HomeBestemmingenNederlandHet Krijtlandpad: wandelen in het Limburgs Heuvelland

Het Krijtlandpad: wandelen in het Limburgs Heuvelland

Bewaren
Bewaard

Heuvels, dalen, water, weiland, bos en wijngaard. Al meer dan 100 jaar vormt het Limburgs Heuvelland een on-Nederlands wandelparadijs. Op het 90 km lange Krijtlandpad wandel je langs de Belgische grens van Maastricht naar Vaals en via het meer toeristische Gulpen en Valkenburg terug naar Maastricht. Een fysiek uitdagende route, met klimmen en dalen, maar ook met genoeg bankjes, cafés en terrassen om het lekker rustig aan te doen.

Wandelaars op het Krijtlandpad
Wandelen op het Krijtlandpad

Een wandelroute van 90 km. Dat doet een geoefende wandelaar in 4 of 5 dagen, zou je denken. Op de website van Wandelnet wordt het Krijtlandpad inderdaad opgedeeld in 5 etappes van zo’n 13 tot 20 km. Indachtig de vele (pittige) klimmetjes en soms steile afdalingen over modderige paden nemen wij ruim de tijd: 6 dagen. Zo kunnen we de afstanden op de eerste en laatste dag (tevens reisdagen) beperken tot ruim 12 km en op de andere dagen beginnen en eindigen in een plaats met voldoende horeca.

De lekkerste vlaai van Limburg, vinden wij: Sint-Remigius

Dag 1: Maastricht-Eijsden (12 km)

Vanaf het drukke stationsplein doorkruisen we een winkelstraat en slaan we linksaf. We wandelen langs de Maas en zullen deze rivier vandaag nauwelijks verlaten. De historische binnenstad aan de overkant gaat over in de Sint-Pietersberg en de mergelgroeves van ENCI.

- Advertentie -

Aan de rand van de stad moeten we een industrieterrein omzeilen en komen we via Oost-Maarland in natuurgebied de Eijsder Beemden. Een mooi nieuw natuurgebied met bloemrijk grasland en struwelen van doornstruiken. En brutale Konikpaarden! Als we voor de lunch neerstrijken aan de Maasoever, proberen twee paarden onze broodjes af te pakken. Langs het water lopen we Eijsden binnen, een ooit drukke havenplaats en nu een gezellig dorp met middeleeuwse straatjes, een voetveer over de Maas en een fraai kasteel.

Dag 2: Eijsden-Slenaken (19 km)

Zodra we Eijsden hebben verlaten en bij Mariadorp de A2 zijn overgestoken, bevinden we ons in het Heuvelland. We slaan meteen aan het klimmen en worden al snel beloond met mooie uitzichten. Eerst kijken we vooral achterom, richting Maastricht en Maas, maar later maakt het stadse uitzicht plaats voor hellingbossen, akkers en fruitboomgaarden.

Kasteel Mheer langs het Krijtlandpad
Kasteel Mheer

Bij het Savelsbos drinken we koffie bij camping de Bosrand en verwonderen we ons over het kraakheldere terras, waar elke stoelleuning ’s ochtends met een nat lapje wordt afgenomen!

Via het lintdorp Mheer, met vakwerkhuizen en een kasteel, klimmen we naar Noorbeek. Vlak voor de afdaling naar het dorp genieten we op een driesprong, met wegkruis, bankje en nieuwsgierige koeien, van een prachtig zicht op Noorbeek. Ook hier hebben we de horeca voor het uitkiezen. Herberg Sint-Brigida is altijd een aanrader, maar we kiezen vandaag voor het zonnige terras van eetcafé d’r Pley. Over een mooie, hooggelegen landweg wandelen we naar Schilberg en dalen ten slotte af naar Slenaken.

Dag 3: Slenaken-Holset (12 km)

Vandaag doen we het rustig aan en maken we er een ‘sneukeldagje’ van: we gaan pauzeren in onze favoriete restaurants langs het wandelpad. Via een bosrijke route verlaten we Slenaken en dalen na zo’n 4 km tussen de velden af naar Terziet. Bij de watermolen verlaten we het Krijtlandpad voor een heen-en-weertje naar Herberg de Smidse in Epen, waar ze (vinden wij) de lekkerste vlaai van Limburg serveren: Sint-Remigius. Rijstevlaai met aalbessen en schuimpjes.

Herberg Oud-Holset langs het Krijtlandpad
Herberg Oud-Holset

Na deze koffiestop wacht een pittige klim naar het Vijlenerbos, het hoogstgelegen bos van Nederland. Het is ook de start van de langste klim van het Krijtlandpad. We citeren het routeboekje: “Het netto hoogteverschil met het Drielandenpunt is zo’n 200 meter, maar door de korte afdalingen tussendoor mag u er 200 meter bij optellen. Voor Nederland haast onwaarschijnlijk!”

Boven in het bos wacht de volgende lekkernij: bospaddenstoelenkroketjes in boscafé Het Hijgend Hert. We hoeven hierna nog maar 2 km te lopen, dus drinken we er wijn en het huisbier Hert bij. Ons logeeradres van vandaag ligt iets buiten de route. We lopen langs de bosrand het Vijlenerbos uit en dalen over een landweg af naar Holset.

Dag 4: Holset-Nijswiller (17 km)

Rosé van wijngaard St. Martinus in Vijlen
Rosé van wijngaard St. Martinus in Vijlen

Terug in het Vijlenerbos vervolgen we de klim naar het Drielandenpunt, die we geregeld afwisselen met een afdaling langs, of zelfs dwars door een weiland. Na een gestage laatste klim door het bos staan we ineens tussen de toeristen op het Drielandenpunt: 322,5 meter boven NAP. Dit mag dan de plek zijn waar Nederland, België en Duitsland elkaar ontmoeten, het is vooral Nederland dat daar alles uit probeert te halen. Geen wonder, het is ons hoogste punt. België en Duitsland reiken elders (veel) hoger en hebben bovendien nog wat meer drielandenpunten. De Belgen hebben hier nog wel de Boudewijntoren geplaatst (te beklimmen), maar dat je hier zo Duitsland in wandelt, blijkt hoogstens uit een onopvallende wegwijzer.

Vanaf hier voert de route terug naar Maastricht. We dalen af naar Vaals en bereiken door de velden opnieuw Holset. We laten de bossen nu een tijdje links liggen en klimmen door een open landschap naar Vijlen, het hoogstgelegen dorp van Nederland. Vijlen herbergt tevens de grootste wijngaard van Nederland en we verheugen ons op een glas lokale wijn. Hotel-Restaurant A gen Kirk biedt ons gelukkig keuze uit alle drie de varianten van ‘Bergdorpje’ en we genieten van zowel een glas wit als rosé. In Nijswiller nemen we de bus naar Gulpen (meerdere keren per uur vanaf de halte aan de weg Maastricht-Vaals).

Dag 5: Nijswiller-Valkenburg (17,5 km)

Voor we van start gingen met het Krijtlandpad dachten we dat de etappes langs de Belgische grens het mooist waren. Maar nu we ‘bovenlangs’ terug naar Maastricht wandelen, vinden we de omgeving zeker zo mooi! Meer open en met onveranderd panoramisch uitzicht.

Vanuit Nijswiller voert de route ons over een plateau tussen Eys en Wahlwiller en via Klooster Wittem naar Gulpen. En overal zijn bankjes bij wegkruisen, waar we in de schaduw van een boom zwaaien naar wielrenners en genieten van de weldadige rust. Een volgend hoogtepunt is het Gerendal na Gulpen, ‘het beroemdste bloemendal van Nederland’. Op het kruispunt met een andere LAW, het Pelgrimspad, kunnen we een orchideeëntuin bezoeken. En vlak voor onze dagbestemming Valkenburg doorkruisen we het glooiende Biebosch, dat een mooi doorkijkje biedt naar Kasteel Schaloen aan de Geul.

Kruising op het krijtlandpad
Genoeg bankjes onderweg op het Krijtlandpad

Dag 6: Valkenburg-Maastricht (12,5 km)

Op de laatste wandeldag starten we met een heerlijk tochtje langs de Geul. Het is warm, maar de bomen langs de oever bieden voldoende schaduw. In Geulhem verlaten we de rivier, maar niet voordat we hebben uitgerust op het kleurrijke terras van Hotel Vue. Na Geulhem volgt een laatste klim naar het plateau, waarna we langzaam afdalen naar Amby. Dit dorp grenst aan Maastricht en langs de dorpsstraat wandelen we terug naar het treinstation van Maastricht.

Krijtlandpad praktisch

Route-informatie

Begin- en eindpunt: Maastricht NS
Lengte: 90 kilometer
Duur: 6 dagen
Horeca: overal langs de route kom je langs campings, cafés en restaurants. Met Limburgse (lees: ruime) openingstijden.

De beste reisgidsen

LAW gids Krijtlandpad

Recent boek (2021) met de routebeschrijving (in twee richtingen), kaarten, foto’s, achtergrond- en praktische info over openbaar vervoer en logeeradressen. Het Krijtlandpad is met deze herziening 10 km langer geworden en voert nog meer dan eerst over onverharde paden en door natuurgebieden. En het was al zo mooi!

Dutch Mountain Trail

De Dutch Mountain Trail voert je van Kerkrade naar Maastricht via de zeven hoogste toppen van Zuid-Limburg. Met deze meerdaagse wandelroute (100 kilometer!) voert je langs, uiteraard, de Vaalserberg maar laat je ook kennismaken met minder bekende toppen bij Eijs en Noorbeek. Hoog boven de Maas wandel je ten slotte van Eijsden naar Maastricht.

De beste hotels

Logeren langs het Krijtlandpad

Zuid-Limburg is een toeristische regio en het is onderweg nooit moeilijk om een logeeradres te vinden. De goedkoopste optie is Logies & Ontbijt, bijvoorbeeld via Vrienden op de fiets. Als donateur betaal je € 25,00 per persoon per nacht. Het aantal adressen is in Zuid-Limburg is helaas relatief laag.

Wij hebben goede ervaringen met Booking.com. Hier kun je gericht zoeken op basis van beoordelingen van reizigers die daadwerkelijk op het adres overnachtten. Zeker last minute kun je hier veel korting krijgen op een boeking.

Eten en slapen in Eijsden

Restaurant Aon 't Bat in Eijsden
Restaurant Aon ’t Bat

Met afstand het leukste restaurant is Aon ’t Bat, aan de Maas en met zicht op het voetveer. Fijn terras, zowel beneden aan het water als op straat voor het restaurant, lekker eten, goede wijn en vriendelijke bediening.

Om de hoek in de Diepstraat vind je nog enkele restaurants.

In Eijsden heb je veel keuze aan logeeradressen. De prijzen liggen relatief hoog, maar prettig en voordelig ben je uit bij Hotel Le Bonheur. Wij hebben zelf goede ervaringen met B&B Breusjterhofke.

Eten en slapen in Slenaken

Slenaken is mooi gelegen aan de Gulp, maar heeft door het toeristische karakter geen echt authentieke sfeer. Je kunt er ruim kiezen uit hotels en restaurants. Wij boekten een kamer in 4-sterrenhotel Best Western Slenaken. Het ligt een stukje buiten het dorp, op een steenworp van de wandelroute. De kamers zijn wat gedateerd, maar ruim en schoon, het ontbijt is goed en op het terras heb je een fraai uitzicht.

Eten en slapen in Holset

In een eeuwenoude boerderij aan de rand van Holset logeer je sfeervol in Domein Holset. De kamers zijn gezellig ingericht, je kan lekker buiten zitten en, ook niet onbelangrijk, wijn van de eigen wijngaard drinken in het Proeflokaal.

Eten en slapen in Gulpen

Hotel-restaurant Gulpener Land ligt iets buiten het dorp en biedt comfortabele kamers tegen een redelijke prijs. Vanuit het hotel loop je zo naar het centrum, waar je goede restaurants vindt. Je kunt ook in het hotel dineren. Prima plek voor een overnachting tijdens het wandelen.
Iets exclusiever en stijlvoller oogt de studio van ‘Feel at Home’ – Holiday Studio’s. Hartje Gulpen, met de restaurants in de straat. Je kunt hier ook zelf een eenvoudige maaltijd klaarmaken.
Ook logeren in de De Auw Sjoekelaatfabriek is een belevenis. De voormalige chocoladefabriek is fraai verbouwd, gemoderniseerd en ingericht met enkele sfeervolle gastenkamers. Het ontbijt wordt door gasten geroemd.

Eten en slapen in Valkenburg

Wegkruis
Wegkruis

Valkenburg geldt als de bakermat van het toerisme in Limburg en is nog altijd een populaire plaats, met veel attracties en, helaas, ook overlast van naar vertier zoekende jongeren.

Sinds enkele jaren doet de lokale overheid moeite om af te komen van het wat negatieve imago en ook toeristen te trekken die op zoek zijn naar rust en natuur. De keuze aan horeca is groot.

Wij kiezen voor wat meer stilte en reserveren in het in een rustige straat gevestigde Hotel Scheepers. Een fijne en ruime kamer, mooi sanitair, vriendelijke eigenaren en een fantastisch ontbijt. We eten lekker in restaurant de Haselderhof op de Kasteelberg (met weids uitzicht over Valkenburg). Dit restaurant is niet altijd ’s avonds open, maar in de straten aan de voet van de Kasteelberg is ook keuze genoeg.

- Advertentie -
- Advertentie -

Meest gelezen deze week

- Advertentie -

Nieuwste reportages

- Advertentie -

Nieuws

De 1e Wandelaar des Vaderlands

Koninklijke Wandelbond Nederland benoemt vanaf februari 2024 de allereerste Wandelaar des Vaderlands. Mediaverslaggever en wandelfanaat Lana Witte-de Wit draagt de komende twee jaar deze...
- Advertentie -