Het Nederlandse Pelgrimspad: een mooie natuurroute langs uitingen van oud volksgeloof en levende devotie. Onderweg beleef je iets van het middeleeuwse pelgrimsgevoel: lange dagmarsen met slechts af en toe een pleisterplaats. En heb je de smaak te pakken, dan kun je op de finish in Visé doorlopen naar het Spaanse Santiago de Compostela.

Pastoor in Thorn
Meneer Pastoor fietst langs in Thorn

Veel Nederlanders ontdekken het plezier van wandelen over lange afstanden via het Pieterpad, van Pieterburen naar de Sint-Pietersberg. Kenmerk van dit bekende pad: het is opgedeeld in overzichtelijke dagetappes, met aan het begin en eind aansluiting op openbaar vervoer plus de mogelijkheid om te eten en te overnachten. Dat is in de praktijk fijn en makkelijk, zeker als je nog geen ervaren lange-afstands-wandelaar bent.

Charme en avontuur

De meeste LAW-routes zijn echter wat minder ‘gebruiksvriendelijk’ dan het Pieterpad en dat geldt zeker voor het Pelgrimspad in Noord- en Zuid-Holland, Brabant en Limburg. Je moet wat meer puzzelen, afwijken van de route voor logies en langere dagen maken om deze tocht in dagetappes te kunnen opdelen.

- Advertentie -

Dat is wat ons betreft ook meteen de charme van het Pelgrimspad: het is wat avontuurlijker. Je wandelt door ongerepte natuur en over eeuwenoude paden van kerk- en bedevaartgangers. En je hoeft minder dan op het Pieterpad je weg te zoeken door moderne buitenwijken.

Pelgrimsgevoel

Het Pelgrimspad geeft je het echte pelgrimsgevoel van avontuurlijk onderweg zijn. Het is dan ook een prima route om je voor te bereiden op een internationale pelgrimstocht, naar Santiago of Rome bijvoorbeeld. Want in het buitenland is het langs de route nog ongerepter en dunner bevolkt dan in Nederland.

Wegkruis
Wegkruis

Ook sluit het Pelgrimspad in Visé aan op het netwerk van andere Europese wandelroutes, zoals de GR 5 naar Nice en de GR 563 door het Land van Herve (Maastricht, Luik, Verviers, Eupen en Aken).

Martelaren en vrome dames

Het Pelgrimspad voert in twee delen van Amsterdam naar Den Bosch (199 km) en van daaruit naar het Belgische Visé (267 km). In totaal dus 466 km. Onderweg passeer je uiteraard veel kerken, kapellen en wegkruisen, bedevaartsoorden en interessante historische plaatsen. Zoals de eeuwenoude stad Gorinchem, waar het religieus geweld van de Tachtigjarige Oorlog een aantal Hollandse martelaars tot gevolg had. Of in Limburg het Stift Thorn, waar adellijke dames vroeger in prachtige witte huizen een devoot leven leidden.

Kapel tot slot

Vanaf de Nederlands-Belgische grens tussen Mesch en Moelingen kun je doorlopen tot bedevaartsoord Visé. Pelgrims brengen al sinds de 17de eeuw in Visé een bezoek aan de Loretokapel, net buiten de oude stad aan de weg naar Dalhem.

De Loreto Kapel in Visé
De Loretokapel

De kapel is een van de vele kapellen gewijd aan Onze Lieve Vrouwe van Loreto. Over het ontstaan van de wijdverbreide Europese Loreto-verering bestaat een legende, die doet geloven dat de eenvoudige woning van Maria en Jozef in Nazareth door goddelijk ingrijpen overwaaide naar Italië.

Een vliegend huis

Dat ‘wonder’ gebeurde aan het eind van de 13de eeuw. De kruisvaarders, die veel relikwieën meebrachten uit het Heilige Land, werden daar in 1291 definitief verdreven. Ze betreurden het enorm dat zij het kostbare, niet te vervoeren huis van Jezus’ ouders Jozef en Maria moesten achterlaten in Palestina en blootstellen aan ontheiliging door moslims. Dankzij goddelijk ingrijpen tilde een leger van engelen het huis op en bracht het over naar Europa, waar het terecht kwam in Loreto, vlakbij het Italiaanse Ancona. Vanaf toen werd deze plek een belangrijk bedevaartsoord en vele kloosterbroeders in de rest van Europa bouwden in hun omgeving ook een kapel ter ere van deze inspirerende gebeurtenis. De Loretokapel in Visé is doorgaans open voor bezoek.

Wandelen in Zuid-Limburg
Wandelen in Zuid-Limburg

Het Pelgrimspad praktisch

Route-informatie

Beginpunt: Amsterdam
Eindpunt: Visé (B)
Afstand: 466 km
Overnachten: zie de routegidsen en Vrienden op de fiets

De beste reisgidsen

Pelgrimspad 7-1

Het eerste deel van de route voert je van Amsterdam naar Den Bosch (199 km). Je wandelt door het Groene Hart, over graskaden, tiendwegen, jaagpaden en klimt over vele hekjes. Bij Heusden kom je Brabant binnen en wandel je via onder meer de Loonse en Drunense Duinen naar Den Bosch. De gids bevat veel praktische informatie voor eten, slapen en openbaar vervoer. Duidelijke beschrijvingen, goede kaarten en ruime markering onderweg. Wijzigingen vind je op Wandelnet.
Stichting Wandelnet, 2016

Pelgrimspad 7-2

Na de iets meer stedelijke natuur tussen Amsterdam en Den Bosch wordt het op de route naar Visé stiller en ongerepter. In Brabant en Limburg rijgen de natuurgebieden zich meer aaneen en vind je vooral dorpen op je pad. En steeds vaker kruisen en kapellen! In Sittard betreed je het Limburgs Heuvelland en klim je zelfs enige tijd gelijk op met het Pieterpad. En zijn vergezichten je beloning. Ook deze gids bevat veel praktische informatie voor eten, slapen en openbaar vervoer. Duidelijke beschrijvingen, goede kaarten en ruime markering onderweg. Wijzigingen vind je op Wandelnet.
Stichting Wandelnet, 2016