Limburg is dé wijnprovincie van Nederland. Een derde van de Nederlandse druiven wordt hier geteeld. Limburgse wijnen winnen prijzen. Ze hebben een beschermde status en/of worden zelfs geschonken op koninklijke bruiloften. En wat ook zo leuk is: je kan steeds meer wijnwandelingen maken. Wij zetten de vijf mooiste wijnwandelingen van Zuid-Limburg op een rijtje. Ga je mee?

Wijnwandelen in Zuid-Limburg
Onderweg langs Route des Vins Wahlwiller-Eys

Route des Vins Wahlwiller-Eys

“Route des Vins Wahlwiller-Eys”. Toe maar! De wandelroute vanuit wijndorp Wahlwiller schept met haar Franse naam hoge verwachtingen. We parkeren de auto voor restaurant A gen Kirk (‘tegenover de kerk’) en wandelen langs de parochiekerk en door de eerste straat rechts Wahlwiller uit. De toon wordt meteen gezet, de weg stijgt al snel boven het dorp uit. Onderweg naar de Kruisberg passeren we drie kleine wijngaarden: de Wittemer Wijngaard, Hubertus en Cunibertus. Op informatiebordjes duidt het aantal geproduceerde flessen per jaar de grootte van het wijngoed aan. Vanaf bankjes kijken we weids uit over de omgeving. Eerst op Wahlwiller, maar als we hoger komen zien we ook Epen en de Voerstreek.

Miljoenenlijntje

Bewegwijzering Route des Vins

Over de Kruisberg heen kijken we uit op het dorpje Eys. En daar achter de volgende hoogvlakte die ons vandaag te wachten staat. We steken het spoor van het bekende Miljoenenlijntje over en drinken in Eys koffie ‘Bie de Tantes’. De volgende klim is nog wat steiler, maar voor geoefende wandelaars prima te doen. We passeren Domein Aldenborgh en wandelen via een idyllisch straatje Eyserheide binnen. Een bordje wijst richting het vijfde wijngoed van vandaag: Domaine Salamander. De terugweg naar Wahlwiller voert ons door prachtige natuur en bankjes met uitzicht.

Route des Vins Wahlwiller-Eys route-informatie

Start- en eindpunt: Parochiekerk, Oude Baan, Wahlwiller (P achter de kerk).
Lengte: 10 km.
Bewegwijzering: druiventros.
Wijngaarden onderweg: 5.
Wijntoerisme: je wandelt tussen de wijngaarden en kan onderweg één wijngoed bezoeken en wijn kopen: Domaine Salamander in Eyserheide.

Route des Vins Ubachsberg

De tweede ‘officiële’ wijnwandeling in deze omgeving start in Trintelen. Deze leidt je door het gebied ten noorden van de wijnwandeling vanuit Wahlwiller. Over de hoogvlakte boven Eyserheide wandel je naar Wijngoed Fromberg. Via Ubachsberg en Colmont gaat de wandeling langs een dependance van Wijngaard Sint Martinus terug naar Eyserheide. Langs Domaine Salamander keer je terug naar Trintelen.

Route des Vins Ubachsberg route-informatie

Start- en eindpunt: Herberg Bernardushoeve, Mingersborg 20-22, Voerendaal (buurtschap Trintelen).
Lengte: 12 km.
Bewegwijzering: druiventros.
Wijngaarden onderweg: 5.
Wijntoerisme: bij Wijngoed Fromberg kan je wijn kopen en iets drinken op het terras. Bij Domaine Salamander kan je wijn kopen.

Route des Vins Winthagen

De derde wijnwandeling van Visit Limburg laat je kennis maken met het gebied ten noorden van Voerendaal. Ook weer een wandeling met veel vergezichten, langs wijngoederen en door mooie kleine dorpen met historische huizen.

Route des Vins Winthagen route-informatie

Start- en eindpunt: parkeerplaats Kunradersteengroeve, Bergseweg 30, Voerendaal.
Lengte: 8,7 km.
Bewegwijzering: druiventros
Wijngaarden onderweg: 3.
Wijntoerisme: je wandelt tussen de wijngaarden, maar kan onderweg geen wijn proeven of kopen.

Wijnwandeling Jekerdal

Château Neercanne

Een van de mooiste wijnwandelingen van Zuid-Limburg voert door het Jekerdal ten zuiden van Maastricht. De wandeling start in het Belgische dorp Kanne. Ze voert je langs twee wijngoederen: Apostelhoeve en Hoeve Nekum. Ook op de route: Château Neercanne en de Sint-Pietersberg. Je wandelt door het romantische dal van het riviertje de Jeker. De twee wijngaarden in het Jekerdal zijn niet de minste. De Apostelhoeve is de oudste wijngaard van Nederland (uit 1970). Hoeve Nekum schonk in 2002 wijn op de bruiloft van Willem-Alexander en Máxima. Château Neercanne is een chique hotel-restaurant, met een kleine wijngaard in de tuin. En op de Sint-Pietersberg sta je aan de start of finish van de bekendste wandelroute van Nederland: het Pieterpad.

Wijnwandeling Jekerdal route-informatie

Start- en eindpunt: Boys 3, Kanne.
Lengte: circa 8 km.
Bewegwijzering: Wandelroute Jekerdal
Wijngaarden onderweg: 2.
Wijntoerisme: bij de Apostelhoeve kan je wijn proeven en kopen.

Wijnwandeling rond Vijlen

We gaan op pad met het boekje ‘De mooiste wijnwandelingen van Nederland’. Dat bevat 10 routes tussen Drenthe, Zeeland en Zuid-Limburg. Vanaf wijngoed Sint Martinus klimmen we naar ‘bergdorpje’ Vijlen. Vandaar dalen we met een ruime slinger af naar Holset. Daar passeren we de wijngaard van Domein Holset. In het dorp runnen de eigenaren een B&B en kan je op het terras een glas wijn drinken. Verder via het Vijlenerbos, met als hoogtepunt een stop in Boscafé ‘t Hijgend Hert (dat eigen bieren schenkt en wijnen van lokale wijngaarden). Dwars door de velden dalen we af en wandelen door de wijngaard van Sint Martinus terug. Een heerlijke wandeling!

Wijnwandeling rond Vijlen route-informatie

Start- en eindpunt: Wijngaard Sint Martinus, Rott 21a, Vijlen.
Lengte: 11 km.
Bewegwijzering: geen (alleen met routeboekje).
Wijngaarden onderweg: 2.
Wijntoerisme: beide wijngaarden hebben horeca en je kan er wijn kopen.

De beste reisgidsen over wijnwandelen in Zuid-Limburg

Wandelgids Langs Limburgse wijngaarden

Maar liefst 48 wijngaarden telt Limburg. Geïnspireerd door de wijnwandelingen van Zuid-Limburg? Ga dan verder op pad met de routes uit dit boekje. Na een tocht van 7-12 km schuif je steeds aan voor een bezoek aan de wijngaard, met wijnproeverij. Maar ook zonder zo’n stop heeft het iets bijzonders om in Nederland te wandelen tussen de wijnranken. De 15 beschreven routes voeren onder meer door de omgeving van Slenaken, Noorbeek, Epen en Vijlen.
Auteur: Kees Bos | Uitgever: TIC, 2014

De mooiste wijnwandelingen in Nederland

Vinoloog Mariëlla Beukers en wandelblogger Wanda Catsman zetten 10 wandelingen uit langs en door Nederlandse wijngaarden. De duidelijk beschreven (maar niet gemarkeerde) wandelingen worden omlijst door informatieve hoofdstukken. Zoals over de historie van de Nederlandse wijnbouw, de hier verbouwde druivenrassen, Nederlandse ‘bubbels’ en wijntoerisme. Het boekje is handzaam om onderweg mee te nemen, oogt feestelijk en is leuk om te lezen. Inspirerend dus!

Gegarandeerd Onregelmatig, 2019.

Wijn van eigen bodem

Dit boek gaat in op de trend: eet meer van eigen bodem. Daar past ook Nederlandse wijn bij. De auteurs schetsen de historie van Nederlandse wijn en, de druivenrassen die je er kunt telen. Daarnaast een impressie van Nederlandse wijngaarden en restaurants die lokale wijn op het menu hebben staan. Plus een aantal streekrecepten waarbij het goed Nederlandse wijn drinken is.
Auteurs: Mariëlla Beukers en Irene de Vette | Uitgever: SimplifyLife, 2015

De leukste hotels en B&B’s

Logeren in in Zuid-Limburg

B&B A little Peace and Quiet ligt aan het begin van de wijnwandeling in Wahlwiller. Ze biedt een comfortabele en knus ingerichte kamer met ontbijt. Gasten zijn welkom om in de tuin en op het terras te zitten. Vriendelijke plek.

Nicolaye Suite 57 is gevestigd in een historische vakwerkboerderij (uit 1704) tussen Holset en Vijlen. De studio’s en appartementen zijn ruim, met keuken, badkamer en terras. Verwacht niet teveel luxe, maar de ontvangst is hartelijk. Vanaf het erf wandel je zo het Vijlener Bos in. Het adres is een uitstekend uitgangspunt voor de mooiste wijnwandelingen van Zuid-Limburg.

Dalauro Bed & Breakfast in Eyserheide biedt twee stijlvolle kamers in een rustig gelegen historische hoeve. Er is een gemeenschappelijke lounge met open haard en gebruik van sauna en solarium. De vriendelijke eigenaren serveren een uitstekend ontbijt. Op verzoek verzorgen ze een lunchpakket. Vanaf hier start je zo op een van de beschreven wijnwandelingen van Zuid-Limburg.