Het grootste Canarische eiland is vooral bekend om zijn jaarrond zomerse temperatuur en druk bezochte stranden. Tenerife is echter ook een perfecte bestemming voor wandelaars. Vooral in het rustige noorden maak je prachtige tochten: uitdagend en beloond met weidse uitzichten. Ga je mee wandelen op Tenerife?

Wandelen op Tenerife
Nationaal Park El Teide, Tenerife

Op onze eerste dag wandelen op Tenerife gaan we op pad in de trekpleister Caldera de las Cañadas, vanuit Parador (hotel) de Las Cañadas del Teide. De weidse kraterketel oogt als een maanlandschap. Ze is het restant van een vulkaan, waarin na prehistorische erupties de berg Teide en enkele lagere kegels groeiden.

Het is onbewolkt en voor ons priemt de Teide (hoogste berg van Spanje) tot 3718 meter de lucht in. Boven de 1600 meter zit je op Tenerife bijna altijd boven de wolken.

- Advertentie -

Het is hier vaak fris en in de winter sneeuwt het soms. We lazen dit in onze reisgids en hebben een warme jas aan. Daarmee zijn we stukken beter af dan de kleumende toeristen om ons heen. Die kwamen vanuit het zuiden op excursie naar dit Nationaal Park, maar vergaten hun strandkleding om te wisselen voor iets warms. De meegenomen handdoek is al wat hen beschermt tegen de koude wind.

We zijn met onze warme kleding stukken beter af dan de groepjes kleumende toeristen om ons heen

Rond de Roques de García

In het Nationaal Park vind je 9 gemarkeerde wandelroutes. Ze variëren van eenvoudig (2 uur) tot de pittige trektocht vanaf het bergstation van de kabelbaan naar de Pico Viejo. Wij volgen route 3 (3,5 km, eenvoudig). Die start tegenover de Parador, bij Roques de García. Opvallend is Roque Chinchado, die aan de voet is uitgesleten en dreigt om te vallen. Onze gids vertelt dat de vreemde rotsformaties zijn uitgesleten door erosie, waarbij de zwakkere steensoort is verdwenen en de hardere kern behouden bleef. “Ze sierden ooit het bankbiljet van 1000 pesos. Veel mensen dachten dat ze de rots al kenden als ze Tenerife voor de eerste keer bezochten.”

De ‘familie’

Wandelen op Tenerife
‘De familie’, met vader op de uitkijk

Langs de rotsen lopen we richting Teide en het pad gaat over in een zanderig spoor, met losliggende steentjes. De route is makkelijk te volgen, met soms een 3 als markering langs het pad. Hoewel het een eenvoudig tochtje is, zijn we blij met onze wandelschoenen. Je glijdt snel uit door de losse stenen.

Als we de rotsformaties half gerond hebben, begrijpen we waarom een groepje witte rotsen als bijnaam ‘de familie‘ heeft. Met een traditionele rolverdeling! Vader staat op de uitkijk en moeder ontfermt zich over de kinderen. Ze ogen levensecht, maar als we verder afdalen en de rotsen vanuit een andere hoek bekijken is het familie-effect weer weg. De omgeving is kaal en vulkanisch maar toch, als je beter kijkt, bedekt met struiken en bloemen. Na een flinke klim zijn we terug bij de Roque de Chinchado.

Anaga-gebergte

Bijzonder aan Tenerife is dat het meerdere microklimaten heeft. Het kan op een dag sneeuwen op de Teide, regenen in het noorden, bewolkt zijn in het zuidoosten en zomers aandoen in het zuiden.

Anaga-gebergte
Wandelen in het Anaga-gebergte

De meeste toeristen blijven in het zonnige zuiden, waar je jaarrond op het strand kunt liggen. Het groene noorden is rustiger en een ideale basis voor fietsers en wandelaars.

Een van de parels is het Anaga-gebergte, een biosfeerreservaat met laurierbossen, steile hellingen en stille strandjes. Er zijn weinig wegen en veel rotsachtige bergpaden, die uitnodigen tot een stevige wandeling. Keuze genoeg, van relatief makkelijke tot behoorlijk pittige routes. Wij starten in het in een kom gelegen dorp Chamorga en kunnen kiezen uit 3 gemarkeerde wandelingen: El Draguillo (2,7 km), Roque Bermejo (3,4 km) en Igueste de San Andrés (9,9 km).

We beginnen deze dag wandelen op Tenerife met een stukje El Draguillo en klimmen over een rotsig bospad naar een bergkam. Daar verlaten we de route en wandelen rechtsaf. Links zien we de noordkust, met strandjes en een enkel dorp. Het eiland is hier zo smal dat we ook de zuidkust zien en een glimp opvangen van de haven San Andrés. Over een open pad langs een rotsige helling dalen we langzaam af naar Chamorga met zijn breed uitwaaierende drakenbloedbomen.

Weids uitzicht in Taganana

Als derde wandeling bevelen we Vueltas de Taganana aan uit de Rother Wandelgids Tenerife. Deze route (3,5 uur, niveau: makkelijk) start en eindigt bij een Casa Forestal (boswachtershuisje) langs de weg TF-12. Halverwege kun je pauzeren in het charmante Taganana aan de kust. Je kunt de route ook inkorten tot zo’n 2 uur door te eindigen in Taganana (je reist dan met bus 077 terug naar het beginpunt).

Vanaf 832 m hoogte dalen we over een ‘koningspad’ (zie kader) met uitgesleten treden af tot zeeniveau. De verandering van het landschap is indrukwekkend. We starten in Monte Verde, een dicht en mistig bos vol varens en laurierbomen. Iets lager wordt het landschap opener en maken de koele laurierbomen plaats voor cactussen, vetplanten en palmbomen. We hebben vaker uitzicht op zee en zien al snel Taganana liggen, dat we tussen akkers door bereiken.

Caminos Reales

Eeuwen terug liepen door het Anaga-gebergte smalle paden, die bekend stonden als caminos reales (koninklijke wegen). Die naam herinnert aan de lokale suikerteelt, die was voorbehouden aan edellieden. Over de ezelpaden vervoerden de boeren hun producten naar de markt in de hoofdstad La Laguna. Nu vormen deze paden een netwerk van wandelroutes.

Wandelen op Tenerife
Zicht op Chamorga in het Anaga-gebergte

Tenerife praktisch

Dagje met gids

Met Gaiatours Experience maak je begeleide wandelingen van circa 3,5 uur. Van het Anaga-gebergte, rond de Teide tot de (intensieve) wandeling door de Masca-kloof. Inclusief lokaal vervoer en Engels sprekende gids. € 35-49 per persoon.
Kijk hier voor meer algemene informatie over Tenerife.

De beste reisgidsen

Rother Wandelgids Tenerife

Dé reisgids voor wie veel wil wandelen op Tenerife. Met in de inleiding (beperkt) toeristische informatie over het eiland (geen logeertips). De gids bevat 70 wandelroutes. Met 19 routes in het Anaga-gebergte en 12 routes in de buurt van de Teide. Ze variëren van enkele uren tot een hele dag (geen km-aanduiding) en zijn opgedeeld in 3 niveau’s, van makkelijk tot zwaar. Duidelijke routebeschrijvingen, met foto’s, kaartje, staafdiagram over klimmen en dalen en achtergrondinformatie. Aanrader! Elmar, 2014

Reishandboek Tenerife, La Gomera & El Hierro

In onze eigen reisgids nemen we je mee naar de mooiste plekjes van Tenerife en La Gomera. En we gaan naar het kleine El Hierro, waar geen enkele Nederlandse reisgids aandacht aan besteedt. Veel wandelen uiteraard, tips voor de leukste hotels en restaurants, uitgebreide beschrijvingen van de mooiste steden en persoonlijke blogjes over dagelijkse onderwerpen als… koffie, fluiten en de vegetarische keuken. Elmar, 2018

Wat & Hoe Tenerife & La Gomera

Recente reisgids, die vooral over Tenerife gaat en 1 hoofdstuk wijdt aan La Gomera. De 4 hoofdstukken over Tenerife gaan uitgebreid in op bezienswaardigheden, met veel aandacht voor wandelen. Zo vind je in het item over Nationaal Park del Teide korte beschrijvingen van 9 wandelroutes in het gebied plus een compleet uitgeschreven wandeling. Goede tips voor logeren en lekker eten & drinken. Kosmos Uitgevers, 2019.

Bijzonder overnachten op Tenerife

Eliza was here

De meeste reizigers boeken hun vakantie op Tenerife inclusief vlucht, huurauto en hotel of appartement. Daarvoor bevelen wij Eliza was here aan: bijzondere en kleinschalige locaties. Eliza slaat linksaf waar anderen rechts afslaan, en dat pakt op het vaak drukke Tenerife prima uit.

De fijnste plekjes vind je in het rustige noorden en midden van het eiland. Zoals Finca la Hacienda, waar je wordt opgenomen in een hartelijke familie, die ook nog eens uitstekende lokale gerechten serveert. Of Isla Baja Suites in Garachico, waar je huisgemaakte taarten krijgt bij het ontbijt.

Finca la Hacienda
Finca la Hacienda
Vakantiehuis huren?

Vakantiehuis op Tenerife

— Advertorial —

Op het prachtige Canarische Eiland Tenerife is veel te doen en te zien. Je kunt naar het piratendorp Masca en de mysterieuze pyramides van Güímar zijn beslist een excursie waard. Maar het is ook leuk om eens op een van de bootjes stappen in de zuidelijke havens die dolfijnen, Indische grienden en andere walvisachtigen gaan spotten.

Vakantiehuis met zwembad van Interhome
Vakantiehuis met zwembad van Interhome

Heerlijk is het om na zo’n dag nog even in je eigen zwembad te duiken en dat kan, want er is een prima aanbod aan accommodaties als je een vakantiehuis met zwembad op Tenerife zoekt. Met zo’n vakantiehuis beleef je pas echt het ultieme vakantiegevoel!

Naast vakantiehuizen met zwembaden heeft Interhome nog een veel ruimer aanbod. Breng je bijvoorbeeld liever je dag door aan het strand? Ook dat kan! Er zijn genoeg vakantiehuizen en appartementen op loopafstand van het strand. Ook voor mensen die hun huisdier niet thuis willen laten is er een oplossing. Er zijn genoeg woningen waarin je trouwe viervoeter gewoon mee mag!

Ga en sta waar je wilt en deel je dag in naar eigen wens. Je hoeft met helemaal niemand rekening te houden! Neem eens een kijkje op de website van Interhome. Met maar liefst 150 vakantiehuizen & appartementen op Tenerife zit er voor iedereen een geschikte woning tussen!

Vakantiehuis op Tenerife ›

De leukste hotels

Logeren in Noord-Tenerife

Hotel Luz del Mar in Los Silos, Tenerife
Hotel Luz del Mar in Los Silos

Luz del Mar in Los Silos is een gastvrij hotel voor wandelaars en fietsers, met een groot zwembad.
De kamers (met kitchenette en terras of balkon) zijn tegen een heuvel gebouwd en bieden veelal zeezicht.

Casanaga heeft kleurrijke appartementen met zeezicht in biosfeerreservaat Anaga. Rustig strand op loopafstand en goede uitvalsbasis voor fiets- en wandeltochten.

Wandelvakantie op Tenerife

SNP Natuurreizen

SNP Natuurreizen organiseert een 8-daagse individuele wandelreis op Tenerife. Je wandelt over bewegwijzerde paden, door de bergen en langs de kust en doet de belangrijkste bezienswaardigheden van Noord-Tenerife aan. Zoals Pico del Teide, Anaga-gebergte, Masca-kloof en mooie stadjes als Garachico en La Orotava.

Hoogtepunt: je logeert een nacht in de op ruim 2000 meter hoogte gelegen Parador bij de Teide. Inclusief huurauto, logies & ontbijt en CO2-compensatie.

SNP organiseert ook een, wat minder uitdagende groepsreis op Tenerife: Tenerife Licht & Comfortabel (8 dagen) is geschikt voor iedereen die graag te voet gaat, maar zich niet wil inspannen. Vanuit 2 hotels maak je 5 korte wandeltochten, ga je per kabelbaan de Teide op en maak je een dolfijnexcursie per boot. Inclusief halfpension en lunchpakket, lokaal vervoer, excursies en reisbegeleiding.