Highclere Castle is wereldberoemd dankzij de tv-serie Downton Abbey. Het is nog altijd een particulier woonhuis, slechts enkele maanden per jaar open voor bezoek. Tijdens een wandeling op het landgoed kun je het hele jaar door een glimp opvangen van het imposante bouwwerk met zijn gotische torens.

Highclere Castle heeft de bezoekers meer te bieden dan alleen Downton Abbey

Het imposante Victoriaanse Highclere Castle staat op het netvlies gebrand van de vele miljoenen fans van de tv-serie Downton Abbey. De salons en slaapkamers in het bouwwerk, waar Lord Grantham (Hugh Bonneville) en zijn hond in de intro zo stevig op af stappen, zijn in werkelijkheid net zo ingericht als in de film. Toch wordt Highclere Castle nog altijd bewoond, door de 8ste graaf van Carnarvon en zijn gezin.

Highclere Castle
Highclere Castle in de mist

Open voor publiek

Rond Pasen, tijdens Engelse Bank Holidays in mei en zo’n 7 weken in juli en augustus is Highclere Castle open voor publiek en kun je je vergapen aan de salons, de eetkamer, de bibliotheek, het trappenhuis en een aantal slaapkamers uit Downton Abbey.

Je bestelt het ticket het best vooraf via de website van Highclere Castle. Ze lijken snel uitverkocht, maar geregeld zijn er ook nog tickets te koop aan de poort (doorgaans voor later op de dag).

Toetanchamon

Highclere Castle heeft de bezoekers meer te bieden dan alleen Downton Abbey. In de kelder ademt alles ‘het graf van Toetanchamon’. De 5de graaf van Carnarvon stak begin vorige eeuw veel geld in een Egyptische expeditie van archeoloog Howard Carter. Hij hielp zelf mee met graven en was er bij toen in 1922 het graf van farao Toetanchamon werd ontdekt. De expositie in Highclere Castle bevat onder meer een replica van de sarcofaag van de farao.

Public footpaths

Het belangrijkste public footpath van Highclere Parkstart bij de hoofdingang van Highclere Estate.

Highclere Castle Cemetary Chapel
Het kerkje en kerkhof van Highclere Estate

Volg de weg rechtdoor over het glooiende landgoed tot de viersprong. Linksaf is de toegangsweg naar Highclere Castle, waarvan je de torens hier kunt zien. Deze weg is alleen toegankelijk als het kasteel en de tuinen open zijn.

De wandelroute gaat hier rechtsaf. Na circa 800 meter ga je linksaf, naar de Cemetary Chapel van Highclere Estate. Vandaar voert het footpath je door Highclere Woods naar het dorp Highclere. Je komt vlakbij Highclere Farm B&B uit op Andover Road.

Ook interessant is de korte wandeling naar Beacon Hill. Deze begint een stukje zuidelijker langs de weg Winchester Road. Vanaf de parkeerplaats klim je via een vrij steile route naar de top, vanwaar het uitzicht weids is. De 5de graaf van Carnarvon (ontdekker van het graf van Toetanchamon) is hier begraven. Hij richtte in 1902 de nog altijd bestaande paardenfokkerij op Beacon Hill op. De routes zijn bewegwijzerd.

Seizoenswandelingen

Tijdens de openingsperiode van Highclere Castle kun je 5 korte wandelroutes volgen op het landgoed. Onderweg kijk je geregeld mooi uit op het kasteel en kun je diverse andere gebouwen bekijken, zoals de Temple of Diana en de folly Heaven’s Gate. Het zijn tevens fraaie natuurwandelingen, langs meertjes en door bossen. Download de routebeschrijvingen.

Highclere Castle praktisch

Hoe kom je er?

Highclere Castle staat in het graafschap Hampshire, ten zuiden van Newbury. Volg vanaf de snelweg M4 de A34 naar het zuiden en neem de afslag Burghclere en ‘Highclere Castle’. Iets voorbij The Carnarvon Arms vind je de inrit van Highclere Park.

Overtocht naar Engeland

Met Direct Ferries boek je (bijna) elke overtocht in Europa tegen scherpe prijzen. Vanuit Nederland en België bereik je ‘Downton Abbey Country’ het snelst met een overtocht naar Dover (vanuit Calais of Duinkerken). De afstand Dover-Highclere Castle is 215 km. Vandaar rijd je in ruim een uur naar de Cotswoldse filmdecors Bampton, Swinbrook en Shilton.

De beste DVD’s

Downton Abbey (seizoen 6)

Is het nu echt afgelopen met de tv-serie? In het 6e en laatste seizoen van Downton Abbey zien we hoe de familieleden en hun bediendes steeds meer hun eigen weg kiezen. Vindt Mary opnieuw de liefde en krijgt Edith eindelijk rust? De bediendes worden het meest geraakt door de sociale veranderingen en hebben daar hun eigen antwoord op. Daisy gaat studeren, mrs Patmore opent een B&B en Andy wordt blij op de boerderij van mr Mason. En butler Spratt maakt misschien wel de opvallendste carrièresprong. Entertainment op topniveau.

Downton Abbey (seizoen 1-5)

Maar liefst 2670 minuten kijkplezier! De eerste 5 seizoenen van Downton Abbey plus vele extra’s aan interviews, the making of etc. Deel lief en leed van de familie Crawley en de vele bediendes die zich downstairs de benen uit het lijf lopen om het de familie naar de zin te maken. Een must voor elke fan die Downton Abbey (nog) niet kan missen.

De leukste hotels & B&B’s in de buurt van Highclere castle
Highclere Farm
Highclere Farm

Highclere Farm is een gezellige B&B met twee kamers aan de rand van Highclere Estate. Het gastenverblijf in het voormalig koetshuis biedt veel privacy. De boerderij maakte tot 30 jaar terug deel uit van het landgoed.

Vanuit Highclere Farm wandel je in een kwartier door Highclere Park naar het kasteel. B&B voor 2 personen vanaf £ 100.

The Carnarvon Arms is een hotel en luxe restaurant in voormalig koetshuis van Highclere Castle. Hier logeerden tijdens de filmopnames geregeld leden van de Downton Abbey-cast. B&B voor 2 personen vanaf € 110.

Wandelvakantie door de Cotswolds

SNP Natuurreizen

SNP Natuurreizen organiseert een 6-daagse individuele wandelreis door de Cotswolds. Met overnachtingen in knusse B&B’s en bagagevervoer. De wandelroute voert door een regio noordwestelijk van ‘Downton Abbey-country’, maar is voor reizigers met eigen vervoer goed te combineren met een bezoek aan Bampton en Highclere Castle. De afstand Chipping Campden-Bampton is ruim 40 km. Naar Highclere Castle is het circa 115 km rijden.

Lees ook: Downton Abbey, wandelen in de Cotswolds ›