager. Boven de poort zie je een inscriptie met zijn wapen. Filips moest tijdens de bouw van de poort de wens van zijn vader, keizer Karel V, respecteren: de muren moesten 2 meter dik worden.

- Advertentie -

Ga door de poort, volg de Pati d’Armes (Arsenaalplein) naar rechts en sla direct scherp links af naar Plaça dels Desemparats. Houd links aan en wandel enige tijd over de rand van de oude stadsmuur. Je komt uit bij het eerste bastion, Baluard de Santa Llúcia, vanwaar je een schitterend uitzicht hebt op de haven, de zee en de wijk Sa Penya.

Uitzicht op de wijk Sa Penya en de haven van Eivissa
Uitzicht op de wijk Sa Penya en de haven

Vervolg je wandeling langs de muur, waarbij je de kerk Sant Domènec passeert. Je komt uit op de Plaça d’Espanya. Ga rechtsaf, steek het plein over en vervolg je route rechtdoor, Carrer de Pere Tur. Ga na Hotel El Corsario linksaf de Carrer Ponent in, langs Hotel Carolina, en aan het eind 2 keer links de Carrer de Joan Roman in. Kies de eerste straat rechts, Carrer Major, die je met een bocht naar links op Plaça de la Catedral brengt.

Plaça de la Catedral

Op dit indrukwekkende plein zijn diverse bezienswaardigheden samengebald. De belangrijkste is de kathedraal, die werd gebouwd tussen de 14de en de 18de eeuw. Op deze plek bevond zich eerder een Moorse moskee en daarvoor een Romeinse tempel. De fraaie klokkentoren, op zo’n beetje het hoogste punt van Eivissa, domineert het zicht op de stad vanuit alle windrichtingen. Wandel het godshuis zeker even binnen (toegang gratis).

Het Castell tegenover de kathedraal is een lappendeken van bouwstijlen en wordt verbouwd tot parador (luxe hotel). Liefhebbers van archeologie kunnen terecht in het Museo Arquelògic.

Verlaat het plein buitenom en vervolg je route rechtsaf langs de muur en enkele bastions. Ga voor Portal Nou rechtsaf, Carrer des Portal Nou.

Als je links via de trappen afdaalt, kom je uit bij S’Escalinata, een leuke hippe bar, waar je lui achterover geleund in kleurige kussens het leven aan je voorbij ziet trekken en geniet van een lekkere lunch. Zit je liever rechtop, wandel dan even rechtdoor en ga lunchen op het Plaça del Sol.

Ontspannen bij bar S'Escalinata, Eivissa
Ontspannen bij S’Escalinata

Sla op de Plaça del Sol rechtsaf en wandel rechtdoor via de Sant Antoni en de smalle Carrer Santa Creu naar de toegangspoort Portal de Ses Taules. Je verlaat Dalt Vila. Wandel de helling af en sla direct scherp rechtsaf terug naar de muur, Carrer del Bisbe Torres Mayans. Volg linksaf de muur, steek schuin rechtdoor de parkeerplaats over naar de Carrer d’Alfonso XII en beklim rechtdoor de trappen. Ga boven schuin rechtdoor de Racó de Santa Llúcia in.

Sa Penya

Na het toeristische Dalt Vila doet Sa Penya een stuk ruiger aan. De voormalige visserswijk is na Dalt Vila de oudste wijk van Eivissa. Overdag wat slaperig, met op straat vooral drogende was, spelende kinderen en luie katten en honden. ‘s Avonds komt de wijk tot leven en kun je er uitgaan. Het is een bijzondere ervaring om de wijk te doorkruisen. Zo dichtbij de toeristische straatjes met hun souvenirwinkels en terrassen krijg je hier iets mee van het ‘echte’ Eivissa.

Volg Racó de Santa Llúcia met een bocht naar links en naar rechts, ga aan het eind rechtsaf 7 treden op, even linksaf en dan rechtsaf Carrer de Bon Aire in. Sla aan het einde rechtsaf richting muur en volg de muur even richting de zee (je passeert aan je linkerhand Van Maaren). Ga aan het eind de helling af en linksaf de trappen af tot een wit muurtje boven de zee.

Sla linksaf de trappen af en ga rechtsaf verder naar beneden door een smal straatje. Je komt uit bij Carrer Fosc en vervolgt rechtsaf via trappen de weg naar beneden. Sla in Carrer de la Mare de Déu rechtsaf tot het bastion aan het eind van de kade langs de jachthaven. Geniet nog even van het uitzicht en volg dan de kade tot je terug bent bij de obelisk.

Sa Penya, Eivissa, Ibiza
Lome sfeer in Sa Penya

Eivissa praktisch

Route-informatie Wandelen op Ibiza: Eivissa

Begin- en eindpunt: obelisk halverwege de kade bij de jachthaven: Plaça d’Antoni Riquer.
Lengte: 3 km
Duur: 0,5 dag (inclusief stops)
Horeca: vlakbij Portal Nou vind je de hippe bar S’Escalinata, waar je ontspant op felgekleurde kussens en lekker en gezond luncht.

De beste reisgidsen over Wandelen op Ibiza

Wat & Hoe select Ibiza & Formentera

Met deze zeer betaalbare gids heb je alles bij de hand voor een verblijf op Ibiza en/of Formentera. Een Top-10 selectie, een lijst met hotspots, vele tips voor logeren, eten & drinken, winkelen en uitgaan, praktische informatie en duidelijke kaarten. Plus sfeervolle foto’s. Ook bevat de gids enkele uitgeschreven routes om te wandelen op Ibiza. De meeste aandacht gaat uit naar Ibiza, maar voor een kort verblijf op Formentera kun je met de gids ook prima uit de voeten.
Auteur: Richard Sale | Uitgever: Kosmos, 2019

Trotter Ibiza – Mallorca – Formentera – Menorca

De degelijke en altijd prettig geschreven Trotter combineert in deze gids alle eilanden van de Balearen en daarin komt wandelen op Ibiza uiteraard ruim aan bod. De gids is vooral geschikt voor als je wat langere tijd rondreist op de Balearen. Maak je tijdens een verblijf van een week daguitstapjes vanuit één logeeradres en blijf je ook een dag op het strand liggen, dan is een goedkopere reisgids als Wat & Hoe select een betere optie.
Auteur: Philippe Gloaguen | Uitgever: Lannoo, 2016

De leukste hotels

"<yoastmark

Agroturismo Sa Talaia is een hooggelegen oase van rust nabij de drukke badplaats Sant Antoni. De 12 kamers en suites zijn gevestigd in een historische toren of vrijstaande witte huisjes. In de tuin vind je heerlijke Balinese dagbedden, een groot zwembad met jacuzzi en altijd schaduw onder de bomen. In het restaurant kun je heerlijk eten, met een opvallend ruime keuze voor vegetariërs. Persoonlijke sfeer in combinatie met veel privacy.

Een eigen huis hartje oude stad. Dat biedt Dalt vila House, een appartement waar je met vier personen kan logeren. Vanaf het dakterras kijk je zowel uit op zee als op de oude stad. Bars en restaurants op loopafstand, maar misschien is het wel leuker om naar de markt te gaan, zelf te koken en op je eigen terras te eten. Te huur vanaf drie nachten.