HomeBestemmingenBelgiëVlaamse Leiestreek: wandelen in de romantiek

Vlaamse Leiestreek: wandelen in de romantiek

Bewaren
Bewaard

Een begrip in Vlaanderen: de Leiestreek aan de rand van Gent. Een sterk meanderende rivier, die na elke bocht een nieuw uitzicht biedt. Op schilderachtige dorpjes, waar het goed eten en drinken is, op heen en weer varende pontjes en fraaie buitenhuizen. Zo’n rivier die smeekt om eindeloos wandelen. Dat treft: er is een uitstekend netwerk van korte en lange wandelroutes in de Leiestreek.

Leiestreek
De Leie bij Sint-Martens-Latem

Asselsroute

Wij starten ons bezoek aan de Leiestreek met een waterrijk ommetje vanuit het dorp Drongen, op een boogscheut van Gent. Vanaf de Oude Abdij steken we de Leie over en wandelen over een bomenlaantje door de Leiemeersen. Hier stroomt de Oude Leie en worden de weilanden met rust gelaten, zodat weidevogels zich er thuis voelen. De grote stad is even heel dichtbij als we naast de spoorlijn en een drukke weg lopen, maar al snel keert de rust weer.

Genieten aan de Leie

Langs oude boerderijen en smalle stroompjes steken we terug naar de Leie, die we bij de handbediende veerpont naar het dorpje Afsnee bereiken. Wat een plaatje: in de schaduw van de oude kerk kun je eindeloos kijken naar het heen en weer varen van de pont. Precies zoals drs P al eens bezong.

- Advertentie -

Met een drankje uiteraard, daar hield de oude zanger ook wel van. Vanaf hier voert de terugweg naar Drongen ons direct langs de rivier, met uitzicht op fraaie landhuizen en weelderige tuinen.

Asselsroute praktisch

Start- en eindpunt: De Oude Abdij, Drongenplein in Drongen.
Afstand: 6 kilometer.
Markering: groen zeskantig bord met naam Asselsroute en pijltjes. Veerpont (gratis): dagelijks 9-12 en 13-19 uur (oktober-april alleen weekend en feestdagen).
Route downloaden: via route.be

Afsnee-Keuzeroute

Leiestreek
Het jaagpad langs de Leie

Het mooiste stuk van de Leie is wat ons betreft te vinden tussen Afsnee en Sint-Martens-Latem.Tijdens deze wat langere wandelroute (9 km) worden we er op onze wenken bediend. De Afsnee-Keuzeroute bestaat uit twee lussen, waarvan de langste lus start bij de kerk van Afsnee. Deze eerste lus voert ons door de kouter (open veld) van Afsnee: wel in de buurt, maar niet direct langs de rivier. We passeren oude huizen, boerderijen en kijken uit over het stroomgebied van de rivier.

Langs het jaagpad

Halverwege bereiken we onderdoor de snelweg E40 de tweede lus. Nu wandelen we over het jaagpad langs de Leie, een soms heel smal pad en geregeld een bankje om eindeloos uit te kijken over de rivier. Dat doen wij tegenover het dorp Sint-Martens-Latem, in een scherpe bocht van de rivier. Het grasveld aan de overkant wordt er omzoomd door een witte boerderij met luiken, de Tempelhof, en de toren van de oude kerk. Zo vredig, zeker op een lome en zonnige dag. Via de Keuzemeersen, een oud stroomgebied in een kom van de Leie, voert de route ons terug naar de E40 en de kerk van Afsnee.

Afsnee-Keuzeroute praktisch

Start- en eindpunt: Kerk in Afsnee (dorp).
Afstand: 9 kilometer.
Markering: groen zeskantig bord met naam Afsnee-Keuze en pijltjes.
Tip voor inkorting: wil je alleen de tweede lus langs de Leie lopen, parkeer je auto dan bij (voormalig) restaurant ’t Heilig Huizeken, Slingerstraat 13 in Drongen. Volg vanaf hier het jaagpad naar rechts en pak de route op vanaf de onderdoorgang van de snelweg E40 (afstand inclusief heen-en-weertje dan 6 km).
Route downloaden: via Toerisme Oost-Vlaanderen.

Wandelroute Albijn Van den Abeele
Wandelroute Albijn Van den Abeele

Albijn van den Abeeleroute

Sint-Martens-Latem is het kunstdorp van de regio. Rond de vorige eeuwwisseling vestigde zich hier een groep schilders en dichters, onder wie Albijn van den Abeele (een lokale kunstenaar), Constant Permeke en Karel van de Woestijne. Zij lieten zich inspireren door de romantische natuur. Onderweg op de naar Albijn van den Abeele genoemde wandelroute passeren we een aantal karakteristieke plekjes uit zijn schilderijen. Daaronder het zicht op de dorpskerk, doorkijkjes naar de Leie en zijn huis. Het is een interessante route voor kunstliefhebbers, die voor zeker de helft door het dorp voert. Wij zijn vooral onder de indruk van de andere helft, die ons door natuurgebied de Latemse Meersen leidt. Dit gebied ligt in een kom van de Leie, kan wat drassig zijn, maar is heerlijk weids.

Albijn van den Abeeleroute praktisch

Start- en eindpunt: Kerk aan de Palepelstraat in Sint-Martens-Latem.
Afstand: 9 kilometer.
Markering: groen zeskantig bord met naam Albijn van den Abeele en pijltjes.
Route downloaden: via Toerisme Oost-Vlaanderen.

Route Latemse Meersen

Ook deze wandelroute start in Sint-Martens-Latem, maar verlaat het dorp direct en laat ons volop genieten van dit soms wat drassige natuurgebied. We volgen twee lussen, kijken uit over de rivier, wandelen langs vele slootjes, luisteren naar de roep van de weidevogels en buigen ons over de vele bloemen in het veld. De tweede lus brengt ons bij een idyllische bocht in de Leie, waar we even met het voetveer oversteken naar Baarle voor wat leeftocht en een kop koffie. Alleen kijken naar het veer kan ook: vanaf het terras van Hof ter Leie (Baarle 90), maar daar moet je dan wel een beetje op gekleed zijn en een pot met geld meebrengen.

Route Latemse Meersen praktisch

Start- en eindpunt: Parkeerplaats Meersstraat in Sint-Martens-Latem.
Afstand: 7,7 kilometer.
Markering: groen zeskantig bord met naam Latemse Meersen en pijltjes. Route downloaden: via Natuurpunt Gent.

Leiestreek
De Tempelhof in Sint-Martens-Latem

De Gouden Rivier

De Leie ontspringt in Noord-Frankrijk en mondt 202 kilometer verder bij Gent uit in de Schelde. Haar bijnaam ‘de Gouden Rivier’ dankt ze aan de vlasindustrie in Kortrijk. Die werd groot dankzij het kalk- en ijzervrije water van de Leie, dat het in het water geweekte vlas een gouden glans gaf. Een groot deel van de rivier werd ooit recht getrokken voor de scheepvaart. Het laatste deel, tussen Deinze en Gent, heeft haar oorspronkelijke meanders behouden en is een van de fraaiste riviergebieden van België. Het is, naast wandelen, echt een aanrader om hier een boottochtje te maken.

De Leiestreek praktisch

De beste reisgidsen

Wat & Hoe reisgids, Antwerpen en Brussel

Antwerpen, Brussel, Gent en Brugge. Maar ook wat minder druk bezochte steden als Luik, Leuven, Mechelen en Charleroi. België grossiert in steden die je uitnodigen voor een lang weekend. Om hun fantastische musea te bezoeken, een stadswandeling te maken en lokale lekkernijen te proeven. En breng ook zeker een bezoek aan kleinere plaatsen, daal eens af in een oude mijn of het voormalig riool van Antwerpen, ga eindeloos wandelen of fietsen in de Belgische natuurgebieden. Van de uitgestrekte Ardennen tot de Vlaamse Voerstreek en Unesco Werelderfgoed De Hoge Kempen. In onze reisgids vind je inspiratie voor vele vakanties en lange weekenden.
Auteur: Tineke Zwijgers. Fotografie: Dorien Koppenberg. Uitgever: Kosmos, 2024

Genieten aan het water in Vlaanderen

Niet alleen Nederland, maar ook Vlaanderen is waterrijk en gevormd door de Noordzee en de rivieren. Vlaanderen staat er alleen iets minder om bekend. Auteur Marcel Schoeters neemt je mee naar de mooiste waterrijke plekjes, met watermolens, sluizen, bruggen, havengebouwen, schepen en andere monumenten. Inclusief vele tips voor wandelen, fietsen en varen. Het ruime hoofdstuk Oost-Vlaanderen bevat een apart hoofdstuk over de Leiestreek.
Lannoo, 2017

Groot Wandelboek Vlaanderen

Het Groot Wandelboek Vlaanderen is een standaardwerk met 75 prachtige tochten, goed voor zo’n 1000 km wandelplezier. Centrale thema’s in deze Vlaanderengids zijn de te vaak vergeten stukjes natuur en de rustige dorpjes. Met dit wandelboek in de hand loop je niet voorbij aan de talrijke, vaak onopvallende bezienswaardigheden onderweg. Uitgever: Lannoo, 2020

De leukste hotels

Logeren in de Leiestreek

Leiestreek
De tuin van Auberge du Pêcheur

Bij Hotel Torenhof logeer je in het voormalig huis van kunstschilder Albert Servaes in Sint-Martens-Latem. Prachtig pand, klassieke kamers en een moderne badkamer. Een aanrader vanwege de ligging aan de Leie is Auberge du Pêcheur. De kamers bevinden zich deels in andere panden dan het hoofdgebouw en zijn smaakvol en comfortabel ingericht. In het restaurant eet je prima en ook het ontbijt is goed.

- Advertentie -
- Advertentie -

Meest gelezen deze week

- Advertentie -

Nieuwste reportages

- Advertentie -

Boekentips

Zes miljoen stappen

Dwars door Amerika loopt een ononderbroken voetpad van 4256 kilometer: de Pacific Crest Trail. Lonely Planet noemde het al ‘een mythisch avontuur’.Hoe komt een...
- Advertentie -