HomeThemaEilandenFormentera: rutes verdes

Formentera: rutes verdes

Bewaren
Bewaard

Het Spaanse eiland Formentera biedt niet alleen de mooiste stranden van de Middellandse Zee. Het is er ook heerlijk wandelen en fietsen. Met wandelnetwerk Rutes Verdes stippel je zelf je tocht uit. Onderweg kun je lekker afkoelen op een rustig strand. Want dat is nog een troef van Formentera: het is op dit kleine zusje van Ibiza heerlijk rustig.

Plankierpad op schiereiland Trucadors

Formentera is een klein eiland, met een vorm die lijkt op een zeepaardje. Het is ongeveer zo groot als Terschelling en behoorlijk vlak. Alleen het ‘neusje’ en de ‘staart’ van het zeepaard steken wat hoger boven zee uit, met als hoogste punt 192 meter, bij de vuurtoren van La Mola in het oosten.

Het is op dit kleine zusje van Ibiza heerlijk rustig

Rutes Verdes

Formentera is daarmee ook een fijn eiland om te fietsen. Grote delen zijn weldadig rustig en leeg. Alleen in het noorden is het een beetje drukker, in de buurt van haven La Savina en Es Pujols. In deze enige badplaats van het eiland logeren de meeste toeristen. En veel mensen komen vanaf Ibiza, op een half uur varen, een dagje kijken op Formentera.

De lokale overheid zette 32 ‘groene routes’ uit, waarvan er 28 ook geschikt zijn om te fietsen. Het zijn lijnroutes die elkaar geregeld kruisen en waarmee je zelf een tocht kunt uitstippelen. De 32 routes zijn samen goed voor ruim 100 km wandelen en/of fietsen. Ze zijn onderweg gemarkeerd met fraaie houten wegwijzers.

Bij de Toeristeninformatie in hoofdplaats Sant Francesc en in haven La Savina kun je een folder ophalen met een kaart en korte impressies per route. Nog handiger is om het routeboekje en de kaart (deels in het Nederlands!) te downloaden van de toeristische site van Formentera.

Op de planken in Es Pujols

De baai van Es Pujols, Formentera
De baai van Es Pujols

Vanuit ons hotel in Es Pujols volgen we een stukje van Rute Verde 19 (4,6 km) richting het noorden. Het parcours gaat deels over een plankierpad, dat is aangelegd om de kwetsbare duinen te beschermen. We passeren diverse baaien en genieten van het uitzicht. Aan de ene kant wijd uitlopende parasoldennen en aan de andere kant witte stranden en een azuurblauwe zee.

Het zicht op Es Pujols wordt nauwelijks bedorven door de hotels van het dorp. Op Formentera mag niet hoger gebouwd worden dan vier verdiepingen en de meeste hotels zijn ruim opgezet. Is het strand ter hoogte van Es Pujols nog gezellig druk, hoe verder we lopen, hoe stiller de stranden worden. Ideaal voor wie ruimte zoekt.

Het zout der aarde

Voor een compleet rondje ‘om de noord’ huren we een fiets en knopen enkele Rutes Verdes aan elkaar. Vanuit Es Pujols rijden we langs de salines (zoute moeraspoelen) naar Formentera’s haven La Savina.

De Salines, Formentera
De Salines

De salines leverden eeuwenlang het zout waarmee eten werd ingemaakt, maar dat gebeurt nu alleen nog op Ibiza. De poelen van Formentera zijn een vogelreservaat met vaste kolonies zilverreigers, strandlopers en andere waadvogels. Tijdens de vogeltrek rusten er ook flamingo’s uit.

Tot onze vreugde spotten we deze vogels, al zijn ze met hun zachtroze vacht lastig te onderscheiden in de droogvallende wit-roze poelen. Het is een fotogeniek gebied, zeker als het water de witte zouthuisjes en zouthopen tijdens een moment van windstilte weerspiegelt.

Vanuit La Savina rijden we over een zandweg de noordelijke landtong Trucadors op, die zo smal is dat je de zee soms aan beide kanten ziet. Dit is een populaire bestemming voor dagjesmensen uit Ibiza. De meeste fietsers, scooters en huurauto’s reppen zich direct naar de noordelijke punt van het eiland, vanwaar je na een wandeling wadend of zwemmend kunt oversteken naar het onbewoonde eilandje S’Espalmador.

Lunch met de voeten in het zand

Wij stoppen voor de lunch bij strandbar El Tibúron aan de Platja de ses Illetes. In de schaduw van pijnbomen en met de voeten in het zand kijken we hier heerlijk uit over strand en zee. De sfeer is ongedwongen, het eten van hoge kwaliteit en navenant van prijs. In de baai liggen enkele dure jachten waarvandaan telefonische bestellingen binnenkomen. We zien een medewerker met een gevulde tas in zijn hand uitvaren naar een jacht. ‘Thuisbezorgservice’ voor de miljonairs!

Op het smalste deel van de landtong laten we de fiets achter en volgen een combinatie van wandelpad, rul zand en rotsen tot de noordpunt van het eiland. Nu is Ibiza wel heel dichtbij.

Wandelen op hoogte

Een dagje oostwaarts! Zodra we het gezellige dorp El Pilar de la Mola verlaten, is het stil en zien we nauwelijks andere mensen. We combineren routes 27-26-25 tot een dagtochtje van zo’n 10 km. Onze route voert via een droge hoogvlakte en door pijnboombos naar het strand van Es Ram, een fijn plekje. Op het hogere deel van het strand staan met sloophout gebouwde botenbergplaatsen, er liggen een paar mensen te zonnen en op zee staan er een paar te SUP’en.

Es Ram, Formentera
Es Ram

Tijdens onze afdaling liepen we tegen een tekortkoming van de Rutes Verdes aan. Op een kruispunt van zandpaden vonden we geen routebord en moesten we alle mogelijkheden uitproberen voor we ontdekten dat rechtsaf de juiste afslag was (rechtdoor liep dood op enkele botenbergplaatsen, linksaf voerde het pad langs enkele huizen in de verkeerde, oostelijke richting). Eenmaal aangekomen in Es Ram staat er zo’n overvloed aan borden dat het even puzzelen is om de voor ons juiste te kiezen. Met de kaart erbij en wat richtingsgevoel komen we er toch uit.

Wandelen tussen de wijnvelden

Na een snelle duik klimmen we terug naar boven en lunchen we in restaurant El Mirador. Vanaf het terras kijken we weids uit over het eiland en de zee tot aan Ibiza. Op de

De vuurtoren van La Mola, Formentera
De vuurtoren van La Mola

terugweg naar El Pilar wandelen we langs wijngoed Terramoll, een van de twee wijnmakers op Formentera. Je kunt er op afspraak terecht voor een rondleiding met proeverij.

Ter afsluiting nemen we de bus naar Formentera’s oostpunt, waar de witte vuurtoren van La Mola passerende schepen moet afschrikken. Direct achter de vuurtoren dalen rode en grijze rotsen bijna loodrecht af naar zee. Best eng, maar ook schilderachtig tegen de achtergrond van de diepblauwe zee. Een siersteen naast de vuurtoren gedenkt de beroemde schrijver Jules Verne, die deze plek verwerkte in zijn roman Hector Servadac. Het loopt daarin niet goed af met Formentera. Het eiland wordt verwoest door een neerstortende komeet.

Formentera praktisch

Vervoer op Formentera

In Es Pujols en veerhaven La Savina huur je een fiets, scooter of auto bij www.motorentpujols.com. Voor een habbekrats brengt de lijnbus je op de belangrijkste bestemmingen van het eiland. Kijk bij de bushaltes voor de dienstregelingen.

De beste reisgidsen

Wat & Hoe Ibiza & Formentera

Met deze zeer betaalbare gids heb je alles bij de hand voor een verblijf op Ibiza en/of Formentera. Een Top-10 selectie, een lijst met hotspots, vele tips voor logeren, eten & drinken, winkelen en uitgaan, praktische informatie en duidelijke kaarten. Plus sfeervolle foto’s. Ook bevat de gids enkele uitgeschreven wandelroutes. Het hoofdstuk Formentera beslaat slechts een kwart van het aantal pagina’s, maar dat blijkt voldoende om het eiland goed te beschrijven. Auteur: Richard Sale | Uitgever: Kosmos, 2023

Trotter Ibiza – Mallorca – Formentera – Menorca

De degelijke en altijd prettig geschreven Trotter combineert in deze gids alle eilanden van de Balearen en daarin komt Formentera wel aan bod (in zo’n 25 pagina’s), maar niet erg uitgebreid. Een korte beschrijving van de belangrijkste bestemmingen, wat tips voor eten en slapen. Evengoed een fijne gids als je Formentera combineert met Ibiza en/of andere eilanden in de regio. Auteur: Philippe Gloaguen | Uitgever: Lannoo, 2017

De leukste hotels

Logeren op Formentera

Hotel Tahiti, Formentera
Hotel Tahiti

Hotel Tahiti staat direct aan het strand van Es Pujols en heeft een groot zwembad. De kamers zijn schoon, ruim en gezellig, met eigen terras of balkon. Enkele bijzonderheden van Tahiti: de inhoud van de minibar is inclusief, koffie en thee op de kamer, overal in het hotel vind je gezellige en stijlvolle zithoekjes en het ontbijt is top.
Ook bijzonder: de hippe strandbar, waar je lui in de loungekussens en met je voeten in het zand geniet van goede wijn, lekkere muziek en een fijn uitzicht op zee.

Hostal Bon Sal is een zeer sympathiek logeeradres in het gezellige stadje Sant Ferran. De kamers zijn een stuk luxueuzer dan je misschien verwacht bij de term ‘hostal’. Je hebt een eigen badkamer, flatscreen en (bij enkele kamers) balkon. Stijlvol, schoon, centraal gelegen en heel betaalbaar.

Lekker je eigen appartement aan zee? Kijk dan zeker even naar Apartamentos La Fragata in het zuiden van het eiland. Sfeervol ingericht, ruime keuken en een heerlijk terras. Heel populair, dus boek tijdig.

- Advertentie -
- Advertentie -

Meest gelezen deze week

- Advertentie -

Nieuwste reportages

- Advertentie -

Boekentips

Zes miljoen stappen

Dwars door Amerika loopt een ononderbroken voetpad van 4256 kilometer: de Pacific Crest Trail. Lonely Planet noemde het al ‘een mythisch avontuur’.Hoe komt een...
- Advertentie -