Van The Dog and Duck Inn tot dorpskerk St. Michael and All Angels. In het Cotswoldse Bampton komt het dorp van de populaire tv-serie Downton Abbey tot leven. Een wandeling langs Church View toont je de belangrijkste filmdecors.

St. Mary's Church, Bampton
St. Mary’s Church: decor van zondagsdienst, huwelijk en begrafenis

St. Mary’s Church figureert in Downton Abbey als de dorpskerk St. Michael and All Angels. Het is het decor van de zondagse kerkdienst, huwelijken en begrafenissen. De deur van de 12de-eeuwse kerk staat altijd open en de kerk trekt dankzij Downton Abbey veel bezoek, wat je goed kunt zien in het gastenboek.

Kerkplein

Dat gastenboek ligt er sinds 2007 en leidde tot voor kort een kwijnend bestaan. Vooral reizigers uit emigratielanden schreven er iets in, als zij hier hun voorouders eer betoonden. Sinds 2013 is het een stuk drukker in de kerk en ondertekenen veel bezoekers met ‘Downton fan’.

- Advertentie -

De buitenkant van de voormalige pastorie naast de kerk speelt in Downton Abbey de rol van Crawley House. Hier nemen in de allereerste aflevering de nieuwe erfgenaam Matthew Crawley en zijn moeder Isobel hun intrek.

De poort naar de voormalige dorpsschool naast de pastorie is in de serie de ingang van het Downton Cottage Hospital. Hier gaat ‘Cousin Isobel’ al snel aan de slag en levert zij prestigegevechten met douairière Lady Grantham (Maggie Smith). Het pand doet dienst als bibliotheek en dorpsarchief. Je kunt er Downton-souvenirs kopen. Het kerkplein is het decor van de Downtonse dorpskermis.

In Bampton komt Downton Abbey tot leven

Church View

Ook Sandford Lane, het onverharde laantje naast de bibliotheek, is geregeld te zien in Downton Abbey. Voetgangers vanuit het kasteel lopen hierlangs het dorp binnen.

Churchview Bampton: Downton Abbey Village
Churchview Bampton: Downton Abbey Village

In het huis op de hoek van Church View is The Post Office gevestigd. Hier speelt zich de allereerste scène van de serie af. De postbeambte ontvangt per telex het bericht dat de Titanic is vergaan, met aan boord de erfgenaam van de titel en het landgoed, Patrick Crawley.

Twee huizen verderop wordt tijdens de filmopnames de gevel veranderd in The Dog and Duck Inn, een van de twee pubs in Downton. De andere, The Grantham Arms Inn, bevindt zich meer noordelijk aan Church View, tegenover de kerk. In de pubs logeren bezoekers van Downton Abbey en men gaat er soms iets eten of drinken. Het laatste huis van belang voor de serie is Eagle House, tegenover Rosemary’s Lane. Auto’s en koetsen die door Downton’s High Street rijden, starten ‘op camera’ tegenover dit historische huis.

Wel of geen filmdecor?

De huizen in Bampton figureren alleen met hun gevels in Downton Abbey. De binnenopnames vinden elders plaats, onder meer in de Ealing Studio’s in Londen. Het interieur van Crawley House is gefilmd in Hall Place (Beaconsfield).

Byfleet Manor: huis van douairière Maggie Smith in Downton Abbey
Byfleet Manor: huis van douairière Maggie Smith in Downton Abbey

En het huis van douairière Maggie Smith staat vlak onder Londen in het dorp Byfleet: Byfleet Manor.

Hiervan komt niet alleen de buitenzijde in beeld, maar wordt ook gefilmd in de salon. Daar houdt de douairière haar teaparty’s en lunches. In het huis kun je (op reservering) terecht voor een Afternoon Tea en zelfs een overnachting.

In de omgeving

Op korte afstand van Bampton zijn nog meer filmdecors uit Downton Abbey te vinden. Een van de sleutelscènes van seizoen 2 werd gefilmd in Swinbrook.

The Swann
The Swann

In herberg The Swan ontmoet de jongste Crawley-dochter Sybil haar geliefde, familiechauffeur Tom Branson. Vanuit hier vertrekt het paar naar Ierland om in het geheim te trouwen. De romantisch aan de rivier gelegen The Swan is in het echt ook een hotel, pub en restaurant.

In het dorpje Shilton reed de Downton-bus door een voorde (doorwaadbare plaats) en konden de passagiers uitrusten in de naast de bushalte gelegen pub (een oude smederij).

Als mr. Bates in seizoen 2 ontslag neemt van Downton Abbey, gaat hij werken in deze pub, The Red Lion. In het dorpje Cogges bij Witney ten slotte is het voormalige Victorian Farm Museum het decor van de scènes die zich afspelen op Yew Tree Farm, een van de pachtboerderijen van Downton Abbey.

Downton Abbey praktisch

Overtocht naar Engeland

Met Direct Ferries boek je (bijna) elke overtocht in Europa tegen scherpe prijzen. Vanuit Nederland en België bereik je ‘Downton Abbey Country’ het snelst met een overtocht naar Dover (vanuit Calais of Duinkerken). De afstand Dover-Highclere Castle is 215 km. Vandaar rijd je in ruim een uur naar de Cotswoldse filmdecors Bampton, Swinbrook en Shilton.

De beste boeken en DVD’s

Downton Abbey, het echte verhaal

De huidige bewoners van Highclere Castle, de 8ste graaf en gravin van Carnarvon, waren nauw betrokken bij de opnames van Downton Abbey. Zelf hebben zij, uiteraard, ook een verhaal vol spektakel en intriges. Lady Fiona Carnarvon dook in de geschiedenis van haar man familie en schreef een boeiend (en goed geschreven) boek over de periode 1914-1918. Net als in de tv-serie werd er destijds een militair hospitaal in het kasteel ingericht voor gewonden van het front. Hoofdpersoon is Lady Almina (1876 – 1969), de onwettige dochter van een steenrijke Rothschild die een enorme bruidsschat inbrengt bij haar huwelijk met de 5de graaf van Carnarvon. Na een wervelend bestaan van banketten met meer dan 500 gasten, koninklijke bezoeken (ja, dus echt!), immense jachtpartijen en enorme feesten veranderde de Eerste Wereldoorlog het leven op Highclere echter ingrijpend. Lady Alwina moest al haar krachten inzetten om deze turbulente tijden te overleven.

The World of Downton Abbey

Voor wie alles, echt alles, wil weten over de familie van Downton Abbey. Hoe kwam de Amerikaanse Cora terecht op Downton Abbey? Waarom is het zo belangrijk voor een Engelse edelman om een zoon te krijgen? Het is geschreven door Jessica Fellowes, journalist, thrillerauteur en nicht van Julian Fellowes (bedenker van Downton Abbey). Meeslepend boek, in Brits Engels en vol met foto’s. Voor de echte liefhebber die niet genoeg kan krijgen van Downton Abbey.

Downton Abbey – Complete Collection

Alle seizoenen (1-6) in een luxe box, met vele extra’s ‘achter de schermen van’: ‘the making of’, interviews met de makers en acteurs en actrices maar ook met de echte bewoners van ‘Downton Abbey’. Bijna 50 uur kijkplezier.

De leukste B&B’s en hotels in de Cotswolds

Slapen in een filmdecor

The Swan in Swinbrook (filmdecor uit Downton Abbey) biedt stijlvolle kamers in een historische herberg. Goed eten in de pub en rustig slapen in de cottage aan de rivier.
B&B voor 2 personen vanaf € 130.

Wandelvakantie door de Cotswolds

SNP Natuurreizen

SNP Natuurreizen organiseert een 6-daagse individuele wandelvakantie door de Cotswolds. Met overnachtingen in knusse B&B’s en bagagevervoer. De wandelroute voert door een noordelijk deel van de regio, maar is voor reizigers met eigen vervoer goed te combineren met een bezoek aan Bampton, Swinbrook en Shilton. De afstand Chipping Campden-Swinbrook is circa 35 km.