Het idyllisch decor van detectiveserie Midsomer Murders doet veel kijkers verlangen naar een vakantie op het Engelse platteland. De serie wordt gefilmd in het vrij onbekende Buckinghamshire, ten westen van Londen. Diverse Midsomer-routes voeren je langs de bekende plekjes van TV.

Haddenham, Buckinghamshire
Haddenham

De populaire detectiveserie Midsomer Murders wordt vaak één grote reclame genoemd voor het idyllische Engelse platteland. Het is daarom bijzonder dat het schilderachtige ‘Midsomer County’ zich onder de rook van Londen bevindt: in de vallei van Aylesbury en de Chiltern Hills, ten westen van de hoofdstad.

“Zijn we nog op tijd voor de eerste moord?”

Slim gevonden van de locatiescouts: de Chilterns zijn AONB-gebied (Area of Outstanding Natural Beauty) en vlakbij zijn de bekende Pinewood Studio’s gevestigd, waar de binnenopnames van Midsomer Murders plaats vinden. En van vele andere films en tv-series, zoals de laatste Bondfilm Spectre, Star Wars – The Force Awakens, The Hobbit en zelfs Mamma Mia, de muzikale verfilming van ABBA songs (met Meryl Streep en Colin Firth) die zich vooral in Griekenland afspeelt.

- Advertentie -

De schilderachtige dorpen, stadjes, rivieren, bossen en weilanden van ‘Midsomer’ zijn nog niet massaal ontdekt door het toerisme (zoals de bekende Cotswolds). Dat maakt ze zeer geschikt als filmlocatie. En zeker ook voor een paar dagen nostalgisch toeren.

Midsomer Routes

De wereldwijde populariteit van Midsomer Murders (jaarlijks nieuwe afleveringen sinds 1997) inspireerde zowel Visit Buckinghamshire als Visit Oxfordshire tot het uitstippelen van routes langs de decors van de tv-serie. Je kunt kiezen uit 3 uitgeschreven routes langs Midsomer Murders locaties. Qua kilometers zijn het geen lange routes. Je rijdt steeds tussen 3,5 en 6 uur en kunt je verblijf zo lang maken als je wilt. Van 1 dag tot meerdere dagen met overnachtingen langs de route. In elk dorp kun je stoppen voor een wat langere wandeling. Er zijn overal public footpaths aangegeven. De beschreven routes zijn in te korten. Hieronder een impressie van de routes en de plaatsen die wij bezochten.

Buckinghamshire

In de vallei van Aylesbury en aan de rand van de Chiltern Hills vind je charmante dorpjes, met Village Greens, historische pubs en kerkjes. Als fan van Midsomer Murders herken je ze vaak direct. Routebeschrijving Midsomer Murders Buckinghamshire ›

Bledlow

“Zijn we op tijd voor de eerste moord?” Met een vette knipoog in onze richting dromt een groepje Engelsen de historische pub Lions of Bledlow binnen. Ze kennen hun klassieken. Net als wij, want sinds we in deze pub achter een glas bier zitten, halen we herinneringen op aan hier gefilmde afleveringen van Midsomer Murders. Zoals Dark Autumn, waarin een hitsige postbode wordt vermoord en er geen einde lijkt te komen aan mogelijke verdachten.

Pub Lions of Bledlow
Pub Lions of Bledlow

Vooral bedrogen echtgenoten, dat spreekt! Of Blue Herrings, waarin Barnaby tijdens een bezoek aan zijn tante in een verzorgingstehuis verstrikt raakt in een reeks suspicious deaths.

Vroeg of laat ontmoet Barnaby zijn brigadier voor overleg in de kroeg en dat is deze kroeg. De kroegbaas glimlacht welwillend als een van de Engelse gasten vraagt of hij al is verhoord en of het bier wel zuiver is. Hij is het wel gewend, zegt hij als de Engelsen weer zijn vertrokken. “En het succes van de tv-serie levert ons extra klandizie op.”

Bledlow is een rustig en onopvallend dorp, geen typische trekpleister. Maar wel met de romantische dorpssfeer, idyllische hoekjes en doorkijkjes die het goed doen in films en series. De pub staat in een bocht van de weg, met daarachter de glooiende heuvels van Engelands oudste wandelroute Ridgeway National Trail. Als we een stuk omhoog gelopen zijn, kijken we weids uit over de groene vallei. Het perfecte decor voor een tv-scène, net als het interieur en het kerkhof van de dorpskerk van de Heilige Drievuldigheid. Of de overwoekerde watertuin van voormalig minister Lord Carrington naast de kerk. Je kunt er de personages zo bij bedenken: rivaliserende klokkenluiders, een jaloerse barkeeper en de arrogante notabele die vals speelt tijdens de jaarlijkse tuinwedstrijd.

Haddenham

Haddenham is home of the Aylesbury Duck. Het dorp wordt gedomineerd door een Village Green met eendenvijver, kerk en rietgedekte huizen. De eenden in de vijver hebben weinig van doen met de Aylesbury Duck, die ooit werd gefokt voor haar malse vlees en witte veren.

Haddenham
Haddenham

We kunnen er de verhaallijn alweer bij bedenken: vlak voor de jaarlijkse verkiezing van de mooiste of sappigste Aylesbury Duck wordt de juryvoorzitter gevonden met zijn hoofd in een emmer… Het dorpsaanzicht van Haddenham keert geregeld terug in Midsomer Murders. Het was het decor van onder meer Orchid Fatalis, waarbij de ene na de andere orchideeënliefhebber het loodje legt, en Birds of Prey, dat draait om een lokale valkenier. We bestellen warme pasteitjes bij The Egg House Butchery tegenover de eendenvijver en nemen ze mee naar onze volgende stop.

Cuddington

The Crown, Cuddington
The Crown, Cuddington

Ook Cuddington doet vertrouwd aan. We eten onze lunch op een bankje in de zon en nemen een kijkje in The Crown, een witgepleisterde en rietgedekte pub waar inspecteur Barnaby geregeld een biertje drinkt aan een picknicktafel voor de deur. In de Cuddington Village Stores (annex Postoffice!) kopen we chips en water voor onderweg. “That’s six pounds all together, love”, straalt de oudere dame achter de kassa. Als we zeggen dat we haar shop al eens op TV zagen, vertelt ze enthousiast over de opnamedagen in het dorp. “En dan kijk ik daarna met mijn buurvrouw naar de uitzending. We zeggen wel eens dat het een wonder is dat er nog mensen wonen in Cuddington. Er vallen zoveel doden in Midsomer.”

Dinton

Vlakbij Cuddington is het dorpje Dinton een must voor Belgische fans van Midsomer Murders. In de voormalige dorpspub, die figureerde in Dead Letters, vind je restaurant La Chouette van de Belgische chef en fotograaf Frederic Desmette. De kerk was het decor van een trouwerij in Who Killed Cock Robin. En in de lokale B&B Dinton Cottage logeer je bij Douglas Watkinson, een van de scenarioschrijvers van de tv-serie.

Brill

Brill is een schilderachtig dorp boven op een heuvel. In Four Funerals and a Wedding, gefilmd op de Village Green, bezoekt de familie Barnaby de Skimmington Fair. Die loopt traditioneel uit op een ‘battle of the sexes’ en dat heeft dit jaar uiteraard zeer ernstige gevolgen. Vandaag spelen er kinderen op het grasveld en is Brill niets anders dan een vredig Engels dorp. Vanaf de heuveltop kijken we uit op de zandstenen torens van Oxford in de verte, die goud oplichten in de middagzon. We zien het glinsterende water van de Thames. Tijd voor een kennismaking met Oxfordshire.

Brill
Brill

Oxfordshire

In dit graafschap zijn 2 Midsomer-routes uitgezet (die elkaar deels overlappen): de noordelijke en de zuidelijke route. Beide zijn inclusief plattegrond en eenvoudig te volgen. Het aantal Midsomer-decors is iets kleiner dan in Buckinghamshire, maar beslist de moeite waard. Wij waren onder de indruk van:

Henley-on-Thames

Hier speelt zich een van onze favoriete episodes af: Death in the Water. Tijdens de Midsomer Regatta worden niet alleen sportieve gevechten geleverd tussen de roeiclubs, maar komen jarenlange vetes tot een fataal kookpunt. Gelukkig is Tom Barnaby al ter plaatse: hij nam een dagje vrij om met zijn gezin naar de wedstrijd te kijken. Voor onze picknick kiezen we een plekje tegenover de Henley Rowing Club. Roeiboten schieten door het water, woonboten en plezierjachten liggen afgemeerd en inwoners spelen met hun hond. Kan het nog vrediger of is ook hier ‘niets wat het lijkt’?

Buckinghamshire praktisch

Overtocht naar Engeland

Met Direct Ferries boek je (bijna) elke overtocht in Europa tegen scherpe prijzen. Vanuit Nederland en België bereik je Buckinghamshire het snelst met een overtocht naar Dover (vanuit Calais of Duinkerken). Vanuit Dover rijd je in ruim 2 uur naar ‘Midsomer County’.

De beste reisgidsen

Midsomer Murders on Location

Deze korte reisgids voert je langs Midsomer-locaties in de vier counties Buckinghamshire, Oxfordshire, Berkshire en Hertfordshire. Het boek dateert van 2009 en bevat dus geen locaties uit de recente seizoenen, maar biedt wel veel ‘geheime’ plekjes, inspirerende foto’s en anekdotes van de makers.

De leukste B&B’s en hotels

Logeren in Midsomer

Manor Farm Cottage

Manor Farm Cottage is een charmante B&B in 400 jaar oud vakwerkhuis in the Chilterns. Twee schattige kamers en een heerlijk warm ontbijt. £ 65 (circa € 81) B&B voor 2 personen.

In het kleine dorp Dinton ben je in B&B Dinton Cottage te gast bij Douglas Watkinson, een van de scenarioschrijvers van de tv-serie £ 90 (€ 112) B&B voor 2 personen.