HomeBestemmingenDuitslandWandelen op Hiddensee, een echt Mecklenburgs eiland

Wandelen op Hiddensee, een echt Mecklenburgs eiland

Bewaren
Bewaard

Hiddensee is het enige echte eiland in de Duitse deelstaat Mecklenburg-Vorpommern en zorgt voor een onvervalst eilandgevoel. Je gaat er per boot heen, er rijden geen auto’s en de zee is overal. Het eiland oefent een grote aantrekkingskracht uit op wandelaars en natuurliefhebbers. En terecht: het is er adembenemend mooi. Ga je mee wandelen op Hiddensee?

Vuurtoren Hiddensee
Vuurtoren Dornbusch op Hiddensee

In de havens staan bagagekarretjes klaar met namen van logeeradressen. Daarmee kunnen gasten hun spullen wegbrengen. Ander vervoer is er niet op Hiddensee, afgezien van wat paardenkoetsen, een bus en de brandweerauto. En fietsen uiteraard. Daarvan zijn er vele te huur, waarmee je het 17 bij maximaal 3 kilometer metende eiland kan verkennen. Overal zijn wandel- en fietspaden en onderweg is het enige wat je hoort: zeewind, schreeuwende vogels en de enthousiaste kreten van andere eilandliefhebbers.

“Nergens ben je zo jong, zo gelukkig en vrij als op dit prachtige eiland”

Nationaal Park

Hiddensee behoort met het noordelijk deel van Fischland-Darss-Zingst en het westelijk deel van Rügen tot Nationaal Park Vorpommersche Boddenlandschaft. De natuur wordt er beschermd en de aandacht richt zich daarbij vooral op de kusten aan de ‘binnenkant’ van het eiland en de ondiepe wateren van de Boddensee (vergelijkbaar met onze Waddenzee).

- Advertentie -

Kunstenaars op het eiland

Er zijn drie dorpen op Hiddensee, van noord naar zuid: Kloster, Vitte en Neuendorf, met elk hun eigen charme. Het voormalig kloosterdorp in het noorden is het culturele centrum van het eiland. Je vindt er de 15de-eeuwse eilandkerk, een zeemanskerkje dat vaak open is. Bij de kerk ligt de beroemde schrijver en dramaturg Gerhart Hauptmann begraven, een van de vele kunstenaars die op Hiddensee verbleef.

Wandelen op Hiddensee
Kustarchitectuur In Vitte

Zijn huis, een mooie houten villa, is nu een museum over leven en werk van de schrijver, die in 1912 de Nobelprijs voor de Literatuur ontving.

Ook is in Kloster het Heimat Museum gevestigd. De collectie daarvan richt zich op de historie van het eiland en haar klooster, de typische Hausmarken (rune-achtige tekens waarmee men op Hiddensee zijn bezit aanmerkt). En er is een replica te zien van de Hiddenseer Goldschmuck, het gouden Vikingsieraad uit de 10de eeuw, waarvan het origineel in Stralsund wordt bewaard.

Zandwegen

Zakelijk centrum van Hiddensee is Vitte. Hier is de haven het grootst, zijn de winkels en de supermarkt te vinden en is het Nationalparkhaus gevestigd. Je vind er informatie over de natuur, excursies en wandelen op Hiddensee. Het zuidelijke Neuendorf ten slotte is het dorp dat destijds met zijn witte rietgedekte huizen beeldend kunstenaars naar Hiddensee trok. Het is een heerlijk rustig dorp, zonder duidelijk centrum en met zandwegen in plaats van bestrating. Het hele dorp valt onder Monumentenzorg. Vooral de huizen in het zuidelijk deel Plogshagen zijn schilderachtig. In Luchte, twee kilometer verder naar het zuiden, staat de tweede vuurtoren van het eiland. Het slechts tien meter hoge bouwwerk dateert uit 1905.

De Karusel

Heldin van de stomme film

Een van de beroemdste bezoekers van Hiddensee was de Deense actrice Asta Nielsen (1881-1972). Deze ‘schweigende Muse’ speelde hoofdrollen in ‘stomme films’. Ze trouwde met filmregisseur Urban Gad en verhuisde met hem naar Duitsland. Nielsen stond vooral bekend om haar gezichtsexpressie, in die tijd voor de film van groot belang. Haar carrière kreeg dan ook een gevoelige knauw na het ontstaan van de gesproken film. Nielsen bracht haar zomervakanties tussen 1925 en 1933 door in Vitte, waar aan de noordelijke dorpsrand (Zum Seglerhafen) nog altijd haar ronde huis staat, bijgenaamd de Karusel. Ze schreef over het eiland: ‘Nirgends ist man so jung, so froh und so frei wie auf dieser schönen Insel.’

Wandelroute

Hoog tijd voor een dagje wandelen op Hiddensee. Vanuit Vitte maken wij een rondje van circa tien kilometer naar de noordelijke vuurtoren in Dornbusch. We starten in de haven bij Café Hafenkater, wandelen Achtern Diek uit en slaan rechtsaf in noordelijke richting, Zum Seglerhafen. De bewegwijzering op het eiland is uitstekend. Let op de heenweg op de aanduiding ‘Leuchtturm’ en loop tot Kloster dicht langs de Boddenkust. Ga in Kloster op de splitsing linksaf langs Hotel Hitthim (of bezoek eerst even rechts de Toeristeninformatie). Loop op de volgende splitsing schuin rechtdoor, Leuchtturmweg. Het pad stijgt nu langzaam tot het hoogste punt van het eiland (circa 67 meter). Halverwege is er een uitkijkpunt, met banken, vanwaar je het hele eiland ziet liggen. De vuurtoren is slechts 27,5 meter hoog, maar steekt vanwege zijn hoge ligging 94,7 meter boven zeeniveau uit. Je kunt de toren beklimmen.

Hoog boven zee

Wandel vanaf de vuurtoren even terug, maar houd vanaf het kruispunt zoveel mogelijk rechts en wandel zo dicht mogelijk langs de Oostzee terug richting Vitte. Eerst wandel je hoog boven zee tussen de duindoornstruiken. Later kan je eventueel afdalen naar het strand (mits het water niet te hoog staat). Een leuke plek om na ons dagje wandelen op Hiddensee iets te eten of drinken is Buhne XI in Vitte. Ze serveren er heerlijke verse vis en je kan er gerechten met duindoorn proberen, zoals Duindoornyoghurt.

De haven van Vite op Hiddensee
De haven van Vitte

Hiddensee praktisch

Naar Hiddensee

De dorpen op het eiland zijn vanuit Schaprode, Wiek (Rügen) en Stralsund dagelijks meermalen bereikbaar per veerboot. Kijk op www.reederei-hiddensee.de om de vaarschema’s te raadplegen of een plek te reserveren (’s zomers aan te raden). Je kunt jaarrond heerlijk wandelen op Hiddensee.

De beste reisgidsen

Reisgids Wat & Hoe Mecklenburg Vorpommern

Deze wandeling is afkomstig uit onze reisgids ‘Wat & Hoe Mecklenburg Vorpommern’. Je vindt in dit boek uitgebreide beschrijvingen van bezienswaardigheden en activiteiten, achtergrondinformatie plus praktische tips voor sfeervol overnachten, eten & drinken, winkelen en ontspannen.
Auteur: Tineke Zwijgers | Fotografie: Dorien Koppenberg
Uitgever: Kosmos Uitgevers, 6e (herziene) druk 2023

Mecklenburg-Vorpommern complete rondreis

Deze digitale reisgids van Mecklenburg-Vorpommern brengt je langs charmante badplaatsen aan de Oostzee, via beroemde UNESCO-havensteden, met tips voor wandel- en fietstochten door nationale parken en op (schier)eilanden. Meer dan 60 beschreven bezienswaardigheden en een volledige rondreis met GPS coördinaten en wegbeschrijving. Met onder meer een autorondreis van 14 dagen, 2 fietsroutes, 4 natuurwandelingen & 7 stadswandelingen in Hanzesteden Hamburg, Lübeck, Schwerin, Wismar, Rostock, Stralsund en Greifswald. Bevat 175 bladzijden A4 in pdf-formaat.

De leukste hotels op Hiddensee

Van historisch vakwerkhuis tot een droom van een vakantiehuis

Hotel Hitthim is een romantisch historisch vakwerkhuis aan de veerhaven van Kloster. De kamers aan de voorkant kijken uit op de haven en de Boddenzee en hebben soms een eigen balkon. De inrichting is zoals je mag verwachten van een hotel in deze categorie, maar duidelijk is dat je ook betaalt voor ambiance en locatie. Het comfort vindt u elders voor een lagere prijs. Evengoed een aanrader.

Een droom van een vakantiehuisje, op een heuvel boven zee in Dornbusch, is te huur voor minimaal drie nachten. Haus Klausner is romantisch ingericht, geschikt voor twee personen en heel populair. En is dit huisje bezet: Haus Klausner heeft er nog een paar in de aanbieding, net wat minder romantisch gelegen maar nog steeds een aanrader op deze plek.

In Vitte is Pension Strandhotel een aanrader. Het ligt niet echt aan het strand (wel aan de Boddensee, maar het eiland is hier zo smal dat je in tien minuten op het strand staat. Sommige kamers hebben een gedeelde badkamer, andere een eigen badkamer (prijsverschil circa € 25). Fijne plek, aardige mensen.

- Advertentie -
- Advertentie -

Meest gelezen deze week

- Advertentie -

Nieuwste reportages

- Advertentie -

Nieuws

De 1e Wandelaar des Vaderlands

Koninklijke Wandelbond Nederland benoemt vanaf februari 2024 de allereerste Wandelaar des Vaderlands. Mediaverslaggever en wandelfanaat Lana Witte-de Wit draagt de komende twee jaar deze...
- Advertentie -