De meren, riviertjes en kanalen van de Broads doen wat denken aan de Weerribben of het Vlaamse Meetjesland. Met dit verschil: je krijgt er de Engelse pubs, tearooms en schilderachtige kerkjes bij. Ga mee wandelen in landelijk Norfolk.

Zeilen in de Broads
Zeilen in de Broads

De wandeling start in het dorpje Acle, waar je gratis kan parkeren op de parkeerplaats langs Bridewell Lane.

Verlaat de parkeerplaats en sla linksaf Bridewell Lane in, later Old Road. Je komt uit op een doorgaande weg, A1064. Ga even naar links en steek over ter hoogte van een (voormalig) restaurant. Wandel langs dat pand Boat Dyke Lane in en houd voor het water links aan. Je loopt een stukje op een voetpad achterlangs een kleine jachthaven tot je bij de hoofdstroom van de rivier Bure uitkomt. Volg de rivier linksaf tot Acle Bridge.

- Advertentie -

De Broads

Wandelen in de Broads
Voetpad langs de Bure

Door dit natuurgebied stromen zes rivieren: Bure, Thurne, Ant, Yare, Waveney en Chet. Lang werd gedacht dat ze op natuurlijke wijze gevormd waren, maar het zijn middeleeuwse veenafgravingen.

Toen in de 13de eeuw de waterspiegel steeg liepen de afgravingen onder. De rivieren verbinden meren en kanalen, waardoor je in deze regio mooie boottochten kan maken. De Broads is een populaire toeristische bestemming. Op de (jaag)paden langs het water vind je als wandelaar doorgaans voldoende rust.

Estuarium

Links van het pad zie je de Hermitage Marshes, een nu doorgaans droog gebied. Dat was ooit wel anders. Zo’n 2000 jaar terug was hier geen land, maar een estuarium van enkele vierkante kilometers. In de Romeinse tijd stond er al een brug op de plek waar nu het verkeer op de A1064 over de Bure gaat. Naast de brug vind je de historische Acle Bridge Inn, waar ze (echt) goede koffie serveren.

Langs de waterkant

Ga voorbij de pub even omhoog, steek de weg over en loop aan de overkant langs (onder meer) een botenverhuurbedrijf en restaurant Pedro’s terug naar de waterkant. Vervolg je weg langs de Bure, met uitzicht op de ruige natuur en de oude molen in de verte. Na ruim 1 km stuit je op een zijarm van de rivier, die je linksaf volgt. Je komt uit in het haventje van het dorpje Upton Green. Wandel hier rechtdoor een weggetje op en sla rechtsaf op Boat Dyke Road. Volg Boat Dyke Road met een bocht naar links en sla rechtsaf op The Green.

The village store in Upton Green
The village store in Upton Green

Koninklijk goedgekeurd!

Je loopt nu recht af op de White Horse. Een plek waar je niet alleen lekker kunt lunchen of iets drinken, maar ook een plek met een verhaal. In 2012 namen de dorpsbewoners de op dat moment wegkwijnende pub over van de eigenaren.

Twee jaar later opende de village shop haar deuren. Op deze manier bleef het dorp een levendige plek en kunnen met name de oudere inwoners hun dagelijkse boodschappen nog altijd te voet doen.

Zowel de pub als de winkel worden uitgebaat door de omwonenden en de sfeer is er bijzonder vriendelijk. “Ik doe twee diensten van twee uur per week”, vertelt de winkeldame, als wij na de lunch wat inkopen doen. “Zo fijn, het geeft me een reden om de deur uit te gaan.” In 2016 bezocht prins Charles Upton Green en in 2018 ontvingen de vrijwilligers ‘The Queen’s Award for Voluntary Service’.

De velden in

Komend vanaf The Green, sla je voor de White Horse linksaf, Chapel Road. Na zo’n 200 meter sla je linksaf en heet de weg opnieuw The Green. In een bocht van de weg naar links ga je rechtsaf een public footpath in. Je wandelt even tussen het groen en komt uit op een groot open veld. Volg het voetpad tussen de velden en wandel in de richting van St. Mary’s Church in Fisley, met haar opvallend ronde toren.

Kerktorens

De meeste kerktorens in Engeland zijn vierkant, maar je vindt er ook nog zo’n 185 ronde kerktorens. Daarvan staan er 124 in Norfolk. De kerk van Fisley, die midden in het veld staat met nauwelijks een huis in de buurt, is een aantrekkelijke rustplek. Wandel even door het hek, maak een rondje over het kerkhof met zijn vele oude grafstenen en geniet op een bankje van het uitzicht.

Fisley chruch
Fisley chruch

Terug in Acle

Houd na de kerk een beetje links aan en blijf het voetpad tussen de velden volgen. Na een bocht naar links kom je, terug in Acle, uit op Pyebush Lane. Volg deze met een bocht naar rechts. Je komt uit op Bridewell Lane, waar je linksaf gaat. Even verderop vind je links de parkeerplaats, eindpunt van deze wandeling.

De Broads praktisch

Route-informatie

Start- en eindpunt: parkeerplaats Bridewell Lane, Acle (gratis)
Lengte: circa 8 km

Naar Norfolk

Stena Line vaart tweemaal per etmaal tussen Hoek van Holland en Harwich: een dag- en een nachtboot. Vanuit Harwich rijd je in 1,5-2 uur naar Acle (135 km). Vanuit Zuid-Nederland en Vlaanderen kun je ook de P&O Ferries nachtboot nemen van Zeebrugge naar Hull. De autorit van Hull naar Acle duurt circa 3,5 uur.

De beste reisgidsen over Norfolk

Rough Guide Norfolk & Suffolk

Engelstalige, prettig leesbare gids over de graafschappen Norfolk en Suffolk. Uitgebreide beschrijvingen van dorpen, stadjes, streken en bezienswaardigheden. Veel praktische en actuele informatie over routes, openbaar vervoer, logeren en eten & drinken. Handige kaarten. Relatief weinig foto’s. Aanrader!
Rough Guides, 2020

Capitool Groot-Brittannië

Flinke pil, vooral geschikt als je geregeld door Engeland en Schotland reist. Bevat 25 pagina’s over East Anglia, inclusief aandacht voor de Broads en de typische windmolens in deze regio. Verder de beproefde Capitool-methode: opengewerkte tekeningen, veel foto’s en kaarten, korte beschrijvingen. Altijd fijn om bij weg te dromen.
Unieboek, 2015

De leukste hotels

Logeren in de Broads

The Swann Inn
The Swann Inn

The Swan Inn staat op een kruispunt van waterwegen in the Bure Marshes, hartje Broads. Een plek waar je vanaf het terras gewoon heerlijk een tijd kijkt naar de passerende bootjes. De kamers, die je bereikt via een kruip-door-sluip-door route in het historische gebouw, zijn gezellig en modern. In de pub en op het terras eet je lekker en de wijnen zijn uitstekend.